Hmmm… znowu napisałem post, podejrzałem i nie wysłałem. No dobra, od nowa.

lumberjack napisał(a): Lewackie podejście każe myśleć, że rasizm, bieda i brak edukacji sprawiają, że niebiali, biedni i niewykształceni są bardziej skłonni do popełniania przestępstw i to jest właśnie przyczyna.Zatem snucie sensownych hipotez, które prowadzą do konstruktywnych wniosków to lewactwo. No to ja wolę być lewakiem.
Cytat:Prawackie podejście z kolei każe stwierdzić, Murzyni w USA mają roszczeniową kulturę, więc pomimo nieskrępowanej możliwości realizowania American Dream tm i tak stosują przemoc.Ale to jest też prawda. Tylko że roszczeniowej kultury nie leczy się przyduszając ludzi na ulicy. Roszczeniową kulturę leczy się właśnie pokazując korzyści z pracy i dając szanse.
Cytat:Ja tu tylko dodam, że czarni od kilkunastu co najmniej lat są traktowani po macoszemu w ramach affirmative action - idą na studia, dostają dodatkowe punkty za kolor skóry.Chyba źle rozumiesz frazę „być traktowanym po macoszemu.
Cytat:Azjaci jakoś nie potrzebują akcji afirmatywnych, żeby być najpracowitszą, najbardziej przedsiębiorczą i najbogatszą grupą w USA.Ale koncepcja skośnookiego geniusza matematyki to jest też wyprodukowany na poityczne zamówienie stereotyp o rasistowskim charakterze.
Cytat:A murzyny dalej będą dilować, strzelać do siebie, rozjebywać sklepy i podniecać się swoją martyrologią w ramach BLM.Tylko że „murzyny” mają tę martyrologię i jest ona całkiem realna. A Azjaci mają w USA tylko jeden martyrologiczny epizod, i to nie wszyscy, a tylko Japończycy.
Cytat:No właśnie tak się dzieje od kilkunastu lat, a oni dalej czują się poszkodowani.No i jeszcze trochę potrwa. Romów w Polsce próbuje się asymilować od ponad 40 lat. I póki co nie widać za bardzo jakiegoś finału tego przedsięwzięcia. To naprawdę nie jest tak, że całe społeczeństwa się zmieniają z dnia na dzień.
Cytat:A powinni się czuć, bo jeśli białas jest zabijany bez powodu, to tym bardziej, każdy inny może zostać tak zabity.No tak. Ale my też się bardziej przejmujemy CoViD-em niż malarią. Mimo że ta druga zabija więcej, bo ten pierwszy zabija „nas”. Więc nie można się jakoś strasznie dziwić, że ludzie identyfikują się z grupą.
Cytat:Nie ma w nich ani krztyny złomu. Są ze specjalnego włókna szklanego.Nie wiedziałem. No to masz rację – jest to problem.
Cytat:No i mam w planach kupić albo zbudować jakiś domeczek, wybudować sobie warsztat do majsterkowania, zrobić wiatę, altanęi chuj wie co jeszcze.No i jeszcze zadbaj, żeby było energooszczędne i żeby Twoja działka miała wysoką retencję. I będzie gites.
Cytat:nasram na "podłogę w swojej chacie".Czyli postawisz se tam kopciucha? Po co?
Cytat:Nie, nie sugeruję tego. Chodzi o to, że gdyby Dżordż był białym Polakiem mieszkającym w naszym kraju, takim pięknym, to byłby najzwyklejszym w świecie patolem drechem.No ale ponoć na tym etapie życia nie był patolem i drechem, tylko członkiem klasy pracującej. Takim lumberem, który zarabia pracą fizyczną, więc szkieły, jako przedstawiciele „wadzy” uważają się za lepszych od niego.
Cytat:I robienie pielgrzymek do miejsca śmierci takiego drechaOj tam oj tam. Ostatnio byłem na pielgrzymce do ciała pacjenta psychuszki i podpalacza. Więc się nie dziw mojemu zrozumieniu.
Cytat:Ale to jest pojebane. Zaraz polecę do Mongolii rozjebać pomnik Czyngis-chana, bo w 13 wieku jego wojsko i wojskowi spadkobiercy najechali Polskę. Ci, którzy mają realne "ale" do ludzi sprzed kilku wieków to krejzole. Albo pojadę do Niemiec rozwalić nagrobek Henryka II Świętego, bo 1000 lat temu spustoszył nasze ziemie. No co, chyba mogę mieć jakieś realne "ale"?Po pierwsze – takim tekstem sugerujesz, że owi czarni, co zwalili pomnik nie są u siebie. A przecież są. Po drugie – ja sobie np. zastrzegam prawo do tego, żeby mieć realne ale do stawiania pomników Piotrowi Skardze, czy Buremu. Żadnego nie będę zwalać samowolnie. Ale jestem zwolennikiem edukacji w tej sprawie.
Cytat:A ja mam wyrąbane na LGBT i na narodowców.Ale niestety jesz propagandę narodowców i widać to wyraźnie

Cytat:Jestem pewien, że Rosja wspiera BLM - nie ma to jak wspieranie rasizmu, chaosu i anarchii w całym kraju.Prawdopodobnie wspiera tych, którzy w imię BLM robią burdel. Ale samo BLM? Po co?
Cytat:Ale nie jest w interesie UE. To projekt rozbijający sojusz.Tak samo jak próba przejęcia sądów przez Kaczor-baszę. I teraz pytanko – czy nie lepiej, żeby Polska miała moralne prawo wytknąć Niemcom rozbijanie sojuszu? I czy w związku z tym nadal twierdzisz, że pispełojednozuo?
kmat napisał(a): kij z zaborami, porównajmy takich Litwinów i Białorusinów. Oni żyli w jednym państwie w takich samych warunkach gdzieś od czasów Mendoga. I ciul, drobny detal, jakim było przyjęcie przez Jagiełłę chrztu z Rzymu a nie Konstantynopola wygenerował spore różnice, których nie zatarły WKL, RON, Rosja i ZSRR.A nie wydaje Ci się, że fakt, że Litwa miała swoją „II RP”, a Białoruś nie, nie jest bardziej kluczowy?