![]() |
|
Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - Wersja do druku +- Forum Ateista.pl (https://ateista.pl) +-- Dział: Nauka (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Niewyjaśnione lub też zwyczajnie głupie (https://ateista.pl/forumdisplay.php?fid=18) +--- Wątek: Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci (/showthread.php?tid=6252) |
Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - lumberjack - 04.04.2010 Cytat:Coraz bardziej zbliżam się do poglądu, że w kwestii pozamaterialnej coś jest na rzeczy. Coś jest np. matematyka.
Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - pitbbpl - 04.04.2010 NotInPortland napisał(a):Tęsknota za istnieniem życia po życiu wynika moim zdaniem z trudności wyobrażenia sobie własnego niebytu (chociaż każdej nocy, której nic nam się nie śni, doświadczamy iluzji niebytu). To nie dowód na to, że nie ma reincarnacji. Jak zatem wyjaśnisz fakt, że po śmierci ciało staje się lżejsze. "Pod koniec lat 90-tych świat obiegła sensacyjna wiadomość. Amerykańscy naukowcy w labolatorium zważyli duszę. Odkryli, że krótko po śmierci nasze ciało staje się lżejsze od 2,5 do 6,5 gramów" Skąd bierze się ludzka aura i różna jej barwa? Takich pytań jest pełno. Tak więc nie wykluczałbym reinkarnacji jako rozwoju ewolucyjnego. W zależności od stopnia rozwoju ktoś jest lepszy w czymś od kogoś. To by wyjaśniało fakt pojawiania się geniuszy od czasu do czasu. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - fiasko - 04.04.2010 pitbbpl napisał(a):To nie dowód na to, że nie ma reincarnacji. Jeżeli dusza jest niematerialna to nie może ważyć nawet tych 2,5 grama. 2,5 grama to może ważyć powietrze, które masz w płucach, a wraz z ostatnim wydechem pozbywasz się go. Jak wyobrażasz sobie wtargnięcie do nowopoczętego organizmu owego kilkugramowego czegoś? (czyli tzw. reinkarnacja) Dusza wyłazi z trupa, trafia do sortowni, przydzielają jej nowe siedlisko i leci sobie żeby "wstąpić" do zygoty innego organizmu. Kto sortuje i przydziela nowe stanowisko? Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - marcinp - 04.04.2010 pitbbpl: Jak wyjaśnisz to, że ludzie są porywani przez ufo i wszczepiane są w nich niewykrywalne sondy analne? Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - Baptiste - 04.04.2010 marcinp napisał(a):i wszczepiane są w nich niewykrywalne sondy analne?Spytaj gościa z twojego avka:p Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - NotInPortland - 04.04.2010 pitbbpl napisał(a):Jak zatem wyjaśnisz fakt, że po śmierci ciało staje się lżejsze.Twoim zdaniem waga martwego ciała ma być wyznacznikiem tego czy ktoś umarł bardziej czy może umarł tylko troszkę? pitbbpl napisał(a):Skąd bierze się ludzka aura i różna jej barwa?Oj w tej sprawie musisz udać się do wróżki lub poczytać horoskopy, bo ja nie mogę Ci pomóc. pitbbpl napisał(a):Tak więc nie wykluczałbym reinkarnacji jako rozwoju ewolucyjnego.Świetne zdanie. Moim zdaniem zasługuje na pierwszą piątkę zdań z cyklu: "prawa natury mają być fajne". pitbbpl napisał(a):W zależności od stopnia rozwoju ktoś jest lepszy w czymś od kogoś. To by wyjaśniało fakt pojawiania się geniuszy od czasu do czasu.Czy gdyby taki geniusz, posiadający umiejętność reinkarnacji, pracował w WTC, 11 września 2001, i zostałby zmiażdżony przez dziesiątki tysięcy ton betonu, to nadal potrafiłby reinkarnować ze swojego obecnego ciała, które teraz składało by się z kilku tkanek wymieszanych z betonem, do innej postaci? Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - pitbbpl - 05.04.2010 fiasko napisał(a):Jak wyobrażasz sobie wtargnięcie do nowopoczętego organizmu owego kilkugramowego czegoś? (czyli tzw. reinkarnacja) Dusza wyłazi z trupa, trafia do sortowni, przydzielają jej nowe siedlisko i leci sobie żeby "wstąpić" do zygoty innego organizmu. Kto sortuje i przydziela nowe stanowisko? Moim zdaniem przez całe życie dusza się uczy, gromadzi wiedzę. Po śmierci ta zdobyta wiedza jest przetwarzana i ponownie wchodzi do noworodka. I tak te cykle trwają. Pośredni dowodem może być fakt że serce dziecka zaczyna bić w 21 dniu. Czyli dusza wchodzi do mózgu (niektóre kultury zabraniają klepania po głowie) i uruchamia serce. Oczywiście jeszcze nauka nie odkryła że istnieje dusza. Co nie znaczy że jej nie ma. Elektronów też nie widzimy, a prąd płynie. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - marcinp - 05.04.2010 pitbbpl napisał(a):Pośredni dowodem może być fakt że serce dziecka zaczyna bić w 21 dniu. Czyli dusza wchodzi do mózgu (niektóre kultury zabraniają klepania po głowie) i uruchamia serce. a jakby zaczęło bić 23 dniu to to już nie byłby pośredni dowód na twoją tezę? Problem w tym, że wtedy jeszcze prąd nie płynie. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - fiasko - 05.04.2010 pitbbpl napisał(a):Moim zdaniem przez całe życie dusza się uczy, gromadzi wiedzę. Po śmierci ta zdobyta wiedza jest przetwarzana i ponownie wchodzi do noworodka. mhmm, ale do jakiego noworodka wchodzi? Do ludzkiego, zwierzęcego i dlaczego właśnie do tego a nie innego? Kto wysyła ją właśnie w to konkretne nowe ciało? Co to jest przetwarzanie zdobytej wiedzy - jakiś odgórny dokonuje obróbki danych wedle własnego widzimisię ? Jakim cudem, skoro noworodek ją odrazu nabywa to jednak na starcie znowu nie umie mówić, pisać, czytać? Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - NotInPortland - 05.04.2010 pitbbpl napisał(a):Moim zdaniem przez całe życie dusza się uczy, gromadzi wiedzę. Po śmierci ta zdobyta wiedza jest przetwarzana i ponownie wchodzi do noworodka.O matko... A nie przyszło Ci do głowy, że organy wewnętrzne zaczynają dopiero wtedy funkcjonować, gdy są już na tyle wykształcone, aby mogły pełnić swoją funkcję??? pitbbpl napisał(a):Oczywiście jeszcze nauka nie odkryła że istnieje dusza. Co nie znaczy że jej nie ma.Używając Twojego toku myślenia, można stworzyć każdą bajkę. Na przykład ja mogę stworzyć taką, że istnieją jeszcze nie odkryte cząstki, które umiemożliwiają przemieszczanie się duszy. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - fiasko - 05.04.2010 Jeszcze taka głupia myśl mnie naszła Jaki jest najlepszy dowód na to, że istnieje życie po śmierci? - Jak jeden człowiek umrze to reszta nadal żyje. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - pitbbpl - 05.04.2010 marcinp napisał(a):a jakby zaczęło bić 23 dniu to to już nie byłby pośredni dowód na twoją tezę? Problem w tym, że wtedy jeszcze prąd nie płynie. 21 dzień, udowodnione naukowo, tak więc koniec dyskusji. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - pitbbpl - 05.04.2010 fiasko napisał(a):mhmm, ale do jakiego noworodka wchodzi? Do ludzkiego, zwierzęcego i dlaczego właśnie do tego a nie innego? Kto wysyła ją właśnie w to konkretne nowe ciało? Co to jest przetwarzanie zdobytej wiedzy - jakiś odgórny dokonuje obróbki danych wedle własnego widzimisię ? Jakim cudem, skoro noworodek ją odrazu nabywa to jednak na starcie znowu nie umie mówić, pisać, czytać? Do ludzkiego, być może nikt nie wysyła a sami się zsyłami zgodnie cyklami natury. Tak samo sami przetwarzamy zebrane informacje i sami kierujemy dalszą ścieżką własnego rozwoju. W związku że nie pamiętamy poprzednich żyć, każda osobowość musi być tworzona od nowa. Wzbogacenie duszy raczej odnosi się do wzbogacenia jej zdolności pojmowania. Tak więc np. w następnym życiu lepiej się będziemy uczyć itd.. i tak w koło macieju do udoskonalenia. Jakoś nie przekonuje mnie teoria jednego życia i koniec. Co w 1 życiu można poznać? Prawie Nic. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - Rexerex - 05.04.2010 A co się dzieje z tą duszą przy podziale mózgu na dwie odrębne półkule? Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - pitbbpl - 05.04.2010 NotInPortland napisał(a):O matko... 1. Zakładając że nie ma czegoś takiego jak dusza być może. Kluczowe pytanie stanowi fakt czy w mózgu jest coś takiego jak dusza? Fakt zakładam, że istnieje dusza. Nie chodzi mi o tworzenie bajek, a raczej o powiązanie pewnych faktów i z tego co wiem naukowcy szukają duszy. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - fiasko - 05.04.2010 pitbbpl napisał(a):Nie chodzi mi o tworzenie bajek, a raczej o powiązanie pewnych faktów i z tego co wiem naukowcy szukają duszy. No tak, szukają jej zapewne wierzący naukowcy, żeby się utwierdzić w wierze. Znajdą 2-5 brakujących gramów i już mówią, że to dusza. pitbbpl napisał(a):Do ludzkiego, być może nikt nie wysyła a sami się zsyłami zgodnie cyklami natury. Tak samo sami przetwarzamy zebrane informacje i sami kierujemy dalszą ścieżką własnego rozwoju.Mnie zaś nie przekonuje teoria wielu żyć jednej duszy ![]() Sami nie możemy przetwarzać zebranych informacji kiedy jesteśmy już trupami. Nie możemy też pokierować dalszą ścieżką własnego rozwoju, bo niby jak miałoby to wyglądać? Wszyscy, którzy kopnęli w kalendarz w przybliżeniu w tej samej chwili rozpoczynają wyścig do najatrakcyjniejszych płodów, żeby zająć sobie nowe intratne "ciałko" ? Jakiś sposób rozdziału nowych ciałek musiałby być, żeby się te jednocześnie umarłe duszki "nie pozabijały" :lol2: w sporze o najlepsze miejsce do następnego życia. I co z umarłymi dziećmi, noworodkami i płodami? Ich dusza jest jeszcze niczego nie nauczona i na pewno nie umie przetworzyć tych swoich danych.... W jednym życiu można poznać znacznie więcej niż "prawie nic" ! Można poznać baaardzo wiele. Z pokolenia na pokolenie rośnie zasób dostępnej do poznania wiedzy, rośnie efektywność jej nabywania, może to jest ten właśnie rozwój. Tylko, że to nie jest rozwój jednej duszy, raczej rozwój ludzkości jako całości, całej cywilizacji. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - Rexerex - 05.04.2010 A jeżeli mi się uda osiągnąć nieśmiertelność za życia to by znaczyło, że już osiągnąłem doskonałość i wędrówka mojej duszy się zakończyła? Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - pitbbpl - 05.04.2010 fiasko napisał(a):Sami nie możemy przetwarzać zebranych informacji kiedy jesteśmy już trupami. Nie możemy też pokierować dalszą ścieżką własnego rozwoju, bo niby jak miałoby to wyglądać? Wszyscy, którzy kopnęli w kalendarz w przybliżeniu w tej samej chwili rozpoczynają wyścig do najatrakcyjniejszych płodów, żeby zająć sobie nowe intratne "ciałko" ? Jakiś sposób rozdziału nowych ciałek musiałby być, żeby się te jednocześnie umarłe duszki "nie pozabijały" :lol2: w sporze o najlepsze miejsce do następnego życia. I co z umarłymi dziećmi, noworodkami i płodami? Ich dusza jest jeszcze niczego nie nauczona i na pewno nie umie przetworzyć tych swoich danych.... Jeśli chodzi o ciało to tak jest martwe, ale moim zdaniem istotne informacje są zawarte w duszy i ona je później przetwarza np. w zaświatach. A następnie po wykonaniu zadania wraca na ziemię do noworodka. No napewno musiałaby być jakaś kolejka. Z umarłymi dziecmi nic się nie dzieje, zgodnie z tą teorią ich dusze nic się nie nauczyły lub mają przyswojoną i przetworzoną wiedzą z poprzednich żyć. Tak więc znowu by wchodziły do nowych noworodków. Jak sama przyznałaś w 1 życiu nie wiele można się nauczyć, ludzkość to nie 1 osoba. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - marcinp - 05.04.2010 pitbbpl napisał(a):21 dzień, udowodnione naukowo, tak więc koniec dyskusji. Jakbyś nie zauważył nie czepiałem się tego faktu, tylko "trochę" zbyt daleko idących wniosków jakie z tego faktu wyciągnąłeś. Powody aby wierzyć w to, że istnieje życie po śmierci - pitbbpl - 05.04.2010 marcinp napisał(a):Jakbyś nie zauważył nie czepiałem się tego faktu, tylko "trochę" zbyt daleko idących wniosków jakie z tego faktu wyciągnąłeś. Powiedzmy, że to są moje własne rozważania nad logiką i pewnymi faktami, kwestię wszelkich religji mam za sobą. Są one fałszywe, nie oparte na dowodach i służą do kontroli i zniewolnia populacji. Z wszelkich religji wyrosło sporo zła i nic konstruktywnego. Bardziej mi odpowiada teoria własnego rozwoju i udoskonalenia. |