Forum Ateista.pl
Konfederacja - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Konfederacja (/showthread.php?tid=14881)

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 21.06.2023

Ja obejrzałem. Memcen nie odpowiedział na pytanie, czy chce polexitu. Stwierdził, że kraje południa Europy nie rozwijają się przez... walutę euro. Petruniusz zmasakrował lirycznie Memcena.

RE: Konfederacja - Sebrian - 22.06.2023

Przy okazji rzeczonej debaty przypomniano w social mediach występ pana Sławka u Stanowskiego w Hejt Parku, gdzie już wówczas (a miało to miejsce 2 lata temu) najpopularniejszy w Polsce doradca podatkowy wyszedł na kompletnego osła. Nie mamy więc do czynienia z niczym nowym i jeszcze przed konfrontacją z Petru wiedziałem, że pan Sławek prosi się o guza.

Niemniej materiał obejrzałem, byłem kontent, aczkolwiek późniejszy przegląd internetowych komentarzy utwierdził mnie w przekonaniu, że żadnego wstrząsu to nie przyniesie (choć RMF FM to jednak medium, które trafi do znacznie szerszego grona niż kanał Stanowskiego). Dlaczego? Cóż, ten elektorat w dużej mierze prezentuje myślenie sekciarskie, tłumacząc swego guru nawet jeśli ten sam sobie zaprzecza albo robi z wyznawców kompletnych idiotów. Bo i jak określić kogoś, kto zapędzony w ślepy zaułek zwykłym "sprawdzam" kwituje to hasłem: "ale przecież to był żart"? W ten sposób można "wytłumaczyć" wszystko...

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 22.06.2023

No właśnie. Ten "zlikwidowany PIT" to w końcu żart czy nie?
https://konfederacja.pl/1000-powszechna-ulga-podatkowa/

RE: Konfederacja - Sebrian - 22.06.2023

Mustafa - większość postulatów Konfederacji okazuje się żartem z chwilą włączenia kalkulatora.

[Obrazek: 7ed2fe8ba4954.jpg]
To już Kukiz'15 miało spójniejszy przekaz.

RE: Konfederacja - DziadBorowy - 22.06.2023

Sebrian napisał(a): Dlaczego? Cóż, ten elektorat w dużej mierze prezentuje myślenie sekciarskie, tłumacząc swego guru nawet jeśli ten sam sobie zaprzecza albo robi z wyznawców kompletnych idiotów. Bo i jak określić kogoś, kto zapędzony w ślepy zaułek zwykłym "sprawdzam" kwituje to hasłem: "ale przecież to był żart"? W ten sposób można "wytłumaczyć" wszystko...

Też to zauważyłem. Konfiarze w dużej mierze ogłosili, że Metzen zmasakrował Petru na argumenty i debatę wygrał. Wygląda na to, że rodzi się powoli PIS bis jeżeli chodzi o twarde elektoraty.

A tu tekst z neta obnażający mizerię programową Konfederosji

Cytat:Mam pytanie do tych który planują zagłosować na konfederacje ze wzgłedów gospodarczych. Całkiem serio i bez uszczypnieć. Celem jest merytoryczna dyskusja TYLKO na tematy gospodarcze.

A mianowicie KTÓRE PODATKI MAJĄ ZOSTAĆ OBNIŻONE I GDZIE W PROGRAMIE JEST REALNA POPRAWA SYTUACJI PRACOWNIKA/PRZEDSIĘBIORCY.

Dokonałem analizy strony konfederacji, ich 20 stronnicowego programu i ostatnich wypowiedzi i NIGDZIE TEGO NIE WIDZE

W programie konfederacji punktem 1 jest " PIT 0%, dobrowolny ZUS"

Zgodnie z debata z Mentzenem

likwidacja ZUS to żart
PIT jest gotowa propozycja ustawy na 40 pare stron (jeżeli mają wprowadzić PIT 0% to po co pisać taką ustawę ?)
Zatem oba te punkty z programu można uznać za nieplanowane do spełnienia.

Kolejny punkt w programie to "Pakiet przedsiebiorcy zakładający"

Ustawa Wilka - gwarantująca swobode prowadzenia działalności gospodarczej. - Obecnie swoboda jest ograniczana poprzez koncesje np na sprzedaż alkoholu, agencje ochrony, sprzedaż broni.
Ustawa o drobnym handlu - która ma znieść kary za handel uliczny.
Zwiekszenie zwolnienia z VAT do 400 tyś zamiast 200 tyś/ Możliwość prowadzenia KPIR bez limitu.
Jako były księgowy - każdy z tych punktów dotyczy bardzo małego odsetka przedsiebiorców i rozwiązuje problemy które nie istnieją, kto świadczy usługi/sprzedaje towary koncesjonowane ten ma koncesje i nie jest to coś nie do uzyskania. Kary za handel uliczny ? Czy rzeczywistym problemem polskich przedsiebiorców jest to że handel uliczny odbywa sie w wyznaczonych miejscach ? Zwolnienie z VAT - korzystają z tego tylko ci którzy świadczą uslugi dla klientów indywidualnych i limit ten jest bardzo trudno przekroczyć. Możliwość prowadzenia KPIR bez limitu - tutaj sytuacje się czasami zdarzają ale dotyczą bardzo rzadzkiej sytuacji - niektórych sklepów.

Idać dalej pakiet przedsiebiorcy to:

nadanie mocy interpretacji ogólnej dla interpretacji indywidualnych - Interpretacje ogólna wydaje Minister Finansów na podstawie dotychczasowych interpretacji, wyroków. Takie coś wymagałoby by każdy urzednik interpretował przepisy tak samo (bo na jednej interpretacji mają opierać sie inne), w jaki sposób miałoby być to wykonalne ?
Likwidacja odmowy sprzedaży towaru lub realizacji usługi - bardzo wyjątkowe sytuacje u bardzo "wyjątkowej" grupy przedsiebiorców którzy wyżej niż zysk cenią własne zasady moralne.
związanie kwoty wolnej z kwotą minimalnego wynagrodzenia. Jest to w pakiecie przedsiebiorcy, nie jako ogólny postulat wiec domniemuję ze dotyczy tylko przedsiebiorców. Korzystanie z zasad ogólnych to mniejszość, wiekszość jest na ryczałcie lub liniówce której to nie obowiązuje.

W wywiadzie była poruszana kwestia likwidacji podatku od spadku i podatku belki.

Podatek od spadku - obecnie grupa zerową czyli bez podatku objeta jest małżonkę, małżonka, dzieci, wnuków, rodziców, dziadków, pasierba, pasierbicę, rodzeństwo, ojczyma i macochę. czyli w praktyce WSZYSCY OD KTÓRYCH REALNIE DZIEDZICZY SIĘ SPADEK. kto dziedziczy coś od np cioci ?

Podatek Belki - jest to jedyny deklarowany podatek który na ten moment jest planowany do likwidacji. Dotyczy on wąskiego grona osób które inwestują REALNE pieniądzę w instrumenty finansowe lub są prezesami spółki i wypłacają dywidendy.

Jeżeli Kowalski inwestuje 10k złotych i zarobi na nich 1k złotych to zapłaci 190zł podatku. W naszym kraju nie ma kultury inwestowania jak w Stanach i ludzie albo trzymają małe kwoty na lokatach albo ładują sie w nieruchomości. Nieruchomości są też preferencyjne podatkowo (8,5% ryczałt), są stabilne na wypadek upadku waluty wiec nie koniecznie świadczy to o niewiedzy inwestorów. Czyli znów sytuacja która dotyczy bardzo wąskiego grona - specyficznych inwestorów (mający gruby kapitał) inwestujących w dany sposób i prezesów spółek.

Gdzie jest zatem libertariańsko kapitalistyczna rewolucja podatkowo gospodarcza która miałaby pchnać gospodarczo ten kraj do przodu ? Co KONKRETNIE zostanie zrobione co zmieni sytuacje ?

Wszelkie zapowiadane zmiany albo mają nie być wprowadzona czyli likwidacja ZUS i PIT albo dotyczą promila specyficznych osób/działalności - sytuacji które tak naprawde nie mają znaczenia, z wyjątkiem "wiążacych interpretacji podatkowych" - jest to jedyny postulat który widze że coś realnie może zmienić, przy czym jest bardzo trudny do wprowadzenia.

Głosujecie za partią ze wzgłedów gospodarczych które nawet jak zostaną spełnione to NICZEGO w szerszym spojrzeniu nie zmienią. Change my mind.

Dla kontrastru, najbardziej socjalistyczna partia czyli Lewica w swoim programie ma zapisane:

-Proporcjonalny ZUS mający kosztować 4 mld złotych - czyli zmniejszenie zusów dla małych przedsiebiorców

-Jednolite interpretacje podatkowe - jedyny postulat Konfederacji który ma na coś wpływ.

Krótko mowiąć okazuje się że najbardziej socjalistyczna partia w sejmie ma bardziej wolnosciowe postulaty gospodarcze niż Konfederacja gdy przyjrzy się nie ogólnikom typu "Obniżymy podatki" tylko szczegółom typu "Które podatki bedą zlikwidowane/obniżone"

Nie ze wszystkim powyżej się zgodzę, ale ogólnie gość trafia w sedno

Z tym podatkiem od spadku to zabawna sprawa wyszła. Memcen był wczoraj w Radiu Zet i nie odpowiedział na pytanie, czy jest "za" czy "przeciw" związkom partnerskim. Powiedział, że nie rozumie pytania (lol) i rzekł, że chciałby znieść podatek od spadków. Czyli co? Nagle nie jest przeciwko tęczowym postulatom i chce ułatwiać nieheteroseksualistom życie poprzez skasowanie podatku od spadku?
Memcen nieraz miota się z mniejszym sensem niż pijany Kukiz o 3 w nocy. Jak dalej będzie taki mętny i niedookreślony, to skończy jako jednostrzałowiec polityczny.

RE: Konfederacja - Iselin - 22.06.2023

Mustafa Mond napisał(a): Z tym podatkiem od spadku to zabawna sprawa wyszła. Memcen był wczoraj w Radiu Zet i nie odpowiedział na pytanie, czy jest "za" czy "przeciw" związkom partnerskim. Powiedział, że nie rozumie pytania (lol) i rzekł, że chciałby znieść podatek od spadków. Czyli co? Nagle nie jest przeciwko tęczowym postulatom i chce ułatwiać nieheteroseksualistom życie poprzez skasowanie podatku od spadku?
To akurat mówią od lat - żeby każdy sam decydował, co robi ze swoimi pieniędzmi. Twierdzą, że to ułatwi życie wszystkim, niezależnie od orientacji.

Dziad - może Konfa naprawdę kieruje swój przekaz do wąskiej grupy i stąd te propozycje, które tylko wąskiej grupy będą dotyczyły.

RE: Konfederacja - DziadBorowy - 22.06.2023

Iselin napisał(a): Dziad - może Konfa naprawdę kieruje swój przekaz do wąskiej grupy i stąd te propozycje, które tylko wąskiej grupy będą dotyczyły.

Raczej to taki wolnorynkowy wypełniacz. Bo ilu przedsiębiorców jest tłamszonych przykładowo przez kary za handel uliczny w miejscach niedozwolonych? Owszem ułatwi to życie babciom sprzedającym rzodkiewki z własnej działki ale gospodarczo ma to zerowe znaczenie.

Ogólnie oferta dla przedsiębiorców wszystkich partii to lipa.

Ale np postulat lewicy aby ZUS był proporcjonalny do dochodów czy też KO aby VAT przedsiębiorca płacił tylko za te faktury, za które otrzymał zapłatę - realnie coś ułatwiają. W programie Konfy nic takiego nie ma, jakieś takie wolnorynkowe wrzutki bez większego znaczenia. Albo rzeczy absolutnie nierealne do wprowadzenia.

Zresztą o czym my mówimy. Konfa to takie zakupy w aliexpres gdzie zamawiasz obniżenie podatków a po otwarciu paczki okazuje się, że przysłali Ci karę więzienia dla kobiet dokonujących aborcji.

RE: Konfederacja - Iselin - 22.06.2023

DziadBorowy napisał(a): Ale np postulat lewicy aby ZUS był proporcjonalny do dochodów czy też KO aby VAT przedsiębiorca płacił tylko za te faktury, za które otrzymał zapłatę - realnie coś ułatwiają. W programie Konfy nic takiego nie ma, jakieś takie wolnorynkowe wrzutki bez większego znaczenia. Albo rzeczy absolutnie nierealne do wprowadzenia.
Ale nie twierdzę, że to ma sens, może ma za zadanie zebrać głosy. Wielu potencjalnych wyborców Konfy to programiści zarabiający więcej niż przeciętny obywatel, pracujący często na B2B i pielęgnujący poczucie, że państwo ich tłamsi i okrada, a gdyby nie te wysokie podatki, to stać by ich było na wszystko.
Nawiasem mówiąc, podobno już jest sposób na płacenie za tylko te faktury, za które przedsiębiorca otrzymał zapłatę, trzeba wybrać metodę kasową. Nie interesowałam się tym specjalnie, więc nie wiem, jakie są z tym związane pułapki, ale możliwość podobno jest.

RE: Konfederacja - Nonkonformista - 23.06.2023

Gawain napisał(a): Eeee, że co? Myślę, że wątpię. To raczej reakcja propagandową na wzrost poparcia Konfy. Konfa ujebała na TikToku masakrycznie duże zasięgi wśród młodzieży i podjebuje elektorat buntu Kukizom i Pisowi wśród starszych wyborców. Rośnie z tego znacząca siła wyborcza, która wjebała się między walki Hutu i Tutsi i przyciąga neutrali, młodych i zmęczonych napierdalankami. Ogólnie to tworzy się takie dziwne coś a la Narodowy Ruch .Nowoczesnej Samoobrony Kuców. W tej grupie jaką obrali nic im nie zaszkodzi, natomiast dziwne jest, że do tej pory tolerowano internetową ekspansję Memcena i spółki. Albo opozycja i rząd, aż tak nie umie w internety, albo był jakiś inny plan zahakowania Konfiarzy tylko coś się ze smyczy zerwali i szkodzą rękom, które ich karmiły.
Nie mam nic przeciwko wulgaryzmom, kiedy są używane naprawdę wtedy, kiedy trzeba, ale zauważyłem niestety, że przejąłeś ten język nie wiem od kogo. Kiedyś wyrażałeś się ładniej, a teraz w twoich postach pełno bluzgania i słów prymitywnych. Co się stało?

Mnie to naprawdę drażni jako polonistę. Postaraj się, proszę, używać języka bez tych wszystkich kopulacyjnych słów. Nie jesteś przecież menelem i człowiekiem z niższych warstw społecznych, a takiego języka używasz.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 24.06.2023

A Braun dziś z mównicy na konwencji Komfy zaatakował otwarcie... Żydów. Trzecia siła w sondażach, proszę państwa. Środek Europy, 2023 rok. Smutny

RE: Konfederacja - Nonkonformista - 25.06.2023

Mustafa Mond napisał(a): A Braun dziś z mównicy na konwencji Komfy zaatakował otwarcie... Żydów. Trzecia siła w sondażach, proszę państwa. Środek Europy, 2023 rok. Smutny
Jemu ten katolicyzm chyba padł na głowę. Chrześcijaństwo jest wybitnie antyżydowskie, a katolicyzm jeszcze bardziej.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 25.06.2023

Nonkonformista napisał(a):
Mustafa Mond napisał(a): A Braun dziś z mównicy na konwencji Komfy zaatakował otwarcie... Żydów. Trzecia siła w sondażach, proszę państwa. Środek Europy, 2023 rok. Smutny
Jemu ten katolicyzm chyba padł na głowę. Chrześcijaństwo jest wybitnie antyżydowskie, a katolicyzm jeszcze bardziej.

Chrześcijaństwo antyżydowskie... Czyli mówisz, iż Jezus nienawidził Żydów?
https://media.tenor.com/0fhzGezTsCwAAAAC/braun-grzegorz.gif

Wracając do powagi - niestety Braun teraz może pomagać Konfie, bo w narodzie trochę antyukraińskich nastrojów może być. Na zasadzie: "a czemu łoni dostają? mnie dojcie, bo jestem, kuhwa, kimś!".

RE: Konfederacja - Nonkonformista - 25.06.2023

Mustafa Mond napisał(a):
Nonkonformista napisał(a):

Chrześcijaństwo antyżydowskie... Czyli mówisz, iż Jezus nienawidził Żydów?
https://media.tenor.com/0fhzGezTsCwAAAAC/braun-grzegorz.gif

Wracając do powagi - niestety Braun teraz może pomagać Konfie, bo w narodzie trochę antyukraińskich nastrojów może być. Na zasadzie: "a czemu łoni dostają? mnie dojcie, bo jestem, kuhwa, kimś!".
Jezus nie nienawidził Żydów, ale to Paweł twierdził, że 'Żydzi zabili pana Jezusa', co oczywiściej jest brednią, bo zrobili to Rzymianie, ale to tylko tak na marginesie. I to nauczanie później niestety wzięło górę. Skąd się wzięły te wszystkie numerus clasus, jakieś siedzenia z tyłu, czy gdzieś tam podczas wykładów uniwersyteckich? Ano właśnie stąd.

RE: Konfederacja - lumberjack - 25.06.2023

Nonkonformista napisał(a): Jezus nie nienawidził Żydów, ale to Paweł twierdził, że 'Żydzi zabili pana Jezusa', co oczywiściej jest brednią, bo zrobili to Rzymianie

Rzymianie to zrobili na prośbę Żydów. Rzymianie byli pistoletem, a za spust pociągnęli Żydzi. Mogli darować życie Jezusowi, darowali Barabaszowi. Paweł miał rację.

Mustafa Mond napisał(a): Chrześcijaństwo antyżydowskie... Czyli mówisz, iż Jezus nienawidził Żydów?

Jezus a chrześcijaństwo to dwie różne kwestie.

RE: Konfederacja - Sofeicz - 26.06.2023

lumberjack napisał(a): ... a za spust pociągnęli Żydzi.
Ale to była ich wewnętrzna sprawa.
To tak jakby ktoś oskarżał PT Polaków, że jakiegoś Polaka skazali na śmierć i powiesili.

RE: Konfederacja - Nonkonformista - 26.06.2023

lumberjack napisał(a):zymianie to zrobili na prośbę Żydów. Rzymianie byli pistoletem, a za spust pociągnęli Żydzi. Mogli darować życie Jezusowi, darowali Barabaszowi. Paweł miał rację.
Przyjmując twój punkt widzenia, to Żydzi zrobili dobrze i się do zbawienia /jeśli ktoś w to wierzy oczywiście/ przyczynili, bo gdyby nie oni, Jezus nie zostałby przecież zabity na krzyżu i nie byłoby zbawienia, zatem Żydzi pośrednio do tegoż zbawienia się przyczynili. Dlaczego zatem ich karać za jakieś bogobójstwo, gdy bez niego, nie byłoby zbawienia?

O tym jakoś nikt nie myślał? Ciekawe - swoją drogą.
j

RE: Konfederacja - DziadBorowy - 26.06.2023

Dzisiaj Metzen ogłosił, że nie wyklucza już koalicji z PIS jeżeli zrealizują część ich programu. Ponieważ na likwidację 500+ ze strony PIS nie ma co liczyć, pozostaje wsadzanie kobiet do więzienia za przeprowadzenie aborcji za granicą. I cyk - posadki w spółkach skarbu państwa dla Konfederatów gotowe.

Nie wiem też czy zauważyliście jaki aplauz na tej ich konferencji dostał Braun. Coś zbyt duży jak na partie liberałów co to głosują na KonfedeRosję "pomimo głupot wygadywanych przez niektórych bo przynajmniej obniżą podatki".

RE: Konfederacja - zefciu - 03.07.2023

Konfederacja nie wyklucza też koalicji z PO. A PO z Konfederacją. Dzisiaj zaś trwa gównoburza dotycząca filmiku Tuska o złych muzułmanach, którzy przyjdą i nas zjedzą. Silniki twierdzą, że to „obnażanie hipokryzji PiS” i nie widzą w tym nic złego.

Mam wrażenie, że jak nic się nie zmieni, to czekają nas albo rządy PiS-Konfa, albo PO-Konfa. Nie widzę też takiej zakonnicy, którą konfiarze musieliby przejechać, aby straciś swoje poparcie.