Forum Ateista.pl
AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Niewyjaśnione lub też zwyczajnie głupie (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Wątek: AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym (/showthread.php?tid=11980)

Strony: 1 2 3

AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym - krystkon - 01.12.2014

Jeszcze raz bramki logiczne w polu elektromagnetycznym i aż do skutku. Znowu przepraszam za niekompetencję ale to wnioski, język i wyrażenia robotnicze. Fizyk wyrzuci to z działu nauka jeśli jest pozbawione sensu.

Na rysunku przedstawiam metalowe kule, na które został nawinięty izolowany od kuli przewodnik pod napięciem elektrycznym. Zwoje przewodnika tworzą sferę i pod napięciem elektrycznym indukują pole elektromagnetyczne w jej wnętrzu. Zwoje jednego przewodnika nakręcamy na kulę równolegle.

Wewnątrz sfery zwojów umieszczamy stalowy rdzeń. Nawinięte zwoje izolowanego przewodnika pod napięciem elektrycznym indukują w rdzeniu prąd o ściśle określonym kierunku.

Bramka logiczna OR
Zwoje dwóch przewodników nawiniętych równolegle – jednakowy kierunek prądu w obu przewodnikach.

Bramka logiczna NOT
Zwoje dwóch przewodników nawiniętych równolegle – jeden przewodnik zawsze pod napięciem – przeciwny kierunek prądu w obu przewodnikach.

Bramka logiczna AND
Zwoje dwóch przewodników nawiniętych prostopadle – prąd w kierunku ukośnym do linii prostopadłych zwojów zostaje wzbudzony w rdzeniu tylko kiedy prąd oba przewodniki są pod napięciem.

[ATTACH]842[/ATTACH]

AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym - Windziarz - 01.12.2014

Nie lepiej walec niż kula? Z kuli będzie się zsuwać.

No i nie jestem pewien, czy AND będzie działać, nie jest to tak oczywiste jak pozostałe przypadki.

Windziarz napisał(a):Nie lepiej walec niż kula? Z kuli będzie się zsuwać.

No i nie jestem pewien, czy AND będzie działać, nie jest to tak oczywiste jak pozostałe przypadki.

Właśnie dlatego kula nie walec.
AND polega na oddzialywaniu prostopadlym.

No właśnie nie wiem. Jeśli w przypadku AND puścimy tylko jeden prąd, to czy nie dostaniemy prądu indukowanego tak jak w przypadku OR, tylko 2 razy słabszego ze względu że jest to na ukos?

Nie wiem, co się tu dokładnie dzieje, a samemu policzyć tego mi się nie chce.

Lecz prąd ukośny do zwojów pojawi sie tylko w jednej sytuacji.

O ile nie myle sie a nie jestem przeciez zadnym radiotechnikiem przy napięciu w jednym tylko przewodniku prądu po ukosie nie będzie. Napiecie 0.

AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym - Sofeicz - 01.12.2014

Co to jest 'prąd ukośny" ?

krystkon napisał(a):Lecz prąd ukośny do zwojów pojawi sie tylko w jednej sytuacji.

Ale przecież jak masz przewodnik tak: /
a próbujesz wyindukować prąd taki: ↑

to dostaniesz prąd płynący na ukos. Coś różnica potencjałów na końcach czy cóś, nie pamiętam, dawno tym się nie zajmowałem.

Weź tez przewodnik i zacznij nim kręcić: | / – \ | / – \
natężenie prądu będzie zmieniać się sinusoidalnie czy jakoś tak.

Przecież jeśli obrócisz przewodnik o 1° to nie tracisz całego efektu indukcji "no bo tera przewodnik je ukośny".

Sofeicz napisał(a):Co to jest 'prąd ukośny" ?

Uporządkowany ruch ładunków elektrycznych, ukierunkowany pod katem 45 stopni do dwóch osi, przecinających środki kręgów wyznaczonych przez nawinięte na kulę prostopadle przewodniki.

Łatwo sobie wyobrazić.

Wg mnie, przy tak nawiniętych przewodach, kiedy przyłożysz elektrody miernika napięcia elektrycznego do powierzchni kulistego, metalowego rdzenia dokładnie po prostej pod kątem 45 stopni do opisanych osi to stwierdzisz napięcie elektryczne tylko wówczas kiedy przez oba nawinięte przewody jednocześnie przepłynie prąd i w określonym na rysunku kierunku. Natomiast kiedy prąd nie popłynie żadnym przewodem lub tylko jednym wówczas napięcie elektryczne w rdzeniu na wskazanej prostej będzie wynosić 0.

Windziarz napisał(a):Ale przecież jak masz przewodnik tak: /
a próbujesz wyindukować prąd taki: 

to dostaniesz prąd płynący na ukos. Coś różnica potencjałów na końcach czy cóś, nie pamiętam, dawno tym się nie zajmowałem.

Przecież jeśli obrócisz przewodnik o 1° to nie tracisz całego efektu indukcji "no bo tera przewodnik je ukośny".

Przewodnik jest nawinięty na kulę tak jakby był nawijany na walec.
Zwoje mają w przeciwieństwie do walca różne średnice kręgów lecz tworzą identycznie jak w przypadku walca równoległe płaszczyzny .

Patrząc na kulę w kierunku nawijania przewodu widzimy spiralę - zwój ślimaka
[ATTACH]843[/ATTACH]

To nie zmienia faktu, że zgodnie z tym co mi wiadomo, przez ukośnie wetknięty w tę kulę pręt prąd popłynie, tylko słabszy.

Robiłeś obliczenia?

Nie umiem zrobić takich obliczeń.

Łatwiej nawinąć jeden przewód na metalową kulkę i badać napięcie pod ukosem miernikiem niż liczyć.

Wg mnie i w odróżnieniu od walca w takim modelu napięcie elektryczne w rdzeniu będzie skierowane dokładnie po osi środków kręgów nawiniętego przewodu i pod kątem 45 stopni do tej osi napięcie będzie zerowe ale do takich wniosków dochodzę wyłącznie intuicyjnie na podstawie wyobrażenia sobie rozkładu pola.

[ATTACH]844[/ATTACH]

Dlaczego zerowe a nie cos 45° albo cos² 45°?

To było by dziwne, by tak skokowo się to zmieniało. Jeśli dla 0° jest 100% natężenia, dla 90° 0%, a dla 45° też 0%, to jak to się rozkłada dla wszystkich innych kątów?

AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym - rafal3006 - 02.12.2014

Windziarz napisał(a):Ale przecież jak masz przewodnik tak: /
a próbujesz wyindukować prąd taki:

Napięcie z prądem może pomieszać wyłącznie (niedomówienie).

Napięcie między punktami A i B to różnica potencjałów tych punktów Vb-Va mierzonych (obliczonych) względem tego samego punktu odniesienia
Uab = Vb-Va
To wytłuszczone w definicji napięcia, którego próżno szukać w podręcznikach fizyki, jest tu kluczowe i hiper ważne - bez tego definicja napięcia jest do dupy, bo nie wiadomo o co chodzi.
cnd

Życzę owocnej dyskusji z Krystkonem, bo Kubuś twoim zdaniem Windziarzu to po prostu debil Uśmiech
... i obowiązkowo trzeba go zbanować z ateisty.pl

Zgadzasz się?
TAK/NIE

AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym - krystkon - 02.12.2014

Windziarz napisał(a):Dlaczego zerowe a nie cos 45° albo cos² 45°?

To było by dziwne, by tak skokowo się to zmieniało. Jeśli dla 0° jest 100% natężenia, dla 90° 0%, a dla 45° też 0%, to jak to się rozkłada dla wszystkich innych kątów?

No mówię przecież, że intuicyjnie i policzyć nie potrafię.
Skok jest taki wg mnie, że właśnie przy odchyleniu 45° osiąga 0 i pozostaje 0 do 135°.

Dlatego piszę w dziale nauka i na tym forum, żeby taki Fizyk czy ty, abyście mi powiedzieli czy natężenie przy takim zwoju i przy takim rdzeniu i przy odchyleniu 45° od osi zwoju będzie już 0 czy wciąż jeszcze nie.

AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym - Fizyk - 02.12.2014

Przede wszystkim pytanie brzmi - jak kodujesz 1, a jak kodujesz 0? Z tych obrazków nie jest to dla mnie jasne. I drugie, które właściwie jest zawarte w pierwszym - co puszczasz przez te zwoje (np. jaki prąd - zmienny, stały)?

AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym - Sofeicz - 02.12.2014

Krystkonie - zanim zbudujesz nowatorski komputer na kulistych bramkach indukcyjnych poczytaj sobie o indukcji magnetycznej.

Żeby wywołać przepływ prądu w twoim hipotetycznym pręcie musisz użyć prądu zmiennego, bo tylko wtedy uzyskasz efekt indukcji (dlatego prąd stały nie daje się tak łatwo 'transformatorować' jak zmienny).

rafal3006 napisał(a):Napięcie z prądem może pomieszać wyłącznie (niedomówienie).

Istnieje różnica potencjałów pomiędzy punktami A, B.
Ładunki elektryczne poruszają się w kierunku A, B.
Istnieje napięcie to płynie prąd chyba, że to okładki kondensatora ale to jest jednolity, metalowy rdzeń.

Czy rozmowa nigdy nie może potoczyć się w kierunku wyjaśnienia sprawy?
Tylko musi schodzić zawsze na manowce w kierunku kto jest głupi a kto jest mądry?

Jesteś taki mądry i niedoceniony to dawaj mi tu odpowiedź zaraz czy przy odchyleniu 45° od osi zwojów będzie jeszcze natężenie prądu w rdzeniu czy już nie. A ja to docenię.

Fizyk napisał(a):Przede wszystkim pytanie brzmi - jak kodujesz 1, a jak kodujesz 0? Z tych obrazków nie jest to dla mnie jasne. I drugie, które właściwie jest zawarte w pierwszym - co puszczasz przez te zwoje (np. jaki prąd - zmienny, stały)?

1 - przewód pod napięciem - prąd w przewodzie
0 - przewód bez napięcia - brak prądu w przewodzie

Prąd stały - jeden krótki impuls

Nie znam się na indukcji magnetycznej ale chodzi o wywołanie tylko jednego impulsu elektrycznego w rdzeniu. Nie chodzi o stały prąd w rdzeniu.

Nie wiem tego ale wydaje mi się, że krótki impulsowy przepływ prądu stałego w przewodzie okręconym na kulistym rdzeniu, poprzedzony brakiem napięcia w przewodzie wywoła impuls elektryczny w rdzeniu, który po chwili zanika.

Jeśli tak jest to każdy impuls, każdy takt w przewodzie musiałby zostać oddzielony spadkiem napięcia, aby następnie chwilowe napięcie w przewodzie wywoływało krótki impuls elektryczny w rdzeniu.

Czy jest tak w transformatorach, że podłączone do prądu stałego, transformują w chwili przyłożenia napięcia jeden krótki impuls elektryczny?

AND, OR, NOT w polu elektromagnetycznym - Fizyk - 02.12.2014

krystkon napisał(a):Nie wiem tego ale wydaje mi się, że krótki impulsowy przepływ prądu stałego w przewodzie okręconym na kulistym rdzeniu, poprzedzony brakiem napięcia w przewodzie wywoła impuls elektryczny w rdzeniu, który po chwili zanika
Wywoła, ale chyba nie do końca tak, jak sobie wyobrażasz.

Generalnie tak - taki zwój ma pewien współczynnik samoindukcji L i pewien opór R. To prowadzi do równania:
[latex]U - IR - L\frac{dI}{dt} = 0[/latex] (o ile nie pomyliłem się w znaku przy wyrazie dla cewki)

Najpierw przez jakiś czas mamy U = I = 0. Potem skokowo podłączasz U =/= 0. I wciąż jest 0, ale na szczęście mamy cewkę, która może doprowadzić do spełnienia równania przez narastanie prądu ([latex]\frac{dI}{dt}>0[/latex]). I tak oto prąd będzie narastał, aż osiągnie I = U/R.

Odłączenie napięcia spowoduje odwrotny proces. U spadło do 0, ale I jest niezerowe, co jest kompensowane przez spadek natężenia prądu ([latex]\frac{dI}{dt}<0[/latex]). Prąd powoli spada aż osiąga 0.

Co dokładnie to wywołuje w drugim zwoju, to kwestia na dalsze obliczenia, które zostawię na później, bo może najpierw zechcesz przemyśleć założenia.

TL;DR: podłączenie stałego napięcia nie przełoży się tutaj na stały prąd.

EDIT: A, no i ostatnia sprawa, o którą zapomniałem spytać wcześniej - gdzie tutaj jest wyjście? Bo ta sfera to za bardzo się nie spolaryzuje od przepływu prądu przez zwoje (nie pojawi się żadne napięcie między biegunami sfery), niezależnie jaki to będzie prąd.

Ach myślałem o prądzie ciągłym w rdzeniu a napisałem stały.
Chodzi o wywołanie jednego impulsu.

Oczywiście z powierzchnią rdzenia muszą być połączone inne przewody - już bez żadnych zwojów, których nie uwzględniam na rysunku, a które mają wyprowadzić napięcie z rdzenia dalej.

Znaczy może i ze zwojami ale już na innym rdzeniu.

W przypadku OR i NOT elektrody przewodów odprowadzające prąd z rdzenia dalej są w linii osi 0° a w przypadku AND w linii 45° do 2 osi.