![]() |
|
Konfederacja - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Konfederacja (/showthread.php?tid=14881) |
RE: Konfederacja - Gladiator - 05.07.2023 Przeczytałem utyskiwania na Konfe, niesprawiedliwe. Mentzen demagog zręcznie manipulujący na Tiktoku.... Po prawdzie nie robi nic innego, niż pozostali politycy w tym przedwyborczym festiwalu krętactw i frazesów do potęgi. Skoro prawie wszyscy to robią, znaczy społeczeństwo na to reaguje i można na tym zbić kapitał. Jedynym mówiącym zdrowo rozsądkowo jest Kosiniak - Kamysz, lecz efekt tego jest dość mizerny. Każde postępowanie kolejnego rządu zawsze determinuje sytuacja oraz kręgi lobbystów zmiękczające dość skutecznie zapędy reformatorskie typu uproszczenie podatków itp (patrz straty kancelarii podatkowo - prawniczych). Nic specjalnego nie przepchną, może coś tam, coś liberalnego i na tym się skończy. Dlatego nie obawiałbym się skutków żadnej koalicji. Natomiast ciekawszym jest jojczenie lewackich mediów, że o zgrozo! Na nich głosują młodzi mężczyźni! Uważają ich mniej więcej za zacofanych przygłupów ponieważ nie idą z duchem czasu ku nieuniknionej świetlanej przyszłości. Wódz PO zadecydował jednoosobowo, że w ramach równości ma być w PO parytet poselski pół na pół, co akurat może dokładać Konfie wyborców. Nie zasługi, praca dla partii będą decydować o miejscu na liście, lecz "suwak" i parytet. Konfa nie mówi, że coś da, ona chce zabrać co się podoba. Daje zaś bardzo cenny obecnie towar - tożsamość, wspólny cel uwolnienia aktywności i swobodniejszego działania. Walka o władzę nie jest tam priorytetem Socjologiczne przyczyny pęcznienia Konfy jako takie są dość ciekawe. RE: Konfederacja - zefciu - 05.07.2023 Gladiator napisał(a): Przeczytałem utyskiwania na Konfe, niesprawiedliwe.Czego oczywiście nie uzasadnię. Cytat:Po prawdzie nie robi nic innego, niż pozostali politycy w tym przedwyborczym festiwalu krętactw i frazesów do potęgi.Inni politycy zapytani o własne projekty ustaw twierdzą, że nie pamiętają i hosting wygasł? Inni politycy nie potrafią wyjaśnić własnego programu? Inni politycy najpierw coś postulują, a potem twierdzą, że żartowali? Tak — kampania w zasadzie wszystkich partii zawiera w dużej mierze elementy niemerytoryczne. Ale Konfa cechuje się tym, że u nich nawet to, co udaje merytoryczne jest ostatecznie żartem. Dlaczego? Bo Konfa po prostu nie może przedstawić swojego realnego programu, gdyż realny program Konfy jest dla niegladiatorów odrażający. Cytat:Natomiast ciekawszym jest jojczenie lewackich mediów, że o zgrozo! Na nich głosują młodzi mężczyźni! Uważają ich mniej więcej za zacofanych przygłupów ponieważ nie idą z duchem czasu ku nieuniknionej świetlanej przyszłości.To jest akurat błąd, ale popełnia go malutki tylko wycinek lewackich mediów i polityków. Cytat:Daje zaś bardzo cenny obecnie towar - tożsamośćTylko że Konfa daje ową tożsamość tylko wybranej grupie ludzi. Natomiast „lewactwo” chce, aby luksus posiadania tożsamości mieli wszyscy. Głównym sposobem, w jaki Konfa straszy jest wmawianie ludziom, że tożsamość innych jest zagrożeniem dla twojej tożsamości. RE: Konfederacja - Sofeicz - 05.07.2023 Gladiator napisał(a): ... jojczenie lewackich mediów, że o zgrozo! Na nich głosują młodzi mężczyźni!Od razu skojarzył mi się passus z książki Baszkiewicza o Rewolucji Francuskiej, w którym pisał, że (cytuję z pamięci): „ ... z punktu widzenia pokoju społecznego, najbardziej należy obawiać się młodych, nieustabilizowanych życiowo mężczyzn, a szczególnie młodych prawników...” Prorok jakiś cy co?
RE: Konfederacja - zefciu - 05.07.2023 To nie wymaga daru proroctwa. Od mężczyzny oczekuje się, żeby się ustabilizował. Mężczyzna też jest uczony agresji. Więc to młodzi mężczyźni, którzy nie mogą się ustabilizować będą najczęściej skłonni do robienia zamieszania. Problemem nie są zatem sami mężczyźni, ale fakt, że owi młodzi mężczyźni pozwolili cwanym dziadom pokroju Gladiatora wkręcić sobie kit, że winne ich sytuacji jest „lewactwo”. Same zaś lewactwo nie umie przedstawić przekonującej kontrnarracji. RE: Konfederacja - Fanuel - 07.07.2023 A owo "lewactwo" czymże się zajmuje i jaką narrację przedstawia? Ano widok jaki się przedstawia to w najlepszym wypadku zblazowani dekadenci debatujący nad kawiorem i marychą nad tym jak są uciskani, bo nie potrafią sobie radzić z krytyką i zewnętrznymi oznakami agresji, w najgorszym zaś to skurwysyny żerujące na absolutnie wszystkim i głoszący, że są uciskani i po stronie uciskanych. No jest też definicja Konfy, że lewactwo to zatrważająca część ludzkości i należy ich poddać kastracji i depopulacji, bo nie są godni zgadzania się z nimi, no ale bądźmy poważni choć trochę. Najpopularniejsza opinia w Polsce to chyba ta, że nie ma na kogo głosować. No i wśród tego niemienia, Konfa sprzedaje się jako to mniejsze zło, bo "dawać nie będzie, ale zabierać też nie". Co ludzi mających pojęcie, ile zarabiają de facto a ile im zostaje, kusi równie mocno jak tych wszystkich, łasych na socjale. RE: Konfederacja - Osiris - 07.07.2023 Gawain napisał(a): A owo "lewactwo" czymże się zajmuje i jaką narrację przedstawia? Ano widok jaki się przedstawia to w najlepszym wypadku zblazowani dekadenci debatujący nad kawiorem i marychą nad tym jak są uciskani, bo nie potrafią sobie radzić z krytyką i zewnętrznymi oznakami agresji, w najgorszym zaś to skurwysyny żerujące na absolutnie wszystkim i głoszący, że są uciskani i po stronie uciskanych.Jak widać pisowska i cała reszta skrajnie prawicowej propagandy świetnie w Polsce funkcjonuje, bo jeśli wypowiedź powyżej miała w założeniu przedstawiać obiektywnie lewicową stronę to ja jestem księdzem. Chyba musisz wyjść z tej bańki. RE: Konfederacja - zefciu - 07.07.2023 Gawain napisał(a): A owo "lewactwo" czymże się zajmuje i jaką narrację przedstawia?No niestety duża jego część przedstawia taką narrację, że faceciki są same sobie winne i niech się jebią. Natomiast ciekawą lewacką narracja dla mężczyzn też istnieje (chodzi o ostatnią część „bonus”): Cytat:bo nie potrafią sobie radzić z krytyką i zewnętrznymi oznakami agresjiJa pierdolę! Mamy ludzi, którzy wprost i bez skrupułów mówią, że należy całym grupom odbierać dostęp do medycyny. Mamy całe kampanie hejtu zrównujące całe grupy z pedofilami. Mamy prezydenta RP, który wprost mówi, że część Polaków to nieludzie. Mamy SG łamiącą w biały dzień prawo międzynarodowe i wypierdalającą ludzi do lasu na śmierć z głodu. Mamy sądy, które potrafią uniewinnić gwałciciela powołując się na strój zgwałconej. A Ty piszesz o „krytyce i zewnętrznych oznakach agresji”, z którymi należy sobie „poradzić”? Cytat:No jest też definicja Konfy, że lewactwo to zatrważająca część ludzkości i należy ich poddać kastracji i depopulacji, bo nie są godni zgadzania się z nimi, no ale bądźmy poważni choć trochę.Co to znaczy „bądźmy poważni trochę” w sytuacji, gdy niepoważni ludzie z coraz większą pewnością szykują się do zasiadania w rządzie? Co to znaczy „bądźmy poważni trochę,”, gdy jeszcze niedawno niepoważny człowiek jeszcze niedawno był 4 lata prezydentem supermocarstwa? Co to znaczy „bądźmy poważni trochę”, gdy za naszą granicą niepoważni ludzie zażynają cywilów? Ta NSDAP to głosi, że Żydów należy się pozbyć z Niemiec, ale bądźmy poważni trochę. Cytat:Najpopularniejsza opinia w Polsce to chyba ta, że nie ma na kogo głosować.Owszem. Ale zawsze jak się pojawia nowa formacja, to owej opinii wtóruje druga „nie ma sensu głosować na małych, bo i tak nic to nie da”. Mieliśmy w ostatnich latach świeżą ofertę dla lewaków (Razem), świeżą ofertę dla libków (Nowoczesna) i świeżą ofertę dla umiarkowanych konserw (PL2050). I jakoś żadna z tych partii nie przełamała apatii wyborczej. Więc z czego to wynika? Cytat:Konfa sprzedaje się jako to mniejsze zło, bo "dawać nie będzie, ale zabierać też nie". Co ludzi mających pojęcie, ile zarabiają de facto a ile im zostaje, kusi równie mocno jak tych wszystkich, łasych na socjale.Socjale, czyli edukację, opiekę zdrowotną, infrastrukturę itp. Konfa nie ma w ogóle programu. RE: Konfederacja - Liberał_z_UPR - 07.07.2023 Ruska monarchia (Braun) + chiński kapitalizm (Korwin) + polski nacjonalizm (Bosak) = Kontrpederastia. Z połączenia tych trzech mocy powstaje miszcz nad miszcze - Kapitan Kontrpederastia. #kapitan #captain #kapitanplaneta #ziemia #woda #ogień #wiatr #xyzbca ... | TikTok RE: Konfederacja - Gladiator - 08.07.2023 Sofeicz napisał(a):Celne skojarzenie. Z wybitniejszych postaci można wymienić tak znane jak Robespierre, Fidela Castro, czy w skromniejszym wymiarze Zbigniew Ziobro.Gladiator napisał(a): ... jojczenie lewackich mediów, że o zgrozo! Na nich głosują młodzi mężczyźni!Od razu skojarzył mi się passus z książki Baszkiewicza o Rewolucji Francuskiej, w którym pisał, że (cytuję z pamięci): ![]() ad temat Wspomniałem już sceptycznie o szerszej możliwości realizacji postulatów Konfy. Nie zmienia to jednak ich pewnej zasadności. Zawsze rozwój ciągną silni i aktywni, stawiający sobie wyzwania, wymagający coś od siebie. Choćby dlatego spojrzenie powinno być tu łaskawsze. Często zwaraca się słusznie uwagę na socjologiczne aspekty rozrostu Konfy. Zwłaszcza z lewej strony dość pogardliwie pisze się o nieprzystosowanych, nie idących z postępem jako o gorszej części społeczeństwa. Do tego wmawia im się, że są uprzywilejowani wbrew otaczającej rzeczywistości. Jak powiedział Trump: - It’s scary and difficult time for young men”. Na to wszystko przychodzi Konfa, choć nie bezpośrednio (marketing polityczny) wskazuje na pewne przyczyny tego stanu tego rzeczy. Druga sprawa, czerwcowe badania wskazały na zwiększającą się ilość kobiet głosujących na wyśmiewaną partie inceli. Ze stosunku 5:1 na korzyść mężczyn z początków Konfy mamy obecnie ok 6:4, co jest znaczącą różnicą. Ku zdziwieniu komentatorów lewica traci kobiety dla których robi wszystko. Tu wskazywanych przyczyn jest tyle, ilu komentatorów. Może po prostu eleganccy stabilni mężczyźni w średnim wieku robią na kobietach lepsze wrażenie, niż ci luzaccy na lewicy, których środowiska femnistyczne nie traktują poważnie. Tu są mężczyźni z własnym zdaniem, tam faceciki powtarzający feministyczną narracje. Suma sumarum coś pękło. Z mediów kapie mizoandria, a cały czas padają oskarżenia o mizoginie w końcu musiała być jakaś reakcja. Konfa zagarnęła ten elektorat. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 08.07.2023 Gladiator napisał(a): Zawsze rozwój ciągną silni i aktywni, stawiający sobie wyzwania, wymagający coś od siebie. Choćby dlatego spojrzenie powinno być tu łaskawsze. Tak. Dobrze to widać, jak się porówna oświadczenia majątkowe posłów Konfy i posłów Lewicy. Konfiarze to przy nich bidoki (prócz Kurwina, który bardzo ciężko pracował, by odziedziczyć swoje nieruchomości i ruchać kuce na kasę). RE: Konfederacja - zefciu - 08.07.2023 Gladiator napisał(a): Zawsze rozwój ciągną silni i aktywni, stawiający sobie wyzwania, wymagający coś od siebie.Czyli nie konfiarze, którzy mają tendencję do traktowania swojej narodowości, koloru skóry, czy orientacji seksualnej, jak czegoś, co słusznie daje im przywileje. Cytat:Do tego wmawia im się, że są uprzywilejowani wbrew otaczającej rzeczywistości.No bo są. Straszność i trudność bycia mężczyzną nie wynika z braku uprzywilejowania, tylko z tego, że wymagania, jakie są stawiane mężczyźnie wymagałyby jeszcze silniejszego uprzywilejowania, niż mamy. Cytat:Z mediów kapie mizoandriaCzego oczywiście nijak nie uzasadnisz. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 08.07.2023 [ciach — niemerytoryczne] RE: Konfederacja - Gladiator - 10.07.2023 Gwoli uzupełnienia źródłowego. Cytat:Najbardziej zaskakujące są dane dotyczące tego, kogo popierają młode Polki w wieku 18-39 lat. Konfederacja ma tutaj aż 18 proc. poparcia - więcej niż Lewica (17 proc.) - i ustępuje miejsca wyłącznie Koalicji Obywatelskiej (38 proc.). Głosowanie kobiet niezgodne z lewicowa doktryną...? Natomiast piwo, nonszalancja wobec polipoprawności, zamiast realistycznego programu wystarczyły do przyciągnięcia sporej męskiej grupy. Znowu pytanie dlaczego tak tanim kosztem? RE: Konfederacja - Sofeicz - 10.07.2023 Cytat:Najbardziej zaskakujące są dane dotyczące tego, kogo popierają młode Polki w wieku 18-39 lat. Konfederacja ma tutaj aż 18 proc. poparcia - więcej niż Lewica (17 proc.) - i ustępuje miejsca wyłącznie Koalicji Obywatelskiej (38 proc.). Myślę, że gdyby ktoś postulował bicie kobiet pasem dla zasady trzy razy dziennie, to jakaś grupa kobiet by to poparła. Kobieta kobiecie wilczycą bywa
RE: Konfederacja - Iselin - 10.07.2023 Link się nie otwiera. Osobiście podejrzewam, że kobiety motywuje raczej niechęć do podatków. Widoczny trend wśród przedsiębiorców freelancerów i ludzi pracujących na B2B. Kiedy przychodzi do płacenia podatków, z ludzi wyskakuje mały Korwinek. RE: Konfederacja - Sofeicz - 10.07.2023 Iselin napisał(a): Link się nie otwiera. Osobiście podejrzewam, że kobiety motywuje raczej niechęć do podatków. Widoczny trend wśród przedsiębiorców freelancerów i ludzi pracujących na B2B. Kiedy przychodzi do płacenia podatków, z ludzi wyskakuje mały Korwinek.Problem tylko w tym, że bobasek Mentzen nie ma kompletnie pomysłu co i jak w temacie podatków (i ogólnie w każdym innym). To tak, jakby ktoś komu szwankuje komputer postulował jego naprawę przez zrzucenie ze schodów. RE: Konfederacja - zefciu - 10.07.2023 Sofeicz napisał(a): Prpblem tylko w tym, że bobasek Mentzen nie ma kompletnie pomysłu co i jak w temacie podatków (i ogólnie w każdym innym).Ale ludziom młodym to nie przeszkadza. Ludzie młodzi zwykle uważają są przyciągani przez proste koncepcje polityczne. Dopóki zaś jesteś młodym, zdrowym programistą na B2B, jesteś w stanie uwierzyć, że „gdyby państwo się nie wtrącało” to by był raj na ziemi (wiem, bo tak miałem). RE: Konfederacja - Iselin - 10.07.2023 Sofeicz napisał(a): Prpblem tylko w tym, że bobasek Mentzen nie ma kompletnie pomysłu co i jak w temacie podatków (i ogólnie w każdym innym).Nie ma, ale co zrobisz. RE: Konfederacja - Gladiator - 11.07.2023 Iselin napisał(a): Link się nie otwiera. Osobiście podejrzewam, że kobiety motywuje raczej niechęć do podatków. Widoczny trend wśród przedsiębiorców freelancerów i ludzi pracujących na B2B. Kiedy przychodzi do płacenia podatków, z ludzi wyskakuje mały Korwinek.Ponownie wklejam link, mi się otwiera. https://wydarzenia.interia.pl/raport-wybory-parlamentarne-2023/news-kobiety-zwracaja-sie-ku-konfederacji-jak-bosak-i-mentzen-uwi,nId,6881782 Z powyższego artykułu pochodzi ten cytat Mentzena: Ilu aborcji dokonuje przeciętna Polka w trakcie swojego życia? A podatki płaci co miesiąc. VAT nawet codziennie, jak jest na zakupach. Właśnie podatki podane są, jako jeden z powodów. Nie za bardzo jestem przekonany co do wiary wyborców w ich zmniejszenie, raczej wygląda to na radosne szukanie wspólnoty poglądów. Przecież nie ma żadnej opcji zniesienia np VAT, nie zależy to od nas. W zasadzie z udziałem każdej zamieszczoną powyżej przyczyny można się zgodzić. Brakuje mi tylko podstawowej omijanej z daleka, ponieważ nie pasuje do współczesnej narracji. Jeżeli pojawi się grupa mężczyzn, to za chwile pojawią się w sposób naturalny wokół nich kobiety. Jeśli oni niewiele znaczą, zainteresowanie będzie mniejsze, lecz kiedy okazało się, że się przebili, wzrośli, nastąpiło zwrócenie uwagi. Jacy są, co reprezentują, jakie mają propozycje itp. Zaczęły zapewne grać wówczas role powyższe przyczyny. W sumie jest to naturalne od wieki wieków, jedynie obecnie się to przemilcza. Można histerycznie nakręcać, tworzyć przerażające obrazy braku prawa do aborcji. Kiedy jednak przyjdzie trochę spokoju pojawić się może inna refleksja. Skoro oni są przeciwni aborcji, to kiedy ja będę w stanie błogosławionym mogę liczyć na wsparcie. Przynajmniej z samej litery, rzeczywistość bywa różna. Natomiast jeśli on jest za prawem do aborcją, to kiedy przyjdzie co do czego ma łatwą wymówkę dla własnego wygodnictwa - przecież chodziłem z Tobą na Strajk Kobiet, masz prawo wykorzystaj je! Oczywiście i tu nic nie dzieje się z automatu, mówimy o pozycjach wyjściowych. Pewność, stabilność jasnych poglądów nigdy nie będzie obojętna. Otóż trochę przejrzałem sobie w naTemat krytyczne opinie lewicowych dziennikarek o Konfie, mężczyznach i okolicach ksenofobiczno - faszystowsko zacofanych, tudzież o papierowych feministach co wykorzystują feministki etcet. Na jeden z artykułów coś tam krótko odpisałem. Jakież było moje zdumienie, kiedy otrzymałem odpowiedź od dziennikarki. Brzmiała tak: Pytam poważnie, co zrobić, aby przyciągnąć mężczyzn? Ja o polityce, braku spójności, a tu tak sformułowane pytanie polityczne... Aż się mi się na sercu ciepło zrobiło, rozbroiło mnie zupełnie. Tak więc uważam, że wszystko się wokół normalności kręci. ![]() P.S. Postaram się odszukać dość ciekawe opracowanie z dość wysokiej półki poruszającę temat rozkwitu Konfy nieco podobnie. RE: Konfederacja - zefciu - 11.07.2023 Gladiator napisał(a): W sumie jest to naturalne od wieki wieków, jedynie obecnie się to przemilcza.Czy prawacka tyrada może się odbyć bez uwagi, że coś, czego się nie przemilcza się przemilcza? Albo takiej, że uciszny jest ktoś, kogo widzisz, jak otwierasz lodówkę? Syndrom sztokholmski jest w jakiś sposób „naturalny”, bo jest reakcją przystosowawczą czlowieka na przemoc. Dlatego m. in. utożsamianie „naturalnego” z „pożądanym” nie ma sensu. |