Forum Ateista.pl
Konfederacja - Wersja do druku

+- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl)
+-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11)
+--- Wątek: Konfederacja (/showthread.php?tid=14881)

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 27.10.2023

Słyszał Sofeicz o "mózgu w słoiku"?
EDIT:
Miało skleić. Eh.

RE: Konfederacja - Sofeicz - 27.10.2023

Ayla Mustafa napisał(a): Co ma niby wygląd do osobowości?

Ano ma, kiedy widzę gładkiego korpoludka udającego endeckiego pałkarza, to mnie śmiech bierze (podobnie jak np. Suskiego udającego, że myśli).

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 27.10.2023

Sofeicz napisał(a):
Ayla Mustafa napisał(a): Co ma niby wygląd do osobowości?

Ano ma, kiedy widzę gładkiego korpoludka udającego endeckiego pałkarza, to mnie śmiech bierze (podobnie jak np. Suskiego udającego, że myśli).
Ano guano ma.
[Obrazek: 1-a2-RAc-Pw-Px-Xlu-K-k30-45-PQ.jpg]
Jak Sofeicz oceni osobowość tego panicza?
Pewnie Karyny jarałyby się nim jak głupawa Kidawa Litewką na wręczeniu zaświadczeń o wyborze na posła.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 28.10.2023

Sofeiczu! Patrz! Toż to anioł! Istotka z czystego, dobrego, gwiezdnego pyłu ulepiona. Przecież tak wygląda jej powłoka:

Czyż nie?

RE: Konfederacja - Brainless - 28.10.2023

[Obrazek: d24c13a67645e02a1785c304ce606fc29073231c...2017dcbc35]

to mówi człek, który:

https://wiadomosci.wp.pl/bosak-podwaza-teorie-kopernika-nie-ma-fizycznych-dowodow-6234480999347841a

RE: Konfederacja - Sofeicz - 28.10.2023

Ayla Mustafa napisał(a): [Obrazek: 1-a2-RAc-Pw-Px-Xlu-K-k30-45-PQ.jpg]
Jak Sofeicz oceni osobowość tego panicza?
Wygląda, jak młody bojowiec Hamasu.
Wiem, wiem - trochę racjonalizacji za dużo.

Sofeicz napisał(a): Wygląda, jak młody bojowiec Hamasu.
Habibi al-Stalini.
Nom.

https://twitter.com/ZespolBrauna/status/1718186160927744010
Zespół Brauna podłapał mój "hasztak". #Duma

RE: Konfederacja - lumberjack - 28.10.2023

Młodzieniaszek Stalin nie wygląda groźnie. Ale starszy Stalin, to już wygląda jak kawał skurwola.

lumberjack napisał(a): Młodzieniaszek Stalin nie wygląda groźnie. Ale starszy Stalin, to już wygląda jak kawał skurwola.
[Obrazek: 3J2QtiC.jpg]
BTW, to chyba nie jest prawdziwa fotka, sle jest popularna.

RE: Konfederacja - Sofeicz - 28.10.2023

Opery mydlanej ciąg dalszy.
JKM przystępuje do ataku Uśmiech

Cytat:Korwin-Mikke nie ma sobie nic do zarzucenia. — Uważam, że nawet gdybym powiedział coś niewłaściwego, to i tak partia w trakcie kampanii wyborczej, ma mnie bronić murem i koniec.
Nic złego nie zrobiłem. Sfałszowano moje wypowiedzi. Partia powinna o tym wrzeszczeć. Skoro tego nie zrobiła, chciała się mnie pozbyć — komentuje w rozmowie z Onetem.
Już po decyzji sądu partyjnego Korwin-Mikke odgrażał się, że założy nową partię. Dla Konfederacji mógłby to być spory problem. To partia, która jest przygotowana na atak z lewej i centrowej flanki, ale cios z prawej strony mógłby być dla niej zabójczy.
— Nie wiem, czy Konfederacja się utrzyma. Jeżeli będę zakładał nową partię, to z Konfederacją stanie się to samo, co kiedyś z Kongresem Nowej Prawicy czy UPR. Po prostu zniknie — uważa Korwin-Mikke.
W partii Korwin ma wciąż wielu sympatyków i zwolenników. — Ja nie chcę, by ci ludzie mnie bronili.

Idziemy do ataku. W ciągu 16 dni podejmę decyzję, czy zakładam nową partię. Do 14 listopada jestem lojalnym członkiem Nowej Nadziei — mówi Onetowi.

Nie ma co, los świata, jaki znamy zawisł na włosku.
I jak tu żyć?

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 29.10.2023

Ayla Mustafa napisał(a):
Sofeicz napisał(a): Wygląda, jak młody bojowiec Hamasu.
Habibi al-Stalini.
Nom.
A jednak nie "nom". Poprawka: to nie kwestia racjonalności lub racjonalizowania. Trzeba głębiej postrzegać, kim faktycznie jest człowiek. Tu chodzi o głębię. Truchta tu o oś N-S w MBTI, a nie o oś T-F.
W temacie wyglądu swoje trzy grosze dorzuca gazeta obajtkowa:
https://expressilustrowany.pl/piekna-magdalena-ogorek-na-prywatnych-zdjeciach-zmyslowa-i-przyciagajaca-uwage-potrafi-rozpalic-zmysly-29102023/ar/c13-18002647

Nowa partia Kórwina? Jak dobrze zauważył jeden internauta - Korwin zapowie nową, exodusową partię dopiero po pierwszym posiedzeniu nowej kadencji Sejmu zapewne po to, by na pierwszym posiedzeniu Sejmu Konfa była jeszcze zjednoczona, bo dzięki temu Konfa i nowa siła korwinowa w nadchodzącej kadencji będą lepiej reprezentowane w Konwencie Seniorów i w komisjach sejmowych.
Ciekawe, czy brauniści dołączą do Krula. Dobrze by było. Niech się jak najbardziej: dzielą, żrą między sobą i pod progiem padają. Ciekawe też, ilu posłów NN pójdzie za Kórwinem. W końcu np. Berkowicz to "ksero Korwina", a Pejo to prywatnie zięć Krula.
Antyszczepionkowa Socha de facto na X zgłosiła angaż do nowego sojuszu Kórwina.

RE: Konfederacja - kmat - 29.10.2023

Sofeicz napisał(a): Nie ma co, los świata, jaki znamy zawisł na włosku.
I jak tu żyć?
Inbo trwaj.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 29.10.2023

Ayla Mustafa napisał(a): Plan ten nazywa się "Nowa Nadzieja - Powrót Krula".

[Obrazek: bd315977a430a.jpg]

O co mi chodzi? Jakiś czas temu w poniższym wątku zapostowałem wykopowy link do postu Mentzena, w którym Mentzen pisze o tym, że jego bratu grozi 10 lat pozbawienia wolności i ktoś go chce tym szantażować. Kto? Stawiam, że prokuratura, czyli Ziobro. Mentzen tam pisze, że prokuratura zadziwiająco długo prowadzi śledztwo wobec jego brata. Rzekoma zbrodnia jego brata przedawnia się dopiero po 15 latach, więc co najmniej do wyborów Ziobro może Mentzena szantażować.
Dlaczego to ważne?
Jak wiecie, chcę jak największego rozdrobnienia "prawicy" w następnych wyborach parlamentarnych. Żeby tego dokonać potrzebne są dwa ogólnopolskie komitety wyborcze na skrajnej "prawicy". Więcej komitetów pewnie nie zebrałoby podpisów do startu w całym kraju, bo jest na to tylko 45 dni, więc słabeusz organizacyjny tego nie dokona. Ziobro jest na jasnym kursie wylotowym i razem z PiSem nie wystartuje. Może jednak wystartować razem z Konfą, co byłoby złe, bo wtedy byłby jeden komitet skrajnej prawicy, zamiast dwóch.
Co zatem trzeba zrobić?
Trzeba obronić Konfę przed byciem podbitą przez Ziobrę lub z nim połączoną. Mentzen staje się zatem zagrożeniem, bo o ile zarzeka się publicznie, że Ziobry nie lubi i nie chcę z nim startować, to może zmieknąć z powodu haków na brata. Na razie Mentzen organizuje prawybory, tak jakby miał startować tylko z RN i Braunem, a bez Ziobry, ale sytuacja może się zmienić, bo dopóki nie zacznie się rejestracja komitetów i zbiórka podpisów lub nawet dopóki nie wręczy się list do PKW, dopóty możliwe są przetasowania wyborcze. Ziobro to przecież nie miękiszon, jeżeli idzie o haki niczym z "Kociej Kołyski" Vonneguta juniora. Mentzen uległy Ziobrze sprawiłby, że Ziobro stałby się "prezesem prezesa" Nowej Nadziei - jakimś überprezesem niczym Palpatine wobec Snoke'a. W takiej sytuacji nader ciężko byłoby obronić Konfę przed Ziobrą.
Co zatem można zrobić w takiej sytuacji?
Skorzystać z karty z Krulem. Korwin-Mikke mógłby bowiem odzyskać partię od Mentzena lub, jeżeli byłoby to niemożliwe, wyjść razem ze swymi wyznawcami z Nowej Nadziei i powołać nową partię (Korwin ma w tym doświadczenie). Nawet jakby wyszedł z wyznawcami, to w przeważającej większości przejąłby pozycję Mentzena w Konfie, bo w Radzie Liderów Konfy Korwin ma zapewne trzy szable, a Mentzen tylko jedną (siebie). Jakie zapewne Korwin ma trzy szable w Radzie Liderów?
1. Siebie.
2. Berkowicza, który jest od lat pod urokiem Korwina i jest wręcz nazywany "Kserem" Korwina.
3. Iwaszkiewicza, który od zawsze wiernie towarzyszy Korwinowi w jego exodusach.
Korwin zarazem pewnie wyciągnąłby wtedy od Nowej Nadziei sporą część jej aparatu (zięcia Pejo, Wilka itd.), bo ma tam swoje wpływy dalej. Ta partia to był latami jego fanklub przecież. Tym bardziej, jeżeli głosiłby otwarcie, że Mentzenowi ufać nie można, bo jest on w kieszeni Ziobry.
Dlaczego Korwin miałby to zrobić?
Pewnie nie uśmiechałoby mu się, jakby jego środowisko było kontrolowane przez Ziobrę, a może nawet z Konfy wypchnięte. Gdzie Ziobrze do wizji świata Korwina? Poza tym Korwin ma te 80 lat, ale Berlusconi ma 86 lat i współrządzi Italią, więc niech Krul się nie poddaje, tylko niech najwyżej robi wielką szarżę. Po tej szarży mógłby oddać władzę np. Berkowiczowi.
Co zatem trzeba zrobić? Trzeba przekonać Korwina do tej szarży, jeżeli zajdzie zagrożenie sojuszem wyborczym Ziobry z Konfą (zagrożenie jednym i jedynym komitetem "małopisowskim"). Pobocznie można wtedy przekonywać do niej innych polityków, którzy mogliby wyjść z Korwinem. Ale tak, Korwin jest tu najważniejszy. On musiałby wydać rozkaz i zrobić ten zryw swymi ludźmi. Warto go zatem uświadamiać, że Mentzen jest tu elementem niebezpiecznym. Bowiem, jeżeli pesymistyczny scenariusz się spełni i zaszantażowany Mentzen będzie grał zgodnie z wolą Ziobry, to wtedy Krul to zauważy, połączy kropki i zrobi antyziobrowy zryw.
A jeżeli pesymistyczny scenariusz się nie spełni i powstaną dwa komitety na skrajnej "prawicy", to powyższe oddziaływanie i tak nie zaszkodzi. Możliwe przecież, że to nie Ziobro ma haki na brata Mentzena, tylko jacyś "inni ludzie", albo te haki to jakiś blef i one ordynarnie nie istnieją. Będę zatem śledził kampanię i w razie ryzyka powstania jednego i jedynego komitetu na skrajnej "prawicy" (PiSu jako skrajną "prawicę" nie liczę) za pomocą ziobroidalnego sterowania Mentzenem, zintensyfikuję oddziaływanie internetowe w powyżej wspomniany sposób.
Jeżeli Ziobro ma plan podporządkowania Konfy i nawet jakby był bliski tego planu wyegzekwowania, to zaskoczyć go i pokrzyżować mu plany może "chaotyzator", czyli niesterowalny i "niehakowalny" Janusz Korwin-Mikke z wyznawcami i swymi innymi wpływami.

Ale na razie jestem optymistą, bo wygląda na to, że SolPol i Konfa wystartują osobno, więc "strona wszechpisowska" się ładnie rozdrobni. Ale nawet jeżeli wystartują osobno, to powyższy plan może być dalej przydatny po wyborach, by nie pozwalać na fuzję tych środowisk i na sterowanie potencjalnymi posłami mentzenowymi przez jakiegoś nienaszego "Kapitana Haka". Warto zatem obserwować Memcena i sytuację z jego bratem.

Mój post z końcówki 2022 roku. Szkoda, że plan z "Powrotem Krula" się jako tako ziszcza dopiero po wyborach parlamentarnych roku 2023.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 14.11.2023

Mentzen, a nie Bosak, usiadł na przedzie sali sejmowej, ale to Bosak, a nie Mentzen, został Wicemarszałkiem Sejmu (chociaż w sumie Bosak ma większy staż sejmowy, toteż bardziej od Mentzena pasuje doli wicemarszałkowskiej). Ciekawe, kto - Mentzen czy Bosak - będzie bardziej dowodził osiemnastką konfiarzy w Sejmie i który z nich w wyb. prez. w 2025 roku wystawiony zostanie.

Konfa zrobiła "dil" z trzeciakami i trochę też z KO. W zamian za konfiarskie poparcie Hołowni na Marszałka, 3D zagłosowało za Bosakiem na Wicemarszałka, a KO się wstrzymało. Taki interes to dobry znak. Można "handlować" z Konfą sejmowym bartelem. To przydatne, bo KO+3D+Lewica+Konfa potrzebują tylko 10 posłów wybranych z list PiSu do większości 3/5. A już się Kukiz ze swoją malutką świtą wyłamuje spod bata szefa klubu Błaszczaka. Uśmiech

Berkowicz, jako jedyny konfiarz, nie poparł Hołownię na Marszałka. Może on chce wyjść z Konfy razem z Korwinem? Najprawdopodobniej nie wyjdzie z Konfy, ale dziwnie się zachował.

Nowa partia Krula, wedle Krula, wre:
https://twitter.com/JkmMikke/status/1724140449684758804?s=20

RE: Konfederacja - Sofeicz - 14.11.2023

Ayla Mustafa napisał(a): Berkowicz, jako jedyny konfiarz ...
Ciekawe, jak pan Berkowicz, noszący zacne żydowskie nazwisko, godzi w sobie bycie pogrobowcem endeckiego pałkarstwa?
No ale i w Ku Klux Klanie było kilku czarnych Uśmiech

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 14.11.2023

Sofeicz napisał(a):
Ayla Mustafa napisał(a): Berkowicz, jako jedyny konfiarz ...
Ciekawe, jak pan Berkowicz, noszący zacne żydowskie nazwisko, godzi w sobie bycie pogrobowcem endeckiego pałkarstwa?
Może różyczkową autonienawiścią?
https://www.tvp.info/42699369/skandaliczne-zachowanie-kandydata-konfederacji-przylozyl-jarmulke-do-glowy-wiceminister-wideo

RE: Konfederacja - lumberjack - 14.11.2023

Bosak, Mentzen etc. pójdą (w sumie już poszli) szmatławą drogą Kukiza. Ale to dobrze.

Ci wszyscy antysystemowcy są do siebie podobni gdy tylko pojawia się możliwość dossania do koryta.

Konfiarze mieli wywrócić stolik, przy którym siedziała banda czworga, a przysiedli się do niego Uśmiech

RE: Konfederacja - Adam M. - 17.11.2023

Nie tak latwo ten stolik wywrocic. Mam wieksze nadzieje na powolna ewolucyjna zmiane podejscia do polityki przez mlodsze pokolenia do tej polityki wchodzace. No ale moge sie mylic, jak mi sie czesto zdarza. Teraz mam nadzieje na lekka zmiane dzialan Tuska i reszty elity PO, ciekawym czy dali rade czy nie?

RE: Konfederacja - dammy - 18.11.2023

Nie ma wyboru. Tusk musi być bardziej koncyliacyjny. Potencjalni koalicjanci są zbyt silni.Oraz będzie trzeba zrobić porządki w sądownictwie tak, by środki unijne zostały odblokowane.

RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 03.12.2023

dammy napisał(a): Nie ma wyboru. Tusk musi być bardziej koncyliacyjny. Potencjalni koalicjanci są zbyt silni.
W kadencjach 2007-2011 i 2011-2015 PSL mało co mógł wskórać, bo Tusk zawsze mógł przez te 8 lat zrobić koalicję też z SLD (a w kadencji 2011-2015 także z posłami od Palikota). PSL nie był zatem konieczny do większości. Teraz jest inaczej. Teraz 3D i Nowa Lewica (choć NL może stać się niekonieczne w trakcie kadencji w razie transferów z PiSoKonfy do 3D) są konieczne do większości, toteż Tusk musi dać im więcej, niż w latach 2007-2015 dał "koniczynkom czterolistnym".

Co do Konfy - oby Kórwin-Mikke dał radę w 2027 roku sklecić swój komitet wyborczy, który urwie trochę głosów Konfie, padając przy tym pod progiem. Ten główny działacz pedofilski w Polsce jest stary, ale się trzyma dobrze, toteż może dać radę wystartować w 2027 roku.