Liczba postów: 21,693
Liczba wątków: 218
Reputacja:
974
Wyznanie: ate 7 stopnia
No i nadejszła wiekopomna chwila - Suweren wybrał i ... zaczęło się dziać.
Ludziska przerzucili się z oper mydlanych na obrady nowego Sejmu, gdzie marszałek wznosi się na wyżyny retoryki, jedne typy rwą się do mównicy a inne latają z gaśnicami.
Sytuacja jest mocno dynamiczna i nieprzewidywalna.
Jak sądzicie - w jakim kierunku to pójdzie?
Czy nowy rząd pod starym kierownictwem da radę?
I ogólnie, jak będzie się działo czyszczenie tej Stajni Augiasza?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 12,303
Liczba wątków: 89
Reputacja:
884
Jak zwykle, będzie szum i pokazówka, ale nikt nikogo nie pociągnie do odpowiedzialności.
Sebastian Flak
Sofeicz napisał(a): Jak sądzicie - w jakim kierunku to pójdzie? Generalnie w kilku kierunkach:
1. PiS robiący wszystko, aby miała miejsce obstrukcja działań nowej kalicji rządzącej. To już widzimy.
2. Różne, napełniające nas nadzieją na przyszłość gesty, takie jak wybór nowego RPD, hymn etc.
3. Tarcia i chaos związane z rządami trzypartyjnej koalicji (to już widzieliśmy w sprawie wiatraków), co ma swoje złe (bo można je wykorzystać do walenia w rząd) i dobre (bo to jest właśnie cecha pluralizmu i demokracji, że takie tarcia są).
Gawain napisał(a): Jak zwykle, będzie szum i pokazówka, ale nikt nikogo nie pociągnie do odpowiedzialności. Zbyt wiele padło deklaracji, że pociągnie, aby teraz nie pociągnął. Oczywiście dyskusyjna jest skala tego pociągnięcia.
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 0
Reputacja:
10
"Klimat umiarkowany o nieumiarkowanych zmianach"
Liczba postów: 10,173
Liczba wątków: 43
Reputacja:
1,020
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-...Id,7206901
"Powiedz, że masz straszny ból tyłka z powodu utraty stołka bez mówienia, że masz straszny ból tyłka z powodu utraty stołka"
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 3,453
Liczba wątków: 17
Reputacja:
356
DziadBorowy napisał(a): https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-...Id,7206901
"Powiedz, że masz straszny ból tyłka z powodu utraty stołka bez mówienia, że masz straszny ból tyłka z powodu utraty stołka"

Bocheński już robi kampanię. Pewnie wystartuje na Prezia Wawy. Moooże wystartuje na Prezia Polski. Ale raczej nie. Na Prezia Polski pewnie wystartują Trzask of Ski, Witek/Płażyński, SejmOn Marszałkownia, Venus von Thorn, Jaki-Taki, Memcen, Braun/Korwin, Piech i jakieś małe planktoniki niewarte wzmianki. Ja się coraz bardziej przekonuję do głosu na Wenus z Torunia.
Liczba postów: 1,201
Liczba wątków: 13
Sofeicz napisał(a):No i nadejszła wiekopomna chwila - Suweren wybrał i ... zaczęło się dziać.
Ludziska przerzucili się z oper mydlanych na obrady nowego Sejmu, gdzie marszałek wznosi się na wyżyny retoryki, jedne typy rwą się do mównicy a inne latają z gaśnicami.
Sytuacja jest mocno dynamiczna i nieprzewidywalna.
Jak sądzicie - w jakim kierunku to pójdzie?
Czy nowy rząd pod starym kierownictwem da radę?
I ogólnie, jak będzie się działo czyszczenie tej Stajni Augiasza?
Cała ta sytuacja i wczorajsze tzw pytania do Tuska napawa mnie jedną myślą: w Sejmie nie powinny odbywać się jakiekolwiek uroczystości związane z jakąkolwiek religią.
A jak będzie?
Tusk to nie mój typ. Bedę wnikliwie obserwować.
geranium napisał(a): w Sejmie nie powinny odbywać się jakiekolwiek uroczystości związane z jakąkolwiek religią. Koncepcję świeckości możemy rozumieć na dwa sposoby (i spektrum pomiędzy nimi). Albo jako usunięcie z przestrzeni publicznej wszystkiego co religijne, albo jako maksymalną swobodę wyrażania religijnych przekonań dla wszystkich. Polską tradycją (w odróżnieniu np. od Francji) jest raczej ta druga tradycja interpretacji i taka też była od lat praktykowana m. in. w Sejmie.
No i teraz pytanie, jeśli by to się miało zmienić, to dlaczego? Bo zdecydowanie nie podoba mi się podnoszenie tego tematu akurat teraz, w tym kontekście. Śmierdzi mi to victim blamingiem, szczerze mówiąc, aby rozważać usuwanie symboli religijnych dlatego akurat, że ktoś z powodu tych symboli został zaatakowany przez narodowego zdrajcę. Taka różnica między „wprowadźmy dress-code”, a „wprowadźmy dress-code, bo wyzywająco ubrana kobieta została wczoraj zgwałcona”. Niby ten sam postululat, ale jak istotny kontekst.
14.12.2023, 13:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.12.2023, 13:14 przez geranium.)
zefciu napisał(a): geranium napisał(a): w Sejmie nie powinny odbywać się jakiekolwiek uroczystości związane z jakąkolwiek religią. Koncepcję świeckości możemy rozumieć na dwa sposoby (i spektrum pomiędzy nimi). Albo jako usunięcie z przestrzeni publicznej wszystkiego co religijne, albo jako maksymalną swobodę wyrażania religijnych przekonań dla wszystkich. Polską tradycją (w odróżnieniu np. od Francji) jest raczej ta druga tradycja interpretacji i taka też była od lat praktykowana m. in. w Sejmie.
No i teraz pytanie, jeśli by to się miało zmienić, to dlaczego? Bo zdecydowanie nie podoba mi się podnoszenie tego tematu akurat teraz, w tym kontekście. Śmierdzi mi to victim blamingiem, szczerze mówiąc, aby rozważać usuwanie symboli religijnych dlatego akurat, że ktoś z powodu tych symboli został zaatakowany przez narodowego zdrajcę. Taka różnica między „wprowadźmy dress-code”, a „wprowadźmy dress-code, bo wyzywająco ubrana kobieta została wczoraj .... To jest dosyć dobry moment. Wszyscy "pytacze" zaczynali swą wypowiedź w ten sam sposób: Dotąd byli prześladowani tylko katolicy. I nikt nie reagował...
Teraz dopiero ktoś zareagował.
Gdyby był konsensus, że swoją religię zostawiamy przed wejściem do gmachu sejmu cała sytuacja byłaby znacznie bardziej zdrowa.
Dodatkowy kontekst to wojna na Bliskim Wschodzie.
Ja pamietam jeszcze Arafata w arafatce.
Natomiast Braun to zwykły chuligan i obciążanie Chołowni za to co się wydarzyło jest perfidią.
Zaczęłam słuchać po występie Brauna. Może coś przeoczyłam.
To nie jest koncepcja świeckości .
To szerszy temat.
Odsyłam do filozofii Rawlsa.
geranium napisał(a): To jest dosyć dobry moment. To jest fatalny moment. Dlaczego — uzasadniłem.
Cytat:Kod: [color=#333333][size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]
Pytanie to co zawsze — czy w innym kolorze Twoje słowa tracą sens?
Cytat:Dotąd byli prześladowani tylko katolicy. I nikt nie reagował...
Teraz dopiero ktoś zareagował.
Oczywiście jest to bzdura na kółkach. Reagowano nawet na opinię Dody Elektrody, która została skazana na karę pieniężną za opinię, że Biblia była pisana pod wpływem narkotyków. Ale oczywiście te wypowiedzi tych pytaczy doskonale pokazują, jak obłudnym jest większość głosów o „świeckość”, które teraz słyszymy.
Cytat:Gdyby był konsensus, że swoją religię zostawiamy przed wejściem do gmachu sejmu cała sytuacja byłaby znacznie bardziej zdrowa.
Ale takiego consensusu nie ma.
Cytat:Dodatkowy kontekst to wojna na Bliskim Wschodzie.
Za który mieszkający w Polsce Żydzi odpowiadają, gdyż?
Cytat:Natomiast Braun to zwykły chuligan i obciążanie Chołowni za to co się wydarzyło jest perfidią.
Całe szczęście, że nikt poza chuliganem Czarnkiem tego nie robi.
Cytat: To nie jest koncepcja świeckości .
Gdyż? Jak definiujesz świeckość? USA uważają się za świeckie nawet posiadając własny, parareligijny system rytuałów (tzw. deizm ceremonialny). Wydaje mi się, że zapraszanie różnych osób, by dzieliły się elementami swojej kultury nie stoi w sprzeczności ze świeckością, o ile nie ma tutaj jakiegoś faworyzowania, czy decydowania, która z tych kultur jest słuszna, bądź niesłuszna.
Co innego zapraszanie a co innego wprowadzanie sfery sacrum w sferę profanum .
Niech sobie przyjedzie czlowiek i opowiada o przeżyciach jak Frankl. Ale nie modly i okadzanie.
Choinka tez juz dzisiaj jest elementem kultury a nie wyznacznikiem swiatopogladu i zaangazowanie religijnego.
Nie sluchaleś pytaczy. Odsluchaj sobie z uwagą ponownie.
Uwazasz, ze zostawianie obrzadkow religijnych poza murami Sejmu jest zle?
Zapalenie tych świeczek bylo obrzadkiem religijnym?
Czy to byla tylko ich choinka? Jesli tak to tym bardziej Braun to glupek..
A ta chanuka to byla tylko dla Polaków pochodzenia żydowskiego?
Dla Ciebie zly moment , dla mnie dobry.
geranium napisał(a): Co innego zapraszanie a co innego wprowadzanie sfery sacrum w sferę profanum .
(…)
Choinka tez juz dzisiaj jest elementem kultury a nie wyznacznikiem swiatopogladu i zaangazowanie religijnego. No i widzisz — sama przedstawiasz argument, który pokazuje, że sfery sacrum i profanum bardzo się przenikają. A u Żydów przenikają się szczególnie, przynajmniej w porównaniu z chrześcijanami. Żydzi w dzisiejszych czasach zwykle nie są zbyt religijni w tym znaczeniu, w jakim religijni są chrześcijanie. Raczej są przywiązani do swojej kultury. Hanuka celebruje wszak historyczny opór przed hellenizacją.
Cytat:Nie sluchaleś pytaczy. Odsluchaj sobie z uwagą ponownie.
Błagam. Daruj sobie ten styl.
Cytat:Uwazasz, ze zostawianie obrzadkow religijnych poza murami Sejmu jest zle?
Nie, nie uważam. Uważam, że gdybyśmy mieli taką tradycję, że się generalnie żadnych symboli religijnych i żadnych obrzędów religijnych nie prowadzi w Sejmie, to byłoby OK. Ale nie mamy. A Braun dokonał aktu agresji na konkretną grupę ludzi. Pisałem już o tym raz, ale zignorowałaś.
Cytat:Zapalenie tych świeczek bylo obrzadkiem religijnym?
Było.
Cytat:Czy to byla tylko ich choinka?
Zależy pewnie, jak dla kogo. Ale ja naprawdę nie siedzę w głowie uczestników tej uroczystości.
Cytat:Jesli tak to tym bardziej Braun to glupek..
Nieee. Braun działał celowo i z wyrachowaniem. Chciał dokonać obrzydliwego antysemickiego ataku i dokonał obrzydliwego antysemickiego ataku. W tej sytuacji dyskutowanie o tym, czy nasza kultura świeckości jest taka, jaka powinna być to zmienianie tematu. Gdyby nie było chanukii w Sejmie, to Braun by wymyślił coś innego.
Cytat:A ta chanuka to byla tylko dla Polaków pochodzenia żydowskiego?
Zaproszono wszystkich zainteresowanych. Inna sprawa, że od przedwczoraj coroczna obecność chanukii w Sejmie stała się bez mała polską racją stanu.
Cytat:Dla Ciebie zly moment , dla mnie dobry.
Napisałem i uzasadniłem, dlaczego jest to w ogóle zły moment na takie rozważanie. To nie był tylko wyraz uczucia, że ja się źle z tą dyskusją czuję.
14.12.2023, 15:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.12.2023, 15:21 przez geranium.)
Liczba postów: 49
Liczba wątków: 3
Reputacja:
7
Wyznanie: Ciężko powiedzieć
TVP Info zamilkło...
Zarówno telewizja jak i strona internetowa. Trzeba im przyznać, że robią niezłą scenkę, optycznie to nawet wygląda jak "zamach"... gdyby tylko sami siebie nie wyłączyli, a na to wygląda.
Zaczynam się naprawdę bać napięcia podczas świąt, rodzinka jest praktycznie z całego spektrum minus może Konfederacja.
"Carl nie chciał po prostu wierzyć: on chciał wiedzieć."
- Ann Druyan
Reputacja:
356
Reputacja:
1,020
A mi sposób w jaki zabrali się za media publiczne bardzo się nie podoba. Ponoć mieli pierdyliard różnych wariantów jak to załatwić zgodnie z prawem a tymczasem okazuje się, że minister wydaje rozporządzenie na podstawie uchwały Sejmu? Nosz kurwa jego mać - przecież to jest dokładnie to co odpierdalał przez ostatnie lata PIS.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
20.12.2023, 13:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.12.2023, 13:35 przez Ayla Mustafa.)
Reputacja:
1,020
Tylko wątpię aby rozporządzenie na podstawie Kodeksu Spółek Handlowych było adekwatne do ustaw, które regulują kompetencje tej PISowskiej Rady Nediów Narodowych. Można tego tak próbować bronić - ale mi to zgrzyta i śmierdzi tym, co przez ostatnie 8 lat robił PIS.
Reputacja:
356
DziadBorowy napisał(a): Tylko wątpię aby rozporządzenie na podstawie Kodeksu Spółek Handlowych było adekwatne do ustaw, które regulują kompetencje tej PISowskiej Rady Nediów Narodowych. Można tego tak próbować bronić - ale mi to zgrzyta i śmierdzi tym, co przez ostatnie 8 lat robił PIS. Rada Mediów Narodowych jest niezgodna z Konstytucją w zakresie dublowania konstytucyjnych kompetencji Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Konstytucję należy stosować także bezpośrednio (art. 8 ust. 2 Konstytucji RP). Nowy rząd stosuje prawo w całej rozciągłości.
Liczba postów: 21,693
Liczba wątków: 218
Reputacja:
974
Wyznanie: ate 7 stopnia
DziadBorowy napisał(a): A mi sposób w jaki zabrali się za media publiczne bardzo się nie podoba. Ponoć mieli pierdyliard różnych wariantów jak to załatwić zgodnie z prawem a tymczasem okazuje się, że minister wydaje rozporządzenie na podstawie uchwały Sejmu? Nosz kurwa jego mać - przecież to jest dokładnie to co odpierdalał przez ostatnie lata PIS.
A mnie się właśnie podoba - w końcu PiS rozwinął czerwony dywan przed nową władzą sam prowadząc tak chamską politykę i likwidując wszelkie bezpieczniki.
Według mnie Tusk postanowił, że trzeba sprawy załatwić szybko.
I bardzo dobrze - czysta radość obserwować pisiorów, jak zbite psy.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
|