Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022
lumberjack napisał(a): No łał, wielkie odkrycie. Bez książki Bartosiaka bym o tym nie wiedział.

Serio? No to powiedz mi mondralo na czym ta rozbudowa miała by polegać. Bo możemy kupić i 2000 koreaińskich czogłów z półki a Rosja i tak nas rozjedzie w dwa tygodnie. Zakupy sprzętu to nie jest jeszcze reforma armii. Ani nawet nie jest to jej najważniejszy element.

Cytat:Thanks Captain Obvious!

Skoro Państwo Polskie ani nie ma takiej strategii zdefiniowanej, ani nad nią nie pracuje, ani nie prowadzi takiej polityki zagranicznej jaka jest wymagana no to najwyraźniej nie takie to Obvious nie jest.

Cytat:No nie gadaj, niemożliwe Uśmiech od lat wielu pisało o NS2 jako dowodzie na to no ale euroentuzjaści zakrzyczeli "eurosceptyków" no bo przecież NS2 to zwykły biznes (słowa Trzaskowskiego) a w ogóle kapitał to nie ma narodowości lol

Jeżeli chodzi o NS2 to w Polsce taka narracja była absolutnym marginesem. Mimo pisowskiej propagandy, która z takim mysleniem chce "ożenić" polityków opozycji.

Cytat:Jezu, czy ten Bartosiak napisał coś czego przeciętny zjadacz chleba nie wie? Jak dla mnie Bartosiak jest przereklamowany, podobnie Wyrwał. To już ten Wolski lepiej gada.

Z pewnością gośc, który nie ma najmniejszych problemów aby bezpośrednio spotykać się i omawiać kwestie bezpieczeństwa z czołowymi szarymi eminencjami środowiska politycznego USA nie może powiedzieć nic więcej niż przeciętny Polak dowie się z filmików Wolskiego na youtube Duży uśmiech Duży uśmiech

Cytat:Platts, part of S&P Global, assessed Russia's key crude Urals grade ex-Primorsk at $44.12/b on Feb. 21, putting it at a $38.05/b discount to Forward Dated Brent.

Przecież ten dyskont bazuje właśnie na aktualnej cenie ropy Brent. Obecnie cena jest poniżej limitu ustalonego przez sakncje. Jeżeli cena ropy Brent wzrośnie to Rosja również będzie mogła sprzedawać drożej. I to całkowicie legalnie. Limitem jest tutaj 60 dolarów na baryłkę, więc istneje przestrzeń do zwięszenia przychodów z rosyjskiej ropy jeszcze o 36%. A do tego może doprowadzić wzrost cen ropy na rynkach.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Serio? No to powiedz mi mondralo na czym ta rozbudowa miała by polegać. Bo możemy kupić i 2000 koreaińskich czogłów z półki a Rosja i tak nas rozjedzie w dwa tygodnie.

Tak jak Ukrainę rozjechała w 3 dni...

DziadBorowy napisał(a): Zakupy sprzętu to nie jest reforma armii. Ani nawet nie jest to jej najważniejszy element.

Jest elementem reformy. Ale proszę nie bierz tego co piszę za wsparcie tego co robi PiS. PiS reformuje na pisowską modłę, tak jak umi. A z naszego wojska zwalniają się ludzie, a ci co są sami sobie ze swoich pieniędzy dokupują sprzęt.

DziadBorowy napisał(a): Skoro Państwo Polskie ani nie ma takiej stratego zdefiniowanej, ani nad nią nie pracuje, ani nie prowadzi takiej polityki zagranicznej jaka jest wymagana no to najwyraźniej nie takie to Obvious nie jest.

Dla kogo jest dla tego jest. Pisałem o sobie, że jestem tego świadom. A czy pisowscy są? Nie wiem, mam nadzieję że tak. Czy oni przeczytają książkę Bartosiaka? Przypuszczam że wątpię...

DziadBorowy napisał(a): Jeżeli chodzi o NS to w Polsce taka narracja była absolutnym marginesem.

Tak, masz rację. Bo w Polsce od zawsze większość ludzi była świadoma że interesy Niemiec =/= interesy Polski. Dodatkowo nikt nie musiał czytać odkrywczej książki Bartosiaka.

DziadBorowy napisał(a): Z pewnością gośc, który nie ma najmniejszych problemów aby bezpośrednio spotykać się i omawiać kwestie bezpieczeństwa z czołowymi szarymi eminencjami środowiska politycznego USA nie może powiedzieć nic więcej niż przeciętny Polak dowie się z filmików Wolskiego na youtube

Przepraszam bardzo ale on nie powiedział czegokolwiek zaskakującego ani odkrywczego czego bym nie wyczytał na Twitterze (nie tylko u Wolskiego).
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Finlandia od jutra już w NATO:
https://wiadomosci.wp.pl/finlandia-od-ju...021130656a

No i zajebiście
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): A do tego może doprowadzić wzrost cen ropy na rynkach.

Jak bym wiedział że rosja może tylko mi sprzedać to cały czas bym oferował niską stawkę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Tak jak Ukrainę rozjechała w 3 dni...

Po pierwsze Ukraina była do tej wojny znacznie lepiej przygotowana w 2022 roku niż Polska nie tylko była w 2022 ale i jest obecnie. Po drugie Rosja ma tendencję do niedoceniania możliwości Ukrainy i przeceniania możliwości Polski, więc prawdopodbnie atak nastąpiłby więszymi siłami. Po trzecie jeżeli Polska będzie musiała walczyć z Rosją to będzie już Rosja, która wyciągnie wnioski z błędów popełnianych na Ukrainie.

Cytat:Jest elementem reformy. Ale proszę nie bierz tego co piszę za wsparcie tego co robi PiS. PiS reformuje na pisowską modłę, tak jak umi. A z naszego wojska zwalniają się ludzie, a ci co są sami sobie ze swoich pieniędzy dokupują sprzęt.

Ja nie biorę tego za wsparcie PIS. Po prostu się dziwię, że ponoć wg Ciebie każdy Polak doskonale wie w jaki sposób trzeba przygotować armię na potencjalny konflikt z Rosją a ja o tym pojęcia nie mam. Więc nie rozumiem w jaki sposób przegapiłem dostęp do tej powszechnej dla każdego wiedzy. Uśmiech

Cytat:Dla kogo jest dla tego jest. Pisałem o sobie, że jestem tego świadom. A czy pisowscy są? Nie wiem, mam nadzieję że tak. Czy oni przeczytają książkę Bartosiaka? Przypuszczam że wątpię...

PISowcy książki nie muszą czytać bo z Bartosiakiem się w tych kwestiach spotykali się wielokrotnie. I jedną z tych łyżek miodu o którch wcześniej pisałem jest ostrożny wniosek, że przynajmniej część tych rzeczy w kwestii reformy armii zdają się wdrażać. Choć tutaj akurat "troszkę" pomogli Amerykanie z tym przekonywaniem. Bo jeszcze pod koniec 2021 "pomysł był dobry ale nie realny bo oni mają inne plany, więc się nie da"

DziadBorowy napisał(a): Jeżeli chodzi o NS to w Polsce taka narracja była absolutnym marginesem.

Cytat:Przepraszam bardzo ale on nie powiedział czegokolwiek zaskakującego ani odkrywczego czego bym nie wyczytał na Twitterze (nie tylko u Wolskiego).

Książkę jak rozumiem czytałeś? Bo przecież chyba nie sądzisz, że w dwóch linijkach w których wspomniałem bardzo ogólnie główny wątek przewodni pozycji wyczerpałem tematykę którą porusza ta prawie 500 stronicowa książka Oczko

lumberjack napisał(a): Jak bym wiedział że rosja może tylko mi sprzedać to cały czas bym oferował niską stawkę.

[Obrazek: 1003x-1.png]

Tutaj jest pokazany dyskont pomiędzy ropą Ural a pozostałymi jej rodzajami oraz poziom ograniczeń ceny grupy G-7. Jeżeli cena Ropy WTI pójdzie w górę to cena ropy rosyjskiej będzie szła w kierunku 60 dolarów. Jeżeli cena ropy WTI będzie spadać - Putin będzie musiał sprzedawać jeszcze taniej.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz

Finlandia od jutra w NATO
Odpowiedz
Ciekawa wypowiedź Prigożyna:

Prigożyn napisał(a):„Nie znam teraz szczegółów tego incydentu, poinformowano mnie tylko.., że Tatarski nie żyje... Jeśli chodzi o śmierć Duginy,.. wszystko jest podobne. Ale nie obwiniałbym reżimu kijowskiego za te działania."
https://twitter.com/Maciej_Korowaj/statu...3695369216
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Kontestator napisał(a): Ciekawa wypowiedź Prigożyna:

Prigożyn napisał(a):„Nie znam teraz szczegółów tego incydentu, poinformowano mnie tylko.., że Tatarski nie żyje... Jeśli chodzi o śmierć Duginy,.. wszystko jest podobne. Ale nie obwiniałbym reżimu kijowskiego za te działania."
https://twitter.com/Maciej_Korowaj/statu...3695369216

Zapewne arcywróg Prigożyna "wybuchnął Tatarskiego". To też skuteczny efekt mrożący. Blogerzy wojenni pewnie teraz nie będą atakować tak bardzo ministerstwa obrony i będą bardziej skłonni robić, co im Szojgu każe (lub co oni myślą, że Szojgu od nich chce), bo sami wybuchnąć nie chcą. Ma sens. Tak się podbija przestrzeń medialną.
Odpowiedz
RPA nałożyło na nas sankcje, co się okazuje sporym problemem patrząc na nasze plany zbrojeniowe:

https://mobile.twitter.com/wolski_jaros/...8501962791

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Kurde. 30% Polaków, wedle IPSOS-u, ma zły stosunek do tego, by Ukraińcy zostali na wiele lat w Polsce:
https://oko.press/ukraincy-w-polsce-sond...022%20roku.
Niestety, im ludziom trudniej ekonomicznie i ogółem życiowo, tym mniej są skorzy do pomagania innym, a chcą przede wszystkim pomocy dla siebie. To niestety pożywka dla Konfederacji.
A o co chodzi młodym kobietom? To reprezentatywne badanie? Znowu są jakoś najbardziej antyukraińskie. Idzie o to, że uchodźczynie stanowią dla niektórych kobiet konkurencję na rynku matrymonialnym i na rynku zawodowym? Kurwa. To by było strasznie "zwierzęce" i egoistyczne, Dla mojej wiary w ludzkość wolę wierzyć, że jest zbyt mała grupa badawcza, by oceniać tu młodsze kobiety. Chociaż w sumie, gdyby uchodźcami byli głównie faceci, to wtedy z "przyczyn zwierzęcych" pewnie młodzi faceci byliby najbardziej wrogo do uchodźców nastawieni.
Eh. No ale i tak ogólna postawa Polaków smuci. Młodzi faceci często idą na Konfę, a młode kobiety w większości chcą wyjazdu Ukraińców z Polski. Nie wiem, co gorsze. Gdzie ja żyję?
Odpowiedz
Pisałem jakiś czas temu, że tak będzie jeżeli nie rozpocznie się masowego uświadamiania społeczeństwa, że bez imigrantów będzie problem z emerytami i ogólnie z rozwojem gospodarczym bo demografia jest jaka jest. Oraz, że nie ma "łatwiejszych" imigrantów niż ci z Ukrainy. Rząd oczywiście palcem w tym nie ruszy - a problem ma tendencje do samonakręcania się. Im większa niechęć, tym gorzej imigranci się integrują a im gorzej się integrują tym większa niechęć. Więc obstawiam że za jakiś czas zrobi się z tego poważny problem.

Natomiast o co chodzi? To proste. Większość nastrojów antyukraińskich bazuje na starym, sprawdzonym "Bo dla nich jest a dla Polaków nie ma". Oczywiście osoby tak myślące jakoś nie zauważają tych wszystkich 500+, 13 emerytur i ogólnie miliardów wydawanych na socjal. Do tego dochodzą bzdury o rzekomym pierwszeństwie Ukraińców w dostępie do systemu opieki zdrowotnej oraz innych przywilejach jakie ponoć mają. Nie wiem skąd ludzie te idiotyzmy biorą - ale jest to pogląd powszechny nawet wśród tych co do Ukraińców nic nie mają.
Odpowiedz
Chyba z reakcją emocjonalną przesadziłem, bo w sumie wynik w porównaniu do poprzednich sondaży się mocno nie zmienił. Może to taka fluktuacja i będzie korekta potem.

Poza tym, masz rację Dziadzie Borowy, bo faktycznie musimy szerzyć informację, że bez pracowników z Ukrainy długofalowo bylibyśmy w homogenicznej pupie. Dziwne, że dla 30% osób nie jest to oczywistość. Nie zauważają, co jest także w ich interesie? Nie umieją prostych kropek połączyć?
Odpowiedz
Mustafa Mond napisał(a): Chyba z reakcją emocjonalną przesadziłem, bo w sumie wynik w porównaniu do poprzednich sondaży się mocno nie zmienił. Może to taka fluktuacja i będzie korekta potem.
 - 
Poza tym, masz rację Dziadzie Borowy, bo faktycznie musimy szerzyć informację, że bez pracowników z Ukrainy długofalowo bylibyśmy w homogenicznej pupie. Dziwne, że dla 30% osób nie jest to oczywistość. Nie zauważają, co jest także w ich interesie? Nie umieją prostych kropek połączyć?
Nie umieją kropek połączyć, bo z wykształceniem ekonomicznym kiepsko jest w naszym narodzie, dlatego ciągle wybierają tych idiotów, którzy im gruszki na wierzbie obiecują, a oni w to wierzą. Stąd to trzydzieści procent.
Kiepsko jest z moralnością - tysiąc lat zatruwania 'religią miłości' zrobiło swoje - inaczej nije broniliby obrońcy pedofilów /Breżniewa Watykanu/ - ale to tak na marginesie.
Ażeby  odkryć  prawdziwe  zasady  moralności,  ludzie  nie  potrzebują  ani  teologii,  ani
objawień, ani bogów, potrzebują jedynie zdrowego rozsądku. J. Meslier, Testament.
Odpowiedz
Mustafa Mond napisał(a): Chyba z reakcją emocjonalną przesadziłem, bo w sumie wynik w porównaniu do poprzednich sondaży się mocno nie zmienił. Może to taka fluktuacja i będzie korekta potem.

Ja tego nie widzę jakoś. Co trzeci Polak powinien być niechętny Ukrainie, a nic takiego w realu nie obserwuję. Albo mam mega farta i trafiam na samych wspierających Ukrainę albo nie wiem co. Mam jednego przyjaciela, który jest niechętny Ukrainie i jednego z którym zawsze się sprzeczam na FB.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Ja tego nie widzę jakoś. Co trzeci Polak powinien być niechętny Ukrainie, a nic takiego w realu nie obserwuję. Albo mam mega farta i trafiam na samych wspierających Ukrainę albo nie wiem co. Mam jednego przyjaciela, który jest niechętny Ukrainie i jednego z którym zawsze się sprzeczam na FB.

A ja od ponad dwóćh lat na oczy nie widziałem żadnego księdza. Uśmiech Więc nie wiem o co chodzi z tym wpływem Kościoła w Polsce Oczko

Każdy z nas jest w jakiejś mniejszej i większej bańce, która niekoniecznie we wszystkim jest reprezentatywna dla całości społeczeństwa. Ja przykładowo z postawami antyukraińskimi (umiarkowanymi co prawda, ale jednak) spotykam się dość często. Zwłaszcza wśród starszych osób, co ciekawe faktycznie częściej kobiet.
Odpowiedz
Dziad Borowy napisał(a):A ja od ponad dwóćh lat na oczy nie widziałem żadnego księdza. Uśmiech Więc nie wiem o co chodzi z tym wpływem Kościoła w Polsce
Tyś nie widział, ale w jaskini zbójców tzn. w Krakowie /bastionie katolicyzmu jędraszewskowego/ nie mógł promować swojej ostatniej książki Overbeek. Dlaczego? Bo odpowiednio zaczadziały religijnie dyrektor takiej czy innej instytucji się nie zgodził. A dlaczego się nie zgodził? Bo książa krytycznie przedstawiała Breżniewa Watykanu /w sensie nie pisała, że JP II jest największym z Polaków w dziejach/. To jest ten wpływ. Wpływ na masy, na ich myślenie o rzeczywistości. Nie wolno ich krytkować! Tu wpływ Kościoła wciąż jeszcze jest duży. Na szczęście ten wpływ już słabnie, lecz wciąż uważam, że za wolno.

O tym wpływie pisał już m.in. Tadeusz Boy-Żeleński: "Niewątpliwie, biorąc zewnętrznie, Polska jest klerykalna. Kina ani dansingu nie otworzy nikt bez święconej wody.", Niebezpieczna fikcja.

I do tej pory nic się nie zmieniło.

Dlaczego jesteśmy jedynym w Unii Europejskiej krajem, gdzie nie ma aborcji na życzenie? Czy to nie jest wpływ sukienkowych darmozjadów na państwo? Ano jest!
To piekło kobiet, o którym również Boy pisał, decydowanie za kobietę, kogo i czy ma urodzić - z gwałtu /rodzić/, potworek /rodzić/. Katabas na takie dziecko łożył nie będzie, a sama kobieta, zamiast spełniać się zawodowo, będzie przykuta do opieki nad takim człowiekiem.

Trzeba wreszcie otworzyć oczy i przestać się oszukiwać, że wpływy tego pasożyta są małe - małe to są w takich krajach jak Hiszpania, Portugalia, Irlandia. Ale tam politycy przed katabasami nie klękają - tam po prostu Kościół jest na właściwym mu miejscu - w skansenie, a kraje te nie tak dawno były jeszcze ultrakatolickie. Ale tam mieli/mają ciągle prawdziwych polityków, a nie mamłasów, które na każde ich skinienie wprowadzą najbardziej nieludzkie prawa lub nie daj Afrodyto, podpiszą konkordat.
Ażeby  odkryć  prawdziwe  zasady  moralności,  ludzie  nie  potrzebują  ani  teologii,  ani
objawień, ani bogów, potrzebują jedynie zdrowego rozsądku. J. Meslier, Testament.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): A ja od ponad dwóćh lat na oczy nie widziałem żadnego księdza. Uśmiech Więc nie wiem o co chodzi z tym wpływem Kościoła w Polsce Oczko

Nie widziałeś, bo nie musiałeś. Zbrojnym ramieniem KK jest tzw. laikat, świętszy od papieża
I tenże laikat jest umocowany w kluczowych węzłach społeczno-politycznych, i czuwa.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):
DziadBorowy napisał(a): A ja od ponad dwóćh lat na oczy nie widziałem żadnego księdza. Uśmiech Więc nie wiem o co chodzi z tym wpływem Kościoła w Polsce Oczko

Nie widziałeś, bo nie musiałeś. Zbrojnym ramieniem KK jest tzw. laikat, świętszy od papierza
I tenże laikat jest umocowany w kluczowych węzłach społeczno-politycznych, i czuwa.
Czuwa by 'ichnia prawda' zatryumfowała, bo przecież wiadomo, że największym człowiekiem w dziejach ludzkości był Karol Wojtyła, a kto sądzi inaczej jest głupi i nie udostępnia się mu odnośnych miejsc do promowania tych antypapieskich bezeceństw.
Odpowiedz
Zapomniałem jeszcze o kibolach, ci są jeszcze świętsi od laikatu.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a): g
Dlaczego jesteśmy jedynym w Unii Europejskiej krajem, gdzie nie ma aborcji na życzenie?
Jest jeszcze Malta. Pamiętajmy o joannitach.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości