To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dlaczego ateiśći są ateistami ?
Założyłem tu konto bo chcę znać przykładowe powody ateizmu więc jakie to są ?
Odpowiedz
Ale wiesz, że jest różnica między "powody ateizmu" a "powody, że ateiści są ateistami"? Szukasz argumentów na rzecz pewnej opcji światopoglądowej? Czy szukasz wymiany osobistych doświadczeń, sytuacji w życiu, kamieni milowych w rozwoju światopoglądu i tak dalej?
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
Przypomnial mi się kawał  Duży uśmiech

- Dlaczego dowcipy bez sensu są bez sensu?
- Bo gydy były z sensem, to byłoby bez sensu.

Duży uśmiech

Żeby nie zostać oskarżony o spam, postaram się jakoś odnieść do tematu:

Nie wiem.
Ale zacząłbym od tego: formalnie rzecz biorąc, ateista to ktoś, kto nie wierzy w Boga/bogów.
I wówczas - przynajmniej dla mnie - pojawia się pytanie: czym tak właściwie jest wiara?
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
Odpowiedz
szukam powodów że ateiści są ateistami jak tak to określiłeś bercie 24
Odpowiedz
kacperioskar napisał(a): szukam powodów że ateiści są ateistami jak tak to określiłeś bercie 24

Awansowałem o +20 punktów. Uśmiech

Tyle że ponieważ nigdy nie byłem ateistą (nawet w fazie największej niewiary), nie mogę nic więcej już dodać od siebie do tematu, a za innych się wypowiadać nie chcę. Więc nara.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
kacperioskar napisał(a): szukam powodów że ateiści są ateistami jak tak to określiłeś bercie 24
Jesteśmy w Polsce, więc prawdopodobnie ateiści wcześniej się utożsamiali z chrześcijaństwem.
Co spowodowało zmianę? Może niechęć do religii sprawiła, że woleli przyjąć wyobrażenie rzeczywistości, w której nie ma Boga?
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
to może jakiś ateista napisze dlaczego został ateistą
Odpowiedz
kacperioskar napisał(a): to może jakiś ateista napisze dlaczego został ateistą
Jest już temat, w którym o tym piszą: https://ateista.pl/showthread.php?tid=1697
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
tamten za długi nowy potrzebny

a ty neuroza jesteś teistą czy ateistą?

a ty neuroza jesteś teistą czy ateistą?
Odpowiedz
Oczekujesz odpowiedzi na Twoje pytanie, a temat Ci za długi? A jak krótki ma być ten Twój nowy temat, coby nie nadwyrężać uwagi?  Zły

Cisną mi się na klawiaturę jakieś zgryźliwe uwagi pod adresem "dzieci social media", ale sobie daruję. Porównaj aktywność w tamtym temacie i aktywność w tym Twoim właśnie. Wyciągnij wnioski. I nie grzesz więcej.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
mógłbyś wyjaśnić pojęcie " dzieci social media "?
Odpowiedz
Ja poniekąd rozumiem kacperioskara. Widzę pewien walor w założeniu nowego tematu i uzyskania efektu świezości. Czym innym jest nawiązanie żywej rozmowy, a czym innym jest przebijanie się przez niemal setkę stron starego wątku.

kacperioskar napisał(a): a ty neuroza jesteś teistą czy ateistą?
Ja się wymykam takim sztywnym podziałom  Cwaniak Jestem poza teizmem i ateizmem  Duży uśmiech Tak łatwo mnie nie zaszufladkujecie!  Duży uśmiech

Jest to dla mnie tym prostsze, że nie rozumiem koncepcji "wierzenia". Kojarzy mi się ono z pewnym udawaniem, wchodzeniem w rolę.
Czasem wręcz sobie myślę, że może tak naprawdę te wszystkie spory między teistami i ateistami to jest tylko taka zabawa z podziałem na role.
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
kacperioskar napisał(a): mógłbyś wyjaśnić pojęcie " dzieci social media "?

Bez robienia zgryźliwych uwag? Chyba nie potrafię. Poza tym nie chce wyjść na dinozaura, który marudzi na "tę dzisiejszą młodzież". No i mógłbym Ciebie niesprawiedliwie zaszufladkować na podstawie pierwszego wrażenia.

Zamiast tego napiszę tyle: nie szanujesz starego (11 lat), długiego wątku, nie orientujesz się w kulturze forów dyskusyjnych ani w zmianach, które zaszły na nich w ostatnich latach. Może piszesz krótko, ale niekoniecznie zwięźle i klarownie. Jeżeli chcesz skorzystać na bytności tutaj i nie zrazisz się moimi uwagami to jedna rada przed następnym wpisem:

Lurk muar.

neuroza napisał(a): Ja poniekąd rozumiem kacperioskara. Widzę pewien walor w założeniu nowego tematu i uzyskania efektu świezości.

Rozumieć to i ja rozumiem, tyle że pewne rzeczy, które funkcjonowały 11 lat temu, dziś niekoniecznie. Frekwencja i aktywność na forach światopoglądowych jest diametralnie inna. Do oceny tego wystarczy zobaczyć, kto (ja i Ty) odpowiada autorowi tematu.

I może jestem strasznie staroświecki, ale mam pewne oczekiwania od newba wchodzącego na community. A ważę sobie lekce oczekiwania newba wobec community. "Za moich czasów" to była norma.

Cytat:Ja się wymykam takim sztywnym podziałom  Cwaniak Jestem poza teizmem i ateizmem  Duży uśmiech Tak łatwo mnie nie zaszufladkujecie!  Duży uśmiech
Mene tekel szuflada, krypto-teisto.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
kacperioskar napisał(a): to może jakiś ateista napisze dlaczego został ateistą

Myślę że najlepiej do mnie pasuje odpowiedź pewnego naturysty, którego zapytano, czemu został naturystą:
"Ja już się taki urodziłem".
Odpowiedz
Dlatego, że będąc jeszcze chrześcijaninem zacżąłem czytać Biblię i faktycznie słuchać tego co mówią księża. Jako, że jestem z natury strasznie leniwy to stać mnie było jedynie na pomyślenie, że skoro nie znam żdnego konwertyty a jedynie ludzi, którzy razem z katolicyzmem porzucili wiarę w ogóle, to być może pozostałe religie są jeszcze bardziej bezsensowne i nie warto się tym zajmować. Mimo, że mi się potem zmieniło to nadal uważam religie (wszelakie) za konkretną ściemę i mniej się dziwuję ateistom, agnostykom i bezwyznaniowcom niż chrześcijanom i muzułmanom
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Dlatego, że nie lubię robić tego co wszyscy na około, z przekory.
Rozsadziło mi antenę.
Odpowiedz
Rodica czyli gdyby było najwięcej ateistów to byś był chrześćijaninem
Odpowiedz
Nie, dlaczego? Mogłaby się Rodica konwertować na santerię czy szinto dla przykładu. Santeria, jeśli nie mylę terminów, to jest religia opętaniowa, a w szinto można nawet własną sektę założyć i nikt się nie obrazi. Pasuje Rodicy jak ulał. Język
Odpowiedz
kacperioskar:
Cytat:Rodica czyli gdyby było najwięcej ateistów to byś był chrześćijaninem
Jestem chrzescijanką nie wierzącą w Boga, ale może mogłabym być katoliczką, bo wtedy katolicy by mnie tak nie denerwowali.
Musieliby schować pychę do kieszeni i zacząć postępować tak jak Jezus nakazał.

ErgoProxy:
Cytat:Nie, dlaczego? Mogłaby się Rodica konwertować na santerię czy szinto dla przykładu. Santeria, jeśli nie mylę terminów, to jest religia opętaniowa, a w szinto można nawet własną sektę założyć i nikt się nie obrazi. Pasuje Rodicy jak ulał. Język
To by było za bardzo odjechane, nawet jak dla mnie Uśmiech
Rozsadziło mi antenę.
Odpowiedz
kacperioskar napisał(a): Założyłem tu konto bo chcę znać przykładowe powody ateizmu więc jakie to są ?

Dążenie do prawdy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości