zefciu napisał(a): Tak, tak, nie nie. Przejście na OZE jest koniecznością, a nie każdy chce umierać na raka.
Nie jest koniecznością. Atom jest doskonałą alternatywą dla wyngla i OZE. I raka też ci nie wywoła.
zefciu napisał(a): brakiem smogu w miastach musisz się pogodzić.
Smog z miast nie zniknie, bo nie bierze się z diesli tylko z pieców kopciuchów.
Już o tym kiedyś dyskutowaliśmy - ludzie muszą być bogaci, to będzie ich stać na dobre piece. A póki większość z nas to typowe Polaki-biedaki-cebulaki, to w domach będą dalej królowały kopciuchy, a na dworze smog.
zefciu napisał(a): Ale że co? Że zamyka się kierowców diesli w gułagach? Rozpętuje się przeciwko nim kampanie nienawiści? No nie. Dopierdala się opłaty. Dopierdalanie dopłat to metoda wpływania na społeczeństwo zupełnie niekomunistyczna, a charakterystyczna właśnie dla socjalliberalnego systemu, w którym żyjemy.
Super pomysł, dojebać ludziom, których nie stać na nowego elektryka, karę finansową za bycie biedakiem posiadającym stary samochód. No, dzięki temu ludzie szybko się wzbogacą i już zaraz każdy poleci do salony po hybrydę... Już było wyliczane ile kasy ma zwykły Polak na samochód. Żadna dopłata do elektryka nic nie zmieni; no chyba, że państwo zacznie każdemu dopłacać 50 000 złotych.
Dla ciebie to jest socjalliberalizm, dla mnie typowy bezmyślny socjalizm.
zefciu napisał(a): No a ja zapytałem, jak odróżniasz jednych od drugich?
Tak jak się odróżnia niematsukę od matsuki. Jedna osoba dostrzega błędy swojej argumentacji, druga stale ignoruje cudze argumenty i jak mantrę powtarza swoje prawdy. Jak np. Kubuś3000 czy jak mu tam było.
zefciu napisał(a): Dlatego, że jest fala oburzenia. To oburzenie niesie pewną wolę społeczną, aby coś zmienić. A tę wolę można skanalizować i rzeczywiście zmienić coś na lepsze.
Ok. Czy widać już aby coś zmieniło się na lepsze? Na razie fala oburzenia przyniosła chaos i zniszczenie. Oczywiście życzę tamtejszym ludziom, żeby policja złagodniała, ale do tego trzeba chyba zmienić prawo, zmniejszyć uprawnienia policji albo zamontować każdemu policjantowi kamerkę w czapce albo mundurze.
zefciu napisał(a): Z tego co widzę, są przeciwko jednemu i drugiemu.
Bycie przeciwko policji nadużywającej przemocy i władzy jest ok. Ale podniecanie się bo akurat zabito czarnego, to właśnie kierowanie się uprzedzeniami rasistowskimi. Policja w USA nieraz zabiła jakiegoś białasa i żadnej fali oburzenia nie było Zabito jakiegoś Dżordża i nagle cały kraj w płomieniach. Rasizm.
zefciu napisał(a): No i już pomaga. Nauka już stworzyła modele klimatyczne. Inżynieria już stworzyła bezemisyjne źródła energii. Więc należy je tylko wdrożyć, a nie czekać, aż „nauka coś zaradzi”.
Chodzi ci o OZE? Chyba coś mnie ominęło, bo o ile wiem nauka i inżynieria nie odpowiedziały na pytanie jak sobie radzić z utylizacją zużytych OZE.
zefciu napisał(a): A Ty masz marzenia i pragnienia rozbijać tankowce? Albo marzenia i pragnienia, żeby urządzenia z których korzystasz brały dużo prądu? Albo marzenia i pragnienia, żeby Twój samochód dużo palił i emitował dużo pyłu? No to dziwne masz marzenia i pragnienia.
Mam marzenie, żeby mieć fajny własny dom z dużym garażem i warsztatem. Wygeneruje to więcej śladu węglowego niż siedzenie w bloku albo już zbudowanym starym domku. I chyba nie jestem jedyny z takimi dążeniami, więc trzeba się pogodzić, że ludzie dążąc do zwiększania komfortu swojego życia zwiększają ślad węglowy mimo, że mogliby ograniczać swoje dążenia i wraz z nimi ów ślad.
I myślę, miliardy ludzi dążących do zwiększenia swojego komfortu wygenerują w sumie wchuj więcej śladu węglowego niż się go zredukuje tworząc samochody mało spalające etc. Wiec chyba gdzie indziej widzimy problem, źródło emisji. Nie robiąc nic z redukcją ludzkich aspiracji sama redukcja spalin samochodowych niezbyt wiele pomoże.
zefciu napisał(a): No ale właśnie o tym (m. in.) był filmik, który wkleiłeś. Jak ktoś jest bogaty, to ma większe możliwości. Zarówno większe możliwości szkodzenia, jak i większe możliwości pomagania.
No i patrząc na to jak żyją najbogatsi ludzie, na ich wille, wiele samochodów etc. należy uznać, że naturą człowieka jest zwiększanie swojego komfortu, a co za tym idzie - szkodzenia.
zefciu napisał(a): A możemy też „uciec do przodu”, inwestować w OZE i oszczędne technologie. Na tym forum raczej nie ma anarchoprymitywistów, więc nie wiem, do kogo piszesz.
Niech ludzie od OZE wyjaśnią najpiew co zrobią ze starymi OZE.
Na resztę później odpiszę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać