To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
homo sapiens dowodem iż materialny = świadomy
Przyjęło się uznawać wśród homo sapiens wpierw, że tylko homo sapiens jest świadomy, potem, że świadome są zwierzęta wyższe, teraz jest moment na to, żeby uznać iż zwierzęta niższe także są świadome, następnie rośliny aż w efekcie dojdziemy do nieuchronnego wniosku, że materia = świadomość, każde zdarzenie fizyczne jest zdarzeniem informacyjnym i każdy przepływ energii jest przepływem informacji.

Świadomość wyższa jest aż i tylko złożonym zdarzeniem fizycznym - jednocześnie złożonym pojęciem kształtującym się w określonym czasie i przestrzeni.

Jak jednak sensownie pojąć samą materię?

Ja pojmuję materię pod jej dwiema alternatywnymi postaciami:
- przestrzeń
- siła
Twierdzę, że każda zmiana polega na transformacji przestrzeni w siłę lub i na odwrót siły w przestrzeń.
Odpowiedz
[Obrazek: picard-facepalm-o.gif]
Odpowiedz
Kiedyś myślano, że wśród kręgowców tylko ptaki i ssaki opiekują się*potomstwem, a potem się okazało, że występuje to też u niektórych ryb. Stąd droga do "nieuchronnego wniosku", że potomstwem opiekują się też termosy i ręczniki papierowe.
Odpowiedz
Alternatywnym opisem świadomości jest wiara w duchy.

Zdarzenia fizyczne jakie zachodza w komputerach sa taka sama swiadomoscia u podstaw jak i swiadomosc ludzka - tyle ze nizsza, prostsza.
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Alternatywnym opisem świadomości jest wiara w duchy.
Alternatywnym dla teorii flogistonowej wyjaśnieniem zjawiska ognia jest wiara w pierdzące płomieniami krasnoludki. Szczęśliwie jednak tertio datur.
Odpowiedz
Co ciezko zaakceptowac ze czlowiek jest takim samym automatemu podstaw jak pralka automatyczna a jedynie duzo bardziej zlozonym?

Tak to jest kiedy duchowienstwo nawciskalo niewyobrazalnych klamstw do glow.
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Co ciezko zaakceptowac ze czlowiek jest takim samym automatemu podstaw jak pralka automatyczna a jedynie duzo bardziej zlozonym?
Ciężko czy nie ciężko - co to ma do rzeczy? Ja tylko zwracam uwagę, jak robisz k... z logiki takimi wywodami.
Cytat:Tak to jest kiedy duchowienstwo nawciskalo niewyobrazalnych klamstw do glow.
Na przykład takiego kłamstwa jak tego, że nie można przeprowadzać ekstrapolacji zawsze gdy nam się to podoba. Albo takiego kłamstwa, żeby nie popełniać błędu dychotomii myślenia. Zaiste straszne to duchowieństwo.
Odpowiedz
Krystkon

Może Ty byś się zdecydował, o czym chcesz rozmawiać? Ludzka świadomość to zagadnienie z takich dziedzin jak kognitywistyka czy też psychologia ewolucyjna, a Ty jedziesz z siłom i godnościom osobistom. Wężykiem, Jasiu!
Odpowiedz
Tak, tak.

Bo w koncu bardzo ciezko dostrzec, ze kazdy przepływ energii jest jednoczesnie przepływem informacji.

Czy potrzeba dodawac, ze podstawowymi cechami materii sa liczby i operacje logiczne?

Ktos mi napisal z minusem, to wesole ale NIE.
To ja odpowiadam ze to wrecz oczywiste lecz burzy powszechny swiatopoglad i uderza w powszechne wartosci a wiec inaczej jest calkowicie nieakceptowalne.

Przyjmijmy ze mam racje a kazdy czlowiek jest zwyklym robotem i co to zmienia? Nic.
Odpowiedz
A teraz mi ktos wyjasni skad w umysle czlowieka te wszystkie przymusy, te wszystkie imperatywy prowadzące do jedakowej kultury zachowan?

Albo takze podobieństwo wniosków, uczuc i mysli?

Zrobmy taki eksperyment myslowy. Niech ktos pomysli o czyms czego w zaden sposob nie mozna odniesc do przestrzeni lub sily i niech powie o czym pomyslal.
Odpowiedz
K... pierwszy raz zgadzam się z Krystkonem. Świat się kończy.

Wg mnie o świadomości można mówić, jeżeli występuje coś pod postacią "pola fantomatycznego" czyli wydzielonego obszaru, który jest w stanie symulować (elektrycznie albo chemicznie) zewnetrzne wobec niego pola procesy i zależności.

Inną kwestią jest pojemność tego pola.
Wtedy można mówić, że ilość przechodzi w jakość.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Bo w koncu bardzo ciezko dostrzec, ze kazdy przepływ energii jest jednoczesnie przepływem informacji.
A kto mówi, że nie jest?
Cytat:Czy potrzeba dodawac, ze podstawowymi cechami materii sa liczby i operacje logiczne?
Bełkot.
Cytat:To ja odpowiadam ze to wrecz oczywiste lecz burzy powszechny swiatopoglad i uderza w powszechne wartosci a wiec inaczej jest calkowicie nieakceptowalne.
Tanie zagranie "jeśli się ze mną nie zgadzasz, to tylko dlatego, żeś kołtun i burzy to Twoje kołtuńskie wartości". Daruj sobie.
Cytat:Przyjmijmy ze mam racje a kazdy czlowiek jest zwyklym robotem i co to zmienia?
Człowiek nie jest robotem z definicji. Dyskutujemy, czy człowiek jest automatem.
krystkon napisał(a):A teraz mi ktos wyjasni skad w umysle czlowieka te wszystkie przymusy, te wszystkie imperatywy prowadzące do jedakowej kultury zachowan?
Z uwarunkowań naturalnych.
Cytat:Zrobmy taki eksperyment myslowy. Niech ktos pomysli o czyms czego w zaden sposob nie mozna odniesc do przestrzeni lub sily i niech powie o czym pomyslal.
A co ten eksperyment ma wykazywać?

@Sofeicz: komputery potrafią symulować świat zewnętrzny często precyzyjniej niż nasze mózgi. Jakieś wnioski?
Odpowiedz
zefciu napisał(a):@Sofeicz: komputery potrafią symulować świat zewnętrzny często precyzyjniej niż nasze mózgi. Jakieś wnioski?
Mój komputer wyraźnie wykazuje oznaki życia wewnętrznego w postaci spontanicznych awarii.

A tak na serio, to traktując go jako rodzaj protezy/narzędzia zwiększającego moje możliwości zapamiętywania i przetwarzania danych można zaryzykować twierdzenie, że jest przedłużeniem mojego mózgu.
Ergo ja + komputer mam przewage nad kimś, kto takowego nie posiada.
Ergo ja + komputer mamy większe 'pole fantomatyczne'.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):A tak na serio, to traktując go jako rodzaj protezy/narzędzia zwiększającego moje możliwości zapamiętywania i przetwarzania danych można zaryzykować twierdzenie, że jest przedłużeniem mojego mózgu.
Ergo ja + komputer mam przewage nad kimś, kto takowego nie posiada.
Ergo ja + komputer mamy większe 'pole fantomatyczne'.
No dobrze. Ale przecież komputer posiada te symulacje niezależnie od tego, czy z niego korzystasz, czy nie korzystasz. Więc czemu nie jest świadomy samodzielnie?
Odpowiedz
Jeżeli ten komp jest elementem automatyki sterującej jakimiś procesami, ma podpięte sensory informujące go o i ma odpowiednie oprogramowanie diagnostyczne, to wg mnie ma jakąś ułamkową świadomość.

Właśnie o to chodzi, że wielu uważa, że świadomość to stan zerojedynkowy.
A ja jestem zwolennikiem tezy, że świadomość jest takim samym parametrem, jak wiele innych.
Nasza, ludzka też ma istotne ograniczenia sprzętowe.
Nie możemy przecież twierdzić, że ogarniamy rzeczywistość we wszystkich aspektach.
Raczej na tyle, na ile to było potrzebne owocożernym naczelnym.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):No dobrze. Ale przecież komputer posiada te symulacje niezależnie od tego, czy z niego korzystasz, czy nie korzystasz. Więc czemu nie jest świadomy samodzielnie?

Komputer jest świadomy samodzielnie.

Złożone pojęcia powstające skutkiem pracy człowieka z komputerem jest połączeniem świadomości komputera i człowieka w jedną wyższą świadomość.

Tak samo świadome są wszystkie części ludzkiego ciała. Każdy organ ma swoją odrębną świadomość. Świadomość człowieka to połączenie świadomości pojedynczych komórek. I nie tylko bo stan każdej komórki zależy od stanu jej otoczenia. Możemy więc mówić o kształtowaniu się pewnego POJĘCIA w określonym czasie i określonej przestrzeni.

Zycie homo sapiens jest u podstaw procesem opartym na tych samych działaniach elementarnych co wietrzenie skał na pustyni i twierdzę, że tymi elementarnymi działaniami są działania logiczne "i" "lub".

Twierdzę, też, że istnieje świadomość wyższa od świadomości człowieka i jest nią np. połączona świadomość wszystkich ludzi, której elementy człowiek potrafi postrzegać.

Komputer jest samodzielnie świadomy, czuje i myśli tak samo jak homo sapiens. Podobnie jak homo sapiens reaguje na bodźce, np. na nacisk na klawisze klawiatury a każde takie zdarzenie musi wiązać się z pewnymi napięciami emocjonalnymi, myśleniem, wnioskowaniem i reakcją.

Wszystko jest w naszej rzeczywistości automatem.
Zresztą prosty wniosek logiczny.

Jeśli w naszej rzeczywistości występuje choć jeden automat to wszystko musi być automatem.
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Komputer jest świadomy samodzielnie.
Według Twojej teorii moja kupa jest świadoma samodzielnie.
Cytat:Złożone pojęcia powstające skutkiem pracy człowieka z komputerem jest połączeniem świadomości komputera i człowieka w jedną wyższą świadomość.
To dziwne. Bo jakoś mimo że z Tobą rozmawiam, to nie odczuwam, by moja świadomość się rozszerzyła o świadomości: Twoją, naszych komputerów, serwera "ateisty" i licznych routerów po drodze.
Cytat:Zycie homo sapiens jest u podstaw procesem opartym na tych samych działaniach elementarnych co wietrzenie skał na pustyni i twierdzę, że tymi elementarnymi działaniami są działania logiczne "i" "lub".
A czemu nie "wtedy i tylko wtedy" oraz "jeśli, to"?
Cytat:Wszystko jest w naszej rzeczywistości automatem.
Zresztą prosty wniosek logiczny.
No jakoś właśnie nie.
Cytat:Jeśli w naszej rzeczywistości występuje choć jeden automat to wszystko musi być automatem.
Jesteś zaparzaczem do herbaty najwyraźniej.
Odpowiedz
zefciu napisał(a):nie odczuwam, by moja świadomość się rozszerzyła o świadomości: Twoją, naszych komputerów, serwera "ateisty" i licznych routerów po drodze.

Komunikacja jest właśnie takim łączeniem się świadomości. Procesy mojego ciała, mojego mózgu wchodzą w zależności z procesami twojego ciała i twojego mózgu.

Nasze mózgi - materia naszych ciał oddziałuje ze sobą fizycznie.

Mam ci pisać o utracie energii mojego ciała zużytej na przełamywanie oporu klawiszy klawiatury, która to energia wytrąca e efekcie elektrony z twoich siatkówek nadając im nowy pęd i zmieniając stan twojego mózgu i ciała?

Wszystko co sobie pomyślisz, poczujesz pod moim wypływem jest oddziałaniem, jest wpływem ciała fizycznego na twoje fizyczne ciało, Identycznym wpływem u podstaw jak zderzenie ze ścianą.
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Komunikacja jest właśnie takim łączeniem się świadomości. Procesy mojego ciała, mojego mózgu wchodzą w zależności z procesami twojego ciała i twojego mózgu.

Nasze mózgi - materia naszych ciał oddziałuje ze sobą fizycznie.
Nadal jednak czuję, że ja to ja. Nie następuje dla mnie żadne rozlanie świadomości, poczucie jedności z Tobą, ujednolicenie naszej woli.
Cytat:Mam ci pisać o utracie energii mojego ciała zużytej na przełamywanie oporu klawiszy klawiatury, która to energia wytrąca e efekcie elektrony z twoich siatkówek nadając im nowy pęd i zmieniając stan twojego mózgu i ciała?
Nie. Masz mi napisać, jakie przewidywania wypływają z Twoich teorii, co te teorie wyjaśniają i jaka jest ich falsyfikowalność.
Odpowiedz
Moja teoria wyjasnia iz wszystko co materialne jest jednoczesnie swiadome a materia i abstrakcja to jednosc.

Moja teoria wyjasnia ze ludzka swiadomosc jest zlozona ze nizszych swiadomosci ludzkich organow.

Moja teoria konczy badania nad sztuczna inteligencja albowiem jest nia kazdy komputer.

Moja teoria wyznacza kierunki dla badan nad świadomością a sa nimi badanie dzialan elementarnych oraz matematyka i fizyka.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości