He he hi hi. Ale wiesz o tym że wszystkie renomowane Uniwersytety chwalą się ciągłością z czasami Średniowiecznymi? Btw, Ja przez połowę Średniej szkoły to albo spałem albo urywałem się z lekcji. A na religii akurat słuchałem. Zresztą, w Średniej nie ma takich przedmiotów jak chemia, biologia i inne tego typu pozytywistyczne bzdury. Nigdy też nie studiowałem, ale jakbym zaczął to pewnie robiłbym to samo
Religia w szkole
|
Liczba postów: 1,780
Liczba wątków: 13 Dołączył: 12.2017 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Katolickie
12.01.2019, 21:05
Ciagłość historyczna to nie to samo, co nauki rodem ze średniowiecza. Islam też kiedyś oznaczał postęp w stosunku do czasów przedislamskich.
Rozsadziło mi antenę.
12.01.2019, 21:36
Liczba postów: 2,160
Liczba wątków: 21 Dołączył: 11.2018 Reputacja: 64 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Nondualism
Quinque
Cytat:Ja przez połowę Średniej szkoły to albo spałem albo urywałem się z lekcji. Jakoś mnie to nie dziwi.
Liczba wątków: 13 Dołączył: 12.2017 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Katolickie Rodica napisał(a): Ciagłość historyczna to nie to samo, co nauki rodem ze średniowiecza. Owszem. W Średniowieczu poziom nauczania był znacznie wyższy niż obecnie. Nad czym ubolewam Edit: Rodica napisał(a):Islam też kiedyś oznaczał postęp w stosunku do czasów przedislamskich Przejedzenie dokonań podbitych cywilizacji jest postępem? Ciekawe Lampart napisał(a):Jakoś mnie to nie dziwi Przypomnę tylko że nie odpowiedziałeś na poniższy post https://ateista.pl/showthread.php?tid=14...#pid703549 Ostatni na stronie Więc z łaski swojej daruj sobie takie teksty jak nie masz nic mądrego do przekazania
12.01.2019, 22:58
Liczba postów: 18,869
Liczba wątków: 206 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 693 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
12.01.2019, 23:23
Liczba wątków: 13 Dołączył: 12.2017 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Katolickie
Najpierw zadaj pytanie w sposób grzeczny
13.01.2019, 02:26
Liczba postów: 2,160
Liczba wątków: 21 Dołączył: 11.2018 Reputacja: 64 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Nondualism
Quinque
Cytat:Przypomnę tylko że nie odpowiedziałeś na poniższy post Nie odpowiedziałem, bo nie chciałem - nie dam się wciągnąć w dyskusję na poziomie absurdu tłumacząc "co złego czy gorszącego w aprobowaniu niewolnictwa". Za samo to pytanie licz sobie wirtualnego minusa i taka jest moja OSTATECZNA odpowiedź. Poza tym to nie związku z tym tematem! ![]() W tym temacie piszesz, że fizyka, chemia, biologia to pozytywistyczne bzdury i, że w średniowieczu był wyższy poziom nauczania, to ciekawe, bo pozytywizm to nurt filozoficzny.
Liczba postów: 515
Liczba wątków: 0 Dołączył: 02.2014 Reputacja: 34 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Ateista - stopień 77 DziadBorowy napisał(a): Przewodniczący Komisji Wychowania Katolickiego KEP bp Marek Mendyk skrytykował pomysł, aby obniżyć wiek, w którym uczeń może sam decydować czy chce chodzić na lekcje religii, gdyż ogranicza prawo rodziców do wychowania. Czyli przykładowo wiek w którym młody człowiek może podjąć decyzję o tym czy być bierzmowanym, nie jest wiekiem odpowiednim do tego aby młody człowiek sam zadecydował o tym czy chodzić na lekcje religii.A czego się spodziewałeś? Sądziłeś, że ten pasożyt dobrowolnie odessie się od państwowego cycka i przejdzie na własny garnuszek? DziadBorowy napisał(a): (nie spotkałem się z tym pomysłem, ale skoro biskup krytykuje, ktoś go musiał przedstawić)Projekt przedstawiła B. Nowacka. Obecnie trwa zbiórka podpisów. Oczywiście ustawa nie ma szans wejść nawet pod obrady w obecnym sejmie, ale efekt propagandowy na pewno będzie zauważalny. https://oko.press/skonczmy-z-finansowani...est-ubogi/ Cytat:Autorzy projektu ustawy proponują:Podkreślenie moje. Kontestator napisał(a): Ok mamy demokrację, ustalmy to demokratycznie. Więc ja głosują za tym aby religia w szkole została. Większość osób się ze mną zgodzi.No, to masz pecha, bo polskie społeczeństwo zaczyna powoli wyswobadzać się z tej zarzuconej na nią katolickiej, lepkiej od mentalnych fekaliów pajęczej sieci. https://www.rp.pl/Kosciol/190119825-Sond...nstwa.html Tylko 28% jest za finansowaniem tej pseudonaukowej propagandy z budżetu państwa. Myślę, że w tej sytuacji nie będzie problemu, aby w przyszłości wyprowadzić katechezy także poza szkolne mury.
Skoro jednak śmierć ustanawia porządek świata, może lepiej jest dla Boga, że się nie wierzy w niego i walczy ze wszystkich sił ze śmiercią, nie wznosząc oczu ku temu niebu, gdzie on milczy.
Albert Camus
Liczba postów: 504
Liczba wątków: 5 Dołączył: 05.2015 Reputacja: 139 Płeć: nie wybrano Wyznanie: napisałbym "ateista", ale przecież to nie wyznanie
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7...#s=BoxMMt1
Cytat:Ponad połowa Polaków chce, aby religia nadal była nauczana w szkole. Jednak aż 66 proc. badanych uważa, że Kościół powinien płacić za lekcje bez względu na to, czy odbywałyby się w szkole czy w przykościelnych salkach. Tak wynika z sondażu Kantar dla Gazeta.pl, "Gazety Wyborczej" i radia TOK FM. Wyłania się stąd bardzo ładne, kompromisowe rozwiązanie: religia w szkole, ale płaci kościół. Takie źródło finansowania lekcji religii jest zresztą popierane przez większość katolików: Cytat:Wierzący podzieleni Status quo nie ma w obecnej sytuacji żadnego uzasadnienia, a podtrzymywane jest przez partykularne interesy kościoła i polityków szukających jego poparcia.
"Sokrates nieodmiennie doprowadzający sofistę do milczenia- czy skłaniał go do milczenia prawomocnie? - Tak, sofista nie wie tego, co myślał, że wie; ale to nie jest jeszcze triumf Sokratesa. Nie może tu chodzić o: „A widzisz! Ty tego nie wiesz!" - ani o triumfalne: „A więc wszyscy nic nie wiemy!""
10.07.2020, 20:52
A czy w USA lekcje religii chrześcijańskiej są w szkole i przedszkolu czy w kościele?
W Niebie są Chóry Anielskie i nie płynie czas
W Niebie na 1 chmurze 250 aniołów śpiewa Lulajże Jezuniu Anioły stoją w 5 szeregach a przed nimi leży goły 40 letni Jezus i dłubie w nosie W Niebie na 2 chmurze na drewnianym krześle siedzi goła Maryja i słucha 15/6 modlitw, 8/7 śpi, 1/7 robi kupę do nocnika o 22:00 W każdy piątek o 23:00 otwierają się przestworza i Maryja wywala kupy z nocnika do Wisły na wlocie do Warszawy... Jezus i Maryja w Niebie są goli, ponieważ kościół twierdzi, że ludzie w Niebie już nic nie potrzebują więc nie potrzebują już ubrań - nawet majtek. Maryja jednak nosi na głowie koronę a na ręce zegarek
11.07.2020, 08:28
Liczba postów: 4,966
Liczba wątków: 27 Dołączył: 06.2017 Reputacja: 1,085 Płeć: mężczyzna Wyznanie: kult kota gąska9999 napisał(a): A czy w USA lekcje religii chrześcijańskiej są w szkole i przedszkolu czy w kościele?W USA prowadzenie lekcji religii w szkołach publicznych zostało zabronione w roku 1962, kiedy Sąd Najwyższy uznał to za niekonstytucyjne. Co ciekawe, w Polsce religia została wycofana że szkół niemal w tym samym czasie, w 1961. Ale z jakiegoś powodu nikt nie mówi, że wtedy Ameryki nie było, bo rządzili tam komuniści którzy chcieliby tylko komunizować. Dziwne.
11.07.2020, 12:07
Liczba postów: 13,202
Liczba wątków: 355 Dołączył: 10.2006 Reputacja: 713 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Ortodoks ZaKotem napisał(a): W USA prowadzenie lekcji religii w szkołach publicznych zostało zabronione w roku 1962, kiedy Sąd Najwyższy uznał to za niekonstytucyjne. Co ciekawe, w Polsce religia została wycofana że szkół niemal w tym samym czasie, w 1961. Ale z jakiegoś powodu nikt nie mówi, że wtedy Ameryki nie było, bo rządzili tam komuniści którzy chcieliby tylko komunizować. Dziwne.Czemu dziwne? Przecież w Polsce rzeczywiście rządzili wtedy komuniści, którzy chcieli komunizować i którzy byli zależni od zewnętrznego ośrodka władzy na tyle, że nie dało się nazywać Polski krajem suwerennym. Fakt, że podjęto podobną decyzję, co w suwerennych USA o niczym tutaj nie świadczy.
„Przybądź i bądź, bez zarzutu
Tak dla Tutsi, jak dla Hutu” – Spięty
11.07.2020, 12:44
Liczba postów: 4,966
Liczba wątków: 27 Dołączył: 06.2017 Reputacja: 1,085 Płeć: mężczyzna Wyznanie: kult kota zefciu napisał(a): Czemu dziwne? Przecież w Polsce rzeczywiście rządzili wtedy komuniści, którzy chcieli komunizować i którzy byli zależni od zewnętrznego ośrodka władzy na tyle, że nie dało się nazywać Polski krajem suwerennym. Fakt, że podjęto podobną decyzję, co w suwerennych USA o niczym tutaj nie świadczy.Chodzi o to, że nie wszystko, co robią komuniści, jest komunistyczne lub z komunistycznych motywacji. Zresztą, w 1951 komunizm był bardziej komunistyczny niż w 1961, a nikt wtedy religii ze szkół nie usuwał.
Liczba postów: 13,202
Liczba wątków: 355 Dołączył: 10.2006 Reputacja: 713 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Ortodoks ZaKotem napisał(a): Chodzi o to, że nie wszystko, co robią komuniści, jest komunistyczne lub z komunistycznych motywacji.No ale to akurat było. Czasami dwa różne podejścia mogą dawać w jakichś tam szczegółach te same działania. Czym innym jest rozumienie świeckości w duchu I poprawki, a czym innym wojujący ateizm socjalizmu w bloku sowieckim. Cytat:Zresztą, w 1951 komunizm był bardziej komunistyczny niż w 1961, a nikt wtedy religii ze szkół nie usuwał.Bo ja wiem, czy był… Bardziej zamordystyczny był na pewno. Ale niekoniecznie bardziej ideowy. Stalin pod koniec życia w coś tam nawet sam wierzył. A wszak odwilż nie była prowadzona w duchu dekomunizacji, ale powrotu do prawdziwego, czystego marksizmu.
„Przybądź i bądź, bez zarzutu
Tak dla Tutsi, jak dla Hutu” – Spięty
11.07.2020, 16:09
zefciu napisał(a):No ale to akurat nie było. Komuniści skupili się przede wszystkim na walce z Kościołem Katolickim i jego hierarchią gdyż stanowili oni zagrożenie dla monopolu władzy. Po 1944 r. wspierali mniejsze związki wyznaniowe ( np. Kościół Polskokatolicki) i zależało im na tym, aby uniezależnić polski KK od Watykanu i zbudować kościół narodowy. Nie chodziło o religię samą w sobie a o ograniczenie wpływów KK. Gdyby chodziło o wojujący ateizm to nie byłoby na przykład ruchu księży patriotów.ZaKotem napisał(a): Chodzi o to, że nie wszystko, co robią komuniści, jest komunistyczne lub z komunistycznych motywacji.No ale to akurat było. Czasami dwa różne podejścia mogą dawać w jakichś tam szczegółach te same działania. Czym innym jest rozumienie świeckości w duchu I poprawki, a czym innym wojujący ateizm socjalizmu w bloku sowieckim. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości