19.08.2010, 17:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.09.2010, 20:01 przez Mojwa.)
Liczba postów: 4,630
Liczba wątków: 68
Reputacja:
3
Witajcie!
Wiem, że na forum jest więcej fotoamatorów takich jak ja (a także dobrych fotografów).
Mamy temat dla miłośników przygód ze zwierzętami, owadami itp.
A brakuje takiej prawdziwej galerii dla portrecistów, a przecież fotografia ludzi to jedna z najciekawszych dziedzin fotografii.
To co, stworzymy forumową galerię w tymże temacie?
Uprasza się o umieszczanie miniaturek z imageshacka itp. żeby nie rozwalać forum.
To ja zacznę. Na początek dzisiejsze zdjęcie:
EDIT: postanowiłam przykleić temat, gdyż galeria dla fotografów przyrody jest przyklejona
Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:
Liczba postów: 5,638
Liczba wątków: 38
Reputacja:
25
Wyznanie: panteistka
Bardzo bym chciała, żebyś kiedyś zrobiła mi kilka zdjęć. Mam nadzieję że będzie okazja.
Natura albowiem w rozmaitości się kocha; w niej wydaje swoją moc, mądrość i wielkość.
(Jędrzej Śniadecki)
Reputacja:
3
Hastur napisał(a):[...] są to tak samo wirtualne "straty" jak pieniądze, które skarb państwa "traci" na niezapłaconych podatkach; [...] Dodatkowym absurdem w tym przypadku jest fakt, że rzekomo "ukradzione" pieniądze zostają w kieszeni... ich pierwotnego posiadacza :o Co nieuchronnie prowadzi do konkluzji, iż człowiek może okraść państwo z własnych pieniędzy :lol2:
Liczba postów: 11,803
Liczba wątków: 80
Reputacja:
294
o, ładna pani, można z nią palić tego papieroska po studencku
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
3
po studencku? :>
no, ale co, nikt po za mną nie foci?
nie wierzę!
Liczba postów: 1,396
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Ja coś tam czasem amatorsko robiłam, ale nic na poważnie. "Focenie" - to dobre określenie tego, czym się zajmuję w tej materii.
.
.
.
.
Liczba postów: 185
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Prosz :
Twarz moja, okulary pożyczone od sąsiadki.
oczywiście że krowa
Liczba postów: 7,517
Liczba wątków: 134
Reputacja:
0
@#3
Mojwa, pierwsze powiedziałbym takie sobie. Za duża głębia ostrości, jak na cel, który chciałaś uzyskać. Przy lustrzance może by i wyszło, ale twój aparat ma za małą matrycę (1/2.3''). Przysłona f/3.5 jeszcze daje radę na lustrzankach, które mają matrycę dziesięć razy większą (APS-C na przykład).
Drugi portret o klasę lepszy. :] Tło niewidoczne, wydobyta twarz. Jeżeli chciałbym sie do czegoś przyczepić to powiedziałbym, że ręka trochę za bardzo odwraca uwagę od twarzy, ale co tam.
I nie chcę tu pozować na żadnego guru, po prosu bazuję na wiedzy zebranej przy czytaniu wielu tutoriali w sieci i przy robieniu kilku fotek. Mam nadzieję, że na dniach zrobię kilka fotek i będę mógł je tu wrzucić (wreszcie po trzech tygodniach mam aparat!!!). Jeżeli chcesz robić lepsze portrety, polecam zapoznanie się z tonami poradników w sieci, nie tylko dotyczących portretowania wyłącznie, ale także zajmujących się teorią fotografowania ogólnie (na czym polega przetwarzanie obrazu w aparatach, jak działa obiektyw, głębia ostrości, zasady kompozycji itp.). Bardzo pomagają, widzę po swoich zdjęciach.
http://photo.tutsplus.com/
http://photo.tutsplus.com/articles/round...essionals/ (SZCZEGÓLNIE!!!)
Reputacja:
3
Cytat:Mojwa, pierwsze powiedziałbym takie sobie. Za duża głębia ostrości, jak na cel, który chciałaś uzyskać. Przy lustrzance może by i wyszło, ale twój aparat ma za małą matrycę (1/2.3''). Przysłona f/3.5 jeszcze daje radę na lustrzankach, które mają matrycę dziesięć razy większą (APS-C na przykład).
Nałogowo walczę z głębią ostrości - w miarę ładnie wychodzi przy portretach na duużej ogniskowej. Męczarnia. Od października przesiadka na lustro z obiektywem 50/1.8 - sądzę że tu efekty będą o klasę lepsze.
Wielkie dzięki za komentarz
Aczkolwiek - w czym konkretnie na tych zdjęciach przeszkadza za duża głebia? Wszak nie ma nic w tle odwracającego uwagę...
ps. ręka ma być, razem ze śmierdzącym, ale klimatycznym black devilem!
Dzięki za linki! Na pewno przejrzę jak tylko wygram walkę z chromem
@Mighty - za dużee, zmniejszyłabym. Ale ładne, ma klimacik moim zdaniem. Szkoda, że połowa twarzy niedoświetlona.... ale to drobiazgi
@zlatw - haha dobre te okulary
a tu takie moje dzisiejsze.
Grzanka, wal. Liczę na Twój komentarz, serio.
I na Twoje prace też
(brakuje ostrości czy mam obsesję?)
Reputacja:
0
Liczba postów: 4,392
Liczba wątków: 29
Reputacja:
9
Podoba mi się szóste zdjęcie tej dziewczyny w okularach od góry. Ma fajne włosy.
Liczba postów: 11,803
Liczba wątków: 80
Reputacja:
294
Siódma od góry i ostatnia mają zadbane,proste, ładne ząbki.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 953
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Koleś na dziesiątym zdjęciu ma zabójcze spojrzenie
Liczba postów: 4,999
Liczba wątków: 99
Reputacja:
36
Cholernie piękne zdjecia - a to z Genowefą super!
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski! ☭
Reputacja:
0
Może nie uwierzycie, ale dziewczyny na drugim i szóstym zdjęciu to ta sama osoba.
Liczba postów: 4,392
Liczba wątków: 29
Reputacja:
9
LOL, widać po kolczyku nad okiem.
Liczba postów: 5,508
Liczba wątków: 41
Reputacja:
26
Mam prośbę. Numerujcie albo tytułujcie takie zdjęcia jeżeli jest ich większa ilość. Wtedy się je łatwiej omawia i nie trzeba liczyć każdego od początku.
EH
Liczba postów: 1,396
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Grzanko - czy myślisz, że wpadłeś w pułapkę, hmm, jak to nazwać, profesjonalnego podejścia do fotografii?
Czy zdjęcie niedoskonałe technicznie może być wybitne dla profesjonalistów i czy może takie być dla amatora?
.
.
.
.
Reputacja:
0
Niedoskonałe technicznie to dziwny zwrot. Nie podoba mi się.
Zdjęcie ma być estetyczne. Błędy łamiące zasady symetrii, niedokładne ujęcia, rozpraszające tło - to wszystko wpływa na spadek estetyki. Osoba niewprawna może nie widzieć tych błędów na pierwszy rzut oka, jednak z pewnością powie, które zdjęcie jest lepsze, kiedy postawi się przed nią zdjęcie kogoś niedoświadczonego i zdjęcie jakiegoś profesjonalnego fotografa.
Nie mówię, że jestem jakimś guru. Sam robię takie błędy, że wstyd się przyznać, dużo jeszcze nie wiem. Z drugiej strony, umiem spojrzeć na zdjęcie pod kątem jego walorów techniczno-estetycznych i powiedzieć co jest nie tak, co można jeszcze dopracować, aby zdjęcie wyglądało jeszcze ładniej. To po prostu doświadczenie.
Zdjęcie niedoskonałe technicznie nie może być wybitne dla profesjonalistów, gdyż doskonałość techniczna to inaczej ogólna estetyka zdjęcia. Zdjęcie "niedoskonałe technicznie" nie jest estetyczne. Nie mówię tu o jakichś małych uchybieniach, wszystko jest raczej takie "na oko", chodzi mi raczej o prześwietlenie, niedostateczne wydobycie obiektu z tła itp.
Z resztą, w fotografii wszystko jest możliwe. Jeżeli ktoś zrobi piękne, niedoskonałe techniczne zdjęcie, to co ja mogę zrobić?
Aha - i broń Boże "dokładne technicznie" nie znaczy "piękne". :]
|