To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 4.75
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Religia w szkole
(26.10.2016, 15:54)bert04 napisał(a):
Cytat:uściślę, bo widzę że coś ciężko dziś ze zrozumieniem, że niewierzących, którzy chcą mieć ślub kościelny jako wierzacy, praktykujácy katolicy.

Osoby niewierzące też chodzą na religię i zaliczają świadectwa. Patrz poprzednia strona tego wątku.
[/quote]

Ale rozumiesz, że ten problem ich w takim razie nie dotyczy, czy tego nie rozumiesz?
Zresztą... Pasuję, to nie moje nerwy.
Odpowiedz
Religia jest stratą czasu wtedy, gdy jest między lekcjami - nawet jeśli ktoś jwst wypisany to i tak straci godzinę, bo jego klasa nie ma innych lekcji
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Bajdewaj, jak to właściwie jest z tym stawaniem poza Kościołem? Bo coś mi dzwoni, że do Kościoła włącza chrzest w jedynie właściwym obrządku i że skutków takiego chrztu usunąć nie da się. To jednak da się? Uściślijcie może zeznania, bo zdaje mi się, że jedno z was ściemnia.
Odpowiedz
@ErgoProxy

Cytat:Bajdewaj, jak to właściwie jest z tym stawaniem poza Kościołem? Bo coś mi dzwoni, że do Kościoła włącza chrzest w jedynie właściwym obrządku i że skutków takiego chrztu usunąć nie da się. To jednak da się? Uściślijcie może zeznania, bo zdaje mi się, że jedno z was ściemnia.

Temat na osobny temat i, szczerze mówiąc, w KRK nie ma do końca jedności. Z jednej strony - tak, semel catholicam semper catholicam. Ba, jeżeli uwzględnić wzajemne uznawanie chrztu, to można zaryzykować twierdzenie, że "chrzest niezależnie od obrządku przy zachowaniu pewnych reguł"

Z drugiej strony osoby deklarujące odejście od KRK w ten czy inny sposób są w praktyce tak traktowane. Czy to apostaci z "papierem". Czy ludzie, którzy w RFN nie chcieli płacić podatku. Czy też ludzie, którzy bez papierkologii po prostu deklarują przed księdzem (lub publicznie) nie-wiarę.

@białogłowa

Cytat:Pasuję, to nie moje nerwy.

Wiem, mówiłem, że dziś jestem ździebko "specyficzny". Nie chciałem Ciebie wnerwić, ale tak samo wychodzi.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
(26.10.2016, 16:59)ErgoProxy napisał(a): Bajdewaj, jak to właściwie jest z tym stawaniem poza Kościołem? Bo coś mi dzwoni, że do Kościoła włącza chrzest w jedynie właściwym obrządku i że skutków takiego chrztu usunąć nie da się. To jednak da się? Uściślijcie może zeznania, bo zdaje mi się, że jedno z was ściemnia.

To zależy. Apostata czy ateista jest w istocie takim "katolikiem Schroedingera" - równocześnie jest w KRK jak i nie jest, w zależności od bodźca. Jeśli bodźcem jest statystyka, w której trzeba wykazać jak wielki procent Polaków jest katolicki - wtedy jest katolikiem. Jeśli ma posłużyć za przestrogę dla wiernych i żywy dowód tego jak fatalny obrót przybierają ziemskie sprawy po odejściu ludu bożego od Kościoła - wtedy jest apostatą.

Niestety episkopat nie chce skorzystać z niezawodnego sposobu na policzenie członków każdej grupy - wprowadzenia opłaty członkowskiej, tak jak to ma miejsce w Niemczech. Może boją się tego, że Polacy w Niemczech niemal jednomyślnie unikają płacenia podatku kościelnego...
Odpowiedz
To rejczel dlatego, że Polacy unikają płacenia jakichkolwiek podatków, kiedy tylko to możliwe. Nie zdziwiłbym się, gdyby mimo to i tak przychodzili na mszę, spowiadali się i tak dalej.
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
(27.10.2016, 13:00)Dragula napisał(a): To rejczel dlatego, że Polacy unikają płacenia jakichkolwiek podatków, kiedy tylko to możliwe. Nie zdziwiłbym się, gdyby mimo to i tak przychodzili na mszę, spowiadali się i tak dalej.

To jest trochę bardziej skomplikowane.
Taki wierzący-praktykujący Polak idzie co niedziela do kościoła i daje na tacę powiedzmy 10 zł.
Płaci więc rocznie 530 zł ale niejako 'pod stołem', co odpowiada obu stronom.
Ale gdyby miał zapłacić 530 zł oficjalnie w formie podatku, to by mu ręka zwiędła, złorzeczyłby na cały świat i stałby się antyklerykałem.
Taka to nasza, cwaniaczkowa dusza narodowa.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Witam. 
Mam na imię Przemek , lat 15. 
Od 1 gimnazjum uczęszczałem na spotkania comiesięczne na plebanii przygotowujące nas do bierzmowania oraz omawialiśmy pismo święte. Za każdym razem był to dla mnie wielki stres i kamień na sercu. Często ksiądz wybierał do odpowiedzi mnie. Za każdy popełniony błąd unosił swój ton a inni śmieli się ze mnie. Moi rodzice tego nie rozumieli.. Miałem trudności w nauce , brak skupienia i te sprawy. Przed tegorocznymi wakacjami miałem bierzmowanie. Byłem w klasie drugiej (aktualnie jestem w trzeciej)..Poszedłem tam bo mi kazano .. mama , tata.Słuchając różnych kazań , przemówień księdza nie miało to dla mnie w ogóle sensu. Ksiądz w niedziele mówi , że stworzył nas Bóg gdy na drugi dzień na historii słyszę , że powstaliśmy od małp. Natomiast powracając,po bierzmowaniu nie było już żadnych spotkań ( ponieważ były wakacje.) Po wolnym czasie wraz z rozpoczęciem się roku szkolnego dowiedziałem się , że znów przez ten cały rok będą się odbywać spotkania na których moich obowiązkiem jest moja obecność. Poczułem się oburzony od tamtej chwili nie chodzę na spotkania a dla mamy powiedziałem , że to jest niesprawiedliwe gdyż inni chodzą rok a ja 3 lata. Dziś było spotkanie na które również nie poszedłem. Ksiądz zadzwonił zaraz po spotkaniu i pytał się mojej mamy czemu nie uczęszczam na owe spotkania. Mama twierdziła , że są problemy z dojazdem , jestem chory itp..Obiecywała , że w grudniu będę na spotkaniu. Zamierzam jutro powiedzieć dla mamy o moich poglądach na temat religii. I teraz nasuwa się moje pytanie.. Czy mam prawo wybrać swoją wiarę bez zgody rodziców ? Istnieje takie coś jak wolność religijna lecz czy się to tyczy też mnie , 15-latka ? 
(Przepraszam za [nie]spójność tego tekstu. Wiem, że wyszła jakaś z tego papka ale nie potrafię opisać tego dokładniej. Jeżeli jest to w złym dziale to proszę o przeniesienie tego wątku do odpowiedniego. ) 
Z góry dziękuje.
Odpowiedz
Wiarę możesz wybierać bez zgody nikogo. Ale czy wolno Ci przed 18 rokiem życia samemu wybierać nauczanie religii (lub jego brak) - to dobre pytanie. U Ciebe jednak nie chodzi o nauki w szkole ale w parafii? Dlaczego właściwie? Szkoły nie stać na katechetę czy przez pomyłkę zapisałes się na ministramta?
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Uśmiech 
Masz konstytucyjne prawo
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
(05.11.2016, 19:56)Przemysław napisał(a): (..)na drugi dzień na historii słyszę , że powstaliśmy od małp. (...)

Zdezorientowany Zdezorientowany  Ciekawe, co to za szkoła...
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor

Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Odpowiedz
Spoko. Ja w swojej usłyszałem, że powstalismy z ryb, które morze wyrzucało na brzeg i one zdychały, póki nie nauczyły się oddychać powietrzem.

Powstalismy z ryb, które chodziły po powalonych drzewach zagracających płytkie rozlewiska karbońskie (czy dewońskie, nie pamiętam), i one po tych drzewach...
Odpowiedz
Ja wiedziałem, że poziom nauczania z roku na rok w Polsce spada, no ale żeby takie rzeczy...

Odpowiedz
@Dragula

On ma konstytucyjne prawo wierzyć w ci chce a rodzice mają konstytucyjne prawo wychowywać go w swojej wierze.

@Brainless

IMHO to nie chodzi o nauczanie w szkole. Ale może autor wyjaśni lepiej.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
(05.11.2016, 21:23)bert04 napisał(a): @Dragula

On ma konstytucyjne prawo wierzyć w ci chce a rodzice mają konstytucyjne prawo wychowywać go w swojej wierze.

@Brainless

IMHO to nie chodzi o nauczanie w szkole. Ale może autor wyjaśni lepiej.

Autor użył sformułowania "na historii", a tej uczą w szkole, we wstępie jest wspomniane o gimnazjum.
Generalnie to temat mocno mi śmierdzi tanią prowokacją (piszę z założoną maską gazową).
Ale może faktycznie autor rzuci nieco światła w mroczne czeluści wątku.

Odpowiedz
Jeśli ma konstytucyjne prawo do ucieczki z domu, to problem załatwiony. Mogę go też adoptować i wychować w ateizmie, który wyznaję, jeżeli mu to odpowiada
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Sam przyznał, że papka mu wyszła z posta, w zasadzie nie ma się czego czepiać. Pokolenie urządzeń debilnych, niestety.

Bert, czy te dwa prawa nie stoją w niejakiej sprzeczności? No ale kolega P. jest w wieku, w którym musi już wywalczyć wokół siebie przestrzeń samodzielnej wolności – i zrobić to sam – i to w kulturalny, cywilizowany sposób.
Odpowiedz
(05.11.2016, 21:47)ErgoProxy napisał(a): Bert, czy te dwa prawa nie stoją w niejakiej sprzeczności?

Serio po roku afer wokół TK i odmieniania słowa "konstytucyjny" przez wszystkie przypadki muszę przypominać, że konstytucja jest pełna konkurujących praw?

@Brainless

Ostatnio nieco ostrzej potraktowałem domniemaną prowokatorkę (tę od chrztu dziecka). I ciągle mi to wypominają. Proponuję więc przez pierwszą stronę dać koledze szansę na wyjaśnienie, o co biega. W masce lub bez.

@Dragula

Bo Ci wlepię minusa za obrażanie wartości konstytucyjnych. Prawo do giganta, wolne żarty.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
To jeszcze zapytam gdzie jest zły glina
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
To nie żadna prowokacja ani temat o historii i mojej szkole! Chciałem otrzymać jakiekolwiek rady co mogę zrobić w danej sytuacji oraz czy mam w ogóle prawo do jakichkolwiek działań. Z tego co przeczytałem nie rozumiem nic. Można prosić o napisanie tego prościej ?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości