To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022
(01.06.2026, 14:46)lumberjack napisał(a): Na Twitterze masakra. Wszyscy się kłócą. Nigdy takiego czegoś nie widziałem, żeby na taką skalę Ukraińcy bronili decyzji swojego prezydenta. No i na pewno poza konfą sporo ludzi pisze teraz Ukraińcom o fatalnej decyzji Żeleńskiego.

Widziałem opinię gościa (nie pamiętam nazwy ale go kojarzę) i on twierdzi, że obserwuje większość istotnych kont ukraińskich komentatorów i tam opinie dużo bardziej wyważone. Natomiast te które bronią decyzji Zełeńskiego pojawiły się w większości nagle - nie wiadomo skąd. I to nie jest tak, że takich Ukraińców nie ma - z pewnością są. Ale całkiem możliwe, a wręcz pewne, że doliwy do ognia z obu stron dowalają kremlowskie boty.

A co do reszty to masz rację. Pierwszymi ofiarami tej decyzji będzie ukraińska mniejszość w Polsce. I tak gnojenie ich i obwinianie za wszystko jest w modzie. Teraz mamy dodatkową cegiełkę do okładania ich po głowie. Już "nasi" politycy jakieś projekty drastycznego zaostrzenia zasad wjazdu do Polski z Ukrainy szykują. Na szczęście to opozycyjni politycy.

(01.06.2026, 15:25)fciu napisał(a): . Zwróć uwagę, że przecież w Polsce święto ku czci naszego odpowiednika UPA wprowadził Komorowski.

Tylko, że my nie mamy naszego odpowiednika UPA. Zarówno żołnierze wyklęci jak i AK popełniali zbrodnie wojenne, ale nigdy nie prowadziły zorganizowanego ludobójstwa.
"To, że ktoś nie umie mówić w miarę poprawnie po polsku, to jeszcze nie czyni go przedstawicielem ludu."
Odpowiedz
Cóż, mógł się Zełeński nie wychylać z tą bzdurą, bo dał tylko paliwo ruskim kurwom. Cóż, interes Polski jest jasny - zwalczać Rosję do ostatniego Ukraińca, więc o przerwaniu pomocy nie ma mowy. Jest to poświęcenie, na które jesteśmy gotowi. Natomiast kiedyś wejdzie na wokandę kwestia integracji Ukrainy z UE. I tu dużo może zależeć od nas, bo Kijów z Berlinem nie da rady się dogadać za plecami Warszawy.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
(01.06.2026, 15:57)DziadBorowy napisał(a): ale nigdy nie prowadziły zorganizowanego ludobójstwa.
Aha. Czyli jedyne co można powiedzieć na obronę band NSZ jest to, że nie byli zorganizowani.
Odpowiedz
Czy jedyne to nie wiem bo i nie mam zamiaru ich bronić, więc i nad argumentami na obronę się nie zastanawiałem. Zwracam jedynie uwagę, że NSZ ze względu na charakter ich działalności oraz popełnianych zbrodni nie jest odpowiednikiem UPA.
"To, że ktoś nie umie mówić w miarę poprawnie po polsku, to jeszcze nie czyni go przedstawicielem ludu."
Odpowiedz
(01.06.2026, 15:25)fciu napisał(a):
(01.06.2026, 14:46)lumberjack napisał(a): Żeleński jest zjebany. Ile można zyskać na przypodobania się swoim braunistom
Najwyraźniej dużo. Zresztą jakim tam znowu „braunistom”.

Jeśli dużo można na tym zyskać to źle świadczy o Ukraińcach - znaczy się widocznie musi być tam sporo ichniejszych braunistów.

Cytat:Zwróć uwagę, że przecież w Polsce święto ku czci naszego odpowiednika UPA wprowadził Komorowski. I nikt poza „skrajną lewicą” nie ma odwagi powiedzieć, że to durne święto.

Ale po co tak daleko szukać? Wystarczy, że wszystko wszędzie jest u nas imienia Józefa Piłsudskiego, a dla Litwinów był to okupant i zaborca.

Cytat:Niewiele. Fakt, że obrona Ukrainy leży w interesie Polski się nie zmienił. Jakiś tam problem wizerunkowy mogą mieć politycy, ale przecież to nie problem Zeleńskiego.

Naprawdę? Dla mnie to igranie z ogniem. W dobie drożyzny i negatywnych nastrojów dolewa oliwy do ognia. Jeśli dojdzie do tego, że Konfederosja znacznie zwiększy swoje poparcie, to obrona Ukrainy, mimo iż w interesie Polski, nie będzie kontynuowana, a Polska jest kluczowym hubem, poprzez który idzie całe wsparcie dla Ukrainy. Gdybym był na miejscu Zełeńskiego, to bym naprawdę uważał aby starannie dobierać słowa oraz bohaterów do czczenia.

Cytat:Którego, jak wiemy, dotychczas nie było?

Był. Ale teraz będzie większy. Nie wiem jak Zełeński, ale ja bym chciał aby ów hejt był jak najmniejszy.

Cytat:Tak jakby wyjaśnienia oficjalne kogokolwiek obchodziły. Takie rzeczy nie znikają od tego, że dwóch historyków zorganizuje konferencję prasową.

Przebaczamy i prosimy o przebaczenie. Kojarzysz? Jak dla mnie dobry gest. Jak dla mnie różne oficjalne gesty mają znaczenie i chociaż nie kończą sporów w żaden magiczny sposób to są, żę tak to ujmę, punktem wyjściowym do zawarcia porozumienia. Samo to może być długotrwałym procesem, ale od czegoś trzeba zacząć.

A tu ni chuja nie ma woli aby od czegokolwiek zacząć. Dla mnie to jest smutne i głupie. A można było to mądrze rozegrać i wybić ruskimargument Wołynia. Porażka polityki ukraińskiej.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
(01.06.2026, 23:18)lumberjack napisał(a): Przebaczamy i prosimy o przebaczenie. Kojarzysz? Jak dla mnie dobry gest. Jak dla mnie różne oficjalne gesty mają znaczenie i chociaż nie kończą sporów w żaden magiczny sposób to są, żę tak to ujmę, punktem wyjściowym do zawarcia porozumienia. Samo to może być długotrwałym procesem, ale od czegoś trzeba zacząć.

A tu ni chuja nie ma woli aby od czegokolwiek zacząć. Dla mnie to jest smutne i głupie. A można było to mądrze rozegrać i wybić ruskimargument Wołynia. Porażka polityki ukraińskiej.

Tylko, że z "Zełeński przeproś" byłoby dokładnie tak samo jak z "Zełeński podziękuj". Ile razy by tego nie robił zawsze byłoby to o raz za mało. Bo środowiskom, które w Polsce najgłośniej krzyczą o Wołyniu wcale nie chodzi o Wołyń.
Odpowiedz
(01.06.2026, 18:27)DziadBorowy napisał(a): Zwracam jedynie uwagę, że NSZ ze względu na charakter ich działalności oraz popełnianych zbrodni nie jest odpowiednikiem UPA.
Ze względu na charakter i skalę popełnianych zbrodni — nie jest. Ze względu na rolę, jaką spełnia w świadomości obu wspomnianych narodów — jest.

(01.06.2026, 23:18)lumberjack napisał(a): Jeśli dużo można na tym zyskać to źle świadczy o Ukraińcach - znaczy się widocznie musi być tam sporo ichniejszych braunistów.
No pewnie porównywalnie z czcicielami „wyklętych” w Polsce.

Cytat:Ale po co tak daleko szukać? Wystarczy, że wszystko wszędzie jest u nas imienia Józefa Piłsudskiego, a dla Litwinów był to okupant i zaborca.
Piłsudski, co by o nim nie powiedzieć nie jeździł po litewskich wioskach i nie mordował ludzi według klucza narodowego. To był, nawet jak przestał być socjalistą — federalista. Wierzył w multi-kulti Polskę wielonarodową.

Cytat:Naprawdę? Dla mnie to igranie z ogniem.
No bo patrzysz z perspektywy Polaka. Dla Ciebie te kwestie są pierwszorzędowe. A dla Ukraińca to tylko polityka historyczna jednego z krajów, które pomagają. Cena, którą można, jak widać, zapłacić za osiągnięcie jakiegoś celu wewnętrznego.

Cytat:Był. Ale teraz będzie większy.
No więc znowu — koszt nie jest taki zero-jedynkowy. Będzie nim jakieś tam podgrzanie hejtu, który już jest.

Cytat:Przebaczamy i prosimy o przebaczenie. Kojarzysz?
Kojarzę. A kojarzysz wycie jakie się wtedy rozległo? Kojarzysz antyniemiecką politykę historyczną PiS, której, jak widać, tamten list nic nie przeszkodził?

Cytat:A tu ni chuja nie ma woli aby od czegokolwiek zacząć.
A jednak ekshumacje na Wołyniu, o których też pisano, że wstrętne Ukry nie mają woli i nigdy nie będą miały, jakoś się odbywają.
Odpowiedz
No więc znowu — koszt nie jest taki zero-jedynkowy. Będzie nim jakieś tam podgrzanie hejtu, który już jest.
---

Tobie łatwo tak napisać, bo tego nie odczujesz. Przy takl dużej mniejszości ukraińskiej w Polsce obie strony powinny dbać o dobre relacje.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
(02.06.2026, 10:35)lumberjack napisał(a): Tobie łatwo tak napisać, bo tego nie odczujesz.
Ja jedynie próbuję spojrzeć na sprawę z perspektywy polityka ukraińskiego. I zrozumieć, czemu z jego perspektywy takie działanie ma sens. Moja ocena nie miała charakteru moralnego, tylko polityczny. Z moralnego punktu widzenia brzydzę się każdą promocją faszyzmu. Chciałbym, aby nigdy i nigdzie żaden polityk nie musiał się podlizywać faszystom. Tymczasem rzeczywistość skrzeczy — Sikorski nie reaguje, gdy faszyści porywają polskie statki, a Zeleński nazywa jednoski wojskowe na cześć faszystowskich organizacji. Jedno i drugie ma polityczny sens.
Odpowiedz
(02.06.2026, 12:15)fciu napisał(a):
(02.06.2026, 10:35)lumberjack napisał(a): Tobie łatwo tak napisać, bo tego nie odczujesz.
Ja jedynie próbuję spojrzeć na sprawę z perspektywy polityka ukraińskiego. I zrozumieć, czemu z jego perspektywy takie działanie ma sens. Moja ocena nie miała charakteru moralnego, tylko polityczny. Z moralnego punktu widzenia brzydzę się każdą promocją faszyzmu. Chciałbym, aby nigdy i nigdzie żaden polityk nie musiał się podlizywać faszystom. Tymczasem rzeczywistość skrzeczy — Sikorski nie reaguje, gdy faszyści porywają polskie statki, a Zeleński nazywa jednoski wojskowe na cześć faszystowskich organizacji. Jedno i drugie ma polityczny sens.

O co chodzi z tym Sikorskim? Bo chyba coś mnie ominęło.

A odnośnie reszty to nie wiem. Odnoszę wrażenie, że podlizywaniem się ichniejszym braunistom może Zełeński dużo więcej stracić niż zyskać. Na tych nastrojach antyukraińskich konfa może się w końcu wybić i co wtedy? Polska jest głównym hubem dla Ukrainy. Ucięcie pomocy i pośrednictwa w pomocy to koniec Ukrainy. Jak dla mnie Ukraina powinna swoją polityką dbać o przychylne nastroje w Polsce. A manie na to wyjebane i bagatelizowanie tego wszystkiego to dla mnie głupota.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Bosak już opowiada, że powinniśmy przestać Ukrainie finansować Starlinki. I jeszcze kilka innych pomysłów miał.
Odpowiedz
Ja to widzę tak, że każdy poturbowany historycznie naród musi mieć jakiś narodowo-wyzwoleńczych przodków, do których działalności i spuścizny będzie się odwoływać. Szczególnie w sytuacji w jakiej znalazła się obecnie Ukraina. I obiektywnie rzecz biorąc Ukraina nie ma ani tak długiej ani tak bogatej historii jak Polska. My możemy czerpać z różnych źródeł i okresów historycznych. Dla każdego coś miłego. Im z braku laku nie pozostaje nic innego jak te UPA i wszelka wcześniejsza koliszczyzna. Nędzny to i zabrudzony materiał ale tylko takim dysponują. Nic innego nie wymyślą, są na nich skazani i trzeba to na chłodno zrozumieć. Nie jest to oczywiście rada dla potomków rzezi wołyńskiej, bo ich perspektywa jest zrozumiała i nie można tutaj oczekiwać żadnych politycznych chłodnych ocen ani proukraińskości jako takiej. Polityka państwa polskiego powinna być jednoznaczna i stanowcza ale takie wydarzenia nie powinny rzutować na kluczowe, współczesne decyzje polityczne.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
(02.06.2026, 22:11)lumberjack napisał(a): O co chodzi z tym Sikorskim? Bo chyba coś mnie ominęło.
No więc przypominam, że Izrael zaatakował na wodach międzynarodowych jednostki pod polską banderą, odesłał załogi do domów, a statki przetrzymuje sobie prawem kaduka. Polski MSZ nie tylko w ogóle nie zareagował, ale jeszcze Sikorski krytykował swojego kolegę partyjnego, który był na jednym z tych statków, że czemu naraża Polskę na koszty.

Potem mieliśmy podobny incydent, tylko tym razem Izrael postanowił sobie potorturować złapane załogi. Tym razem Sikorski napisał tłita, że to brzydko torturować Polaków.

Wspominam o tym, żeby pokazać, jak to wygląda z opłacalną politycznie tolerancją dla faszyzmu w różnych krajach. Ukraina nie jest tutaj wyjątkowa.

Cytat:ichniejszym braunistom
A ja już napisałem, że to nieuzasadniona analogia. Kult UPA na Ukrainie, to nie jest jakaś skrajność.

Cytat:A manie na to wyjebane i bagatelizowanie tego wszystkiego to dla mnie głupota.
Ale Zeleński raczej nie ma na to wyjebane. On podliczył koszty i zyski i mu wyszło, co mu wyszło.
Odpowiedz
Ukraina dzisiaj przeprowadziła ataku na Petersburg, zaledwie kilka kilometrów od forum ekonomicznego w Petersburgu. I tym samym popsuła trochę imprezę Niemcom.

https://www.money.pl/polityka/niemieccy-...5472a.html

W depeszy rosyjskiej agencji prasowej przypomniano również wcześniejszą wypowiedź Matthiasa Scheppa, przewodniczącego zarządu Niemiecko-Rosyjskiej Izby Handlowej za Granicą. Mówił on, że po raz pierwszy od kilku lat w forum oficjalnie wezmą udział przedstawiciele niemieckiego biznesu.

Niemiecka agencja Dpa zwróciła wcześniej uwagę, że w Rosji nadal aktywnych jest około 1,6 tys. niemieckich spółek, a ich łączne obroty wyniosły w zeszłym roku około 20 mld euro.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
A delegacji administracji USA też popsuła wizytę czy tylko politykom AFD oraz reprezentantom tych firm niemieckich, które nie wycofały się z rosyjskiego rynku?

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-fo...Id,8089023
Odpowiedz
Ale przecież Amerykanie to wiemy, że zdrajcy. Ale Niemcy to by nie mogły i oni to już się wycofali z interesów z Rosją (oprócz tego 1.5tys firm najwidoczniej)

No i pamiętajmy AFD ma już poparcie na poziomie 27%. To jest zdecydowanie teraz najbardziej popularna partia w Niemczech.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
No ja jednak wciąż widzę różnicę pomiędzy wizytą polityków niemieckiej opozycji, która jest izolowana przez wszystkie pozostałe partie, a wizytą przedstawicieli amerykańskiej administracji rządowej. Co do AFD to wzrost poparcia dla niej oczywiście niepokoi. Tak samo jak niepokoi, że z tego wzrostu cieszy się istotna część polskiej prawicy.
Odpowiedz
(03.06.2026, 07:23)fciu napisał(a):
(02.06.2026, 22:11)lumberjack napisał(a): O co chodzi z tym Sikorskim? Bo chyba coś mnie ominęło.
No więc przypominam, że Izrael zaatakował na wodach międzynarodowych jednostki pod polską banderą, odesłał załogi do domów, a statki przetrzymuje sobie prawem kaduka. Polski MSZ nie tylko w ogóle nie zareagował, ale jeszcze Sikorski krytykował swojego kolegę partyjnego, który był na jednym z tych statków, że czemu naraża Polskę na koszty.

Potem mieliśmy podobny incydent, tylko tym razem Izrael postanowił sobie potorturować złapane załogi. Tym razem Sikorski napisał tłita, że to brzydko torturować Polaków.

Wspominam o tym, żeby pokazać, jak to wygląda z opłacalną politycznie tolerancją dla faszyzmu w różnych krajach. Ukraina nie jest tutaj wyjątkowa.

A, o to chodzi. No więc jebać Izrael. Gdyby to tylko ode mnie zależało to byłaby ostra reakcja polityczna. Polscy politycy powinni dostać za brak reakcji taką samą zjebę jak Zelenski za ostatnią akcję.

Ja żem konsekwentny w swej postawie. Chyba wina mediów jest że nie nagłaśniają tego co robi Izrael. Byłby inny odbiór społeczny. Taki Nawrocki powinien już odbierać medale jakimś izraelskim politykom.

"Ale Zeleński raczej nie ma na to wyjebane. On podliczył koszty i zyski i mu wyszło, co mu wyszło."

No to jeśli tak, to bardzo kurła niedobrze. Brauniarzy powinno się zwalczać w każdym kraju, każdą ich odmianę, a nie wchodzić im do dupy.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
No i co sądzicie o wizycie Budanowa w Polsce? Impas trwa, a mi smutno trochę, że nie ma woli ku temu by rozliczyć się z przeszłością, oczyścić atmosferę między naszymi krajami. rosja dalej będzie miała paliwko do antyukraińskiej propagandy. Ukraińcy mają wielką odwagę co pokazuje jak walczą z rosją, ale czemu brak odwagi do ostatecznego rozwiązania kwestii wołyńskiej? Przemówienie Kosiniaka-Kamysza było jednym z najlepszych jakie od dawien dawna słyszałem. Wyważone, stanowcze, ale też pojednawcze. Słyszeliście je?

---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Też mnie to przygnębia ale nie zaskakuje. To, że dojdzie w Polsce do wzrostu antyukraińskich nastrojów widziałem już w pierwszych dniach wojny, gdy ludzie oburzali się widząc jak jakieś Ukrainki piwo w sklepie kupują. Cały czteropak na dwie osoby. "No bo mają wojnę w kraju a oni będą piwo piły" Najwyraźniej nie pasowały do obrazu uchodźcy, który powinien siedzieć na ulicy wystraszony i płakać. Potem było to co można było łatwo przewidzieć. I do tego swoje dorzuca idiotyczna polityka władz ukraińskich, z którą ciężko z perspektywy Polski się zgodzić. Bo przecież ta akcja z UPA to nie jest jej pierwszy przejaw. Sądzę, że to będzie wyłącznie eskalowało.

Natomiast nawet jakby Ukraińcy zmienili kurs o 180 stopni to też niewiele by to dało. W Polsce jest dużo ludzi nienawidzących Ukraińców i to co robią ich władze, owszem dodaje im paliwa ale i bez tego znaleźli by sobie powód do hejtu. Do tego dorzuć tych co zawsze muszą mieć winnych, że im jest źle. A Ukraińcy nadają się do tego idealnie.

Szkoda, że najbardziej ucierpią na tym zwykli Ukraińcy, którzy w Polsce chcieli mieszkać i pracować. Swoją drogą widziałem gdzieś teorię spiskową (???), że Zełeński z tym UPA zrobił celowo, aby doprowadzić do wzrostu antyukraińskich nastrojów w Polsce tak aby Ukraińcy po wojnie z Polski wrócili na Ukrainę. Moim zdaniem mocno naciągane, ale ...

A co do Kosiniaka to są w nim dwa wilki. Jeden to PSLowy konserwatywny dziad, który mnie wkurwia, drugi to minister obrony narodowej, który trzyma poziom. Bardzo wysoki jak na naszą politykę w której ton narzucają raczej różne Czarnki czy Brejzy.
Ponieważ gość startuje z mojego okręgu nie wykluczam, że ten drugi wilk przeważy i ponownie otrzyma mój głos, mimo, że w pozostałych obszarach jestem rozczarowany. Chociażby za program SAFE na złość prawicy. Która się nie poddaje i dalej wymyśla debilizmy aby ten program obrzydzić.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości