28.06.2018, 22:30
Honor uratowany!
Znowu trzeba się było założyć z pilastrem - i znowu trafiłbym fanta
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
|
Mundial 2018
|
|
28.06.2018, 22:30
Honor uratowany!
28.06.2018, 23:16
Nie bardzo rozumiem skąd się wzięło to pojęcie. Co w lataniu w krótkich gaciach za skórzaną kulką jest honorowego?
Sebastian Flak
29.06.2018, 03:33
Granie mimo że nie będzie się zwycięzcą. Dla sportu.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
29.06.2018, 05:35
(28.06.2018, 22:30)Sofeicz napisał(a): Honor uratowany! Jaki honor ? Swoją postawą w ostatnich minutach meczu, niegodną sportowca, lekceważącą kibiców, polscy piłkarze utracili raczej resztę honoru. Bo nie o zwycięstwo za wszelką cenę tutaj chodzi.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę" "To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana" Prz. 15,32-33; 19,3
29.06.2018, 07:36
29.06.2018, 11:50
(29.06.2018, 03:33)znaLezczyni napisał(a): Granie mimo że nie będzie się zwycięzcą. Dla sportu. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Honor_(etyka) Cytat:Honor to postawa, dla której charakterystyczne jest połączenie silnego poczucia własnej wartości z wiarą w wyznawane zasady moralne, religijne lub społeczne. Naruszenie zasad honoru przez siebie lub innych odbierane bywa jako "dyshonor" lub "hańba". Cytat:Typowe zachowania Nie okradali pogorzelców, nie oszukiwali sierot, nie napuszczali ludzi na nikogo, nie czytali cudzej korespondencji, a także kajali się po każdy przegranym meczu. Oraz nie naruszali, żadnych religijnych, moralnych czy społecznych zasad. Gdzie ten honor miałby być? Co w ogóle znaczy mecz o honor? Jakby przegrali to by go stracili? Znaczy się honoru przybywa razem ze zdobytą pozycją w tabeli?
Sebastian Flak
30.06.2018, 14:53
(29.06.2018, 11:50)Galahad napisał(a): Znaczy się honoru przybywa razem ze zdobytą pozycją w tabeli? Dlatego napisałem, że to farsa, żeby naiwniacy mogli potem witać ich na lotnisku i wszystko wybaczyć. To w ogóle kuriozalne jest, żeby świętować powrót wracających na tarczy. Rozumiem, że autografy same się nie skolekcjonują itd. Ale ten popęd do ubóstwiania przegranych pośród współobywateli jest żenujący. The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy “What warrior is it?” “A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.” .
Problem polega na tym, że ja tutaj nie widzę zastosowania dla pojęcia honoru. Jakby polscy curlingowcy wygrali mistrzostwa Europy to z racji tego staliby się honorowsi? A jakby przegrali to analogicznie niehonorowi? Nie wiem czym w takim razie jest tak rozumiany honor...
Sebastian Flak
30.06.2018, 20:53
(30.06.2018, 18:00)Galahad napisał(a): Problem polega na tym, że ja tutaj nie widzę zastosowania dla pojęcia honoru. Jakby polscy curlingowcy wygrali mistrzostwa Europy to z racji tego staliby się honorowsi? A jakby przegrali to analogicznie niehonorowi? Nie wiem czym w takim razie jest tak rozumiany honor... Ja bym to ujął inaczej - gdyby grali jak ostatnie łajzy i patałachy, to by stracili rispekt, a gdyby grali fajnie (niezależnie od wygranej czy przegranej, to by rispektu nie stracili. Rispektu sportowego. A honor "życiowy" mogą mieć cały czas - nawet gdy grają jak ostatnie szmaty.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
Ale mnie cieszy awans Chorwacji. Jak odpadają drużyny z zachodniej/Północnej Europy zawsze to cieszy. Niestety reprezentacja "Francji" ograła Argentynę 4-3. No cóż. Quinque ma powód do radości, Chorwacja!!!
01.07.2018, 23:08
A mnie cieszy to, że biało-czerwoni wreszcie pokazali kawał dobrego futbolu
Ciekaw też jestem, czy padnie jeszcze zabawniejszy samobój niż w meczu Rosja-Hiszpania
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę" "To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana" Prz. 15,32-33; 19,3
01.07.2018, 23:26
(01.07.2018, 23:08)freeman napisał(a): A mnie cieszy to, że biało-czerwoni wreszcie pokazali kawał dobrego futbolu Prawda, jednak fajnie, że to Chorwacja przechodzi do kolejnego etapu.
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie") Andy Clark Moje miejsce na FB: https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
04.07.2018, 19:23
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
04.07.2018, 22:28
No to niestety pokazuje, że sport nie działa tak jak biznes (jak towar czy usługa nie spełnia podstawowych wymagań, to wybieram konkurencyjny), ale jak religia (tak mnie wychowano, więc będę piłkonożnikiem). A piłka nożna jest w Polsce religią o wiele ważniejszą niż jakiś tam katolicyzm, który zresztą coraz częściej przez młodsze pokolenie jest traktowany bardziej biznesowo.
12.07.2018, 16:35
Mundial jest tak pełen nieoczekiwanych zwrotów akcji, że absolutnie trudno sie nudzić.Wczorajszy mecz Anglików z Chorwatami byl tego najlepszym dowodem.Dla tych drugich awans do finału to największy sukces w krótkiej historii po uzyskaniu niepodległości.A już się obawiałem, że angole zwyciężą...
12.07.2018, 18:24
No mam nadzieje ze Chorwacja wygra. Kibicuje im od meczu z Danią. Chociaż szczerze wątpię żeby im się udało. Ale zobaczymy
Ogólnie wychodzi na to, że Bałkany, to jedna ze stolic sportowej Europy.
Piłka ręczna, wodna, nożna, siatkówka, koszykówka, narciarstwo alpejskie, tenis, skoki narciarskie itd. Gdyby Serbów, Chorwatów, Słoweńców, Czarnogórców i Macedończyków zagonić z powrotem do jakiejś nowej Jugolandii, to by wymiatali na wszystkich boiskach.
15.07.2018, 12:04
Coś w tym jest na rzeczy, co pisze Sofeicz.
Wieki walk z Turkami, także wzajemne animozje (niestety!) stworzyły pewną mentalność walki tych nacji. Do tego górzyste okolice, a górale na całym świecie mają podobne cechy. Chorwaci zaś to prawdziwi wojownicy, do tego mentalnie są zespołem jak jeden mąż lub jeden za wszystkich, wszyscy za jednego. O znakomitym wyszkoleniu i wielkiej kulturze gry nie wspomnę. Czy wygrają nie wiadomo, bardzo im tego życzę.
15.07.2018, 13:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.07.2018, 13:03 przez lumberjack.)
Kibicuję Chorwatom i bardzo podobał mi się ich mecz z Anglią, ale dopóki przegrywali 1:0 grali kiepsko i bardzo agresywnie, chamsko. Dopiero od gola wyrównującego nabrali wiatru w skrzydła i pokazali dobry styl gry. Zobaczymy czy dziś wygrają Europejczycy czy świetna reprezentacja Afryki. Afrykanie na pewno mają lepsze warunki fizyczne i kondychę, więc może być ciężko.
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
15.07.2018, 19:22
Piękny mecz. Trochę szkoda Chorwacji - miała niefart z samobójem i niesłusznym rzutem wolnym za faul na Griezmannie. Gdyby nie to, to byłoby 2:2 i dogrywka. Moim zdaniem Chorwacja lepiej grała, a Francja miała więcej zwykłego szczęścia aczkolwiek widać było, że ma tych swoich Murzynów naprawdę na super zarąbistym poziomie.
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|