lumberjack napisał(a): Likwidacja atomu, zakaz uprawy GMO, wsparcie dla OZE, coraz bardziej podkręcane normy emisji spalinTak, tak, nie nie. Przejście na OZE jest koniecznością, a nie każdy chce umierać na raka. Zatem z OZE i brakiem smogu w miastach musisz się pogodzić. Strach przed atomem i GMO jest rzeczywiście irracjonalny.
Cytat:zmuszanie ludzi w iście komunistyczny sposób do elektrykówAle że co? Że zamyka się kierowców diesli w gułagach? Rozpętuje się przeciwko nim kampanie nienawiści? No nie. Dopierdala się opłaty. Dopierdalanie dopłat to metoda wpływania na społeczeństwo zupełnie niekomunistyczna, a charakterystyczna właśnie dla socjalliberalnego systemu, w którym żyjemy.
Cytat:Część ludzi czasem powie coś głupiego i ta sama część jest zdolna do dyskusji. Część zaś to wyznawcy BLM, MeToo, LGBT, ekonazizmu, socjalizmu, płaskiej ziemi, Zięby, chemtrails, 5G etc.No a ja zapytałem, jak odróżniasz jednych od drugich?
Cytat:OK Nie neguję problemu rasizmu w USA czy innych problemów, o których wspomniałeś, ale czemu tylko na nich się skupiać?Dlatego, że jest fala oburzenia. To oburzenie niesie pewną wolę społeczną, aby coś zmienić. A tę wolę można skanalizować i rzeczywiście zmienić coś na lepsze.
Cytat:Wobec kogokolwiek. I protesty powinny być przeciwko przemocy policji, a nie przeciwko dyskryminacji czarnych.Z tego co widzę, są przeciwko jednemu i drugiemu.
Cytat:Tak. Może nauka pomoże zaradzić coś tej sytuacji.No i już pomaga. Nauka już stworzyła modele klimatyczne. Inżynieria już stworzyła bezemisyjne źródła energii. Więc należy je tylko wdrożyć, a nie czekać, aż „nauka coś zaradzi”.
Cytat:Jeśli nic nie znaczy, to byś go nie zrozumiał. Ma znaczenie, a że jest to truizm, to nie odbiera mu prawdziwości.Wyjaśniłem o co mi chodzi poniżej:
zefciu napisał(a): Inaczej szkodzi planecie ktoś kto pierdnie, a inaczej szkodzi jej ktoś kto rozbije tankowiec. Dlatego możemy i powinniśmy zastanowić się, co można robić, aby szkodzić jak najmniej.
Cytat:Musimy przestać istnieć, a jeśli istniejemy, powinniśmy wyzbyć się marzeń i pragnień.A Ty masz marzenia i pragnienia rozbijać tankowce? Albo marzenia i pragnienia, żeby urządzenia z których korzystasz brały dużo prądu? Albo marzenia i pragnienia, żeby Twój samochód dużo palił i emitował dużo pyłu? No to dziwne masz marzenia i pragnienia.
Cytat:Natomiast jeśli ktoś zapierdala w pracy, bo chce założyć/utrzymać rodzinę, zjeść kotleta, kupić beemekę i domek jednorodzinny, to sory gregory, ale trzeba się pogodzić ze zwiększaniem śladu węglowego. Ludzie dążą do zwiększania komfortu. Dopiero jak już go będą mieli od zajebania, to se będą mogli usiąść, pokiwać mądrze głową i pozastanawiać się jak by tu szkodzić jak najmniej.No ale właśnie o tym (m. in.) był filmik, który wkleiłeś. Jak ktoś jest bogaty, to ma większe możliwości. Zarówno większe możliwości szkodzenia, jak i większe możliwości pomagania.
Cytat:A przecież możemy się tego wszystkiego wyzbyć, zmniejszyć ślad węglowy i zadbać o te chrabąszcze.A możemy też „uciec do przodu”, inwestować w OZE i oszczędne technologie. Na tym forum raczej nie ma anarchoprymitywistów, więc nie wiem, do kogo piszesz.
Cytat:Ale nikt tego nie robi.Nikt zupełnie. Sprzedaż fotowoltaiki, czy aut hybrydowych, lampek ledowych, perlatorów, czy nawet pieprzonych beczek na deszczówkę wynosi w naszym kraju dokładnie 0.
Cytat:Dla ciebie ciekawe, dla mnie głupie. Ludziom szajba odbija w euforii rasistowsko-religijno-lewackiej, a dla Zefcia to ciekawe No rzeczywiście ciekawy jest intelektualny upadek ludzkości.Zara zara zara. Bo chyba coś do Ciebie nie dotarło. Rozmawiasz z prawosławnym. Któremu się parę razy w życiu zdarzyło pielgrzymować do jakichś tam relikwii. Więc chyba nie oczekujesz, że powiem o ludziach, którzy coś podobnego praktykują, że są intelektualnie upadli.
Cytat:Niech tam jeszcze rozpierdolą więcej sklepów, bo jest problem z rasizmem.O tym już dyskusja była.
Cytat:Albo zburzyć posąg Krzysztofa Kolumba, jebanego faszysty.Faszysty – nie. Rasisty i ludobójcy – tak.
Cytat:A gdzie się zapowiada totalitaryzm? Pytam się, bo widocznie nie jestem na bieżąco.Nie zapowiada się. No chyba że ludzie, których papkę propagandową zjadasz dojdą do władzy.
Cytat:Ale to chujowa strategia, bo prawackie środowiska nigdzie nie rządzą i na nic nie mają wpływu.Oprócz np. ostatniego światowego supermocarstwa, to tylko na takich Węgrzech rządzą. Albo tylko w takim Zjednoczonym Królewstwie mają wpływy i udało im się wysadzić kraj z UE. W ogóle nigdzie.
Ja nie mówię, że Rosja trzęsie światem. Krawiec kraje, jak mu staje, a Rosja ma historycznie dość małą potencję obecnie. Ale jak na swoje możliwości udaje jej się czynić stosunkowo dużo zamieszania.
Cytat:Nie wiem co mi się dzieje, że takie duże odstępy robią się między akapitami. Chciałem poprawić na odsępy co jedną linijkę, to mi się jeszcze bardziej rozjechałoA ja nie rozumiem tych wszystkich forumowych miłośników wyświga. Weźcie wyłącznie to gówno w cholerę, to już więcej nic Was nie będzie „się” robiło.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
— Brandon Sanderson