Liczba postów: 21,679
Liczba wątków: 218
Reputacja:
974
Wyznanie: ate 7 stopnia
lumberjack napisał(a): Ogólnie Chiny idą w złym kierunku. Coś mnie się wydaje że wojna z rosją to będzie rozgrzewka przed czymś większym. Teraz o ile to tylko możliwe będę starał się nie kupować chińskich produktów. Oby mieli jak najsłabszą gospodarkę. Pompowanie chińskiej gospodarki to jak pompowanie ruskiej. To się kiedyś w końcu zemści.
Sami sobie wyhodowaliśmy (my - głupi i naiwny PT Zachód) tego potworka, który dostał a priori kredyt bez pokrycia, a teraz ciężko bez niego żyć.
Ogólnie Zachód musi się jakoś porządnie ogarnąć i zmądrzeć, bo nawet jego sznur wisielczy będzie Made in China.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 130
Liczba wątków: 1
Hu, hu, hu.
Hu został wymazany ze scentralizowanych państwowo kart historii przez Xi jak Jeżow przez Stalina.
![[Obrazek: ac22965ee23da.jpg]](https://zapodaj.net/images/ac22965ee23da.jpg)
Pokaz siły był oczywisty. Po upokorzeniu z Tajwanem i Pelosi Jinping, żeby utrzymać władzę, musiał chyba zrobić taki pokaz siły i wykosić rywali.
Liczba postów: 23,146
Liczba wątków: 240
Reputacja:
1,350
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
https://twitter.com/visegrad24/status/15...2212020225
Chińczycy buntują się przeciwko rządowej polityce "zero covid".
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
13.12.2022, 20:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.12.2022, 20:56 przez Ayla Mustafa.)
Liczba postów: 178
Liczba wątków: 5
Reputacja:
12
Chiny mają już znaczną przewagę nad USA. Aktualne udziały sterownicze ChRL w globalnym torcie nie pozostawiają złudzeń:
Liczba postów: 3,422
Liczba wątków: 17
Reputacja:
354
Jakiś Anszlus mnie ominął, jak spałem?
Reputacja:
12
Mustafa Mond napisał(a): Jakiś Anszlus mnie ominął, jak spałem? Potwierdza się to, o czym niektórzy od dawna nieoficjalnie trąbią - Japonia jest systemem silniejszym niż Rosja. Sprawa jest dość ciekawa, bo dzięki globalizacji USA w dużej mierze zdeindustrializowały się na rzecz Japonii.
Reputacja:
974
A co to jest "Sterowanie Międzynarodowe"?
06.02.2023, 00:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.02.2023, 01:02 przez żeniec.)
Liczba postów: 1,110
Liczba wątków: 6
Reputacja:
183
Sofeicz napisał(a): A co to jest "Sterowanie Międzynarodowe"? Na stronach 259-261 tutaj opisano, o co chodzi. Jest to obecna produkcja żelaza/stali w stosunku do całkowitej ilości żelaza/stali wyprodukowanej od 1700 roku. Cybernetycy twierdzą, że gdy proporcje "sterowania międzynarodowego" między grupami o sprzecznych interesach osiągają 2 (jedna dominuje) lub 1 (balans), to dzieją się ważne rzeczy. Pojawiają się nawet tego typu stwierdzenia:
Cytat:Na zakończenie warto wspomnieć, że analogiczna analiza procesów sterowania międzynarodowego, którą przeprowadziłem w
cytowanej wyżej mojej pracy, która dotyczyła okresu 1768 - 1945 r., wykazała również, bardzo daleko posuniętą zgodność między
czasami teoretycznymi i rzeczywistymi, badanych 42 zdarzeń (konfliktów) międzynarodowych. Współczynnik korelacji między czasami teoretycznymi i rzeczywistymi, tych zdarzeń, wynosił 0,997 - a więc również była to prawie zależność funkcyjna.
Później autor przedstawia analizę dla lat 1943 - 2003 i chwali się podobną dokładnością. Rzut oka na tabelkę wystarczy, by stwierdzić, że to zwyczajny cherry picking z dużego zbioru danych, gdzie akurat jakieś proporcje ręcznie wybranych grup i wydarzeń się pogodziły z teorią. Np. klęska Francji w I wojnie indochińskiej jest sparowana z osiągnięciem przez USA "sterowania międzynarodowego" 2 razy większego, niż WB i Francja razem wzięte. Jak się paruje z dupy wzięte (niby) antagonistyczne grupy i przypisuje do konfliktów, w których nawet te grupy nie stały naprzeciw sobie, to wyjdzie, co zechcesz. Jest też "Francja występuje ze struktur wojskowych NATO", gdy "sterowanie międzynarodowe" USA względem sojuszników spadło do 1, ale już o jej powrocie do NATO cisza. Jaki wtedy był współczynnik? Chuj wi, bo przemilczał w "analizie".
Jest też coś, co zakrawa o romansowanie z co głupszymi teoriami spiskowymi - moment, gdy "sterowanie międzynarodowe" UE bez WB zrównało się z USA, został sparowany z atakiem na WTC  , poparciem wszystkich członków UE dla wojny USA z terroryzmem, i "początkiem politycznej dezintegracji UE" (ta predykcja w ciągu kilku lat się zestarzała jak mleko).
Generalnie nosi to wszelkie znamiona pseudonauki.
Liczba postów: 4,423
Liczba wątków: 8
Reputacja:
463
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Zwykły geopolityczny bełkot. Ten sam poziom co heartlandy i rimlandy. Mogło to mieć jeszcze jakiś sens w XIX wieku, ale nie dzisiaj.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Reputacja:
354
kmat napisał(a): Zwykły geopolityczny bełkot. Ten sam poziom co heartlandy i rimlandy. Mogło to mieć jeszcze jakiś sens w XIX wieku, ale nie dzisiaj. Jasne, że bełkot. Nawet bardzo zabawny i łatwy do parodiowania.
Sofeicz napisał(a): A co to jest "Sterowanie Międzynarodowe"? Docent Kossecki i te sprawy. Potocki/Kolonko/Braun wśród geopolityków. Szurrealizm.
03.03.2023, 16:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2023, 16:23 przez Liberał_z_UPR.)
Reputacja:
12
Tak sobie myślę, że towarzystwo z Heritage Foundation ma niezłą zagwozdkę z tym IEF. Cesarz Xi Jinping ogłosi koniec "zero covid" i kilka miesięcy mrówczej roboty, zbierania danych - poszło w diabły. W sumie jestem ciekaw, jak oni szacują ten IEF w państwach silnie zdecentralizowanych, gdzie w różnych regionach IEF może różnić się np. o 4 punkty. Podejrzewam, że między stanami USA tak może być. Nie inaczej z Chinami, gdzie zamykano niektóre prowincje, zaś innych nie. Ukrainy przynajmniej nie klasyfikowali, bo wiadomo, że Charków przędzie inaczej niż Lwów. A co robić, gdy przez 5 miesięcy w roku IEF jest inny niż przez pozostałych 7 ?
Nie wiem, czy dobrze mi się wydaje, ale te wszelkie pomarańczowe rewolucje, majdany i interwencje rosyjskie wypadają jakoś po wzrostach IEF na Ukrainie. 2004, 2014, 2022. Tak, jakby rosło i uwalenie, znów rosło i gleba.
Reputacja:
354
Liberał_z_UPR napisał(a): Cesarz Xi Jinping ogłosi koniec "zero covid" i kilka miesięcy mrówczej roboty, zbierania danych - poszło w diabły. A to chyba nie tylko "zero covid". Xi dokręca tam śrubę marXIzmu.
Liberał_z_UPR napisał(a): W sumie jestem ciekaw, jak oni szacują ten IEF w państwach silnie zdecentralizowanych Może jakoś średnią geometryczną robią.
07.07.2023, 13:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.07.2023, 13:07 przez Liberał_z_UPR.)
Reputacja:
12
Tymczasem produkcja stali w ChRL idzie pełną parą
Reputacja:
354
A jak ze snopowiązałkami?
Liczba postów: 1,110
Liczba wątków: 6
Reputacja:
183
Liberał_z_UPR napisał(a): Tymczasem produkcja stali sterowania międzynarodowego w ChRL idzie pełną parą
(...) Poprawiłem za Ciebie
Reputacja:
354
żeniec napisał(a): Liberał_z_UPR napisał(a): Tymczasem produkcja stali sterowania międzynarodowego w ChRL idzie pełną parą
(...) Poprawiłem za Ciebie 
Jak Pekin zwiększy produkcję stali o 25%, to może Pelosi już nie da rady polecieć na Tajwan.
15.07.2023, 11:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.07.2023, 11:21 przez Sofeicz.)
Reputacja:
974
Śmichy-chichy ale Chiny wyraźnie dołują eksportowo i ogólnie trwa wyprowadzka kapitału do ogólnie pojętej Azji (Wietnam, Indonezja, Filipiny etc.)
Cytat:Chiński eksport w czerwcu 2023 r. spadł o 12,4 proc. rok do roku, w przypadku importu odnotowano spadek o 6,8 proc.
To kolejne dane ekonomiczne z Chin sugerujące, że tamtejsza gospodarka ma spore problemy.
I bardzo dobrze.
Biała Człowieka o małym móżdżku w końcu zaczyna wykazywać szczątkową aktywność mózgową
25.05.2024, 22:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.05.2024, 22:48 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,146
Liczba wątków: 240
Reputacja:
1,350
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
To jest z 23 Maja
Cytat:Chinese Foreign Ministry spokesman Wang Wenbin today: “Taiwan independence forces will be left with their heads broken and blood flowing"
https://x.com/DrewPavlou/status/1793624645012509050
Cytat:China intends to attack Taiwan in early June, — Global Press.
Today, the People's Republic of China began large-scale military exercises, surrounding Taiwan on all sides.
https://x.com/jurgen_nauditt/status/1793616280752472439
A wczoraj, czyli 24 Maja chińska tv państwowa "wyemitowała materiał o tym, jak wyglądałoby zwycięskie przejęcie Tajwanu przez Siły Zbrojne Chińskiej Republiki Ludowej."
W linku filmik: https://x.com/WarNewsPL1/status/1794113348948070725
Co ja mogę powiedzieć - szanuję Chińczyków za pracowitość, ale komunizm jednak ryje banie. Wydawać by się mogło, że są komunistami tylko oficjalnie, na papierze, a w rzeczywistości są jednak niestety pierdolnięci. To nie jest normalny kraj. I to co mamy z ruskimi będzie pryszczem w porównaniu do tego co odjebią Chiny.
Ciekawią mnie 2 rzeczy:
1) Czy konflikt o Tajwan będzie już początkiem III WŚ?
2) Czy firmy i zachodnie korporacje zaczną stawiać swoje fabryki gdzie indziej oraz czy nie powinniśmy postawić jakichś kluczowych fabryk w Europie - mimo kosztów i mimo szkodzenia środowisku?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 12,271
Liczba wątków: 89
Reputacja:
881
Albo to imperialny odpowiednik nadymania się. Wojny się rozpoczyna albo jako wojny wyprzedzające albo najazdy z gwarancją wygranej. Tych dwóch podstawowych aspektów się nie da pominąć, bo się skończy jak trzydniowa operacja specjalna. Jeżeli Chińczycy nie uwierzą, że mogą to wygrać szybko i niskim kosztem to wojny nie będzie. Inna sprawa że może mają asy w rękawie, choć nie wierzę w nic co by im dało epicką przewagę.
Btw
https://elektrowoz.pl/magazyny-energii/p...0-procent/
Chińczycy zrobili przemysłowy magazyn energii sodowo-jonowy. Prawdopodobnie nowy standard magazynowania energii. Do czasu baterii kwantowych to będą nowe powerwalle.
Sebastian Flak
|