lumberjack napisał(a): Przypisywanie powierzchowności wszystkim murzynkom jest stereotypowym i krzywdzącym uogólnieniem - przecież kobiety o innych kolorach skóry też potrafią być powierzchowne.
Pisząc o powierzchowności, miałem na myśli aparycję, czyli wygląd zewnętrze a nie cechy charakteru.
żeniec napisał(a): Preferencje jeszcze nie są rasistowskie, no chyba, że objawiają się poprzez "nie podobają mi się czarni, więc powinni jechać drugim wagonem".
To kamień z serca.
Bez problemu znoszę ich obecność w moim otoczeniu, ale przyznam się ze wstydem, że moje odczucia estetyczne są wtedy nieco zachwiane. Ponoć mają tak wszyscy biali, którzy wychowywali się w homogenicznych społeczeństwach. Cóż, mam nadzieję, że z czasem się przyzwyczaję.
Inaczej ma się sprawa z muzułmanami - tych nie trawię za ich ryt kulturowy, a utwierdził mnie w tym przekonaniu mój wieloletni znajomy - Turek, który w Polsce podaje się za Bułgara, bo ze swoją rodzimą konfesją i kulturą z nią związaną nie chce mieć nic wspólnego. Wielokrotnie mnie przestrzegał, że takija u europejskich muzułmanów, to druga natura. W rzeczywistości, prawowity muzułmanin gardzi innowiercami i ma ich za psy niewierne, których miejsce jest w piekle.
Skoro jednak śmierć ustanawia porządek świata, może lepiej jest dla Boga, że się nie wierzy w niego i walczy ze wszystkich sił ze śmiercią, nie wznosząc oczu ku temu niebu, gdzie on milczy.
Albert Camus
Albert Camus