![]() |
|
Konfederacja - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Konfederacja (/showthread.php?tid=14881) |
RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 05.04.2023 Sam jestem wkurwionym samcem, a Konfę zwalczam. A i socjalem mnie PiS nie przekupi.Znam sporo elektoratu Konfy u rówieśników. Nie wszyscy są wkurwionym "Podziemnym Kręgiem". Nawet Lewica mogłaby część z nich odbić, jakby się przyłożyła. Tak jak pisałem, zobaczcie Czechy. W sumie trochę jesteśmy ofiarą tego, że w Polsce nie ma siły liberalnej i progresywnej w stylu czeskich Piratów lub niemieckiego FDP. Obie te partie mają dużo głosów wśród męskiej młodzieży. Platforma jest duża i przez to nie do końca progresywno-liberalna, a jeszcze ostatnio się pcha w socjal i lidera mogłaby mieć lepszego. Z braku laku część elektoratu, która głosowałaby na polskie FDP/PiratiStan, uwierzyła w Memcena, choć pewnie z oporami. Zatem dobrze by było jakby kandydatem na premiera był Trzaskowski. Niech Trzask puści do nich oczko, mówiąc np., że, hehe, pallił kiedyś marihuanę i kiedyś tam marihuana powinna być legalna nad Wisłą. Myślę, że taki manewr odebrałby Konfie punkcik lub dwa punkty poparcia.
RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 09.04.2023 https://wykop.pl/wpis/70976841/wyborco-konfederacji-na-ktora-frakcje-najchetniej- Może ten "sondażyk" jest słaby, bo zagłosowało de facto tylko 55 osób i Wykop nie jest w pełni reprezentatywny dla elektoratu Konfy (możliwe też, że nie tylko elektorat Konfy głosował), ale i tak wyniki nawet ciekawe i rzuciły mi się w oczy. 20 na 55 głosujących zaznaczyło partię Dziambora. To pewnie mocni liberałowie i wolnorynkowcy, którzy głosują na Konfę z braku laku, a nie podoba im się dżihad-polo. A Hołownia ma przepływy z Konfą, toteż dorzucenie dziamboraków do Hołowni-Kamysza da pewnie coś Hołowni-Kamyszowi kosztem Konfy. W czerwcu lub w lipcu Wolnościowcy powinni dołączyć do KP2050/PSL2050, po tym jak się dziamborowcy skapną, że bez silnych sojuszników nie mają szans na przedłużenie swych mandatów. Kurczę. Szkoda, że nigdy Wolnościowców w sondażach nie uwzględniono. Ciekawe by to było zwłaszcza po socjalnej szarży Tuska. To Wolnościowcy mogliby wziąć ten ostatni odpływ naiwnych wolnorynkowców z KO do Konfy. Nazwę na to mają idealną. Ktoś dobrą nazwę im wymyślił. Głupie sondażownie. Po ciul sondażownie prawie zawsze pokazują sojusz RSP21W i Kukiz'15, skoro te siły zawsze dostają wynik w granicach błędu statystycznego (nieraz bardziej 1% niż 0%)? Nieraz powinni dać Wolnościowców i Bezpartyjnych Samorządowców. Podobnie do niedawna ciągle Porozumienie nawalili mimo śladowego poparcia gowiniady.
RE: Konfederacja - kmat - 09.04.2023 Wolnościowcy nie mają struktur. To nie jest realna partia. Nie zbiorą nawet podpisów, bo nie będzie komu zbierać. Pod KP2050 pewnie się podepną, bo układ jest korzystny dla wszystkich. A jeśli osiągną dobre wyniki to może i będzie sens budować prawdziwą partię. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 09.04.2023 kmat napisał(a): Wolnościowcy nie mają struktur. To nie jest realna partia. Nie zbiorą nawet podpisów, bo nie będzie komu zbierać. Pod KP2050 pewnie się podepną, bo układ jest korzystny dla wszystkich. A jeśli osiągną dobre wyniki to może i będzie sens budować prawdziwą partię.Masz rację. Wolnościowcy nie mogą iść do KO, bo w światopoglądówce tam nie pasują. W końcu Tusk zarządził, że nie można startować pod jego parasolem do Sejmu, jeżeli się nie chce liberalizacji prawa aborcyjnego do 12 tygodnia, a Dziambor ma do aborcji postawę emocjonalną w stylu Hołowni. Raz w "Kawie na Ławie" się prawie rozpłakał, gdy o tym mówił. Jest przeciw liberalizacji prawa aborcyjnego. Referendum kosiniakowo-hołowniane może przeboleć. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 11.04.2023 Niestety Konfa ostatnio urosła troszkę względem Platformy z powodu socjalnej szarży Tuska. Na szczęście Tusk już się uciszył i tych postulatów już nie eksponuje. Dlaczego Tusk zrobił taką szarżę? Niektórzy uważają, że chciał w ten sposób zabrać elektorat Lewicy, ale ja mam inną teorię. Byłem bowiem trochę w Platformie Obywatelskiej i wiem, jak sporo jej polityków myśli. Niestety, często przewija się tam marzenie o powrocie do dawnych czasów, gdy Platforma miała 40% w wyborach i dominowała w "Polsce powiatowej/miasteczkowej". Chciałem jakoś sugestywnie wytłumaczyć politykom PO, że jeżeli opozycja będzie startować w kilku blokach, na co się zanosiło i zanosi, to Platforma nie powinna walczyć o wszystko, tylko w ramach opozycji powinna podzielić się poletkami i rolami, podpisując pakt o nieagresji. O co mi chodzi? Chodzi mi o to, że jeżeli będziemy mieć, a pewnie mieć będziemy, 3 bloki (KO, KP2050 i Lewica), to KO powinno wtedy walczyć nie o elektorat KP2050, ani o elektorat Lewicy, ani nie halucynować o odbijaniu wyborców PiSu, ale naciskać na Konfę, zabierając konfiarzom wolnorynkowców, żeby w Konfie zostały już tylko prawaki i szury okrętowe. Tak powinno być. A co robiło KO? Nawalało miesiącami w Hołownię i starało się robić jakąś socjalną ekspansję do centrum, halucynując pewnie zarazem, że odbierze się tak też trochę elektoratu... PiSu. Jaki tego skutek? Poparcie dla KO się zmniejszyło - troszkę osób poszło do niezdecydowanych, troszkę do Konfy. Jeszcze do niedawna trzy bloki opozycji miałyby ponad 240 mandatów, a teraz miałyby około 230 (raczej ponad 230 niż poniżej, ale to są rewiry błędów statystycznych). https://ewybory.eu/sondaze-europa/polska/ Widać spadek KO. To właśnie pod koniec lutego Tusk zaczął swoją szarżę socjalną: kredyt 0%, 600+ do najmu, "mieszkanie prawem nie towarem"... Kredyt 0% miał być, według Tuska, motywem kampanii KO - stąd KO wykupiło w Onecie reklamy na ten temat. W średnich sondażach widać zarazem wzrost Konfy. I teraz KO ma "damage control": https://wiadomosci.wp.pl/konfederacja-z-13-procentowym-poparciem-po-szuka-hakow-6884825997773728a W sondażach nie było tak źle w walce z pisokonfą chyba od... pseudowyroku TK w sprawie aborcji. Tusk nam strzelił samobója.EDIT Kurwa mać. EDIT 2 Ach tak. Politycy PO, z tego co widziałem, uznali, że w 2019 roku sukces PiSu w Polsce powiatowej/miasteczkowej i mobilizacja nowych wyborców były zasługą socjalu, toteż pewnie uznali, że takim samym sposobem mogą powtórzyć sukces PiSu i tych wyborców odwojować dla siebie. Za kuluarami PO nie było myślenia o treści:"Co zrobić, żeby demokratyczna opozycja wspólnie miała jak najwięcej mandatów?" Było myślenie o treści: "Co zrobić, żeby PO miało znowu 40% jak kiedyś?" Smaugi niezdolne do poświęcenia dla większego dobra. Nawet tego nie zauważają... Podam teraz znamienny przykład pokazujący, jak źle jest z klasą polityczną w Polsce. Mamy kogoś takiego jak Michał Jaros, który jest od jakiegoś czasu szefem PO na Dolnym Śląsku. Okej. I co on robi? Stara się wykosić Mieszkowskiego (z Nowoczesnej) i Tracz (z Zielonych) z miejsc biorących do Sejmu i w ich miejsca wcisnąć swoich sługusów. I teraz tak - mamy we wrocławskim okręgu wyborczym posła Tuduja z Konfederacji (a ściślej z Ruchu Narodowego). I jeszcze jakiś czas sytuacja wyglądała tak, że Tuduj pewnie tego mandatu nie obroni. Tyle że od Jarosa oczekiwałbym, że poczyni starań, by upewnić się, iż Tuduj tego mandatu nie zdobędzie. Takim staraniem mogłoby być niewycinanie Mieszkowskiego, który jest z najbardziej wolnorynkowej części KO (Nowoczesna głosuje choćby od lat przeciw socjal plusom). Od Jarosa oczekiwałbym, że uwypukli trochę w swym przekazie wolny rynek. Jedyne co widziałem od niego to gra pod siebie. Robią pod siebie. Podobnie jest w okręgu legnickim, który także podlega Jarosowi. Tam też powinien się on starać, by Konfa mandatu nie zgarnęła. Można by choćby wystawić Ryszarda Petru z ostatniego miejsca w Legnicy i trochę zasponsorować mu wolnorynkową kampanię. Pierwszy z brzegu pomysł. A... Szkoda strzępić ryja. Bez ładu i składu to wszystko. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 11.04.2023 Jezus Maria. Według nowego Ibrisa Konfa ma 11,8%, a KO 23,6%. KO ma tylko dwa razy więcej poparcia niż Konfa. Równo dwa razy więcej. ![]() ... A Tusk dalej jakiegoś potrzebnego liberalnego zwrotu nie robi. Hołownia próbuje sytuację ratować: https://www.money.pl/gospodarka/szymon-holownia-z-oferta-dla-biznesu-10-postulatow-pozwalajacych-zlapac-oddech-6886288667139008a.html RE: Konfederacja - kmat - 11.04.2023 Hołownia-Kamysz naprawdę powinien przytulić Dziambora. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 11.04.2023 kmat napisał(a): Hołownia-Kamysz naprawdę powinien przytulić Dziambora. Tak. I trzeba Dziambora uwupyklić jako trzecią tenorową twarz KP2050 po Hołowni i WKK. Sytuacja jest zła. Gwiazdowski też by się przydał. Nie spodziewałem się aż takiego odpływu z KO do Konfy. Widocznie Memcen wystarcza ludziom, by głosować na Korwina, Ruch Narodowy (15 jedynek na listach), Brauna (6 jedynek na listach) i Piotrowskiego. A i soneciarz krymski Wilk dalej w partii Nowa Nadzieja jest. Aha. I na antyszczepa Płaczka (jedynka w Katowicach) głosować chcą. Masy ludzkie faktycznie bardzo płytko się wgłębiają w politykę. Nie wiedzą, kogo do Sejmu wprowadzają. Lidera kojarzą, ale tło to już za dużo na ich umysły. Nieironicznie wina Tuska. Swoją drogą, dlaczego KO nie chce startować do wyborów razem z Lewicą? Z powodów gospodarczych? Naprawdę? Do końca lutego to wytłumaczenie miałoby jeszcze jakiś tam sens... Przynajmniej KP2050 może mieć fajną nazwę na kartach wyborczych: KKW Koalicja Polska 2050 Hołowni i Kosiniaka-Kamysza (PSL, PL2050, UED, CdP, Wolnościowcy) RE: Konfederacja - lumberjack - 12.04.2023 Mustafa Mond napisał(a): Ach tak. Politycy PO, z tego co widziałem, uznali, że w 2019 roku sukces PiSu w Polsce powiatowej/miasteczkowej i mobilizacja nowych wyborców były zasługą socjalu, toteż pewnie uznali, że takim samym sposobem mogą powtórzyć sukces PiSu i tych wyborców odwojować dla siebie. Smutny Za kuluarami PO nie było myślenia o treści: Błąd PO jest taki, że sobie myśli, że może sobie naobiecywać co chce, a ludzie w to uwierzą... otóż nie. Nawet jeśli PO szczerze chciałaby zrealizować socjalne pomysły, to i tak ludzie jej nie uwierzą. Przykład - moi rodzice - doskonale pamiętają, że PO podwyższyła wiek emerytalny i po prostu nie wierzą aby ta partia teraz naprawdę wprowadziła jakiś socjal w stylu pisowskim. PO swoimi obiecankami zraziła do siebie ludzi przedsiębiorczych i antysocjalistycznych, którzy przerzucili się teraz na konfę, a prosocjalistycznych wcale do siebie nie zachęciła ze względu na swoją przeszłość. Tak szczerze to rzeczywiście PiS nie musi za wiele robić mając takich przeciwników Kiepsko widzę coś te nachodzące wybory. Nie chciałbym aby wygrał PiS, PO i Konfederacja. Nie chciałbym aby nawet fajnokatoliczny pizduś Hołownia wygrał, ale zagłosuję na niego z ogromnym bólem serca, bo jest chyba najmniejszym złem.Strasznie mnie boli, że nie da się zrobić w demokracji kariery na byciu osobą rozsądnie myślącą, która zamiast obiecanek-cacanek i kiełbas przedwyborczych zdobyłaby popularność na mówieniu o tym, że aby coś mieć trzeba się wysilić. Że zamiast socjalu będzie dobrze funkcjonująca służba zdrowia, sprawne państwo, niższe podatki, jasne prawo, system sprzyjający małym firmom etc. Masz niestety Mustafo wchuj dużo racji co do stanu naszej klasy politycznej, a jeszcze bardziej mnie smuci to, że jest ona niestety w jakimś tam trochę większym lub mniejszym stopniu odbiciem naszego społeczeństwa. I moi rodzice mnie smucą, bo pójdą na PiS głosować aczkolwiek i tak zawsze to lepiej niż na Konfę. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 12.04.2023 Faktycznie. Platforma jest także niewiarygodna w tym socjalnym zwrocie. Na razie sytuacja polityczna jest kiepska, ale nadzieje mam cztery: 1. Trzaskowski jako kandydat na premiera wzmocniłby KO i zdemobilizowałby PiS. 2. Sojusz Hołowni i Kosiniaka może się ładnie rozkręcić, gdy wreszcie skończą się te zbyt długie negocjacje związkowe. 3. Kaczyński ma pewnie demencję, a zły stan Wodza PiSu i chowanie jego osoby osłabi PiS. 4. Ziobro może wystartować sam, rozbijając głosy pisowszczyzny. EDIT Z tego co widziałem za kulisami partii, większość polityków PO mając do wyboru: 1. 10 lata rządów PO i potem 40 lat rządów PiSu, 2. 50 lat rządów PL2050, PSL-u i Lewicy, wybrałaby opcję numer 1. Grają strasznie pod siebie. I tak pewnie jest we wszystkich partiach. W PiSie i Konfie najbardziej... Tylko u Hołowni nieraz widzę, że on się poświęca dla większego obrazka. Tyle że ciężko mi głosować na KP2050, gdzie na pokładzie będą peeselowcy, dziamborowcy i tak dalej. Nie moje klimaty trochę. Zagłosuję na pewno na coś z trójki KO/KP2050/Lewica, ale teraz nie wiem na co. Być może idąc na wybory, wkurzę się widząc proboszcza po mszy, który to proboszcz źle traktował dzieci (męczenie psychiczne, a nie pedofilia) i w ramach emocjonalnego zrywu gibnę się na Lewicę. Nie wiem. Gdy jest się pomiędzy, byle kaprys decyduje. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 12.04.2023 Ej. A w ogóle dlaczego Tusk zbytnio nie próbuje odwojować wyborach wolnorynkowych i antysocjalistycznych, których pchnął do Konfy? Zaprzestał ostatnio gadać o socjalach, co mu się chwali, ale nic wielce liberalnego nie zrobił. Hołownia za to na szczęście stara się ratować tę flankę, bo: - Hołownia skrytykował babciowe i powiedział, że pewnie za tym nie zagłosuje, bo woli budowę żłobków, zamiast rozdawania kasy, - w necie PL2050 zaczęło trochę robić kampanię o treści: "nie dla rozdawnictwa, tak dla usług publicznych", - Hennig-Kloska nazwała babciowe kiełbasą wyborczą, - Hołownia przedstawił ostatnio wolnorynkowe pomysły, do czego dałem linka kilka postów temu, - Hołownia-Kamysz negocjuje wspólny start z Dziamborem, - Hołownia-Kamysz bierze na pokład Strzeżka, który sobie za cel stawia zdobycie młodych wyborców od Konfy. Tylko czy naprawdę Hołownia ma jednocześnie walczyć o miękki PiS, centrum, nowych wyborców, oświeconych konserwatystów i teraz jeszcze o wolnorynkowców? Wszystko ma robić, bo KO mając jedno jedyne zadanie (trzymanie i zdobywanie liberalnych wolnorynkowców), partaczy? KO jest teraz wielgachną kulą u nogi opozycji. O co teraz KO walczy? Na jakiej flance? Na razie zrobiło sobie małe kuku-seppuku. Nie rozumiem tego. Bez powodu dali około 2-3 punkty procentowe Konfie, nic nie zyskując. A każdy stracony punkt procentowy KO to około 5 mandatów mniej dla KO. I to wszystko jest winą Tuska, bo jest on de facto dyktatorem PO, który robi, co chce. Nie mówiąc już o tym, że Tusk swoją twarzą mobilizuje wyborców PiSu. Przed powrotem Tuska PiS miał około 32% w średnich sondażach, a teraz ma około 34%. Jedyne co Tusk potrafił, to przejąć część poparcia od Hołowni, ale to nie pomaga wcale opozycji. Aha. Przypomniało mi się, że gdy w partii mówiłem, że Trzaskowski powinien być kandydatem na premiera, to się do tego źle odnoszono. Panował jakiś tuskowy szał. Kolega z partii miał nawet na komórce tapetę z Tuskiem jako Imperatorem Ludzkości z Warhammera. Podniecili się Tuskiem, że dzięki niemu KO przegoniło PL2050 w połowie 2021 roku. Tyle wystarczało. RE: Konfederacja - Iselin - 12.04.2023 Widzę, że Hołownia mizdrzy się do przedsiębiorców. Najbardziej mi się podoba to moratorium na podwyżkę PIT, który w ciągu ostatnich lat został dość poważnie obniżony. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 12.04.2023 Te pomysły Hołowni są sensowne, bo przy ich wprowadzaniu sytuacja biznesowo-podatkowa w Polsce stanie się dużo bardziej stabilna i przewidywalna, a to sprzyja komfortowi i inwestycjom. moje memełe:
RE: Konfederacja - Sofeicz - 12.04.2023 Ogólnie chujówka. Najjaśniejsza miota się jak ryba bez wody pomiędzy: - narodowym socjalizmem (PiS) - ??? (KO) - kurnym naziolstwem (Konfa) - chujwiczym (Kuki, Hołek) RE: Konfederacja - Adam M. - 12.04.2023 Mam podobne wrazenie, przy czym dzieki temu ze PO nie wziela odpowedzialnosci za bledy z czasow swego rzadzenia jest dalej niewiarygodna dla wiekszosci wyborcow. Jedno co moze pomoc to strata wiekszosci arlamentarnej przez PiS i dzieki temu uniemozliwienie robienia im przewalek finansowych na kazdym kroku. RE: Konfederacja - Sofeicz - 12.04.2023 Adam M. napisał(a): ... dzieki temu ze PO nie wziela odpowedzialnosci za bledy z czasow swego rzadzenia ... Największym błędem PO było uznanie a priori, że PT Polacy, to osobnicy przedsiębiorczy, akapowcy biorący los we własne ręce, a nie sieroty po PRLu wypatrujący jałmużny od Pana. Polska to nie Texas ani Szwajcaria niestety. RE: Konfederacja - kmat - 13.04.2023 Mustafa Mond napisał(a): Tylko czy naprawdę Hołownia ma jednocześnie walczyć o miękki PiS, centrum, nowych wyborców, oświeconych konserwatystów i teraz jeszcze o wolnorynkowców?Hołownia to mistrz gadania każdemu, co ten chce usłyszeć. Przecież on darł elektorat od PO do PiSu, od NL do KWiNu.. A te elektoraty niekoniecznie są sprzeczne. Zresztą - jak mu się Tusk tak pięknie podłożył, to czemu nie. Mustafa Mond napisał(a): Przed powrotem Tuska PiS miał około 32% w średnich sondażach, a teraz ma około 34%.Jakby nie było powrotu Tuska to pewnie byłby powrót Schetyny. Czy ja wiem, czy to lepiej.. Mustafa Mond napisał(a): Panował jakiś tuskowy szał. Kolega z partii miał nawet na komórce tapetę z Tuskiem jako Imperatorem Ludzkości z Warhammera. Podniecili się Tuskiem, że dzięki niemu KO przegoniło PL2050 w połowie 2021 roku. Tyle wystarczało.Pytanie co teraz. Bo Tusk właśnie popełnił istotny błąd. Iselin napisał(a): Widzę, że Hołownia mizdrzy się do przedsiębiorców.Mizdrzy się do liberałów, którzy nie mają w tym momencie oferty dla siebie. Sofeicz napisał(a): - ??? (KO)Umiarkowany liberalizm chyba. Z przymieszką populizmu. Sofeicz napisał(a): - chujwiczym (Kuki, Hołek)Kuki i Hołek to dwie różne sprawy. Pierwszy to faktycznie chujwico, ale drugi to z grubsza typowy centrowy i względnie liberalny kurs jaki kiedyś miała PO, UD/UW, czy wczesne SLD. Sofeicz napisał(a): Największym błędem PO było uznanie a priori, że PT Polacy, to osobnicy przedsiębiorczy, akapowcy biorący los we własne ręce, a nie sieroty po PRLu wypatrujący jałmużny od Pana.Kiedyś była to prawda. Tylko przyszedł kryzys w 2008, który podciął te nastroje. RE: Konfederacja - Sofeicz - 13.04.2023 kmat napisał(a): Kiedyś była to prawda. Tylko przyszedł kryzys w 2008, który podciął te nastroje.Ale Najjaśniejsza przeszła przez kryzys 2008 stosunkowo suchą stopą? RE: Konfederacja - zefciu - 13.04.2023 Iselin napisał(a): Jednak kobiety nie wykształciły żadnej incelskiej kultury.Nooo nie. Bo incelstwo nie jest jest dedykowane dla kobiet. Incelstwo opiera się na założeniu, „kobiety i lewaki odbierajo nam męskość”. Analogicznym do incelstwa zjawiskiem wśród kobiet jest terfizm „transy chco nam odebrać kobiecość”. RE: Konfederacja - kmat - 13.04.2023 Sofeicz napisał(a): Ale Najjaśniejsza przeszła przez kryzys 2008 stosunkowo suchą stopą?O tyle, o ile: ![]() To jest bardzo ważny obrazek, który tłumaczy bardzo wiele rzeczy. Np rozkwit i upadek Samoobrony, czy obecne problemy z pogonieniem PiSu, ale i wyjście korwinistów poza plankton. |