Liczba postów: 1,023
Liczba wątków: 28
kkap napisał(a):No to widzisz, czemu kojarzy mi się tak a nie inaczej Tekst i melodia są dobijające a nie wzniosłe, właśnie dlatego słysząc hymn myślę o tych jełopach, od których lepiej ja gram na MDK-u, a nie o np. Adamie Małyszu. Melodia mnie absolutnie nie dobija, ale o tekście istotnie - trudno zapomnieć.
Cytat:To mamy równać do najgorszych? Może hymn radziecki wydaje mi się najlepszy, ponieważ znam rosyjski, ale na pewno nie jest to jedyny powód.
To była luźna dygresja dot. różnorodności, chciałam tylko rzucić mięso na pożarcie, czyt. melodię do zapoznania
Liczba postów: 22,931
Liczba wątków: 239
Reputacja:
1,352
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Demon napisał(a):Hymn ma zagrzewać do boju, dawać wyraz energii, radości. No to mówię, muzyka Krzesimira:
http://www.youtube.com/watch?v=0drHclGf0oE
Komentarze sobie poczytaj, niektóre przynajmniej:
Cytat:ciary przechodzą
Cytat:Gdy do rytmu bębnów dołącza się chór wyobrażam sobie Polskę za tamtych czasów i chorągwie husarskie spływające ze zboczy góry na armie wroga
Cytat:gdy słucham tego utworu, oraz paru innych K. Dębskiego, to budzi się we mnie lew, budzi się patriota - nie wiem czy faktycznie, ale mam wrażenie że mógłbym nawet ruszyć w szarżą z zerową szansa powodzenia. Za Polskę, za mój kraj.
Moim zdaniem takie właśnie reakcje powinien wywoływać dobry hymn.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 454
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
lumberjack napisał(a):No to mówię, muzyka Krzesimira:
http://www.youtube.com/watch?v=0drHclGf0oE
Komentarze sobie poczytaj, niektóre przynajmniej: Czytałem chyba wszystkie komentarze
I powiem, że w pełni się zgadzam z krytyką tekstu naszego hymnu, jak i wspaniale podobają mi się te cytowane alternatywne wersy hymnu.
Muzykę Dębskiego znam. Szalenie mi się podoba. Osobiście na hymn - jak już - wybrałbym tę część:
http://www.youtube.com/watch?v=XujuHteMFPU "Pieśń Jana."
W szybszym tempie graną, w żywszej aranżacji i z potężniejszą sekcją dętą. Podszył bym to jeszcze werblem.
(Cholera, gdybym miał czas, to bym to tak zaaranżował, nagrał i wam puścił.)
PS. Jeżeli ktoś ( jak np. kkap) wypowiada się, że melodia Mazurka jest dobijająca lub smętna, to znaczy, że cierpi na zupełny brak wrażliwości muzycznej i nie powinien się na ten temat odzywać. Przecież - jak już mówiłem - ta pieśń jest w durowej tonacji! Do licha.
|. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |. .. ... |
|. .. ..|. . .. |... . .|. ... .| .. ...| . .. .|.. . ..| ...
http://radiojazz.fm/
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
kkap napisał(a):No to widzisz, czemu kojarzy mi się tak a nie inaczej Tekst i melodia są dobijające a nie wzniosłe, właśnie dlatego słysząc hymn myślę o tych jełopach, od których lepiej ja gram na MDK-u, a nie o np. Adamie Małyszu.
No to błysnąłeś z tym MDK-iem...
Sądzę, że w hymnie państwowym słowa są mało istotne. Równie dobrze mogło by to brzmieć za Gombrowiczem:
Łydka, łydka, łydka, łydka,
łydka, łydka, łydka!
Słowa "Jeszcze Polska nie zginęła, póki my żyjemy" są równie dobre, jak "Nie rzucim ziemi skąd nasz ród", czy "Oto dziś dzień krwi i chwały".
Jest jak jest i zmiana tego doprowadziłaby najwyżej do społecznych zaburzeń. Czyli orędownikami zmiany są, cytując klasyka, durnie, albo prowokatorzy.
Pozdrawiam!
Liczba postów: 9,448
Liczba wątków: 292
Reputacja:
10
Wyznanie: Ateista
W hymnie państwowym słowa są podstawą. To jeden z symboli kraju. Idiotyczny tekst psuje jego wizerunek i wywołuje niesmak, zamiast zachęcać do działania na jego rzecz.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2024r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Reputacja:
1,352
Cytat:Jest jak jest i zmiana tego doprowadziłaby najwyżej do społecznych zaburzeń.
Czekaj czekaj, wielokrotna zmiana różnych wersji godła (do której oczywiście zawsze doprowadzali durnie albo prowokatorzy tacy jak m.in. Piłsudski) nigdy do rozruchów nie doprowadziła, a zmiana słów hymnu miałaby doprowadzić? Chyba tylko wtedy gdyby nowe słowa były idiotyczne. A nikt tu tego nie postuluje.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 11,056
Liczba wątków: 182
lumberjack napisał(a):Czekaj czekaj, wielokrotna zmiana różnych wersji godła (do której oczywiście zawsze doprowadzali durnie albo prowokatorzy tacy jak m.in. Piłsudski) nigdy do rozruchów nie doprowadziła, a zmiana słów hymnu miałaby doprowadzić? Chyba tylko wtedy gdyby nowe słowa były idiotyczne. A nikt tu tego nie postuluje.
Bo modyfikacje dotyczyły wyłacznie orlego kształtu - cały czas pozostał biały na czerwonej tarczy. II RP nie robiła tu rewolucji, nie zmieniła białego orła w różowego słonia, czy oranżadowe bąbelki.
Liczba postów: 4,163
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
ktosieniemodlitensiepodli napisał(a):Bo modyfikacje dotyczyły wyłacznie orlego kształtu - cały czas pozostał biały na czerwonej tarczy. II RP nie robiła tu rewolucji, nie zmieniła białego orła w różowego słonia, czy oranżadowe bąbelki.
Przecież lumperjack napisał, że nikt nie ma zamiaru zmienić słów na:
Cytat:Zbudziłam się, nie było źle
Za oknem brzask, snieg, zaspana ulica
Tramwaju szum, za ścianą śpiew i jajecznica
O siódmej pięć zbierz się i pędź
Lecz jeszcze coś w głowie mi zaświtało
Outlook express "no messages", co to się stało
Reputacja:
1,352
Dokładnie, nie chcę robić rewolucji. Chcę żeby hymn odnosił się do rzeczy w naszym kraju pięknych, do heroicznych zachowań, do odpowiedniego etosu. Akurat co do zmian tekstu hymnu nie wypowiadałem się dotąd, bo nie uważam by był on tragiczny, ale rzeczywiście mógłby być lepszy. Nie musimy już przecież odnosić się w naszym hymnie do Napoleona. Mamy sporą gamę własnych wielkich ludzi i aż boli to, że nie wykorzystujemy tego.
Nie chcę różowo-słoniowego hymnu.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
46
Liczba postów: 450
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
1. Zlikwidować hymn.
2. Przestać śpiewać głupawe piosenki przy okazji jeszcze głupszych wydarzeń, rocznic, świąt.
3. Zabronić studiowania historii.
PS Ankieta jest tendencyjna E.
[SIZE="2"]0 wyruchanych kóz + 153 wyruchane kozy = 134 obsrane jelenie i kupa spamujących kamieni. No i Goebbels oczywiście.[/SIZE]
Liczba postów: 756
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Reputacja:
1,352
http://www.youtube.com/watch?v=KUqzybWhPXg
Taka tam ciekawa gadanina. Z zakończeniem oczywiście się nie zgadzam. 8)
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Hymn ZSRR jest świetny, jednak moim zdaniem, daleko mu do Marsylianki, ta mi swoim klimatem i słowami zdecydowanie bardziej odpowiada. Ten nasz jest taki... w sumie nijaki. Rota jeśli chodzi o słowa jest zdecydowanie piękniejsza.
Liczba postów: 5,508
Liczba wątków: 41
Reputacja:
26
loras napisał(a):Rota jeśli chodzi o słowa jest zdecydowanie piękniejsza.
Słowa owszem ale nastrój pogrzebowy.
EH
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 1
W nawiązaniu do zbliżającego się Święta Niepodległości - czy artyści sceniczni, kobiety lub mężczyźni, powinni podejmować się solowego wykonywania Mazurka Dąbrowskiego? Czy jedyny akceptowalny styl, to, że tak powiem, styl "podniosły-żołnierski" (patrz: Torzewski)?
Słynne wykonanie przez Edytę Górniak jest pod względem wokalnym znakomite, a jednak uznano go za profanację - zaznaczam, że wykonanie Górniak jest tu wyłącznie przykładem, a nie przedmiotem pytania.
Liczba postów: 21,611
Liczba wątków: 218
Reputacja:
1,019
Wyznanie: ate 7 stopnia
INSTI napisał(a): W nawiązaniu do zbliżającego się Święta Niepodległości - czy artyści sceniczni, kobiety lub mężczyźni, powinni podejmować się solowego wykonywania Mazurka Dąbrowskiego? A kto im zabroni?
Na YT masz hymn po góralsku, po angielsku, niemiecku
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
10.11.2023, 00:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.11.2023, 00:55 przez INSTI.)
Ten po góralsku jest w wykonaniu chóralnym, czyli argument, że solowo nie warto.
Po słynnym wykonaniu hymnu przez Edytę Górniak pojawiały się głosy, że oskarżenia o jakąś tam profanację wynikają wyłącznie z naszej tradycji śpiewania hymnu niemal na rozkaz "do hymnu!", śpiewania przede wszystkim wspólnego. Natomiast w innych krajach, jeżeli zaprasza się kogoś do odśpiewania hymnu, niekoniecznie artystę, to hymnu się słucha, a nie śpiewa wraz z wykonawcą, dlatego wykonawca, a szczególnie artysta, ma dużą swobodę w interpretacji.
Można próbować tą naszą tradycję zmienić, albo przy niej pozostać, a więc nie prokurować dziwacznych sytuacji, gdy artysta chce pozostać artystą, a słuchająca zbiorowość usiłuje śpiewać razem z nim, nie mając żadnych szans, aby mu dorównać, z czego wychodzi wyłącznie kakofonia dźwięków powodująca ból uszu i męcząca wszystkich zgromadzonych.
Liczba postów: 1,854
Liczba wątków: 16
Reputacja:
91
Mnie się nie podobało, ponieważ wykonanie to było zbyt podobne do hymnu USA. Przynajmniej takie było moje pierwsze skojarzenie i nadal tak to odbieram - jako naśladownictwo, chociaż nie mam pewności, jaki był faktyczny zamiar.
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
|