żeniec napisał(a): Powtarzasz prawackie talking pointy, które są powtarzane między innymi po to, by nie zaadresować sedna problemu. "Protest tak, ale zamieszki nie", nieważne, że część z nich celowo(?) eskalowała policja lub zadymiarze, którzy wmieszali się w tłum. Floyd i tak był złym człowiekiem, więc nic się nie stało.
Nie stwierdziłem tak. Stało się i to sporo, ale chuj mnie obchodzi, że akurat murzynowi. Policjant nadużył władzy i zamordował człowieka, który na to nie zasłużył. Nawet gdyby Dżordż rzeczywiście celowo posługiwał się fałszywkami, to i tak został potraktowany niewspółmiernie do przewiny.
żeniec napisał(a): Piszesz wiele rzeczy, nie zawsze ze sobą koherentnych.
Ok, gdzie jest niespójność?
żeniec napisał(a): I to, jak na razie, niewiele zmieniło. Może tyle, że wskazówka opinii publicznej w końcu się przesuwa na "wkurwieni", ale to przecież wg Ciebie niedobrze.
Niedobrze, że ludzie z tego wkurwienia rozwalają sklepy niewinnych ludzi. Wkurwiać się można, ale nie trzeba z tego powodu rozwalać cudzej własności.
żeniec napisał(a): Nie widzisz sprzeczności w tym, że proponujesz instalowanie kamerek w mundurach w celu zmniejszenia brutalności policji, podczas gdy efekt jest odwrotny? Tak, to jest coś za coś - wydano pieniądze na kamerki, ale za to brutalność się zwiększyła. To jak współpraca z Sowietami - dajemy im nasze zboże, ale oni za to zabierają nam mięso.
A jest to potwierdzone jakimiś badaniami?
żeniec napisał(a): Reels over feelz
Ja nie znaju o co kaman.
żeniec napisał(a): Nagrania z kamerek na razie są niedopuszczane jako materiał dowodowy, albo służą do propagacji uzasadnienia typu "patrz, podrapał się po tyłku, pewnie sięgał po broń".
To powinny być dopuszczane. Coś wydaje mi się, że gdyby tak było, to policjanci zachowywaliby się bardziej przyzwoicie.
żeniec napisał(a): Soft power zawiódł, a protesty częściowo zadziałały, chociaż powszechna narracja i tak już jest "violence & looting" i nic poza tym.
Znaczy się usprawiedliwiasz rozpierduchę, bo soft power zawiódł, a potem narzekasz, że powszechną narracją jest to o rozpierdusze?
żeniec napisał(a): Przecież nie od wczoraj śledzisz politykę, więc wiesz jak jest. Jak polityk obiecuje, że coś zrobi, to obiecuje. Ważne jest, co zrobi, czego się można po nim spodziewać. Spodziewasz się więcej dobrego/mniej złego od Dudy, czy od Trzaskowskiego? Nie, nie są tak samo chujowi, a branie na serio gadania 2 tygodnie przed wyborami jest dość głupie.
Dla mnie są chujowi. Na nikogo nie zagłosuję.
ZaKotem napisał(a): Ciekawe doświadczenie. Ja nigdy się z nieuprzejmymi gliniarzami nie spotkałem, ale po takim czymś raczej bym się pewnie zanarchizował. Natomiast zastanawiam się (oczywiście nie jest o żadne blamowanie wiktymów) czy twój wygląd nie wskazuje (cóż z tego, że akurat fałszywie) na przynależność do pewnej subkultury powszechnie znanej z agresji, niechęci do pracy i niskiej inteligencji? U ciebie akurat łysa pała to wolny wybór, ale w Ameryce miliony ludzi mają ryje w taki właśnie sposób kojarzące się policjantom. Nawet tym policjantom, którzy sami takie mają. I w związku z tym mają oni niezwykle podobne doświadczenia w kontakcie z policją i... podobny stosunek do państwa. Znaczy, z twojego doświadczenia wynika, że jesteś nigga.
Muszę założyć ruch BLM - Bald Lives Matters - przeciwko dyskryminacji łysych. Czasami w niektórych sklepach ochroniarze za mną ciągle łażą, chyba im na złodzieja wyglądam.
bert04 napisał(a): Nawet gdyby Twój zarzut "miał moc", to nadal nie jest sprawa, za którą adekwatną reakcją jest uduszenie.
Oczywiście, że racja.
bert04 napisał(a): Dlatego Twój symetryzm o "debilu który zabił debila" był mocno nieprzemyślany.
Racja. Niemniej ciągle drażni mnie santosubitowanie. Ale ja chyba ogólnie nie lubię takich klimatów.
bert04 napisał(a): Nie za bardzo wiem, jak chciałbyś to osiągnąć. Pomnik szlachetnego czerwonoarmiejca niosącego kagane wolności a pod spodem tablica?
Tak.
bert04 napisał(a): Mogą się zdarzyć jeszcze gorsze, jak śmierć Igora Stachowiaka. Nie pamiętasz już, co wtedy pisałeś w temacie?
Nie pamiętam już

bert04 napisał(a): Chwilowo tego nie robią. Ale posągi Martina Luthera Kinga są regularnie niszczone, czy przez wandali czy rasistów, nie wiadomo, ale gugiel wyrzuca masę przypadków. Natomiast polscy narodowcy upatrzyli sobie za objekt nienawiści taką oto instalację:
Ok, czyli ludzie to ogólnie chuje i nikt z nikim się nie dogada. Że tak powiem - ludzie będę się ze sobą tak jak Trzaskowski z Dudą na debacie.
bert04 napisał(a): No konkretnie to po 1995 i 2004, a i przedtem było umorzenie długów. Jak mają państwa poza NATO i UE, przerabia Ukraina, jak mają państwa z długami, reszta świata. W latach 90-tych startowaliśmy z prawie 50 mdl USD długu, zakończyliśmy przed zmianą tysiącleci z nieco ponad 30
Nom, było trochę tej pomocy. Ale musiała paść na podatny grunt - bez tego niewiele by się zmieniło.
bert04 napisał(a): No jest jednak różnica między bojówkami strukturalnie połączonymi z partiami a wandalami.
Tak, ale brak potępienia wandali świadczy, że coś jest na rzeczy.
bert04 napisał(a): Byłeś zbyłeś przykład z Twojego (?) Radomia 76, jak to w czasie krótkich zamieszek ograbiono jakieś 100 sklepów (patrz niżej). Kazałbyś KOR-owcom tłumaczyć się, dlaczego własnymi piersiami nie bronili sklepikarzy?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wydarzenia_radomskie
PS: Nie lubię się powtarzać, a tak o Radomiu jak i o Igorze S. już raz pisałem.
Sorki, że czasem nie na wszystko odpisuję, ale mam sytuację ciężką czasowo. Staram się jak mogę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać