To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
homo sapiens dowodem iż materialny = świadomy
krystkon napisał(a):Moja teoria wyjasnia iz wszystko co materialne jest jednoczesnie swiadome a materia i abstrakcja to jednosc.
Nie pytam się, co stwierdza, tylko co wyjaśnia.
Cytat:Moja teoria konczy badania nad sztuczna inteligencja albowiem jest nia kazdy komputer.
Genialne. Czyli jeśli nazwę mój pokój "bursztynową komnatą", to zakończę poszukiwania bursztynowej komnaty. Że też nie wpadłem sam na to.
Cytat:Moja teoria wyznacza kierunki dla badan nad świadomością a sa nimi badanie dzialan elementarnych oraz matematyka i fizyka.
Tzn. konkretnie jakie problemy i pytania postawiłeś?

No i pytanie podstawowe - co by było, gdybyś nie miał racji?
Odpowiedz
zefciu napisał(a):No i pytanie podstawowe - co by było, gdybyś nie miał racji?

Zróbmy taki eksperyment.

Siadasz w pewnym pomieszczeniu. Pomieszczenie (twoje środowisko) podlega pewnym przemianom fizycznym, czyli dowolnym zmianom stanowiącym dopływ energii, odpływ energii lub jej przemieszczenie się.

Każda fizyczna przemiana twojego środowiska będzie modelować twoją świadomość. Każda zmiana zostanie przez ciebie dostrzeżona, pojęta (zrozumiana), spowoduje wniosek, decyzję, i w efekcie twoją fizyczną reakcję albowiem świadomość człowieka to złożone zdarzenie fizyczne w materii będące u podstaw tym samym co zderzenie się kul bilardowych.

Każdy fragment czy zbiór materii jest świadomy i bez znaczenia jest czy to materia mózgu homo sapiens czy rzeczny kamień. Mózg od kamienia odróżnia stopień wewnętrznej złożoności.

---------------
A teraz zróbmy drugi eksperyment. Przekaż innemu homo sapiens jakąkolwiek informację, nie tracąc energii, nie absorbując jej i nie przemieszczając jej. Jeśli uczynisz to będziesz moim Bogiem albowiem komunikacja pomiędzy dwoma osobnikami homo sapiens jest wyłącznie oddziaływaniem ciał fizycznych i niczym ponadto. Bez przepływu energii nikt i nigdy nie będzie w stanie komunikować się bo komunikacja, proces myślowy, wnioskowanie to zmiana stanu ciał fizycznych na skutek wzajemnych oddziaływań fizycznych.

-------------
Elementarne oddziaływania fizyczne są jednocześnie operatorami logicznymi "i" "lub"
Nie jest tak, że jedne wyrażają drugie ale jest tak że jedne i drugie są jednością.
Materia jest tożsama z abstrakcją.

A jeśli nadal nie pojmujesz jak funkcjonuje świadomość proponuję tabletkę na ból głowy. Uświadomisz sobie jej działanie kiedy ta zadziała.
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Każdy fragment czy zbiór materii jest świadomy i bez znaczenia jest czy to materia mózgu homo sapiens czy rzeczny kamień.
Jak zdiagnozować świadomość kamienia?
krystkon napisał(a):Materia jest tożsama z abstrakcją.
Jaki masz na to dowód? Albo, gdzie o tym poczytać?

Jak na razie w głównej mierze mówisz o zasadzie zachowania energii. Dlaczego wyciągasz z niej wniosek o świadomości materii nieożywionej?
Odpowiedz
krystkon napisał(a):Zróbmy taki eksperyment.

Siadasz w pewnym pomieszczeniu. Pomieszczenie (twoje środowisko) podlega pewnym przemianom fizycznym, czyli dowolnym zmianom stanowiącym dopływ energii, odpływ energii lub jej przemieszczenie się.

Każda fizyczna przemiana twojego środowiska będzie modelować twoją świadomość. Każda zmiana zostanie przez ciebie dostrzeżona, pojęta (zrozumiana), spowoduje wniosek, decyzję, i w efekcie twoją fizyczną reakcję albowiem świadomość człowieka to złożone zdarzenie fizyczne w materii będące u podstaw tym samym co zderzenie się kul bilardowych.

Każdy fragment czy zbiór materii jest świadomy i bez znaczenia jest czy to materia mózgu homo sapiens czy rzeczny kamień. Mózg od kamienia odróżnia stopień wewnętrznej złożoności.
Dobrze. Jakie są potencjalne obserwacje w tym "eksperymencie"? Jakie obserwacje potwierdzą Twoje teorie, a jakie im zaprzeczą?
Cytat:A teraz zróbmy drugi eksperyment. Przekaż innemu homo sapiens jakąkolwiek informację, nie tracąc energii, nie absorbując jej i nie przemieszczając jej.
Nie przekażę. I nigdzie nie twierdziłem, że mogę.
Cytat:Elementarne oddziaływania fizyczne są jednocześnie operatorami logicznymi "i" "lub"
Zadałem Ci pytanie: czemu akurat tymi, a nie innymi?
Cytat:A jeśli nadal nie pojmujesz jak funkcjonuje świadomość proponuję tabletkę na ból głowy. Uświadomisz sobie jej działanie kiedy ta zadziała.
A ja proponuję gumowy młotek zaaplikowany do czoła. Tak długo, aż zaczniesz pisać z sensem.
Odpowiedz
pit napisał(a):Jak zdiagnozować świadomość kamienia?

Zadać mu kilka pytań, obrazić go, pogłaskać i kopnąć. Może się wk... i odda. UUUps!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Zadać mu kilka pytań, obrazić go, pogłaskać i kopnąć. Może się wk... i odda. UUUps!

No to hipoteza została właśnie obalona, uuupss :|
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości