żeniec napisał(a): W jaki sposób 2 wyroki tego dowodzą?W taki, że nie ma żadnego innego uzasadnienia dla zastrzelenia tych dwóch osób, niż taki, że mogły mieć broń.
Cytat:z jakichś powodów system zawodzi podczas toczenia się sprawy w sądzieTylko że w Ameryce wyroki sądowe są źródłem prawa.
Cytat:Co do filmiku - dziwisz się reakcji? Bardzo dobrze zareagował, bo skąd ma policjant wiedzieć, że to, co gość trzyma, nie jest bronią, a rekwizytem?Znikąd. Jeśli jest bronią, to przecież ganzdontkylpipol.
Cytat:To gość, co wyszedł, jest nieprzytomny. Jeśli policjant krzyczy drop the gun, to rzucasz broń, a nie wchodzisz w dyskusję trzymając ją w zgiętej w łokciu ręce.Cholera wie, co robisz będąc aktorem w roli, gdy ktoś nagle z dupy włazi na plan i zaczyna na Ciebie mordę drzeć. Ja tam nie wiem.
Cytat:Pytanie było o to, czy potrafią dokonywać tej kalkulacji. Otoczenie może już "obiektywnie" sprzyjać zachowaniom nieagresywnym, a mimo to wzorzec kulturowy nadal przesądza o podejmowaniu bezsensownych ryzyk.Też i wzorzec kulturowy odpowiada za zjawisko „inercji” społeczeństw wbrew obiektywnym warunkom. Ale to jest argument, żeby dać sobie na przedsięwzięcia typu „zróbmy normalnych obywateli z ludzi, którym pół wieku temu kazaliśmy siadać z tyłu autobusu” trochę więcej czasu.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
— Brandon Sanderson