To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: W hymnie zmieniłbym:
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tekst
11.32%
6 11.32%
Muzykę
1.89%
1 1.89%
Tekst i muzykę
32.08%
17 32.08%
Niczego nie trzeba zmieniać. Obecny hymn jest dobry.
54.72%
29 54.72%
Razem 53 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hymn Polski
Jeśli ktoś opowiedział się za zmianą, to proszę o doprecyzowanie w tym temacie co i na co winno zostać zmienione.

Osobiście zmieniłbym muzykę na bardziej szlachetną i podniosłą. Na którąś z kompozycji Krzesimira Dębskiego, np. na początek, środek albo (a może - i?) końcówkę tego utworu: http://www.youtube.com/watch?v=0drHclGf0oE

Nie wiem tylko czy, a jeśli tak, to jak (może poprzez zmianę intonacji?) dałoby się dopasować do tego utworu słowa z obecnego hymnu. Czy może w ogóle znacie teksty, które na hymn nadawałyby się bardziej?

Temat jest skierowany do tych ludzi, którzy darzą Ojczyznę uczuciem sympatii. Resztę forumowiczów uprzejmie proszę o nie zabieranie głosu w temacie.

ps
Dodatkowa informacja dla każdego, kto nie zrozumiał prośby: jak nie lubisz Polski to wyjebuj z tematu!

Oczko
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Kurde, zaznaczyłem nie to co trzeba.

Zaktualizowałbym tekst nieco, dorzucając może jeszcze jedną zwrotkę o bohaterskich, patriotycznych czynach najnowszych Język Aaaa zresztą, i tak by nikt jej nie śpiewał.
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Tekst i muzykę...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2024r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Całość bym zmieniła. Na przykład na "Marsz Pierwszej Brygady".
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
lumberjack napisał(a):Osobiście zmieniłbym muzykę na bardziej szlachetną i podniosłą.

Według mnie jest podniosła. O wiele gorzej jakby naszym hymnem byłaby "Rota".

[Obrazek: Banner-the-skywalker-family-10169607-600-120.jpg]

EH
Odpowiedz
Tekst jest dobry na przyśpiewkę żołnierską - jak na hymn, według mnie, tragedia.
Wybrane przykłady

1. Jeszcze Polska nie zginęła

Tłumaczenie tego zwrotu:
Polska ledwo zipie, Polska umiera. Analogiczne do "Nie myśl o różowych słoniach". Nigdy bym nie pomyślał, że Polska może umrzeć, gdyby nie ten hymn. Kontekst hymnu powinien brzmieć raczej: Polska żywa, poteżna i silna niż słaba i umierająca.

2. Dał nam przykład Bonaparte jak zwyciężać mamy.

Tłumaczenie:

Sami nie umiemy zwyciężać, dopiero obcy wódz weźmie nas w opiekę (dzieci specjalnej troski) i nauczy nas jak się bić.

3. Przejdziem Wisłę, przejdziem Wartę, będziem Polakami.

Tłumaczenie:

Narazie nie jesteśmy Polakami. Dopiero będziemy.

4. Już tam ojciec do swej Basi
Mówi zapłakany —
Słuchaj jeno, pono nasi
Biją w tarabany.

"Zajebista" zwrotka. W sam raz do hymnu, a może nawet jako refren ;/

5. Co nam obca przemoc wzięła.

Tłumaczenie:
Jesteśmy wszyscy nieudacznikami, daliśmy się wydupczyć przemocą. Teraz się odgrażamy...

Do melodii nie mam zastrzeżeń, ale słyszałem lepsze.
Odpowiedz
Cóż, nie da się ukryć, że najlepszym i najbardziej podniosłym hymnem jaki powstał, jest hymn ZSRR. Odsuwając całkowicie na bok ideologię, jego się naprawdę słucha z przyjemnością i od razu widać, że idealnie spełnia swoją funkcję. Zresztą, sowieci byli w tej kategorii mistrzami. Tak samo, jak zdecydowanie najlepszą pieśnią wojskową, jest w moim mniemaniu Swiaszcziennaja Wojna. W obu przypadkach i tekst i melodia wzajemnie się uzupełniają, tworząc niepowtarzalny klimat.
A polski... cóż, Tunga ładnie to podsumował. Wyraźnie da się z tekstu wyciągnąć wniosek, że Polska jest słaba i dopiero może będzie silna. I faktycznie, biorąc pod uwagę czasy oraz okoliczności w jakich powstała (pieśń legionów) wszystko się zgadza. Ale zrobienie z niej hymnu nie było najlepszym pomysłem.
PS: Chociaż i tak wolę Mazurka niż Bogurodzicę Oczko
Odpowiedz
Ja bym zmienił godło. Zamiast orła dałbym bociana. Bociek jakoś bardziej kojarzy mi się z Polską niż orzeł.
Odpowiedz
Niech będzie, że się na chwilę zmienię w osobę, dla której Polska jest czymś ważnym (bez żadnych sugestii, że osoba taka to jakaś wyższa forma, żeby nie było).

Po kolei:
Józef Wybicki napisał(a):Jeszcze Polska nie zginęła
Kiedy my żyjemy.
Co nam obca przemoc wzięła,
Szablą odbierzemy.
Tak jak napisał Tunga, a mogłoby być przykładowo coś takiego:
autor nieznany napisał(a):Polska nigdy już nie zginie
Póki naród jej w jedności
Pamięć o dzielnych nie minie
Dziś słabszych podnośmy
Podobnie jak u Wybickiego jest zasugerowane to, iż była Ojczyzna kiedyś zniewolona, należy jednak sprawę postawić jasno: Polska nigdy już nie zginie, nie trzeba niczego odbierać i wojować szabelką, ale zwyczajnie nie dopuścić do czegoś takiego. Pamięć o bohaterskich przodkach jest istotna, ale należy zadbać o żywych, a nie jedynie własny interes, jak to już kiedyś było i do czego doprowadziło wiadomo.
Józef Wybicki napisał(a):Marsz, marsz Dąbrowski,
Z ziemi włoskiej do Polski.
Za twoim przewodem
Złączym się z narodem.
Naród jest połączony, nie trzeba z żadnej ziemi włoskiej wychodzić, jeszcze kto pomyśli, że plemię Polan z Italii pochodzi. W zamian za to refren mógłby brzmieć jakoś w ten deseń:
autor nieznany napisał(a):Leć, orle w bieli
Chroń ziemie od zamieci
By nie musiały się ścielić
Czerwienią twe dzieci
Warto zaakcentować, że sytuacja, w której kwiat narodu się wykrwawia przez to, że u władzy były miernoty nie jest niczym dobrym; aż by się chciało zresztą zamienić ,,zamieci" na ,,śmieci". Trzeba tak chronić Polskę teraz, by nie musieć mobilizować się później w myśl przysłowia: Polak mądry po szkodzie.
Józef Wybicki napisał(a):Przejdziem Wisłę, przejdziem Wartę,
Będziem Polakami.
Dał nam przykład Bonaparte,
Jak zwyciężać mamy.
Już jesteśmy Polakami, nie trzeba niczego przechodzić, a swoich bohaterów mamy na tyle dużo by przykładu z Cesarza Francuzów brać nie musieć. To nasza konsekwencja i dążenie do niepodległości powinny być dla innych przykładem:
autor nieznany napisał(a):Sprawiedliwość i swoboda
Są to ludzi prawa
Przykład nasz niech innym poda
Jak się nie poddawać
Dalej.
Józef Wybicki napisał(a):Jak Czarniecki do Poznania
Po szwedzkim zaborze,
Dla ojczyzny ratowania
Wrócim się przez morze.
Ciągle to samo, pomijając już to, że sam Czarniecki jeśli wierzyć bodajże historykom z WIŻ zarówno rodaków wyzwalał jak i rabował. Mogłoby takie coś być:
autor nieznany napisał(a):Jak Kazimierz Wielki spokojnie
Rządzić trzeba należycie
By nasz kraj nie tonął w wojnie
Ale w dobrobycie
Trzeba tak rządzić by unikać wojen i zamiast nich powodować dobrobyt, wymieniony król wydaje się być trafnym tego przykładem. No i ostatnia zwrotka:
Józef Wybicki napisał(a):Już tam ojciec do swej Basi
Mówi zapłakany —
Słuchaj jeno, pono nasi
Biją w tarabany
Łolaboga, Basieńko dobrze bedzie. Wiesz, wszystko spieprzyliśmy, ale nasi już się mobilizują, może coś z tego córuś wyjdzie.
autor nieznany napisał(a):Mówi ojciec do swych dzieci
Nie umarł na darmo dziadek
Patrzcie, słońce dla was świeci
Wy jesteście jego spadek
Należy spoglądać w przyszłość, a nie ciągle rozpamiętywać klęski. Niech nie będzie tak, że dziadowie nasi umierali na darmo, niech nagrodą będą dla nich nowe pokolenia Polaków, którym wywalczyili oni sprawiedliwość, wolność i godziwe warunki życia.

Melodia także mogłaby być lepsza, ale nie jest tak zła jak tekst.

Dobra, włosy mi już czernieją, więc zgodnie z życzeniem lumbera wyjebuję z tematu :p.

Marcinlet napisał(a):Ja bym zmienił godło. Zamiast orła dałbym bociana. Bociek jakoś bardziej kojarzy mi się z Polską niż orzeł.

No ja, jak kłaki już czarne to też.
Odpowiedz
A ja myślę, że znaczenie słów hymnu wynika z intencji interpretatora.

Hymn nie jest jakoś szczególnie zły, ma skoczną melodię oraz jest raczej wesoły, śpiewa się go z werwą (w przeciwieństwie do innych krajów), wyróżnia się.

Nigdy raczej nie pomyślałem, że można by go zmienić. Wygląda dobrze a doszukiwanie się w nim wielkiego cierpiętnictwa to według mnie zwykłe malkontenctwo.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
Dobrze, że w naszym hymnie nie znalazło się słówko o bogu (tak jak to jest w połowie wszystkich hymnów). A mamy szczęście, bo w oryginale (czyli hymnie nieustawowym) jest dodatkowa zwrotka:

Na to wszystkich jedne głosy:
"Dosyć tej niewoli
mamy Racławickie Kosy,
Kościuszkę, Bóg pozwoli."
Odpowiedz
Jeżeli założymy, że hymn ma budować dumę narodową, to warto by go zmienić. Nie pomyśleliście, że Polacy uczą się takiego hymnu od przedszkola i jednocześnie są narodem, który najmniej szanuje swój kraj i wartości patriotyczne.
Może jest jakiś związek z treścią hymnu a patriotyzmem Polaków?

n*x+2 zaproponował coś takiego

Cytat:Polska nigdy już nie zginie
Póki naród jej w jedności
Pamięć o dzielnych nie minie
Dziś słabszych podnośmy

To jest z punktu widzenia tego co powiedzieliśmy niemal równie złe co tamto.
Polska nigdy (już) nie zginie - kiedyś umarła?
Póki -> nie zginie pod warunkiem.

Nie chcę w hymnie słuchać o śmierci Polski, chcę słyszeć o tym, że jest nieśmiertelna, bez względu na wszystko przetrwa.
Że gotowi jesteśmy stanąć w obronie każdego, kto potrzebuje pomocy, że będziemy dawać przykład europie, jak poteżnym i przyjacielskim krajem można być.

Że w przeszłości byliśmy potęgą i będziemy nią zawsze, nawet gdy obecne losy doświadczyły nas, to udowodniliśmy, że "wewnętrznego ognia i 300 lat nie wyziębi".

Że to kraj i naród w którym narodziła się wolność.

W ten deseń bym uderzał - gdybym był patriotą Oczko
Odpowiedz
Nosz kurdę ..

wędrowny mnich napisał(a):Może jest jakiś związek z treścią hymnu a patriotyzmem Polaków?

Dobre pytanie.

wędrowny mnich napisał(a):To jest z punktu widzenia tego co powiedzieliśmy niemal równie złe co tamto.
Polska nigdy (już) nie zginie - kiedyś umarła?
Póki -> nie zginie pod warunkiem.

Nie chcę w hymnie słuchać o śmierci Polski, chcę słyszeć o tym, że jest nieśmiertelna, bez względu na wszystko przetrwa.
Że gotowi jesteśmy stanąć w obronie każdego, kto potrzebuje pomocy, że będziemy dawać przykład europie, jak poteżnym i przyjacielskim krajem można być.

Tak, państwo polskie już kiedyś zginęło, i to właśnie przez brak jedności, dlatego więc, mimo iż także nie chcę słuchać o śmierci, uważam, że ważne powinno być przynajmniej częściowe tego zaakcentowanie.
Odpowiedz
Hymn miałby być głównym motorem zachowań patriotycznych? Żarty sobie waćpan robisz.

Hymn to hymn, to tylko piosenka opowiadająca o uczuciach kogoś tam do ojczyzny - nie program zachowań wgrywany do mózgu.
[SIZE="2"]agoreton.pl[/SIZE]
Odpowiedz
von.grzanka napisał(a):Hymn miałby być głównym motorem zachowań patriotycznych? Żarty sobie waćpan robisz.

Hymn to hymn, to tylko piosenka opowiadająca o uczuciach kogoś tam do ojczyzny - nie program zachowań wgrywany do mózgu.

Hymn to hymn, martyrologia to martyrologia, takie, a nie inne nauczanie historii to takie, a nie inne nauczanie historii, coś tam innego to coś tam innego, główny nie napisał tak poza tym.
Odpowiedz
kkap napisał(a):Cóż, nie da się ukryć, że najlepszym i najbardziej podniosłym hymnem jaki powstał, jest hymn ZSRR.
Są dwa najbardziej podniosłe hymny. Drugim jest Hatikvah- jakby ktos nie znał:
http://barti-cfc.wrzuta.pl/audio/8G0hKX4...h_the_hope
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)

Odpowiedz
kkap napisał(a):Cóż, nie da się ukryć, że najlepszym i najbardziej podniosłym hymnem jaki powstał, jest hymn ZSRR. Odsuwając całkowicie na bok ideologię, jego się naprawdę słucha z przyjemnością i od razu widać, że idealnie spełnia swoją funkcję.

Mam identyczne zdanie na ten temat Uśmiech

Rojza Genendel napisał(a):Są dwa najbardziej podniosłe hymny. Drugim jest Hatikvah- jakby ktos nie znał:
http://barti-cfc.wrzuta.pl/audio/8G0hKX4...h_the_hope

Cholera, zdecydowanie tak... Piękne.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Obecny hymn nie pasuje troche do dzisiejszej Polski.To bardziej piosenka na rozgrzewke dla wojaków niż coś dla całęgo narodu.Najlepsza będzie BOGURODZICAUśmiech
Tu ne cede malis
Odpowiedz
Ja jako szef państwa bym kazał skomponować nowy hymn od podstaw i wybrał z kilkuset propozycji tę, która by mi pasowała; acz zasięgając też rady specjalistów od psychomanipulacji (odpowiednie oddziaływanie utworu na emocje tłumu), etc Oczko

Prawdopodobnie o "Polsce" jako takiej nie byłoby w tym hymnie słowa. Za to wiele o wolności.

Zresztą ja nie jestem patriotą, mi na ideologii zależy... Jeżeli używać słowa "Polska", to tylko jako określenia geograficznego.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Skywalker napisał(a):Według mnie jest podniosła. O wiele gorzej jakby naszym hymnem byłaby "Rota".

Chodzi o to by była podnioślejsza; żeby porywała ludzi; żeby robiła na nich duże wrażenie; żeby robili "jizz in the pants" na jej dźwięk. Oczko Coś na miarę hymnu ZSRR, o którym wspomniał kkap.

von grzanka napisał(a):Hymn miałby być głównym motorem zachowań patriotycznych?

Głównym na pewno nie, ale jednym z wielu, które w ostateczności składają się na wytworzenie u człowieka takich a nie innych uczuć. Dlatego nie zaniedbywałbym żadnej części składowej. Każda ma być "odpimpowana". Oczko

Avx napisał(a):Zresztą ja nie jestem patriotą, mi na ideologii zależy...

Wznawiam prośbę z postu #1.

Nie chodzi mi o zamianę patriotyzmu na jakiś z dupy wzięty libertarianizm, tylko o udoskonalenie elementów promujących patriotyzm.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości