Forum Ateista.pl
Konfederacja - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Konfederacja (/showthread.php?tid=14881)

RE: Konfederacja - Iselin - 21.08.2023

Osiris napisał(a): Szacowanie ryzyka? Rachunek prawdopodobieństwa? Na jakiej podstawie? Statystyk żadnych nie podałaś. Zastosujmy Twoje podejście w stosunku do imigrantów do naszego narodu: przeciętny Polak to katolik a w związku z tym jest homofobem, wierzy w tradycyjny podział ról w rodzinie (czyli kobieta do kuchni i sprzątania), jest zapewne antysemitą oraz ksenofobem. Czy taka reprezentacja mieszkańca nad Wisłą jest rzetelna?
To zależy. Jeśli chodzi o podział ról w rodzinie, to wśród Polaków znajdziesz więcej zwolenników tradycyjnego podziału ról niż wśród Norwegów czy Szwedów. W Polsce często ojciec zajmujący się swoim dzieckiem wzbudza ekstatyczne zachwyty, natomiast w Norwegii jest to już tak popularny widok, że nie budzi sensacji. Co do antysemity, homofoba czy ksenofoba, musiałbyś zdefiniować, co masz na myśli, ponieważ są to łatki często przyklejane oponentom z różnych powodów.

Osiris napisał(a): To jest bardzo proste: prawicowe media jak również i Ty i Lumber, nie mając ku temu żadnych podstaw stosujecie arbitralny osąd imigrantów polegający na wrzuceniu wszystkich muzułmanów/Arabów/Afrykanów do jednego worka z napisem "zagrożenie dla cywilizacji zachodu". Już samo to podejście z miejsca dyskwalifikuje je do rzetelnego rozpatrywania ponieważ imigranci w Europie nigdy nie byli jednolitą grupą. 
Wczoraj pisałeś, że nie wkładasz ludziom w usta tego, czego nie powiedzieli. Nie wrzucam nikogo do jednego worka, Lumber może ma więcej tendencji do generalizowania w dyskusjach, chyba mniej w życiu, ale też nie wydaje mi się, żeby wrzucał do jednego worka wszystkich. Chociaż Lumber pewnie w wolnej chwili sam się wypowie w swoim imieniu, to bardzo uczciwy człowiek Duży uśmiech Natomiast Ty stosujesz pewien chwyt, dość popularny w środowiskach poprawnych politycznie, chociaż wierzę, że robisz to nieświadomie. Jest to sprowadzanie dyskusji mniej więcej do tego, że inne zdanie wynika zawsze z tego, że ktoś wrzuca wszystkich do jednego worka, jest uprzedzony, bo nie przeczytał odpowiednich książek albo przeczytał i nie zrozumiał.

Osiris napisał(a): Ależ proszę bardzo. Metodologia na str. 20 (w skrócie: ankietę oparto na reprezentatywnej grupie Norwegów w liczbie ok 3 tys. osób, drogą mailową, za pomocą doboru losowego warstwowego). 
Wygląda dość solidnie, ale zastanawiają mnie same pytania. Ja na przykład nie potrafiłabym na nie odpowiedzieć, bo nie są dość precyzyjne. Co to znaczy, że ktoś chce przejąć Europę? Chodzi o wszystkich muzułmanów na świecie, tych, którzy przyjechali do Europy czy jakichś radykalnych imamów, którzy nawet coś takiego głoszą? W pierwszych dwóch przypadkach odpowiedź brzmi nie, w trzecim tak.
Osiris napisał(a): Można się tam np. dowiedzieć, że Twoja ulubiona gazeta norweska "Aftenposten" (w tematach imigranckich) od lat 70-tych prowadziła kolumnę przedstawiającą przybyszów z innych krajów w niekorzystnym świetle. Oczywiście nie jako jedyna i taka kampania odbywała się również w innych mediach oraz prawicowych partiach politycznych.
Po pierwsze Aftenposten nie jest moją ulubioną gazetą, po drugie nie wiem, co masz na myśli pisząc o kampanii. Osoba, która napisała ten artykuł przeanalizowała teksty przedstawiające muzułmanów w złym świetle i można odnieść wrażenie, że nic innego w mediach nie ma. Nie czytałam gazet w latach siedemdziesiątych, natomiast obecnie w norweskich mediach widać dużą różnorodność, co ma zresztą związek z norweskimi tradycjami demokratycznymi. Nie ma takiej polaryzacji jak w polskich mediach, chociaż obecnie zaczyna się to trochę psuć. W jednej gazecie możesz przeczytać różne opinie, często całkiem przeciwstawne. A Partia Postępu jest po prostu partią prawicową, a nie "radical right", jak uważa autor tego opracowania. Z tego, co wiem, dużo bardziej "radical" jest prawicowa partia w Szwecji, ciesząca się bardzo dużym poparciem. Szwecja akurat do niedawna znana była z tego, że tam można było dużo mniej powiedzieć na temat imigrantów i zapewne jest to jedną z przyczyn radykalizacji. Nie wiem, czy uwierzysz, ale nadmierna cenzura jest przeciwskuteczna.

RE: Konfederacja - Sofeicz - 21.08.2023

Iselin napisał(a): Co do antysemity, homofoba czy ksenofoba, musiałbyś zdefiniować, co masz na myśli, ponieważ są to łatki często przyklejane oponentom z różnych powodów.

Moje miasto rodzinne  jest podzielone na dwie dzielnie.
Na jednej wszystko jest upierdolone napisami „Śmierć żydzewskiej kurwie”, a dla odmiany w drugiej „ŁKS - Żydy + szubienica z gwiazdą Dawida”
Podpada?

RE: Konfederacja - Fanuel - 21.08.2023

Sofeicz napisał(a):
Iselin napisał(a): Co do antysemity, homofoba czy ksenofoba, musiałbyś zdefiniować, co masz na myśli, ponieważ są to łatki często przyklejane oponentom z różnych powodów.

Moje miasto rodzinne  jest podzielone na dwie dzielnie.
Na jednej wszystko jest upierdolone napisami „Śmierć żydzewskiej kurwie”, a dla odmiany w drugiej „ŁKS - Żydy + szubienica z gwiazdą Dawida”
Podpada?

Ej no, chcesz powiedzieć, że większość populacji maże w losowych miejscach po murach? Zaiste ciekawe miasto.

Tutaj akurat zgadzam się z Iselin. To są łatki w dużej mierze bez pokrycia. Satystyki już od dawna pokazują, że Polacy jako tacy to bluźniercy jeżeli wierzą, bo podstaw wiary nie znają i są bardziej protestantcy od protestantów, laicyzacja się plęgnie prężnie, ksenofobia w narodzie imigrantów to już też przeszłość, bo zasadniczo przeciętny Polak ma wyjebane na kraj pochodzenia, co najwyżej wierzy w stereotypy kulturowe. Co jednak jest logiczne. Pojmowanie złożoności rzeczywistości jednak wymaga nieustannego wysiłku i uproszczenia a wręcz przekłamania są konieczne dla odnajdywania się w otoczeniu.

Btw. Żydy to coś tak jak te dziady, co porywały dzieci albo czarna wołga czy ostatnio popularniejsza, biała furgonetka. No ewidentny archetyp ze strefy cienia, w którym ulęgły się bliżej nieokreślone strachy. Wygodny dla zrzucenia wszelkich klęsk i niepowodzeń na czynnik zewnętrzny, który zaskakująco dobrze sobie radzi.

RE: Konfederacja - Osiris - 21.08.2023

Iselin napisał(a): To zależy. Jeśli chodzi o podział ról w rodzinie, to wśród Polaków znajdziesz więcej zwolenników tradycyjnego podziału ról niż wśród Norwegów czy Szwedów. W Polsce często ojciec zajmujący się swoim dzieckiem wzbudza ekstatyczne zachwyty, natomiast w Norwegii jest to już tak popularny widok, że nie budzi sensacji. Co do antysemity, homofoba czy ksenofoba, musiałbyś zdefiniować, co masz na myśli, ponieważ są to łatki często przyklejane oponentom z różnych powodów.
No popatrz, ja widziałem mężczyzn muzułmanów robiących dokładnie to samo, co polscy ojcowie ale przecież to nie ma znaczenia, bo wszyscy już wiemy od Ciebie jaki jest typowy Afgańczyk. Nie zgadzasz się z łatkami, które przykleiłem typowemu Polakowi a nie masz żadnych oporów robić dokładnie tego samego w stosunku do bardzo zróżnicowanej grupy imigrantów spoza Europy. 

Cytat:Wczoraj pisałeś, że nie wkładasz ludziom w usta tego, czego nie powiedzieli. Nie wrzucam nikogo do jednego worka

A jednak wrzucasz. Nie napisałaś w zasadzie żadnego pozytywnego zdania na temat imigrantów, twierdzisz, że są problemem a czasem poważnym zagrożeniem. Mam wrażenie, że nie są dla Ciebie ludźmi tej samej kategorii, co Europejczycy. Insynuowałaś z ich strony zagrożenie terrorystyczne w Norwegii zupełnie zapominając, że największym terrorystą był norweski obywatel. 

Cytat:Natomiast Ty stosujesz pewien chwyt, dość popularny w środowiskach poprawnych politycznie, chociaż wierzę, że robisz to nieświadomie. Jest to sprowadzanie dyskusji mniej więcej do tego, że inne zdanie wynika zawsze z tego, że ktoś wrzuca wszystkich do jednego worka, jest uprzedzony, bo nie przeczytał odpowiednich książek albo przeczytał i nie zrozumiał.

Dyskusja w zasadzie zaczęła się po tym, jak wrzuciłaś chrześcijan z Afryki do worka "zagrożenie terrorystyczne". Następnie zamieniłaś to na stwierdzenie, że niektórzy są pogromcami czarownic. No ale tam jest przecież ponad 700 milionów wyznawców Jezusa, chyba tyle, co mieszkańców całej Europy. Nie uważasz, że charakteryzowanie tak licznej grupy przez pryzmat czarów jest delikanie mówiąc, nieuczciwe? Sami chrześcijanie europejscy mają mnóstwo rzeczy na sumieniu ale dla Ciebie to ci z Afryki stanowią problem. 

Cytat:Wygląda dość solidnie, ale zastanawiają mnie same pytania. Ja na przykład nie potrafiłabym na nie odpowiedzieć, bo nie są dość precyzyjne. Co to znaczy, że ktoś chce przejąć Europę? Chodzi o wszystkich muzułmanów na świecie, tych, którzy przyjechali do Europy czy jakichś radykalnych imamów, którzy nawet coś takiego głoszą? W pierwszych dwóch przypadkach odpowiedź brzmi nie, w trzecim tak.
Przecież pytanie jest oczywiste, chodzi o przybyszów muzułmańskich jako całej grupy. Nie ma tam żadnej wzmianki o tym, co Norwegowie myślą o twierdzeniach radykalnych imamów. 

Cytat:Po pierwsze Aftenposten nie jest moją ulubioną gazetą, po drugie nie wiem, co masz na myśli pisząc o kampanii. Osoba, która napisała ten artykuł przeanalizowała teksty przedstawiające muzułmanów w złym świetle i można odnieść wrażenie, że nic innego w mediach nie ma. Nie czytałam gazet w latach siedemdziesiątych, natomiast obecnie w norweskich mediach widać dużą różnorodność, co ma zresztą związek z norweskimi tradycjami demokratycznymi. Nie ma takiej polaryzacji jak w polskich mediach, chociaż obecnie zaczyna się to trochę psuć. W jednej gazecie możesz przeczytać różne opinie, często całkiem przeciwstawne. 
Ale nie twierdzę, że kampania przeciw imigrantom była prowadzona przez wszystkie media w Norwegii tylko przez prawicowe. 

Cytat:A Partia Postępu jest po prostu partią prawicową, a nie "radical right", jak uważa autor tego opracowania. 
Oczywiście, Partia Postępu tak zajebiście daleko od skrajnej prawicy, że Breivik należał do niej "tylko" przez 7 lat. Z pewnością przez ten okres członkowie partii nauczyli go wiele na temat tolerancji Duży uśmiech

Co jeszcze tam oni postulują? Oczywiście anty-imigrancka polityka z całkowitym zakazem przybyszów spoza Europy, zmiany klimatyczne uważają za bajki, liberalizm ekonomiczny. To mi przypomina bardziej Konfederację. Tyle, że Konfa nie miała w swoich szeregach masowego zabójcy.

Gawain napisał(a): Tutaj akurat zgadzam się z Iselin. To są łatki w dużej mierze bez pokrycia. Satystyki już od dawna pokazują, że Polacy jako tacy to bluźniercy jeżeli wierzą, bo podstaw wiary nie znają i są bardziej protestantcy od protestantów, laicyzacja się plęgnie prężnie, ksenofobia w narodzie imigrantów to już też przeszłość, bo zasadniczo przeciętny Polak ma wyjebane na kraj pochodzenia, co najwyżej wierzy w stereotypy kulturowe. Co jednak jest logiczne. Pojmowanie złożoności rzeczywistości jednak wymaga nieustannego wysiłku i uproszczenia a wręcz przekłamania są konieczne dla odnajdywania się w otoczeniu.
Ciekaw jestem tych statystyk. Ja znalazłem takie z CBOSU: Według badań opinii publicznej z 2020 r. Polacy najmniej lubią Arabów i Romów (odpowiednio 65% i 57% zadeklarowało niechęć do tych grup), w następnej kolejności są Rosjanie (43%), Ukraińcy (41%), Rumuni (40%) i Żydzi (33%).
Zaiste, przodujemy w tolerancji Duży uśmiech

Cytat:Btw. Żydy to coś tak jak te dziady, co porywały dzieci albo czarna wołga czy ostatnio popularniejsza,  biała furgonetka. No ewidentny archetyp ze strefy cienia, w którym ulęgły się bliżej nieokreślone strachy. Wygodny dla zrzucenia wszelkich klęsk i niepowodzeń na czynnik zewnętrzny, który zaskakująco dobrze sobie radzi.

Jeśli zwalanie na Żydów wszelkich klęsk nie jest antysemityzmem, to ja nie wiem co jest.

RE: Konfederacja - lumberjack - 22.08.2023

Osiris napisał(a): Ale są też chrześcijanie którzy tak uważają. Czy ich też wszystkich wrzucamy do jednego worka z tymi bardziej tolerancyjnymi?

Pokaż mi kraj tworzony przez duży zbiór chrześcijan, w którym homo są wieszani lub więzieni.

A ja z palcem w dupie pokażę ci kilka krajów tworzonych przez duże zbiory muzułmanów, w których homosiowanie jest na poważnie ostro tępione.

Osiris napisał(a): Oczywiście, że jest wiele krajów gdzie dominuje konserwatywny nurt islamu z antygejowską interpretacją Koranu i hadisów. Co ciekawe, w tym pierwszym nie ma takiego potępienia homoseksualizmu jak w Biblii, co powinno ludziom dać do myślenia, czym jest w niektórych krajach islam i jak się różni od tradycji a także jak jest zróżnicowany wewnętrznie ponieważ naprawdę nie wszyscy chcą wieszać gejów.

Jest tak bardzo zróżnicowany wewnętrznie, że nie tylko geje, ale także sami muzułmanie są tępieni przez muzułmanów (sunnici vs szyici).

Ja rozumiem, że nie wszyscy muzułmanie na poważnie traktują zasady swojej religii, ale po tym co się dzieje w krajach islamskich widać co ta religia robi ludziom z mózgów.

Osiris napisał(a): Więc nie pisz, że muslimy są nietolerancyjne gdyż są tacy i tacy, szczególnie w krajach zachodnich.

Spoko. Zapytaj się tych swoich tolerancyjnych znajomków co grozi za odejście od islamu.

Osiris napisał(a): Nie ma w Londynie dzielnicy stricte muzułmańskiej. Po drugie, chciałbym się dowiedzieć czy w Polsce może para gejów może wyjść bezpiecznie do baru w jakiejś kibolskiej dzielnicy?

Nie no, pewnie by dostali wpierdziel. Ale za ten wpierdziel policja by szukała kibolów, a gdyby znalazła, to by trafili do pierdla. To sam pewnie tyczy się UK. Ale w kraju islamskim sama policja pewnie by jeszcze spuściła wpierdol homosiom.

Osiris napisał(a): Ale ja czegoś takiego nie postuluję. Podchodzę do islamu jak do chrześcijaństwa, a konkretnie katolicyzmu.

To błąd, bo islam nie jest taki jak katolicyzm.

Osiris napisał(a): Jak wpomniałem, są w islamie nurty tolerancyjne gdyż jest to religia bardzo zróżnicowana. Nie ma tam papieża, który wyjdzie na mównicę i powie, że gejostwo trzeba tępić. Są przeróżni uczeni w piśmie interpretujący Koran na przeróżne sposoby. Jestem pierwszą osobą, która będzie tępić islamistów i ich durne dogmatyczne podejście ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka.

W jaki sposób będziesz tępić i czy nie boisz się, że jakiś fan mahometa i allaha (kij im w oko) wbije ci nóż w brzuch?

Osiris napisał(a): Dla mnie islam nie jest bardziej nietolerancyjny niż chrześcijaństwo.

Mega nieobiektywne.

To dlaczego w krajach gdzie pełno chrześcijan jest zupełnie inna kultura, podejście do wolności etc. niż w krajach gdzie pełno muslimów?

Wystarczy że byle gdzie zaczynają dominować i od razu likwidują rozdział religii od państwa.

Osiris napisał(a): Przecież jeszcze do niedawna w Wielkiej Brytanii sterylizowano gejów a w Polsce słowo "pedał" było normalnym podwórkowym wyzwiskiem.

Aha. Czyli sterylizacja gejów i używanie słowa "pedał" stawia kraje chrześcijańskie na równi z islamskimi, w których geje są więzieni, bici, wieszani.

Czyli słowna przemoc jest tego samego kalibru co powieszenie człowieka. Nie no super logiczne myślenie, gratuluję.

Osiris napisał(a): Ale na to trzeba przecież patrzeć w konteście konfliktu izraelsko-palestyńskiego. To jest w pewnym sensie jego przedłużenie na terytorium innego kraju i kwestia w dużej mierze polityczna. Niechęć w stosunku do Żydów ma inny podtekst w porównaniu do chrześcijańskiego, którego genezę można szukać od samego początku, bo przecież to "Żydzi zabili Jezusa".

Ale kurna - Żydzi-syjoniści wspierający Izrael i Żydzi-ortodoksi, którzy są przeciwnikami istnienia pańśtwa Izrael to dwie różne grupy Żydów. Ci drudzy żyją we Francji i to im się dostaje za to co robią syjoniści. Dziwni ci muzułmanie, że wrzucają wszystkich Żydów do jednego worka.

Po drugie nie chodzi tylko o konflikt tylko o to co jest napisane w koranie. W krajach islamskich chrześcijanie, Żydzi i wyznawcy innych religii oraz niedominujących wersji islamu są obywatelami drugiej katogorii.

Osiris napisał(a): No właśnie, jaka? Zauważ także, że oprócz ideologii islamskiej wśród większości terrorystów dominuje nienawiść do Zachodu jako takiego, czyli jest to element polityczny i kulturowy, niekoniecznie religijny.

Niesamowite salta i pruety czynisz aby nie widzieć rzeczy oczywistych. U nich religii nie oddziela się od reszty elementów. Po drugie patrzą na Zachód jako na chrześcijaństwo, a co robić z chrzescijanami masz w koranie jasno napisane.

Osiris napisał(a): Chciałbym znaleźć taki fragment Koranu gdzie jest napisane, że należy nienawidzić Zachód.

Znaleźć ci taki, który tłumaczy co robić z ateistami oraz ludźmi, którzy wyrzekli się islamu?

Osiris napisał(a): Jak reguła? Dla mnie są to wyjątki od reguły. Gdyby to, co mówisz było prawdą, to mielibyśmy do czynienia z codziennymi muzułmańskimi atakami terrorystycznymi. I na jakiej podstawie twiedzisz, że terroryzm spotyka się z aprobatą islamskiej społeczności?

No normalnie - arabska społeczność z całego świata i konkretne kraje muslimskie (Arabia Saudyjska) zrzucają się aby finansować najbardziej pojebany odłam islamu w Europie - wahabizm. W samej Francji wahabici mają już 150 swoich meczetów. Nie słyszałem żadnych islamskich protestów przeciwko finansowaniu wahabizmu.

Osiris napisał(a): Znowu - islam byłby totalitarny gdyby miał jednego przywódcę. Bardziej totalitarny jest Kościół katolicki.

Islam ma wielu małych fuhrerków. I jest totalitarny, bo to nie chodzi o to czy ta religia jest scentralizowana tylko o to czy się we wszystko wpierdala i stara się kontrolować każdy aspekt życia zarówno wyznawców tej religii jak i osób mających ten "zaszczyt" albo to nieszczęście, że żyją w ich towarzystwie.

Osiris napisał(a): Pytanie czy islam który widzisz w swojej medialnej bańce jest rzeczywiście odzwierciedleniem tego rzeczywistego, czyli bardzo zróżnicowanego.

Chciałem wyjaśnić jedną rzecz. Ludzie są różni. Mzułmanie są różni. Są i tacy co mają bardziej wyjebane na swoją religię. Tak, wiem i rozumiem, że są tacy bardziej "zlaicyzowani". Ale mnie w ogóle nie o to chodzi.

Jestem wrogiem tej religii. Jest ona dla mnie niczym wirus. Według mnie nie wynika z niej nic dobrego, a wiele złego. Może nie jest nazizmem lub komunizmem, ale w mojej "bańce" stoją te rzeczy na jednej i tej samej półce - ideologii ogólnie szkodliwych. Islam należy zwalczać, deprecjonować, ośmieszać i olewać jego roszczenia.

Bo nawet jeśli rzeczywiście tak jest, że muslimy na Zachodzie łagodnieją, to zawsze mogą zrobić restert systemu i zacząć wszystko od początku. Albo ich dzieci. Tak jak we Francji - to nie imigranci muzułmańscy są głównym źródłem zamieszek, tylko któreś tam kolejne z pokoleń już narodzonych we Francji. Radykalni są potomkowie ludzi, któzy osiedlili się we Francji kilkadziesiąt lat temu.

zefciu napisał(a): Jest w tym paradoks, ale nie rozumiem, co jest śmiesznego. To jest jeden z największych problemów lewicy w ogóle, ale co proponujesz w zamian?

No kurna to chyba jasne. Proponuję nie tolerować wszystkiego. Trza opowiedzieć się jasno po którejś ze stron. Wspierać LGBT, olać muslimów. Jak im się nie podoba to niech sobie wyjadą tam gdzie kozy zimują.

zefciu napisał(a): Albo czeka nas jakiś W Pełni Automatyczny Luksusowy Gejowski Kosmiczny Komunizm.

Czyli jesteśmy zgubieni. Polecam film Wall-E. Taka będzie nasza przyszłość.

zefciu napisał(a): Na dwoje babka wróżyła, ale powrotu do czasów, gdzie każdy musi pracować pod groźbą śmierci głodowej nie będzie (chyba że coś naprawdę mocno pierdalnie).

Racja.

zefciu napisał(a): Czyli uważasz, że wsparcie socjalne powinno być czymś opcjonalnym?

Nie. Po prostu chodzi mi o to, że nawet teraz mimo wszystko jest tak dobrze, że co by się nie działo to z głodu nikt nie zdechnie.

zefciu napisał(a): Wielu niepełnosprawnych wykonuje przecież jakąś pracę tak skutecznie, jak pełnosprawni.

Nie pomyślałem o tym. Socjal powinni dostać tacy niepełnosprawni, którzy nie mogą sobie poradzić tak jak ci, o któych piszesz.

zefciu napisał(a): To że nie można krzyknąc w zatłoczonym miejscu „pożar” — również. To że nie można rozpętać publicznej kampanii „lumber jebie dzieci”, która się skończy linczem na lumberze — również. I co?

No dla mnie właśnie religie są takimi publicznymi kampaniami, które mają debilne hasła i postulaty (np. "całkowity zakaz aborcji"; "kara więzienia za aborcję" etc.) i brak możliwości skrytykowania tych religii, bo mogą np. urazić czyjeś "uczucia religijne" jest ograniczeniem wolności słowa.

E.T. napisał(a): Z tym, że to naprawdę nie jest tak, że chodzi tylko o to, żeby ludzie z głodu nie marli.

A mi właśnie chodzi tylko o to. A jak ktoś chce czegoś więcej od życia niż wegetacja w skrajnej biedzie, to Kapitan Szpachelka Tańczący ze ścianami mówi: do roboty.

E.T. napisał(a): W dzisiejszej dobie naprawdę ważne jest to, w jakich warunkach dorastają dzieciaki i to, że z każdej warstwy społecznej rekrutują się wybitni specjaliści, których gospodarki oparte na kapitale ludzkim i kompetencjach potrzebują "jak kania dżdżu".

Dzieciaki naśladują rodziców. Jak widzą, że rodzice się starają i zapierdzielają, to same będą się starały. Jak widzą, że rodzice mają wyjebane, bo żyją z zasiłku, to same będą liczyć na socjal.

E.T. napisał(a): Taka opieka państwa ma liczne pozytywne konsekwencje. Jak nie trzeba się bać, żeby starczyło do dziesiątego, dzieciaki nie marudzą, bo rodziców na nic poza żarciem nie stać, to i spokojniej jest w takich rodzinach, mniej napięć, więzi są lepsze i już samo to polepsza warunki rozwoju.

Nauczony doświadczeniem wolę aby państwo się nie opiekowało. Jak się nami zaopiekowało, żebyśmy nie zachorowali na covid to chyba mieliśmy najwięcej śmierci w całej Europie. A do tego samobójstw, raków etc. Niech już się lepiej sam sobą zajmie Kapitan Państwo.

E.T. napisał(a): Opowieści o patologii specjalizującej się w życiu z socjalu jako o normie włożył bym między bajki. Oczywiście, takie zjawisko jest problemem i trzeba starać się mu jak najlepiej zaradzić, ale nie przez wylewanie dziecka z kąpielą.

Chuj z tą patologią. Najgorsze w tym socjalu, że jest w pakiecie z coraz wyższą inflacją i nowymi podatkami. Przecież te nasze polskie złote cebuliony są przez to gówno warte. Keczup heinza kosztuje 11 złotych. Pietruszka 8.50 za kg. Byle pierdoła jest droga. Bułka tarta 6 zł. Dojebią teraz 800+ i kolejne podwyżki pensji minimalnej to będzie jeszcze weselej.

RE: Konfederacja - DziadBorowy - 22.08.2023

Etiopia. Największa grupa wyznaniowa to chrześcijanie. Gejów nie wieszają ale 5 lat więzienia za homoseksualizm grozi.

RE: Konfederacja - zefciu - 22.08.2023

lumberjack napisał(a): No kurna to chyba jasne. Proponuję nie tolerować wszystkiego. Trza opowiedzieć się jasno po którejś ze stron. Wspierać LGBT, olać muslimów. Jak im się nie podoba to niech sobie wyjadą tam gdzie kozy zimują.
Ale przecież chrześcijanie też mają różny stosunek do LGBT. Nikt nie pisze, że należy „muslimom” pozwolić na wieszanie gejów.

Cytat:
zefciu napisał(a): Albo czeka nas jakiś W Pełni Automatyczny Luksusowy Gejowski Kosmiczny Komunizm.

Czyli jesteśmy zgubieni. Polecam film Wall-E.
Ja Ci tu z utopią, a Ty mi „jesteśmy zgubieni”. Tak — niektórzy ludzie reagują na automatyzację wstrzymaniem się od jakichkolwiek działań. Ale przecież nie wszyscy. Dlatego większe zagrożenie widzę w tendencji „AI maluje obrazy, a ludzie zapierdalają za głodowe stawki”, niż w zautomatyzowaniu najbardziej żmudnych prac i daniu ludziom wytchnienia.

Cytat:Nie pomyślałem o tym. Socjal powinni dostać tacy niepełnosprawni, którzy nie mogą sobie poradzić tak jak ci, o któych piszesz.
No ale widzisz. Ty próbujesz sprawę zredukować do jakiejś prostej zasady. A życiu i funkcjonowanie ludzkie nie jest proste. Jeden jest niezdolny do pracy na stałe, drugi czasowo, a trzeci wreszcie stanie się zdolny do pracy, jeśli dostanie jakąś pomoc.

Cytat:No dla mnie właśnie religie są takimi publicznymi kampaniami, które mają debilne hasła i postulaty (np. "całkowity zakaz aborcji"; "kara więzienia za aborcję" etc.) i brak możliwości skrytykowania tych religii, bo mogą np. urazić czyjeś "uczucia religijne" jest ograniczeniem wolności słowa.
A tutaj się zgadzam. Religiom w ogóle cały czas „wolno więcej” pod wieloma względami.

RE: Konfederacja - Osiris - 22.08.2023

lumberjack napisał(a): Pokaż mi kraj tworzony przez duży zbiór chrześcijan, w którym homo są wieszani lub więzieni.
Tutaj masz ciekawy raport:

https://www.secularism.org.uk/news/2022/05/90-percent-countries-banning-gay-sex-are-majority-muslim-or-christian
44% procent krajów z raportu w liczbie 31 są chrześcijańskie: 
Antigua & Barbuda, Barbados, Burundi, Cameroon, Cook Islands, Dominica, Ghana, Grenada, Guinea, Guyana, Jamaica, Kenya, Kiribati, Liberia, Malawi (enforcement of law allegedly suspended), Namibia, Papua New Guinea, Samoa, Solomon Islands, Sierra Leone, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, St Vincent & the Grenadines, Swaziland / Eswatini, Tanzania, Togo, Tonga, Tuvalu, Uganda, Zambia, Zimbabwe.

Do tego można dorzucić też Rosję czy Nigerię (tutaj jest podział religijny 50-50). 

Cytat:A ja z palcem w dupie pokażę ci kilka krajów tworzonych przez duże zbiory muzułmanów, w których homosiowanie jest na poważnie ostro tępione.

Wcale temu nie zaprzeczam. Natomiast chrześcijanie również chwały sobie nie przysparzają.

Cytat:Jest tak bardzo zróżnicowany wewnętrznie, że nie tylko geje, ale także sami muzułmanie są tępieni przez muzułmanów (sunnici vs szyici).
Ja rozumiem, że nie wszyscy muzułmanie na poważnie traktują zasady swojej religii, ale po tym co się dzieje w krajach islamskich widać co ta religia robi ludziom z mózgów.

To samo możesz powiedzieć o krajach chrześcijańskich. 

Cytat:Spoko. Zapytaj się tych swoich tolerancyjnych znajomków co grozi za odejście od islamu.
Oni mają to gdzieś. Nikt tutaj nikogo nie ściga za takie rzeczy. Islam dla nich to prywatna sprawa i nie obchodzi ich co mówi jakiś imam. Na zachodzie nie wygląda tak, jak się to przedstawia w sterotypach. 

Cytat:Nie no, pewnie by dostali wpierdziel. Ale za ten wpierdziel policja by szukała kibolów, a gdyby znalazła, to by trafili do pierdla. To sam pewnie tyczy się UK. Ale w kraju islamskim sama policja pewnie by jeszcze spuściła wpierdol homosiom.
I w niektórych krajach chrześcijańskich też. 

Cytat:To błąd, bo islam nie jest taki jak katolicyzm.
Wskaż w takim razie wersety Koranu które są bardziej homofobiczne od tych biblijnych. 

Cytat:W jaki sposób będziesz tępić i czy nie boisz się, że jakiś fan mahometa i allaha (kij im w oko) wbije ci nóż w brzuch?
Nigdy mnie nic takiego nie spotkało a od lat mieszkam w mieście z milionem muzułmanów. Czyżbym miał takie szczęście? 

Cytat:Mega nieobiektywne.

To dlaczego w krajach gdzie pełno chrześcijan jest zupełnie inna kultura, podejście do wolności etc. niż w krajach gdzie pełno muslimów?
No nie jest, według raportu który podałem powyżej. 

Cytat:Wystarczy że byle gdzie zaczynają dominować i od razu likwidują rozdział religii od państwa.
Zdarza się tak i jest to problem. Wbrew temu, co Tobie się pewnie wydaje, nie jestem miłośnikiem islamu. 

Cytat:Aha. Czyli sterylizacja gejów i używanie słowa "pedał" stawia kraje chrześcijańskie na równi z islamskimi, w których geje są więzieni, bici, wieszani.

Czyli słowna przemoc jest tego samego kalibru co powieszenie człowieka. Nie no super logiczne myślenie, gratuluję.
W Rosji może gejów się nie wiesza ale na pewno bije. 

Cytat:Ale kurna - Żydzi-syjoniści wspierający Izrael i Żydzi-ortodoksi, którzy są przeciwnikami istnienia pańśtwa Izrael to dwie różne grupy Żydów. Ci drudzy żyją we Francji i to im się dostaje za to co robią syjoniści. Dziwni ci muzułmanie, że wrzucają wszystkich Żydów do jednego worka.
Aha, czyli Żydów do jednego worka nie wrzucamy ale muzułmanów tak. Logiczne. 
Cytat:Po drugie nie chodzi tylko o konflikt tylko o to co jest napisane w koranie. W krajach islamskich chrześcijanie, Żydzi i wyznawcy innych religii oraz niedominujących wersji islamu są obywatelami drugiej katogorii.
Może tu nie chodzi o islam a o to, że te kraje są autorytarne z zasady. Związek Radziecki też tępił różne grupy społeczne a muzułmański nie był. 

Cytat:Niesamowite salta i pruety czynisz aby nie widzieć rzeczy oczywistych. U nich religii nie oddziela się od reszty elementów. Po drugie patrzą na Zachód jako na chrześcijaństwo, a co robić z chrzescijanami masz w koranie jasno napisane.
Proszę bardzo, zacytuj ten Koran. 

Cytat:Znaleźć ci taki, który tłumaczy co robić z ateistami oraz ludźmi, którzy wyrzekli się islamu?
Chrześcijanie jakoś za pomocą swojej świętej księgi usprawiedliwiali krucjaty, niewolnictwo i palenie czarownic. Na tym polega interpretacja tych tekstów - każdy może znaleźć coś dla siebie, od miłującego pokój Afgańczyka po psycholi mordujących niewinnych ludzi. 

Cytat:No normalnie - arabska społeczność z całego świata i konkretne kraje muslimskie (Arabia Saudyjska) zrzucają się aby finansować najbardziej pojebany odłam islamu w Europie - wahabizm. W samej Francji wahabici mają już 150 swoich meczetów. Nie słyszałem żadnych islamskich protestów przeciwko finansowaniu wahabizmu.
No ale kto konkretnie się zrzuca? Cała społeczność muzułmańska? Jaki procent? 

Cytat:Islam ma wielu małych fuhrerków. I jest totalitarny, bo to nie chodzi o to czy ta religia jest scentralizowana tylko o to czy się we wszystko wpierdala i stara się kontrolować każdy aspekt życia zarówno wyznawców tej religii jak i osób mających ten "zaszczyt" albo to nieszczęście, że żyją w ich towarzystwie.
Znowu, są tacy i tacy, podobnie jak w chrześcijaństwie. Kiedy Kościół Katolicki miał taką możliwość, to wpierdalał się każdy aspekt życia wyznawców jak i ich towarzystwa. 

Cytat:Chciałem wyjaśnić jedną rzecz. Ludzie są różni. Mzułmanie są różni. Są i tacy co mają bardziej wyjebane na swoją religię. Tak, wiem i rozumiem, że są tacy bardziej "zlaicyzowani". Ale mnie w ogóle nie o to chodzi.

Jestem wrogiem tej religii. Jest ona dla mnie niczym wirus. Według mnie nie wynika z niej nic dobrego, a wiele złego. Może nie jest nazizmem lub komunizmem, ale w mojej "bańce" stoją te rzeczy na jednej i tej samej półce - ideologii ogólnie szkodliwych. Islam należy zwalczać, deprecjonować, ośmieszać i olewać jego roszczenia.
Spoko, tylko Ty o islamie niewiele do tej pory powiedziałeś, natomiast bardzo wiele o "muslimach". Nie widzisz tutaj pewnego dysonansu?

Cytat:Bo nawet jeśli rzeczywiście tak jest, że muslimy na Zachodzie łagodnieją, to zawsze mogą zrobić restert systemu i zacząć wszystko od początku. Albo ich dzieci. Tak jak we Francji - to nie imigranci muzułmańscy są głównym źródłem zamieszek, tylko któreś tam kolejne z pokoleń już narodzonych we Francji. Radykalni są potomkowie ludzi, któzy osiedlili się we Francji kilkadziesiąt lat temu.
Radykalizm jest rzeczywiście problemem ale w każdej ideologii, nie tylko islamskiej. Natomiast samo twiedzenie, że muzułmanie mogą "zrobić reset systemu" świadczy o tym, że wierzysz w bzdurną teorię spiskową o tym, że jest to jakaś jednolita grupa kierowana przez radykalnych przywódców, próbujących przejąć władzę w Europie. Za dużo prawicowych mediów łykasz.

RE: Konfederacja - E.T. - 22.08.2023

lumberjack napisał(a): A mi właśnie chodzi tylko o to. A jak ktoś chce czegoś więcej od życia niż wegetacja w skrajnej biedzie, to Kapitan Szpachelka Tańczący ze ścianami mówi: do roboty.

Kapital Szpachelka może sobie mówić i machać tą szpachelką. ;]

lumberjack napisał(a): Dzieciaki naśladują rodziców. Jak widzą, że rodzice się starają i zapierdzielają, to same będą się starały. Jak widzą, że rodzice mają wyjebane, bo żyją z zasiłku, to same będą liczyć na socjal.

Ani nie ma takiej alternatywy, ani dzieciaki nie są pod wyłącznym wpływem rodziców. Rodzice mogą pracować, ale bez bezsensownego zapierdolu za psi grosz, a dzieciaki mogą być zdolne i widząc, że mogą więcej osiągnąć, mogą swoje predyspozycje wykorzystać.

lumberjack napisał(a): Nauczony doświadczeniem wolę aby państwo się nie opiekowało. Jak się nami zaopiekowało, żebyśmy nie zachorowali na covid to chyba mieliśmy najwięcej śmierci w całej Europie. A do tego samobójstw, raków etc. Niech już się lepiej sam sobą zajmie Kapitan Państwo.

Jakież to na temat i w ogóle trafne. Bo najmniejsza śmiertelność była tam, gdzie państwo nic nie robiło. Yhm, tak tak.

lumberjack napisał(a): Chuj z tą patologią. Najgorsze w tym socjalu, że jest w pakiecie z coraz wyższą inflacją i nowymi podatkami. Przecież te nasze polskie złote cebuliony są przez to gówno warte. Keczup heinza kosztuje 11 złotych. Pietruszka 8.50 za kg. Byle pierdoła jest droga. Bułka tarta 6 zł. Dojebią teraz 800+ i kolejne podwyżki pensji minimalnej to będzie jeszcze weselej.

To o gówno wartych cebulionach to wybacz, ale to jest niemalże bełkot bez znaczenia, a w najlepszym razie fałsz. Państwa ze znacznie większymi socjalami mają mniejszą inflacje niż my. To nie jest tak banalne, jak Ci się wydaje.

RE: Konfederacja - Sofeicz - 23.08.2023

Coś mnie ominęło?

Cytat:Konfederację, do tej pory plasującą się w sondażach zwykle na trzecim miejscu, wybrało 7,8 proc. respondentów.
To mniej aż o 5,3 pkt. proc. niż w lipcu.

1/3 poparcia poszła się ... w miesiąc?
Czyżby miodowy miesiąc minął i Krul & Co. był nagi?

RE: Konfederacja - Osiris - 23.08.2023

Kobiety pewnie odpłynęły jak się dowiedziały co to jest za hołota. Swoją drogą gdyby pozwolić głosować tylko kobietom w tych wyborach, to wyglądałoby to dużo lepiej. Po raz kolejny okazuje się która płeć, wbrew temu co mówi Janusz, jest tak naprawdę głupszaUśmiech

https://oko.press/polki-sa-zupelnie-inne-niz-polacy

RE: Konfederacja - kmat - 24.08.2023

Ciekawe, bo United Surveys do tej pory dawał konfie około 13%. Tak nagły spadek tak nagle? Czy po prostu zmienili wagi przez które mnożą surowe wyniki?

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 24.08.2023

kmat napisał(a): Ciekawe, bo United Surveys do tej pory dawał konfie około 13%. Tak nagły spadek tak nagle? Czy po prostu zmienili wagi przez które mnożą surowe wyniki?
W necie jest spiskowa teoria dziejów, wedle której Marcin Duma (ten od United Surveys i Ibrisa) przez poprzednie tygodnie pompował poparcie dla Konfy. Dlaczego? Z dwóch powodów:
1. No bo dzięki temu ludzie jarali się wzrostem Konfy i podniecali się sondażami od Dumy (a atencja w mediach to zarobek).
2. No bo Duma przed pompowaniem Konfy rzekł publicznie, że zapewne Konfa będzie zaraz rosnąć, toteż zrobił z siebie genialne medium przewidujące przyszłość, czyli wypromował siebie na rynku medialnym.

No ale teraz zbliżają się wybory, toteż Duma zaczyna pokazywać swoje niezmanipulowane sondaże, by się nie upokorzyć słabym przewidzeniem wyników wyborów.

Poza tym chyba ludzie się Memcenem nudzić zaczynają. Na szczęście.

RE: Konfederacja - zefciu - 24.08.2023

Osiris napisał(a): Kobiety pewnie odpłynęły jak się dowiedziały co to jest za hołota.
No ale, co to jest za hołota było wiadomo już wcześniej? Czy stało się coś konkretnego, co wyjaśnia taki spadek?

RE: Konfederacja - Socjopapa - 24.08.2023

E.T. napisał(a): To o gówno wartych cebulionach to wybacz, ale to jest niemalże bełkot bez znaczenia, a w najlepszym razie fałsz. Państwa ze znacznie większymi socjalami mają mniejszą inflacje niż my. To nie jest tak banalne, jak Ci się wydaje.

Ale też nie aż tak skomplikowane - podstawy są dość proste. No chyba, że pokażesz przykład innego państwa, które znienacka i bez jakichkolwiek podstaw ekonomicznych dorzuciło kilkadziesiąt miliardów "na rynek" (same 700- to ponad 20 miliardów) i ma znacząco mniejszą inflację niż Polska.

RE: Konfederacja - E.T. - 24.08.2023

Socjopapa napisał(a):
E.T. napisał(a): To o gówno wartych cebulionach to wybacz, ale to jest niemalże bełkot bez znaczenia, a w najlepszym razie fałsz. Państwa ze znacznie większymi socjalami mają mniejszą inflacje niż my. To nie jest tak banalne, jak Ci się wydaje.

Ale też nie aż tak skomplikowane - podstawy są dość proste. No chyba, że pokażesz przykład innego państwa, które znienacka i bez jakichkolwiek podstaw ekonomicznych dorzuciło kilkadziesiąt miliardów "na rynek" (same 700- to ponad 20 miliardów) i ma znacząco mniejszą inflację niż Polska.

No i sam pokazujesz, że nie jest to kwestia samego socjalu, dodając te dodatkowe założenia. Uśmiech Ja tych przykładów szukać nie muszę, bo nie mówiłem o żadnym rzucaniu znienacka i bez podstaw ekonomicznych.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 24.08.2023

Osiris napisał(a): Kobiety pewnie odpłynęły jak się dowiedziały co to jest za hołota. Swoją drogą gdyby pozwolić głosować tylko kobietom w tych wyborach, to wyglądałoby to dużo lepiej. Po raz kolejny okazuje się która płeć, wbrew temu co mówi Janusz, jest tak naprawdę głupszaUśmiech

https://oko.press/polki-sa-zupelnie-inne-niz-polacy

Podług US sporo kobiet idzie na Konfę:
https://twitter.com/MateuszPluta02/status/1694682025246986478
Dużą nadreprezentację żeńską ma KO, a męską 3D? Ale dziwy u tego Dumy.

RE: Konfederacja - Sofeicz - 24.08.2023

Ayla Mustafa napisał(a): Podług US sporo kobiet idzie na Konfę:

Sorry kobitki ale jakaś część z was idzie bezmyślnie tam, gdzie idzie wasz pan-samiec i władca.
Nawet gdyby ktoś postulował codzienne bicie kobiet, to i tak część lepszych połówek by na niego głosowała.

RE: Konfederacja - Socjopapa - 24.08.2023

E.T. napisał(a):
Socjopapa napisał(a):

No i sam pokazujesz, że nie jest to kwestia samego socjalu, dodając te dodatkowe założenia. Uśmiech  Ja tych przykładów szukać nie muszę, bo nie mówiłem o żadnym rzucaniu znienacka i bez podstaw ekonomicznych.
No ale Drwal nie pisał o jakimś mitycznym socjalu, tylko o konkretnym socjalu w Polsce, który został wprowadzony tak jak został wprowadzony i ma skutki jakich należało się spodziewać. To jakby twierdzić, że zakup przez Mietka nowego BMW za 200k niekoniecznie miał wpływ na wpadnięcie w spiralę długów, bo są miliarderzy, którzy kupują Tesle za dużą bańkę.

RE: Konfederacja - Iselin - 24.08.2023

Osiris napisał(a): No popatrz, ja widziałem mężczyzn muzułmanów robiących dokładnie to samo, co polscy ojcowie ale przecież to nie ma znaczenia, bo wszyscy już wiemy od Ciebie jaki jest typowy Afgańczyk. Nie zgadzasz się z łatkami, które przykleiłem typowemu Polakowi a nie masz żadnych oporów robić dokładnie tego samego w stosunku do bardzo zróżnicowanej grupy imigrantów spoza Europy. 
Przytoczyłam Ci zdanie pewnych muzułmanów, w tym zsekularyzowanych, mieszkających w szwedzkich miastach, możesz przeczytać o tym sam w książce, którą podałam i sam sobie zdanie. Nie, autorka przeprowadzająca wywiady, nie jest "prawicowa".