lumberjack napisał(a): Po pierwsze - bardzo fajne przykłady.
Po drugie - moje przykłady były kiepskie, ale ciężko wymyślić coś lepszego kiedy jesteś zjebany po robocie i dziecko skacze ci po głowie.
Po trzecie - ja bym te wszystkie pomniki zostawił - dodałbym tylko do nich jakieś duże tablice historyczne z erratą. I to by było fajne. Połączenie nauki historii z odkłamywaniem historii.
Po pierwsze, dzięki.
Po drugie, patrz notka o pracoholizmie. Ty nie masz stachanować ani w robocie ani na forum, tu ci nikt nie płaci za linijkę tekstu.
Po trzecie, niby słusznie, ale jednak nie. Pomniki jako takie mają symbolikę "świecko-religijną". Ich wystawianie na placach ma za zadanie przekazywać pewne treści. Przykładowo, jak fajnie, że Zygmunt III Waza przeniósł stolicę do Wa-wy. Albo, bardziej aktualny przykład, jak bohatersko zginął pod Smoleńskiem w trakcie drugiej zbrodni katyńskiej od bomby trotylowo-helowo-próźniowej brat pewnego szeregowego posła, z małżonką. Zostawianie ich w przestrzeni publicznej na reprezentacyjnych placach i otoczone klombami kwiatów daje wrażenie, jakby przekaz był nadal aktualny.
Miejsce pewnych rzeczy jest w muzeum. Inne można po przeróbkach "zaadaptować", jak swego czasu chrześcijanie adaptowali pogańskie świątynie. Usunąć problematyczne symbole, dać odpowiednie tablice. A inne zostawić na przestrogę.
Cytat:Ale lewactwo atakuje chrześcijaństwo, szydzi z zacofanego ciemnogrodu, a samo powiela jego elementy.... i będziesz powielał jego elementy? Uważaj, upodabnianie się do ideologicznego wroga to pułapka częsta w radykalizmie ideologicznym.
A ja se będę szydził z lewactwa.
Cytat:Ponoć nie był... tylko jakimś dziwnym trafem płacił w sklepie fałszywką. Normalnie anioł nie człowiek...
Anecdata, ale mój świętej pamięci wujek kilkanaście lat wstecz kupił samochód w komisie. Normalnie oficjalnie, nie jakoś prywatnie. Przy kontroli policyjnej okazało się, że auto było kradzione. Dobrze, że to było w Polsce, więc go nie odstrzelili ani nie udusili. Ale auta oczywiście już nie miał.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!