Forum Ateista.pl
Konfederacja - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Konfederacja (/showthread.php?tid=14881)

RE: Konfederacja - geranium - 06.02.2023

Ciekawe porównanie Mentzena do Tuska chyba w Do Ŕzeczy.
W dużej mierze mogę się zgodzić.

Tu fragment z krytyki politycznej:

Tusk swoją diagnozę sprowadził do hasła „3D”: dług, drożyzna, daniny. Gdyby kilka tygodni temu zapytano mnie, który polski polityk wymyśli przytoczone wyżej hasło, odpowiedziałbym z dużym przekonaniem, że będzie to Sławomir Mentzen – główny ekonomista Konfederacji. A tu taka niespodzianka – z ducha Korwinowską diagnozę rzeczywistości Polski AD 2021 przedstawił nam szef europejskiej chadecji

RE: Konfederacja - Sebrian - 06.02.2023

Co do naszej, kochanej Konfederasiji - cóż, muszę się chyba uderzyć w pierś.

Na tymże forum pisałem onegdaj, że moim zdaniem według mnie po pandemii zabraknie im paliwa, a antyukraińskie wysrywy będą tylko gwoździem do trumny. Tymczasem wszelkie sondaże dają im stabilne 7-9 % poparcia, a wiele mówi się o tym (choćby w przytoczonym przez Mustafę Stanie po Burzy), że ugrupowanie i tak jest niedoszacowane. Wychodzi na to, że Konfederasija wyszła z tego okresu wzmocniona.

Chyba przeceniłem mych współplemieńców. Ogólne wkurwienie na sytuację ekonomiczną, wzmocnione obrazem złego Ukraińca, zabierającego nam pracę, miejsca w placówkach oświatowych oraz odrzuconych przez p0lki mężczyzn (to akurat domena wstrętnie pięknych Ukrainek), działa na wyobraźnię tej niemałej grupy społeczeństwa.

Oczywiście część z tych procencików to sierotki po PIS - w końcu z dawnych >40% nie wszyscy uciekli do opozycji demokratycznej. Szczególnie skrzydło narodowe przytuliło tych, dla których linia Morawieckiego okazała się zbyt miękka.

Ciekawe, czy tej naszej, nieszczęsnej opozycji da to do myślenia, czy dalej będą się licytować na to, kto ma bardziej nabrzmiałego.

RE: Konfederacja - DziadBorowy - 06.02.2023

Moim zdaniem jadąc na sentymentach antyukraińskich Konfederosja spokojnie do Sejmu wejdzie a wysrywy w tym temacie będą nie tyle gwoździem do trumny co paliwem napędowym. Czarny scenariusz to koalicja PIS - Konfederosja.
Niestety znajdzie się wielu, którzy uwierzą, że pogorszenie sytuacji ekonomicznej wynika stąd, że "dla Ukraińców jest a dla Polaków nie ma"

RE: Konfederacja - Sebrian - 06.02.2023

Dokładnie, panie Dziadzie. Ciężko się też nie zgodzić ze słowami Stankiewicza, iż nasz ukochany rząd ma w tym swój udział, bo już dawno powinien trąbić na lewo i prawo o pozytywnym wpływie ukraińskich uchodźców na polska demografię. No ale wtedy trzeba by przyznać, że polska demografia leży, a miliardy wydane na jej rzekome ratowanie nic nie dały.

Ot, kolejny efekt wdepnięcia we wnyki własnej nieomylności.

RE: Konfederacja - DziadBorowy - 06.02.2023

Już pisałem w wątku obok. Rząd tak zapędził się w retoryce straszącej uchodźcami po 2015 roku, że przeprowadzanie akcji informującej społeczeństwo, iż albo przyjmiemy kilka milionów migrantów albo demografia zrobi naszej gospodarce z dupy jesień średniowiecza byłoby dla nich ryzykowne politycznie.

Mamy więc absurd, w którym znaczna część nawet tych osób, które są przychylnie patrzą na pomoc dla Ukraińców same zjawisko migracji postrzegają jako koszt. Tymczasem jest zupełnie odwrotnie - i za darmo otrzymujemy zasoby ludzkie, o które Putin wywołał wojnę na Ukrainie. A sami imigranci jeżeliby i nas zostali mogliby być takim samym paliwem dla gospodarki jak kapitał z zachodu w latach 90 ubiegłego wieku.

Edit. Właśnie napisałem w tej kwestii maila do posłanki opozycji z mojego rejonu. Zobaczymy czy coś to da.

RE: Konfederacja - Osiris - 06.02.2023

Oprócz tych wymienionych przez Was przyczyn popularności Konfabulacji można jeszcze dodać heroiczną walkę tejże partii z obrzydliwą ideologią lgbt oraz żydowstwem. Kolejna para wrógów polskości do kolekcji.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 06.02.2023

Wynikowi Konfy pomaga niestety medialny i eksponowany Mentzen. Geniuszem nie jest, ale jak na polską politykę ma talent gościu. Stąd wkurzyłem się, gdy okazało się, iż Mentzen Korwina na fotelu prezesa ostatnio zastąpił.
Na razie Konfa miałaby, IMO, lekko ponad 7% w wyborach. Liczę i dalej obstawiam, że samodzielny komitet Solidarnej Polski zbije Konfę tak, że ta zacznie balansować na progu niczym linoskoczek w nietzscheańskim "Zaratustrze". Jednakże... pewna indolencja strategiczna opozycji sprawia, że ostatnio PiS ma mniejszą chrapkę na wywalenie Ziobry z wyborczego pokładu, bo na Nowogrodzkiej rozbudziły się nadzieje (Nowe Nadzieje?) na utrzymanie władzy po wyborach (o tych nadziejach też wspomniał Stankiewicz, swoją drogą), a jeżeli te nadzieje są, to czują tan, że nie warto wyrzucać Podwójnego Zeta, by go spacyfikować, bo każdy procent może się liczyć pod kątem walki o utrzymanie władzy. Powyższą teorię wysnuwa m.in. Migalski i moim zdaniem ta teoria ma sens. Opozycja dalej rozbita, a jeszcze skłócona i bez zbytnich sukcesów ostatnio, sprawia, że Zjednoczona Prawica może trwać...
Mam nadzieję, że w lutym lub maksymalnie w marcu powstanie przynajmniej sojusz chadecki w skład, którego wejdą:
- KP PSL,
- PL2050,
- Młoda Prawica Strzeżka i inni uciekinierzy wypadnięci spod ogona Sroki Magdaleny, która poczuła krzak mięty do onuco-socjalisty Kołodziejczaka.

RE: Konfederacja - kmat - 07.02.2023

Jeśli Kosiniak dogada się z Hołownią, to Miasteczko KWiNPiS ląduje na śmietniku. Te kalkulacje na utrzymanie władzy opierają się tylko na założeniu, że PSL idzie osobno i ginie pod progiem. Bez tego opozycja ma bezpieczną większość.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 07.02.2023

kmat napisał(a): Jeśli Kosiniak dogada się z Hołownią, to Miasteczko KWiNPiS ląduje na śmietniku. Te kalkulacje na utrzymanie władzy opierają się tylko na założeniu, że PSL idzie osobno i ginie pod progiem. Bez tego opozycja ma bezpieczną większość.
Tak. Wystarczy, że PSL nie pada pod progiem i że Lewica znów nie wpadnie na pomysł KKW z progiem 8% (Czarzasty na szczęście jest zbyt sprytny na to).
No i za parę godzin czeka nas bardzo miła wiadomość. Kosiniak i Hołownia rozpoczynają mocną współpracę. Jeszcze wspólnej listy nie ogłoszą, ale kurs jest jasny.
Bezpieczna większość zwykła jest super, ale ja chciałbym szturmu na 3/5, a nawet 2/3. Niestety Tusk blokuje możliwość powstania Koalicji Demokratycznej (KO+Lewica).
W sumie teraz Kosiniak z Hołownią mogą sprytnie ukazywać się jako poważniejszych niż Czarz i Tusk, mówiąc:
"Tusk podobno jest takim wielkim fanem jednoczenia, a gdy okazuje się, że jednoczymy się tylko my dwaj, to on z Lewicą jakoś się jednoczyć nie chce."
No ale dobrze. Hołownia jednak zdaje egzamin z mądrej odpowiedzialności. Kosiniak-Pawlak też.

RE: Konfederacja - Sebrian - 07.02.2023

No ja się nie dziwię, że KO nie chce się jednoczyć z Lewicą, bo KO to jednak nadal PO z przybudówkami, a elektorat PO to centrum i umiarkowani liberałowie (z równie umiarkowaną lewicowością - i to bardziej w sferze społeczno-obyczajowej, nie gospodarczej). I tak naprawdę ugrupowaniu Hołowni jest znacznie bliżej do KO niż KO do Lewicy, no ale to Szymcio gra teraz na game changera. Żeby się tylko nie przeliczył, bo jak opozycja wygra kilkoma mandatami, to PIS bez problemu przeciągnie paru wiarołomnych na swoją stronę i cyk, trzecia kadencja, pora na CS-a.

RE: Konfederacja - kmat - 07.02.2023

Dowcip z partią Hołowni i Lewicą jest taki, że oba mają elektorat podobny do KO, tylko ich wierchuszki tego nie rozumieją. Albo się ogarną, albo w końcu skończą na aucie. Wszystkie trzy partie to "lemingi", raczej liberalne i raczej progresywne. A chyba tylko wierchuszka KO jakoś to rozumie.

Sebrian napisał(a): No ja się nie dziwię, że KO nie chce się jednoczyć z Lewicą, bo KO to jednak nadal PO z przybudówkami, a elektorat PO to centrum i umiarkowani liberałowie (z równie umiarkowaną lewicowością - i to bardziej w sferze społeczno-obyczajowej, nie gospodarczej). I tak naprawdę ugrupowaniu Hołowni jest znacznie bliżej do KO niż KO do Lewicy, no ale to Szymcio gra teraz na game changera.

Elektorat PO to nie centrum. To w dużej mierze wielkomiejscy progresywiści.
Ugrupowanie Hołowni to światopoglądowe centrum, a gospodarczo jest wychylone na społecznikowe państwo opiekuńcze. PO to światopoglądowy progresywizm (aborcja na życzenie itd.), a gospodarczo ma taki liberalizm zachodni.
Szymcio robi to, co uważa za opłacalne. Zobaczymy wynik wyborczy. Dla mnie będzie git.

RE: Konfederacja - Sebrian - 07.02.2023

Biorąc pod uwagę fakt, że Polska generalnie się "umiastawia" - tzn. duże miasta rosną jeszcze bardziej kosztem miast mniejszych, a wsie pod miastami zaczynają służyć jako sypialnie - coraz więcej z nas będzie "wielkomiastowymi". Wspomniani przez Ciebie progresywiści to niemała część elektoratu PO, ale nadal sporo tam ludzi o umiarkowanym i wyważonym spojrzeniu na rzeczywistość.

Zgadza się, że cały blok KO skręcił w lewo, ale z drugiej strony cały świat zachodni płynie w tę stronę. A siedząc w autobusie skręcającym w lewo skręcasz razem z nim, często nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Dlatego wciąż określałbym to centrum* (aczkolwiek bardziej rozciągniętym w stronę literki L niż P).

* spójrzmy zresztą jak zmienił się konserwatyzm. Konserwatysta polski dostaje wścieku genitaliów na co, co konserwatysty brytyjskiego czy amerykańskiego już nie rusza (np. kwestia LGBT). I nawet nasz konserwatyzm zaczyna w tej sferze ewoluować **. Skoro więc konserwatyzm zmienia swoje oblicze, to dlaczego nie miałoby je zmieniać tzw. centrum?

** ciekawa lektura: https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,29429196,wies-sie-zmienia-ponad-polowa-mieszkancow-wsi-nie-ma-nic-do.html?fbclid=IwAR0uRj3xvJ2Z0ksmKy2FRGh9BYBmMddEaN-IZBEqBZQ0Q1WXekzr-kdJahE

kmat napisał(a): Dowcip z partią Hołowni i Lewicą jest taki, że oba mają elektorat podobny do KO, tylko ich wierchuszki tego nie rozumieją. Albo się ogarną, albo w końcu skończą na aucie. Wszystkie trzy partie to "lemingi", raczej liberalne i raczej progresywne. A chyba tylko wierchuszka KO jakoś to rozumie.
Wszystko jest cacy i będzie cacy. Możemy być spokojni o przyszłość. Duży uśmiech
Chadecja walnie co najmniej 15% w wyborach. Mogę się o to założyć. Hołownia to po prostu polska wersja Angeli Merkel - opiekuńczy, zachowawczy, koncyliacyjny rodzic narodu (dziś na konferencji nawet Hołownia ostro bronił swych córek), który potrafi z dalekich rewirów sięgać po poparcie.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 08.02.2023

Mustafa Mond napisał(a):
kmat napisał(a): Dowcip z partią Hołowni i Lewicą jest taki, że oba mają elektorat podobny do KO, tylko ich wierchuszki tego nie rozumieją. Albo się ogarną, albo w końcu skończą na aucie. Wszystkie trzy partie to "lemingi", raczej liberalne i raczej progresywne. A chyba tylko wierchuszka KO jakoś to rozumie.
Wszystko jest cacy i będzie cacy. Możemy być spokojni o przyszłość. Duży uśmiech
Chadecja walnie co najmniej 15% w wyborach. Mogę się o to założyć. Hołownia to po prostu polska wersja Angeli Merkel - opiekuńczy, zachowawczy, koncyliacyjny rodzic narodu (dziś na konferencji nawet Hołownia ostro bronił swych córek), który potrafi z dalekich rewirów sięgać po poparcie.
https://www.rmf24.pl/polityka/news-sondaz-czy-start-na-jednej-liscie-oplaca-sie-opozycji,nId,6583062
A nie mówiłem? 14,8%+sporo z niezdecydowanych+pole na ekspansję to raczej nie polityczny aut. Język
Ale pojawia się pytanie, czy KP2050 może na spokojnie startować jako KKW z progiem 8%? Ja bym nie ryzykował. Niech stworzą jakąś partię wydmuszkę, gdzie będzie diarchia liderów - Hołownia i Kosiniak - i niech ta partia wydmuszkowa bierze subwencję. Konfederacja w 2019 pokazała, że podobny manewr ma sens. Agrounia+Porozumienie też takie coś robi teraz.
Wyborcy PSL-u w dużej mierze uciekają, gdy widzą a swoim pokładzie mocnych progresywistów z Lewicy i KO (typu Jachira itd.).
Tylko boli mnie dupa, że nie ma tej Koalicji Demokratycznej.

PS
Lewica...
No w sumie jeżeli Tusk:
- wystawi jako kandydata na premiera Trzaskowskiego,
- w kampanii poza Trzaskiem uwypukli jeszcze osobistości typu Nowacka, Lubnauer, Pomaska i Arłukowicz (i może nawet Gill-Piątek, bo wyszła właśnie od Hołowni),
- jeszcze trochę bardziej uwypukli pomysły progresywne,
to Lewica może spaść pod próg lub ledwo próg przekroczyć, dostając żałosny wynik mandatowy, co jednak byłoby niezbyt opłacalne, bo arcywrogiem jest wszechpis i każdy procent się tu liczy... Niestety Tusk chyba zagra na zatopienie Lewicy. Będzie z tego pewnie większość zwykła, ale 3/5 już chyba nie (no chyba, że Ziobro i jakieś AgroPoroKukizy na kijach dość urwą PiSowi i Konfie).

RE: Konfederacja - DziadBorowy - 08.02.2023

Sebrian napisał(a): * spójrzmy zresztą jak zmienił się konserwatyzm. Konserwatysta polski dostaje wścieku genitaliów na co, co konserwatysty brytyjskiego czy amerykańskiego już nie rusza (np. kwestia LGBT).

[Obrazek: 327721532_1381051016030820_5246972367156...e=63E7F966]

[Obrazek: 969d62ed5aa7b.jpg]
Wszedłrm w umysł Seba Rossa.

RE: Konfederacja - Wron NIEmiecki - 11.02.2023

Cytat:- PiS ich po prostu ich kupił - powiedział Krzysztof Bosak, pytany o pieniądze, które środowiska narodowe związane z Robertem Bąkiewiczem dostały od rządu. - Traktujemy ich jak zdrajców. To są po prostu zdrajcy, którzy się sprzedali za pieniądze - podkreślił poseł Konfederacji.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29455893,rozlam-w-srodowisku-narodowcow-bosak-ubolewa-zdrajcy-sprzedali.html#s=BoxOpMT

Od zawsze uważałem, że zostaną sprostytuowani przez PiS jak tow. Andruszkiewicz. Szczerbol Szczerbol Szczerbol

RE: Konfederacja - Sofeicz - 11.02.2023

Oby się za chwilę nie okazało, że jakiś pociotek Bosaka lub jego koleżka też nie przytulił jakiejś willi z basenem.