zefciu napisał(a):Kubuś vs krystkon logika zależna od czasu vs logika zależna od sił poprzecznych. Idę sobie zrobić popcorn.
To rób.
Popraw mnie jeśli mylę się. W fizyce
indukcja elektryczna wewnątrz ciała równa się natężeniu pola elektrycznego poza ciałem.
Czyli wyemitowanie fali elektromagnetycznej zaraz przy powierzchni przewodzącej kuli o długości fali równej średnicy kuli wyindukuje prąd elektryczny wewnątrz kuli.
Czy mam tłumaczyć, że prąd elektryczny,
UPORZĄDKOWANY ruch ładunków elektrycznych ma swój
KIERUNEK?
Czy muszę tłumaczyć, że każde
oddziaływanie ma swój kierunek?
Kiedy dwa oddziaływania (dwie siły) o określonych kierunkach przekształcają się wzajemnie w nowe oddziaływanie (nową siłę) o nowym kierunku, odmiennym od kierunków oddziaływań pierwotnych wówczas mamy koniunkcję, operację AND,
siłę wypadkową
Odpowiedz Zefciu wpierw - kiedy wyemitujesz falę elektromagnetyczną przy powierzchni przewodzącej prąd kuli o długości fali równej średnicy tej kuli to:
1. czy przez kulę popłynie prąd?
2. czy ten prąd będzie miał swój kierunek?
3. czy napięcie elektryczne da się zmierzyć przy powierzchni kuli używając do tego woltomierza?
Jak odpowiesz na te 3 pytanie to zobaczymy czy masz podstawy do poniżania.
Zrozum.
Kiedy umieścisz kulę na środku kwadratowego podłoża. W dwóch rogach podłoża ustawisz dwa elektromagnesy, włączysz oba i kula zacznie toczyć się równolegle do boków podłoża z określoną siłą, gotowa oddziaływać z tą siłą w kierunku, w którym toczy się to nowa siła będzie miała swoje źródło w siłach pochodzących z innych kierunków. Każde takie zdarzenie będzie bramką logiczną AND.
Co znaczy np. że możemy zbudować bramkę logiczną AND wykorzystując mechanizm
polaryzacji dielektryka oddziałując na niego polami elektrycznymi pochodzącymi z dwóch odrębnych źródeł z odmiennych kierunków. No i także OR oddziałując polami z odrębnych źródeł z tego samego kierunku.