![]() |
|
Konfederacja - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Konfederacja (/showthread.php?tid=14881) |
RE: Konfederacja - Sofeicz - 04.04.2023 Mnie nieodparcie Konfa kojarzy się z "Podziemnym kręgiem" - ta sama ekipa sfrustrowanych młodych samców nabuzowanych testosteronem i kulających się po zakamarkach systemu. A jak wy byście scharakteryzowali przeciętnego wyborcę Konfy? RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 04.04.2023 Na razie Konfa to mieszanina elektoratowa. Są w niej: - jacyś naiwni superwolnorynkowcy zachłyśnięci łopatologią Memcena, - jacyś populiści w stylu Stanowskiego, którzy dają się nabierać na jakieś pitolenie, - wyborcy-buntownicy, którzy chcą zagłosować na kogoś, kto jeszcze nie rządził, - jacyś młodzi faceci, którzy prawie nic o Konfie nie wiedzą, ale uważają ją za fajną, młodzieżową, męską, luzacką itd., - szury kompletne od Brązowego Grzegorza, - trochę rolników, którym przeszkadza tanie ukraińskie na naszym rynku, - radykałowie prawaccy w stylu dawnego LPR-u (transfer Piotrowskiego jest znamienny), - faceci, którzy czują się przez system pozostawieni w tyle lub nawet jakoś atakowani. Konfa dziubie różne elektoraty. Chyba nawet wszystkich podgrup nie wymieniłem. Niektóre na siebie nachodzą. Cyrkowy "big tent". Według ostatniego IPSOS-a Konfa wśród mężczyzn od 18 do 39 roku życia ma grubo ponad 30% poparcia, toteż wszystkich do nabuzowanych buntowników zaliczyć nie można. Tak dużo ich nie ma. Ogółem mamy w Polsce dziwaczny podział płciowy. W innych krajach tego tak nie widać. Konfa to w wielkiej większości elektoratowo faceci. Mamy zatem problem z partiami w Polsce. Mają one chyba nieraz przekaz zbyt antymęski i nie ukazują one dość troski o los facetów. Nawet superlewicowy Koroluk Masakrator jedzie po Lewicy na YT za wątki antymęskie, więc nie tylko ja mam takie wrażenie. Na Wykopie faceci też nieraz mają takie wrażenie. No a Konfa facetów narracyjnie docenia i obiecuje wsparcie... Pierwsze 40 minut jest o tym: RE: Konfederacja - Sofeicz - 04.04.2023 Ale to jest naturalna sytuacja, kiedy wahadło wychyliło się w stronę wszelkich 'pokrzywdzonych' niemęskoosobowych bytów. Wtedy tym męskoosobowym zaczyna gula chodzić. Szkoda tylko, że to ma u nas tak szursko-bandyterski ryt. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 04.04.2023 To nie musi być naturalne. Wystarczy w swej narracji pokazywać też częściej troskę facetom, a Konfa nie byłaby tak silna. To niemożliwe, żeby prawie 50% młodych facetów (wyborcy PiSu + Konfy w sondażu IPSOS) chciało powrotu do jakichś tam patriarchatów. Znam masę facetów, którzy mają ciężko, a Lewica zwykle się potrafi tylko do nich dowalać, jakby byli ciemiężycielami kobiet i mniejszości. Uwaga - ciężko nie mają wybrane grupy społeczne, lecz konkretni ludzie. Ale Biedronie tego nie rozumieją. Polska to jedyny znany mi kraj, gdzie istnieje tak mocny polityczny podział płciowy wśród młodych ludzi. Podział, przez który mamy ryzyko szkodliwiej, sejmowej większości PiS+Konfa... Mam nadzieję, że KO i Hołownia-Kamysz złowią trochę memcenowych wolnorynkowców, a Hołownia-Kamysz ponadto choć trochę "oświeconych prawicowców". Dziambor, Strzeżek i Gwiazdowski pomogliby chadekom brać poparcie od Konfy. Jeden działacz PSL-u napisał, że Dziambor negocjuje z PSL-em i PL2050. Oby Dziambor nie przelicytował. Na konwencji Strzeżka pojawili się Kobosko z PL2050 i Pasławska z PSL-u. Dobrze. Jeszcze tylko Gwiazdowski i będzie dobra ekipa na wybory. RE: Konfederacja - Iselin - 04.04.2023 Mustafa Mond napisał(a): Znam masę facetów, którzy mają ciężko, a Lewica zwykle się potrafi tylko do nich dowalać, jakby byli ciemiężycielami kobiet i mniejszości. Uwaga - ciężko nie mają wybrane grupy społeczne, lecz konkretni ludzie. Ale Biedronie tego nie rozumieją.Racja. Kapitał społeczny, dochody czy miejsce zamieszkania mają obecnie dużo większe znaczenie niż płeć, a w wielu przypadkach chyba też większe niż orientacja. RE: Konfederacja - DziadBorowy - 04.04.2023 No ale płeć też ma znaczenie. Kobieta z zadupia gdzie nie ma normalnej pracy będzie miała ciężej niż facet z tego samego zadupia. Oczywiście córka Kulczyka będzie miała łatwiej niż syn typowego Jana Kowalskiego, ale w momencie gdy sytuacja środowiskowa jest zbliżona na ogól to kobieta będzie miała gorzej. Chociażby przez ograniczenia w podejmowaniu typowych męskich prac fizycznych. Ogólnie wyborców Konfederacji podzieliłbym na dwie grupy. Pierwsza to mężczyźni, którzy doskonale sobie radzą i wkurza ich płacenie dużych podatków, druga to mężczyźni, którzy radzą sobie źle a za te niepowodzenia winią głównie państwo. Bo przecież gdyby nie wysokie podatki to oni dawno mieliby już świetnie prosperującą firmę a w najgorszym razie właściciel Januszeksu w którym pracują bez dociskania go podatkami i regulacjami ochoczo dzieliłby się z nimi swoim zyskiem. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 04.04.2023 Iselin napisał(a):Też tak myślę. Do Twej listy dorzuciłbym jeszcze stan zdrowia i majątek. Mam wrażenie, że w moim pokoleniu dwudziestoparolatków ogółem, przeciętnie, szczęśliwsze są kobiety niż faceci.Mustafa Mond napisał(a): Znam masę facetów, którzy mają ciężko, a Lewica zwykle się potrafi tylko do nich dowalać, jakby byli ciemiężycielami kobiet i mniejszości. Uwaga - ciężko nie mają wybrane grupy społeczne, lecz konkretni ludzie. Ale Biedronie tego nie rozumieją.Racja. Kapitał społeczny, dochody czy miejsce zamieszkania mają obecnie dużo większe znaczenie niż płeć, a w wielu przypadkach chyba też większe niż orientacja. RE: Konfederacja - Iselin - 04.04.2023 DziadBorowy napisał(a): No ale płeć też ma znaczenie. Kobieta z zadupia gdzie nie ma normalnej pracy będzie miała ciężej niż facet z tego samego zadupia. Oczywiście córka Kulczyka będzie miała łatwiej niż syn typowego Jana Kowalskiego, ale w momencie gdy sytuacja środowiskowa jest zbliżona na ogól to kobieta będzie miała gorzej. Chociażby przez ograniczenia w podejmowaniu typowych męskich prac fizycznych.Oczywiście, że ma znaczenie, jak wiele innych czynników. Natomiast nawet na zadupiu duże znaczenie będą miały możliwości zdobycia wykształcenia i wyjazdu z zadupia, a to ma często wiele wspólnego z zasobami i nastawieniem rodziców. DziadBorowy napisał(a): Ogólnie wyborców Konfederacji podzieliłbym na dwie grupy. Pierwsza to mężczyźni, którzy doskonale sobie radzą i wkurza ich płacenie dużych podatków, druga to mężczyźni, którzy radzą sobie źle a za te niepowodzenia winią głównie państwo. Bo przecież gdyby nie wysokie podatki to oni dawno mieliby już świetnie prosperującą firmę a w najgorszym razie właściciel Januszeksu w którym pracują bez dociskania go podatkami i regulacjami ochoczo dzieliłby się z nimi swoim zyskiem.Dużo takich jest. Co więcej, sporo kobiet, zwłaszcza młodych, ma podobne, chociaż może mniej radykalne poglądy gospodarcze. Czytałam, że wśród osób uważających, że należy zwijać programy socjalne i obniżyć podatki prym wiodą wprawdzie wyborcy Konfederacji, ale zaraz za nimi plasują się wyborcy Lewicy. Postaram się to znaleźć. W zasadzie główne różnice między nimi są natury obyczajowej. RE: Konfederacja - DziadBorowy - 04.04.2023 Poparcie dla likwidacji programów socjalnych jest szersze niż Konfederacja i zwolennicy tego rozwiązania znajdą się praktycznie wśród elektoratu każdej partii za wyjątkiem PIS gdzie będzie to margines. Zwolenników Konfederacji cechuje natomiast to, że chcą państwa minimum nie uwzględniając tego, że obniżka podatków niekoniecznie musi im skompensować koszt prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego czy też prywatnej szkoły dla dzieci. To taka naiwnośc, że jak podatki będą niskie to oni kupią sobie na wolnym rynku większośc usług jakie z podatków finansuje państwo. Jeżeli to są osoby zamożne - owszem pewnie byłoby ich stać. Natomiast osoby z grupy "nieradzących sobie" czekało by przykre zdeżenie z rzeczywistością. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 04.04.2023 ![]() No ale porównajmy sobie polską scenę do wyborów w Niemczech. Jakoś w Niemczech AFD ma tylko trochę więcej głosów wśród mężczyzn niż u kobiet, a nie kilka razy więcej jak Konfa w Polsce. My mamy u siebie jakąś aberrację społeczną. Ktoś może rzec, że my jesteśmy zapóźnieni przez komunę i biedę, więc nie można nas tu z Niemcami porównywać. No ale weźmy Czechy. Wedle PAQ Research wśród młodych mężczyzn wygrała koalicja samorządowców z piratami. A wedle STEM/Mark na skrajnie prawicowe SPD głosowało ogółem 12% facetów i 8% kobiet (czyli wyniki jak w Niemczech!). Tak bardzo się młodzi Polacy (faceci) się różnią od młodych Czechów (facetów)? No nie. Po prostu u nas partie zawodzą. Nie "celują w nich" dostatecznie. RE: Konfederacja - Iselin - 04.04.2023 DziadBorowy napisał(a): Poparcie dla likwidacji programów socjalnych jest szersze niż Konfederacja i zwolennicy tego rozwiązania znajdą się praktycznie wśród elektoratu każdej partiiZ elektoratem Lewicy niemal na czele xd. Rzeczywiście bardzo lewicowy pogląd. RE: Konfederacja - DziadBorowy - 04.04.2023 Iselin napisał(a):DziadBorowy napisał(a): Poparcie dla likwidacji programów socjalnych jest szersze niż Konfederacja i zwolennicy tego rozwiązania znajdą się praktycznie wśród elektoratu każdej partiiZ elektoratem Lewicy niemal na czele xd. Rzeczywiście bardzo lewicowy pogląd. Lewica to kwestie gospodarcze i światopoglądowe. Tych prosocjalnych lewicowców dawno już zagospodarował PIS. RE: Konfederacja - Iselin - 04.04.2023 DziadBorowy napisał(a): Lewica to kwestie gospodarcze i światopoglądowe. Tych prosocjalnych lewicowców dawno już zagospodarował PIS.I są to raczej osoby w wieku średnim i starsze. Duża część młodzieży ma jednak ze sobą dużo wspólnego, niezależnie od różnic "obyczajowych". RE: Konfederacja - E.T. - 04.04.2023 Mustafa Mond napisał(a): https://superbiz.se.pl/wiadomosci/mentzen-zlikwidowac-zasilek-pogrzebowy-ludzie-chowani-jak-zwierzeta-aa-A7nV-w7rr-neNx.htmlSzybko wychodzi, że ta cała Nowa Nadzieja to po prostu korwinoidy pod zmienioną nazwą. Korwinoidy, bo jak się słucha tych typów, to oni nie tylko w treści, ale nawet w sposobie mówienia robią wrażenie kalek Korwina. I Mentzen nie jest żadnym wyjątkiem od tej reguły i nic świeżego poza nazwą tu nie uświadczysz. To jest piękne: https://twitter.com/ZespolBrauna/status/1643177400908259330 Ten końcowy wybieg to już jest desperackie rżnięcie głupa. RE: Konfederacja - Sebrian - 04.04.2023 DziadBorowy napisał(a): druga to mężczyźni, którzy radzą sobie źle a za te niepowodzenia winią głównie państwo Wyodrębniłbym tu jeszcze podgrupę 2.1: mężczyźni, którym nie idzie w relacjach z kobietami (również z przyczyn, niestety, niezależnych od nich) i winią za to kobiety właśnie oraz tzw. normików. Czyli sfrustrowani, przesyceni żalem, a wręcz nienawiścią goście, którzy najmocniej zwracają się ku ugrupowaniom o patriarchalnym sznycie. Nie twierdzę, że panie są idealne i również nie pochwalam tzw. białorycerzy, ale dla tej wspomnianej grupy świat jest czarno-biały, a rola kobiety sprowadza się do wielofunkcyjnego AGD z funkcją kopulacji. Na życzenie właściciela, oczywiście, który jednocześnie nie da nic od siebie i pozostanie zapuszczonym frustratem (przykład skrajny, acz wcale nie unikatowy). RE: Konfederacja - Iselin - 04.04.2023 Sebrian napisał(a): Wyodrębniłbym tu jeszcze podgrupę 2.1: mężczyźni, którym nie idzie w relacjach z kobietami (również z przyczyn, niestety, niezależnych od nich) i winią za to kobiety właśnie oraz tzw. normików. Czyli sfrustrowani, przesyceni żalem, a wręcz nienawiścią goście, którzy najmocniej zwracają się ku ugrupowaniom o patriarchalnym sznycie.Mam wrażenie, że statystycznie mężczyźni jednak gorzej znoszą samotność i są bardziej podatni na tego typu frustracje. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 04.04.2023 E.T. napisał(a):Mustafa Mond napisał(a): https://superbiz.se.pl/wiadomosci/mentzen-zlikwidowac-zasilek-pogrzebowy-ludzie-chowani-jak-zwierzeta-aa-A7nV-w7rr-neNx.htmlSzybko wychodzi, że ta cała Nowa Nadzieja to po prostu korwinoidy pod zmienioną nazwą. Korwinoidy, bo jak się słucha tych typów, to oni nie tylko w treści, ale nawet w sposobie mówienia robią wrażenie kalek Korwina. I Mentzen nie jest żadnym wyjątkiem od tej reguły i nic świeżego poza nazwą tu nie uświadczysz. Hesus Marija! "Że ktoś... he he". Mentzen szczuje na innych bez zastanowienia? Nie ma argumentów, a taki jest pewny siebie? Niech się zastanowi nad swoim życiem, ale wiem, że tego nie zrobi, bo uważa siebie za półboga: https://paczaizm.pl/mentzen-w-jego-wyobrazni-vs-mentzen-faktycznie-wyglad-gra-komputerowa/ Straszne. Ludzie, którzy mają coś więcej w głowie, powinni priorytowo wierzyć w siebie i działać w świecie, żebyśmy nie dali się zdominować Trumpom i innym Memcenom... Iselin napisał(a):Sebrian napisał(a): Wyodrębniłbym tu jeszcze podgrupę 2.1: mężczyźni, którym nie idzie w relacjach z kobietami (również z przyczyn, niestety, niezależnych od nich) i winią za to kobiety właśnie oraz tzw. normików. Czyli sfrustrowani, przesyceni żalem, a wręcz nienawiścią goście, którzy najmocniej zwracają się ku ugrupowaniom o patriarchalnym sznycie.Mam wrażenie, że statystycznie mężczyźni jednak gorzej znoszą samotność i są bardziej podatni na tego typu frustracje. A ja mam wrażenie, że samotność płcie znoszą podobnie. Znałem pewne żeńskie "incelice". Problemy bardzo podobne. Niespełnienie nie ma płci. RE: Konfederacja - kmat - 04.04.2023 DziadBorowy napisał(a): Tych prosocjalnych lewicowców dawno już zagospodarował PIS.W marginalnym stopniu. Jakieś klimaty typu Woś i Okraski, ale ich jest garstka. Prosocjalnej lewicy po prostu jest bardzo mało. 1-2% zagospodarowanych prawie do spodu przez Razem. Cała reszta określająca się jako elektorat lewicowy/centrolewicowy to progresywni liberałowie w stylu Rozenka czy Nowackiej. No może jeszcze trochę sierotek po PRLu, ale to też garstka. RE: Konfederacja - Iselin - 04.04.2023 Mustafa Mond napisał(a): A ja mam wrażenie, że samotność płcie znoszą podobnie. Znałem pewne żeńskie "incelice". Problemy bardzo podobne. Niespełnienie nie ma płci.Nie chodzi o problemy, ale o to, jak sobie z nimi radzą. Jednak kobiety nie wykształciły żadnej incelskiej kultury. Poza tym wydaje mi się, że kobiety lepiej organizują sobie życie społeczne. Prędzej wymyślą sobie jakąś wycieczkę, wykład, warsztaty, coś, co daje rozrywkę i możliwość spotykania się z ludźmi. Wśród mężczyzna widzę jednak więcej incelskich albo odrobinę incelskich tekstów i ogólnego zgorzknienia. RE: Konfederacja - Sofeicz - 04.04.2023 W PiSie chyba skumali, że trzeba o wk. samców zawalczyć Cytat:Władza ma obiecać Polkom i Polakom wiele w zamian za wyborcze zwycięstwo, które jest obecnie celem numer jeden, a wszystkie działania zarówno sztabu wyborczego, jak i partyjnego aparatu oraz rządu mają być właśnie temu celowi w pełni podporządkowane. |