To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diuna [film 2020] - i książki, gry, seriale, film Lyncha...
Sofeicz napisał(a): Chyba pierwszy raz, kiedy dłużyzny mnie nie raziły. Chyba to zasługa dobrej muzyki Zimmera.
Obawiam się, że ten czar zniknie w drugiej części pod zwałami naparzanek.
Nie ma co się tego obawiać. To nie jest tak, że film cały czas pędzi i stał się nagle jakimś akcyjniakiem z Tomem Cruisem. Są momenty spowolnienia, spacery po pustyni, poznajemy jakieś dodatkowe smaczki ze świata przedstawionego, oglądamy wydarzenia z różnych planet. Pamiętajmy też, że film trwa 2h 46 min czyli 11 minut dłużej niż pierwsza część.
Odpowiedz
Hans Żydenstein
Cytat:W najnowszej DIunie pojawia się także humor, sala kinowa zaczęła się śmiać, czego nie można było doświadczyć w części pierwszej.
To prawda, pewnych skojarzeń po prostu nie dało się uniknąć. Duży uśmiech
Cytat:No cóż, trzeba pewnie znowu będzie kilka lat czekać, ale myślę że przy tym zainteresowaniu potwierdzenie produkcji Dune: Messiah jest tylko formalnością.
Jakby to powiedział Stilgar: "There are signs..."
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
Widziałem drugą część. Owszem jest więcej akcji, jest bardziej epicko, ale gdzieś w tym wszystkim fabuła się zagubiła. Nie jest to zły film ale pierwsza część jakoś bardziej mnie urzekła. Momentami są też dłużyzny, mogli go trochę bardziej moim zdaniem pociąć.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
A ja jestem zachwycony i mam poczucie, że trudno było zrobić to lepiej. Praktycznie każde odejście od materiału źródłowego dało się uzasadnić zmianą medium. Do czego można się przyczepić? Może do tego, że skrzywdzono Stilgara (wydaje mi się, że książkowy Stilgar został zjedzony przez Chani). Imperatora też nie wyobrażałem sobie jako tak kruchego.

Natomiast dwie rzeczy uznam za lepsze niż w książce.

Spoiler!
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.

— Brandon Sanderson
Odpowiedz
zefciu napisał(a): Natomiast dwie rzeczy uznam za lepsze niż w książce.

Spoiler!

Jeżeli chodzi o te dwie rzeczy
Spoiler!
Odpowiedz
Spoiler!
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.

— Brandon Sanderson
Odpowiedz
https://www.instagram.com/reel/C4V2-dyog...OGU5cDJkOA==

Niestety filmik, ale za to krótki i super. Opowiada co ma wspólnego Diuna z grzybkami XD
Sebastian Flak
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości