![]() |
|
Konfederacja - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Tematy społeczne (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Polityka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Konfederacja (/showthread.php?tid=14881) |
RE: Konfederacja - Liberał_z_UPR - 23.10.2021 Francja ma dość długie tradycje budowania czegoś wbrew Anglosasom i balansowania między Wschodem a Zachodem. Inaczej niż Wielka Brytania, która jest czymś w rodzaju przystawki USA. Francuzi mają własną zbrojeniówkę, współpracowali z ZSRS przy programie kosmicznym, nadawali impetu projektom typu CERN. Jako jedyni poza USA posiadają lotniskowiec z napędem atomowym. To pokłosie polityki de Gaulle'a. RE: Konfederacja - Żarłak - 24.10.2021 Liberał_z_UPR napisał(a): Pytanie tylko, czy windowanie na siłę IEF ma sens Ale ktoś ma taki cel? To jeden z wielu indeksów starający się coś zmierzyć i tyle. Osobną sprawą jest na ile oddaje on rzeczywistość i czy w ogóle można się nim sugerować i kiedy. Mustafa Mond napisał(a): Jednakże zważywszy na to, że Polska jest krajem mocno katolickim, to pewnie bardzo dobrze przyjąłby się u nas system germańsko-katolicki (Austria, Bawaria, Badenia-Wirtenbergia itd.). Poza tym Polska ma mocne wpływy niemieckie i austriackie z powodu bliskości i wspólnej historii (nieraz aż bardzo wspólnej, jak podczas zaborów). Pewnie model austriacki mógłby wydawać się ponętny zwłaszcza dla mieszkańców byłej Galicji, z którymi mamy duży problem przez ich mocne popieranie PiSu. Model germańsko-katolicki oznacza też pewien lekki konserwatyzm w sferze światopoglądowej. Nie chcę wchodzić w dyskusję o systemach, ale ten austriacko-zaborowo-galicyjsko-prlowski odcisk ładnie zmutował w Krakowie. Jakaś zbyt duża nadpodaż odrealnionych inicjatyw stamtąd wyszła i skupiła się w PiS. Łącznie z kontestowaniem słuszności zachodnio skierowanego wektora państwa. Kraków fajne miasto, ale lepiej jakby mocniej na kulturę postawili, a nie politykę, bo skutki są złe dla wszystkich. RE: Konfederacja - geranium - 26.10.2021 InspektorGadżet napisał(a):Ale Konfederacja chce ograniczyć dziurę budżetową np. poprzez likwidację świadczeń czy "kasy chorych". Gdzie lecznictwo ma być dobrowolne. tak słyszałemCo to znaczy dobrowolne lecznictwo? ![]() Ciekawe dane, wybory parlamentarne wg gmin. Łódź 5.3 Ulanów prawie 10 https://europapnews.pap.pl/szczegolowe-wyniki-wyborow-w-kazdej-gminie RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 26.10.2021 Liberał_z_UPR napisał(a): Francja ma dość długie tradycje budowania czegoś wbrew Anglosasom i balansowania między Wschodem a Zachodem. Inaczej niż Wielka Brytania, która jest czymś w rodzaju przystawki USA. Francuzi mają własną zbrojeniówkę, współpracowali z ZSRS przy programie kosmicznym, nadawali impetu projektom typu CERN. Jako jedyni poza USA posiadają lotniskowiec z napędem atomowym. To pokłosie polityki de Gaulle'a. Historycznie Francuzi współpracowali z Rosjanami przeciw Niemcom. Do tego dochodzi mechanizm podobny do UK - ból straconego imperium, przez który to ból kraj "się rzuca", czuje się skrzywdzony, pragnie zemsty, tęskni za dawną siłą i dalej mu się wydaje (z przyzwyczajenia), że jest silniejszy niż jest naprawdę lub przynajmniej, że większa siła mu się należy. A co do Konfy - ostatnio przypomniał mi się poniższy filmik: "Potrafimy rozpoznać" *spojrzenie szaleńca* Między 1:06 a 1:07 jest
RE: Konfederacja - Brainless - 26.10.2021 Między naćpanym Bosakiem, a nienaćpanym jest tylko taka różnica, że ten pierwszy robi głupie miny
RE: Konfederacja - Żarłak - 26.10.2021 Może kiedy nie robi min to też jest naćpany tylko czym innym. Ale po tym w sumie nie dziwi czemu studiów nie skończył, a pracą się nie zhańbił. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 03.11.2021 Napisałem dramat pt. "Konfederacja" Rok 2023. Po wyborach. Konfa jest języczkiem u wagi. PiS ma 224 posłów, antypis ma 225 posłów, a Konfa ma 11 posłów (tych samych co w kadencji 2019-2023). Miejsce akcji: siedziba Konfederacji. Bosak: No panowie. Czas na wybór koalicjanta. Trochę się wahaliliśmy, oni policytowali, a teraz czas wyboru. Korwin-Mikke: Bo to jest jak w brydżu właśnie.... Bosak: To jak wybieramy koalicję? Głosują liderzy partii czy wszyscy posłowie? Korwin-Mikke: *pod nosem* Dupokratycznie na jedno wychodzi... Bosak: Może niech głosują posłowie. Nikt nie poczuje się pominięty. Ktoś nie chce? Ktoś? *obraca głowę po sali z przymilnym uśmiechem* Nikt? No to może ja zacznę. Teraz już pełna powaga... Uważam, że... jesteśmy w ciężkim momencie w historii Polski. Niepodległość naszego kraju nie była nigdy tak zagrożona. Unia Europejska szybuje w kierunku państwa federalnego, a nasi przodkowie, wszyscy, co przelewali krew za ojczyznę, nie wybaczyliby nam, gdybyśmy teraz nie powiedzieli "dość". Zatem dla Polski jedynie koalicja z PiSem zagwarantuje zachowanie polskości. Będziemy koalicjantem twardym i stanowczym, w pełni wykorzystującym siłę, jaką daje nam arytmetyka sejmowa. Dziambor: *poddenerwowany a przy tym smutny i poważny* W sumie już byłeś w koalicji z PiSem... Bosak: Taaaak. *lekki uśmieszek i harde spojrzenie na Dziambora* Byłem posłem Ligi Polski Rodzin i także wtedy twardo walczyłem o interes narodu polskiego. *cisza* Dobrze. Oddałem mój głos. Jak mniemam taka forma też wam pasuje. *cisza* Heh. Jestem chyba marszałkiem naszego zgromadzenia. Coś czuję, że nasz sejmik szlachecki przejdzie do historii. Tak, kto następny? Winnicki: Ja oczywiście popieram w pełni argumenty *krótki uśmiech i dygnięcie*... naszego marszałka, ale dorzucam jeszcze jedną kwestię: musimy bowiem opowiedzieć się po stronie moralności w nasilającej się wojnie kulturowej. Jedynie z PiSem odeprzemy atak lewizny wszelkiej maści. Bosak: To już dwa głosy. Tuduj: Ja także wolę PiS. To oczywiste. Kamiński: Ja też. Oddaję głos na PiS. Urbaniak: Nie wyobrażam sobie koalicji ze skrajną lewicą. Oczywiście głosuję za koalicją z PiSem. Bosak: Szybko idzie. Miażdżąca przewaga. Aż 5 głosów za PiSem. Braun: Pozwolę sobie zabrać głos w tym momencie przypadkiem nadając sobie rolę decydenta całego procesu. Bosak: Proszę bardzo. Braun: *wznosi ręce do góry i wznosi spojrzenie* Patrzy na nas Bóg. *Sośnierz nerwowo i nieufnie lustruje sufit* A wiem, że Bóg nie wybaczyłby nam, gdybyśmy opowiedzieli się po stronie cywilizacji śmierci, moralnej degrengolady i zbrukania wszelkiej świętości. Przypominam, bo są wśród nas sygnatariusze Konfederacji Gietrzwałdzkiej, że Kon-fe-de-racja jest siłą, która wszystko czyni dla Boga i nic przeciwko Bogu. Jesteśmy ofiarami ataku, który ma nas wybić moralnie i etnicznie. Lobby izraelskie dybie na nasze majątki trzymając na smyczy globalistów waszyngtońskich. Brukselscy pederaści piszą obrazoburcze podręczniki dla naszych dzieci. Elity depopulacyjne szerzą plandemię i niezbadane szczypawki, sami przy tym tylko pozorując przyjmowanie tej groźnej substancji... Dziambor: *patrząc na stół* Czyli PiS, po prostu PiS. Braun: Jak mniemam przerywanie jest nie tylko niestosowne, ale i zwyczajowo tępione w dżentelmeńskich środowiskach. *cisza* Tak jak mówiłem przed przerwaniem mej osobie - jesteśmy wywyższeni jako ziarna, które przechylą wagę w walce dobra i zła. W całej naszej skromności niebiosa nałożyły na nasze barki jarzma, których pojąć do końca nie możemy, ale jako wierni słudzy Kościoła ugniemy karki i powiemy "niech się dzieje wola twoja!". Niech przez nasze usta przemawia czysta świętość i idąc za głosem patriotyzmu i wiary wybierzmy Prawo i Sprawiedliwość, a obróćmy w proch Sodomę i Gomorę. *cisza* Bosak: *pod wrażeniem* To był szósty głos. Już w zasadzie przegłosowane, ale oczywiście każdy powinien się wypowiedzieć. Kulesza: *słabym głosem* Prezesie? *szturcha jego ramię* Korwin-Mikke: *budzi się* Gdzie? Co? Ile jest? Kulesza: Sześć do zera. Podobno przegłosowane. Winnicki: *zniesmaczony i udający zdziwienie* Podobno? Korwin-Mikke: Nie ja wybierałem. Dwie małpy to lepiej niż jeden socjalista. Kulesza: Przepraszam? Korwin-Mikke: Teraz ja? Niech będzie. Bosak: Prosimy panie prezesie. Korwin-Mikke: Ekhem... Ci i ci to socjaliści. Bez dwóch zdań. Może nawet khhhooomuniści. No bo... wiadomo. Banda czworga czy już nawet pięciorga. Ale my możemy rozkazywać, prawda..., to prosta teoria gier. Bez nas nie ma rządu. No a jaki rząd? Comyteramusmyzroyy... Właśnie! Od socjalizmu jest tylko jedna gorsza zaraza. To dżender. Socjalizm można wytępić jedną ustawą, a dżender i elgiepete niszczy pokolenia, całe pokolenia... *skonfudowany patrzy na Bosaka* Bosak: Czyli głos za PiSem? Korwin-Mikke: Na pewno nie na Zandberga albo pfu feministki... Bosak: *zadowolony* Okej. Czyli siedem do zera. Sośnierz: *trzęsąc się* To może teraz moja kolej. Otóż tęczowa zaraza.... zaraża ludzi. Unia i lewactwo niszczy umysły i nas zniewala. Nie zagłosuję za zdradę, znaczy zdradą. Nie. Tak jak prezes *kiwa głową do Korwina, a Korwin śpi* wolę już PiS niż tych... tych... nie mam słów. *upada na krzesło* Berkowicz: Ja też wolę PiS. Podstawą państwa jest kierunek geopolityczny i ustrój. A nigdy nie zgodzę się na zostanie landem w Związku Socjalistycznych Republik Europejskich. *Korwin krztusi się przez sen, Kulesza klepie go strachliwie w plecy* Bosak: Już? Okej. Czyli dziewięć. Jesteśmy wyjątkowo zgrani i jednomyślni. To dobrze wróży. Dziambor: Mój głos nie ma już znaczenia. Bosak: *z lekka udawaną troską słabo przykrywającą rozbawienie* Każdy głos jest ważny. Dziambor: *z fochem* Wstrzymuję się. Bosak: haha. Przepraszam. Nawet nie przewidziałem, że można się wstrzymać. No ale jak sejmik to sejmik. Został poseł Kulesza. Kulesza: Ja tak samo jak Artur. Bosak: Koniec. Dziewięć do dwóch do zera. Decyzja podjęta. Braun: Tak nam dopomóż Bóg. Bosak: Tak. Tak nam dopomóż Bóg. kwiecień 2024 - Polska powołuje sądy wojewódzkie, którym nadaje uprawnienia kasacyjne, sędziów wojewódzkich może powoływać i odwoływać Minister Sprawiedliwości, jeżeli stoi za tym "szczególnie ważny interes publiczny" lipiec 2024 - Polska zostaje zawieszona w Unii Europejskiej styczeń 2025 - Polska penalizuje "nienaturalne kontakty seksualne" luty 2025 - w związku z brakiem postępów w arbitrażu Polska zostaje wykluczona z Unii Europejskiej lipiec 2025 - OBWE i UE nie uznają legalności i uczciwości wyboru na Prezydenta RP Beaty Szydło wrzesień 2025 - Polska podpisuje z Rosją traktat o przebaczeniu, wzajemnej przyjaźni i współpracy listopad 2025 - powstaje Polnet na bazie Russnetu, Polska odcina się od Internetu globalnego I tak dalej RE: Konfederacja - żeniec - 04.11.2021 To nie tylko dramat, ale i horror/thriller i elementy romansu(?) (czy może za dużo wyczytuję z uśmiechów i dygnięć Winnickiego w kierunku Bosaka?) RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 04.11.2021 żeniec napisał(a): To nie tylko dramat, ale i horror/thriller i elementy romansu(?) (czy może za dużo wyczytuję z uśmiechów i dygnięć Winnickiego w kierunku Bosaka?) Nie wyczytujesz za dużo. Korwin-Mikke ma także krótki moment olśnienia na ten temat, gdy mówi o LGBT. No ale gubi mu się wątek i już go łapie Morfeusz.
RE: Konfederacja - Brainless - 26.01.2022 Konfederacja nie lubi Ukrainy. Najpierw obnosili się z pomysłem wypędzenia młodych Ukraińców z Polski na wojnę (o czym pisałem w temacie facepalmowym), a teraz jako jedyni sprzeciwili się uznania przez aklamację solidarności z Ukrainą w obliczu inwazji rosyjskiej. https://www.rp.pl/polityka/art19326771-sejm-nie-wyrazi-przez-aklamacje-solidarnosci-z-ukraina-sprzeciw-konfederacji RE: Konfederacja - Fanuel - 26.01.2022 W sumie dobrze. Niby nic nie znaczący gest a uderzy jednocześnie i w Konfe i w PiS. PiS przecież marzy o wojnie. Najlepiej wyprzedzającej... RE: Konfederacja - Brainless - 26.01.2022 Póki co rozkręcają wojnę wewnętrzną od wielu lat...
RE: Konfederacja - kmat - 27.01.2022 Ato jest w sumie nawet zabawne, z jaką desperacją nazionaliści usiłują wypłynąć na wzniecaniu nastrojów antyukraińskich i jak bardzo im to nie wychodzi. Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Bosaczka tam nie było. RE: Konfederacja - dammy - 02.03.2022 "Celem jest "budowa poczucia zagrożenia" czy prorosyjskie wypowiedzi. Nie minęło kilka godzin od publikacji tego wpisu, gdy zaczęła szerzyć się niebezpieczna plotka, jakoby ciemnoskórzy uchodźcy - domyślnie: nie dotknięci bezpośrednio wojną - zaczęli atakować polskie kobiety, a nawet je gwałcić. (...)Tę narrację podchwycił jednak m.in. profil Konfederacji, piszący o "nie-ukraińskich przybyszach chodzących z nożami" czy "agresywnych książętach Orientu". Cytowano wypowiedź kontrowersyjnego pisarza Wojciecha Sumlińskiego, który rzekomo był świadkiem pobicia kobiety w pociągu relacji Przemyśl - Warszawa. W komentarzach szybko wytknięto mu manipulację - np. przerobienie zdjęcia - a do akcji wkroczyło też PKP Intercity, dementując informację o zdarzeniu" https://spidersweb.pl/2022/03/uchodzcy-w-przemyslu-gwalca-kobiety-fake-news-ruskie-trolle-ruszyly-do-ataku.html Dalej mamy oficjalne dementowanie "rewelacji" przez władze Przemyśla, policję i Intercity. Oczywiście co głupsi aktywiści Konfederacji włączyli się w trolling w odróżnieniu od przedstawicieli innych stronnictw politycznych. Ale jak się wzięło głupków Brauna czy Korwina to tak się ma. Teraz dopiero konfa pokazuje swoje prawdziwe oblicze. RE: Konfederacja - Iselin - 02.03.2022 Chyba mam szczęście, bo nie widuję tych rewelacji poza forum. Oby tak zostało. RE: Konfederacja - Fanuel - 02.03.2022 Iselin napisał(a): Chyba mam szczęście, bo nie widuję tych rewelacji poza forum. Oby tak zostało. Szczęście w nieszczęściu. Jak widzę to zgłaszam to gówno a tak to ono krąży po shitnecie razem z altmedem i antyszczepami. A odbiorcami jakże genialnego przekazu są kretyni z łysymi pałami, gdzie może wierchuszki liczy rubelki ale oni sami z siebie tak chętnie żyją w ciemnocie. RE: Konfederacja - Iselin - 02.03.2022 Gawain napisał(a):Na razie widziałam to. https://www.facebook.com/UprobanderowiecNieJMBIselin napisał(a): Chyba mam szczęście, bo nie widuję tych rewelacji poza forum. Oby tak zostało. Zgłoszone, ale wciąż jest. RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 05.03.2022 Co do Konfederacji i Ukrainy, to zrobię ocenę polityków Konfederacji w tym kryzysie. Tutaj mozecie przeskrolować i zobaczyć ostatnie odpały Konfiarzy: https://www.wykop.pl/tag/bekazkonfederacji/ A oto nagrody: Świadomi putinowscy faszyści: - Korwin-Mikke - za pieprzeniu o tym, że Polska powinna wziąć udział w rozbiorze Ukrainy i za szerzenie informacji z.... russia today, - Wilk - za insynuowanie, że Zachód zmusza putina do ataku i za odkrytą niedawno wycieczkę Jacka Wilka do Krymu z gościem podejrzanym o bycie rosyjskim agentem, - Braun - za ciągłe pieprzenie o Wołyniu (za to Winnicki nazwał go publicznie skur**synem) i za nazywanie uchodźców "nachodźcami". Pożyteczni idioci Kremla: - Mentzen - za ostatnie pieprzenie, że Ukraina i tak przegra, więc nie należy jej pomagać, - Bosak - za gadanie, żeby Ukraina się poddała, bo tak to tylko zwiększają sobie ofiary, a wygrać nie mogą i za gadanie przed inwazją, że niby Ukraina prowokuje rosję. Co wy odwalacie, nudzi wam się?: Ruch Narodowy - za patrolowanie Przemyśla jak jakaś milicja obywatelska, choć mogliby pomóc uchodźcom wtedy. RiGCz i podziękowania: - Berkowicz - za pomaganie uchodźcom, - Dziambor - za wytykanie Korwinowi szerzenia newsów od russia today, - Kulesza - za wytykanie Korwinowi szerzenia newsów od russia today. Mała laurka: Winnicki za przypisanie Braunowi dobrego desygnatu. Specjalna nagroda dla bydlaka politycznego roku: Artur Jabłoński z Korony Brauna - za napisanie Zełeńskiemu, że chce zatańczyć na jego grobie i żeby Zełeński się pieprzył. Było jeszcze więcej bydlaków z tylnych rewirów polityki, ale pomińmy ich, by się nie denerwować. RE: Konfederacja - Brainless - 06.03.2022 Do pocztu pajaców dodam jeszcze tego: https://www.wykop.pl/wpis/64219471/bonus-w-komentarzu-%CA%96-bekazkonfederacji-konfederac/ RE: Konfederacja - Ayla Mustafa - 09.03.2022 Brainless napisał(a): Do pocztu pajaców dodam jeszcze tego: A tego też znam. Smutne, że gość tak złapał się na płytką i śmieszną putinowską propagandę. Putin pieprzy, że Zełeński to nowy Hitler (stąd też oskarżenie o ćpanie (Adolf szprycował się amfą, by wgłębiać się w annały astralne - the annual astral annals)), a Ukraina to nowa III Rzesza, bo chce wzbudzić w Rosjanach skojarzenie z Wielką Wojną Ojczyźnianą, czyli z obroną ojczyzny przed strasznym atakiem z zachodu. No a że jakiś Polak to łapie, to to jakaś turbo-groteska.Co do pajaców - złotą onucę dałbym też Tumanowiczowi i gościowi, co prowadzi profil Konfy na Twitterze i przekazuje dalej te wszystkie pajacowe teksty. No a w partii KORWiN rozłam. Dziambor, Kulesza i Sośnierz odchodzą z partii KORWiN przez prorosyjskość Korwina i spółki, ale jeszcze (!) zostają w Konfie. DzKS pewnie szybują do Hołowni, Kosiniaka i Gowina. I dobrze. Dla mnie to opłacalne w planie odebrania PiSowi władzy. Zawsze mogą urwać trochę Konfie i dać do KP2050. Konfa to niestety naturalny sojusznik dla Solidarnej Polski.
|