To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Śmierć Szymborskiej
Wisława Szymborska, prawdopodobnie największa polska poetka czasów współczesnych, nie żyje.

Noblistka, której wiersze nie tylko już za jej życia pojawiały się w podręcznikach do języka polskiego, ale autentycznie skłaniały mnie do przemyśleń podczas trwania mojej edukacji, czego nie mogę powiedzieć o zbyt wielu innych poetach pojawiających się w tych podręcznikach.

Szkoda, że powoli odchodzą od nas najwięksi: poeci, artyści, muzycy... Mam wrażenie, że powoli wymiera ostatnie pokolenie, które jeszcze tworzyło sztukę, która coś realnego ze sobą niosła, która skłaniała do myślenia, lub zwyczajnie wprawiała w zachwyt.

Jesteśmy zalewani potokiem pop-kultury, w której naprawdę ciężko doszukać się jakiś głębszych wartości. Może jestem pesymistą, ale coraz częściej mam wrażenie, że niemal nic wartościowego już nie powstaje. A jeśli tak, to jest to dzieło rąk i umysłu osób z poprzedniego pokolenia. A ci ludzie odchodzą, pozostawiając nas w morzu wszechobecnego chłamu, z którego coraz ciężej wyłowić coś godnego uwagi.
"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Kupisz podręcznik za 15 lat to się dowiesz co obecnie warto czytać.
"Do jasnych dążąc głębin – nie mógł trafić w sedno śledź pewien obdarzony naturą wybredną. Dokądkolwiek wędrował, zawsze nadaremno. Tu jasno, ale płytko, tam głębia, ale ciemno."
Odpowiedz
Ten dzień - wiersz z 15 marca 1953 roku napisał(a):Oto Partia - ludzkości wzrok.
Oto Partia: siła ludów i sumienie.
Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.
Jego Partia rozgarnia mrok.

Zawsze w takich chwilach ogarnia mnie żal, że kolejnego poputczika Stalina ominęła zasłużona kara. Oby ten naród nauczył się kiedyś niszczyć swoich zdrajców ... :evil:
Laws are formed by the arrogant and presumptuous, and our work here is a message to them that such arrogance will always be questioned by those with minds and wills of their own. Nefris of Thay
Odpowiedz
Co jest wartego uwagi w wierszach Szymborskiej?
[SIZE=1][SIZE=2][SIZE=1][SIZE=2]Burdel na forum powstaje, gdy moderatorzy forum postanawiają sprzeciwić się części działań członków Ekipy Honor.

Czat / IRC: http://pokazywarka.pl/jpqkgu/ - prosta instrukcja dołączania.[/SIZE][/SIZE][/SIZE][/SIZE]
Odpowiedz
Ja też w roli noblisty bardziej bym widział Herberta od Szymborskiej, no ale cóż.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
Forge napisał(a):Co jest wartego uwagi w wierszach Szymborskiej?

Mój ukochany kot w pustym mieszkaniu chociażby. Oczko
Szymborska przypominała mi często Dickinson i przyprawiała swoją poezję siłą i energią.

Poezja ma to do siebie, że jej utwór odbiór jest subiektywny. I owszem jeżeli ktoś szuka patosu u Szymborskiej go nie znajdzie. Oczko
"Chociażbym chodził ciemną doliną zła się nie ulęknę, bo będę w niej największym skurwysynem" (Ps23,4 vs forum postapo)[url=http://blog.wiara.pl/alla86/2007/04/27/chociazbym-chodzil-ciemna-dolina-zla-sie-nie-ulekne-bo-ty-jestes-ze-mna-ps234/][/url]
Odpowiedz
Ten dzień - wiersz z 15 marca 1953 roku napisał(a):Oto Partia - ludzkości wzrok.
Oto Partia: siła ludów i sumienie.
Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.
Jego Partia rozgarnia mrok.

Ladniejszy jest wiersz o Leninie:
Lenin napisał(a):Że w bój poprowadził krzywdzonych,
że trwałość zwycięstwu nadał,
dla nadchodzących epok
stawiając mocny fundament -
grób, w którym leży ten
nowego człowieczeństwa Adam,
wieńczony będzie kwiatami
z nieznanych dziś jeszcze planet.
Mamy nawet element Science-Fiction (kwiaty z obcych planet).
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
wieslawa napisał(a):Partia. Nalezec do niej,
z nia dzialac, z nia marzyc,
z nia w planach nieuleklych,
z nia w trosce bezsennej -
Wierz mi to najpiekniejsze,
co sie moze zdarzyc
w czasie naszej mlodosci
- gwiazdy dwuramiennej.

a to moj ulubiony. jej piekne wiersze o swietlanym okresie stalinizmu sa trwalsze niz ze spizu, przetrwaja wieki...
jakiś mądry cytat
Odpowiedz
Jester napisał(a):Wisława Szymborska, prawdopodobnie największa polska poetka czasów współczesnych, nie żyje.
Dupa tam, wielka mi poetka. Grafomanka, ot co. Znowu będzie kilkudniowe ogólnonarodowe łkanie, ciekawe czy w ramach tego przypomną także m.in. jej wzniosłe peany na cześć komuchów.

Jestem osobą wrażliwą na poezję - jednak gdy czytam wypociny Szymborskiej śmiech pusty mnie ogarnia. A potem litość i trwoga.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."

Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Odpowiedz
Kolejny wielki artysta umarł - konserwatywny szitstorm niech się zacznie!

Dzisiaj reżyserowie z genialnymi debiutami robią seriale dla debili, a kiedyś obiecujący poeci pisali wiersze na cześć Partii. Artysta też człowiek i musi jeść.
Odpowiedz
Nie znam się na poezji, więc nie ocenię twórczości Szymborskiej, ale skoro krytykujemy reżyserów i aktorów za szmatławe i udebilniające seriale, to tym bardziej możemy krytykować Szymborską za sympatie partyjne. Nie widzę w tym żadnej konserwatywnej burzy gówna.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Cytat:Dzisiaj reżyserowie z genialnymi debiutami robią seriale dla debili, a kiedyś obiecujący poeci pisali wiersze na cześć Partii. Artysta też człowiek i musi jeść.
Tyle, że seriale dla debili nie są częścią ogromnego syndykatu zbrodni mającego na rekach krew pomordowanych rodaków. Różnica pomiędzy artystami robiącymi jedno i drugie jest jak różnica pomiędzy kurwą, która puszcza się bo lubi łatwy pieniądz, a żołnierzem mafii.

Zastanawia mnie, czy masz tyle samo wyrozumiałości dla Heideggera i Hamsuna, El Commediante?
Laws are formed by the arrogant and presumptuous, and our work here is a message to them that such arrogance will always be questioned by those with minds and wills of their own. Nefris of Thay
Odpowiedz
El Commediante napisał(a):Kolejny wielki artysta umarł - konserwatywny szitstorm niech się zacznie!

Dzisiaj reżyserowie z genialnymi debiutami robią seriale dla debili, a kiedyś obiecujący poeci pisali wiersze na cześć Partii. Artysta też człowiek i musi jeść.
Wszyscy się podniecają, że Szymborska pisała wiersze na cześć Stalina i partii komunistycznej. No, pisała, ale kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamieniem. Przecież poza wierszami nt. Lenina i Stalina pisała również inne. Dlaczego jej twórczość sprowadzać tylko do tego? Poza tym za te wiersze sławiące Stalina i partię komunistyczną Szymborska nie dostała żadnych pieniędzy. Polecam film: "Chwilami życie bywa znośne". Podaję dowiązanie: http://www.youtube.com/watch?v=II_lz5NrCSM
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Ja nie napisałem w całym życiu wiersza, a tym bardziej na cześć partii - mogę rzucić kamieniem?:p Zasada o której piszesz jest bardzo fajna, ale nikt nie zamierza ukamienować nieboszczkę - od (w moim przypadku) stonowanej krytyki do ukamienowania, jest jeszcze bardzo daleko.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Co do moralnej oceny Szymborskiej a takze innych tworcow w podobnej sytuacji dochodzi jeszcze jeden argument. Jest potezna roznica miedzy dostepem do informacji i wiedza, ktora my obecnie posiadamy, a tym co bylo kiedys. Posiadamy nowe opracowania historyczne, znamy nowe fakty a takze posiadamy nowe media sluzace do pozyskiwania tych danych. Nie mamy za to cenzury, ktora skutecznie znieksztalca obraz rzeczywistosci. Takze spojrzenie na niektore kwestie z perspektywy czasu, a zycie w danym momencie historycznym robi swoje. Osoby, ktore teraz skrajnie krytycznie ocenianiaja rewolucje pazdiernikowa, moglby by inaczej na nia spojzec gdyby zyly w czasach caratu.
Niech zyje Lenin, Stalin i Jaroslaw Kaczynski!
Odpowiedz
Tgc napisał(a):Co do moralnej oceny Szymborskiej a takze innych tworcow w podobnej sytuacji dochodzi jeszcze jeden argument. Jest potezna roznica miedzy dostepem do informacji i wiedza, ktora my obecnie posiadamy, a tym co bylo kiedys. Posiadamy nowe opracowania historyczne, znamy nowe fakty a takze posiadamy nowe media sluzace do pozyskiwania tych danych. Nie mamy za to cenzury, ktora skutecznie znieksztalca obraz rzeczywistosci. Takze spojrzenie na niektore kwestie z perspektywy czasu, a zycie w danym momencie historycznym robi swoje. Osoby, ktore teraz skrajnie krytycznie ocenianiaja rewolucje pazdiernikowa, moglby by inaczej na nia spojzec gdyby zyly w czasach caratu.

Wiedziała o Katyniu, wiedziała o Syberii, wiedziała o GUŁAGach, wiedziała o milionach zagłodzonych na śmierć przez komunistów na Ukrainie, wiedziała o czystkach 38, wiedziała o napaści ZSRR, która współpracowała z III Rzeszą na Polskę. Nie można jej w ten sposób usprawiedliwiać.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici
Odpowiedz
nonkonformista napisał(a):Poza tym za te wiersze sławiące Stalina i partię komunistyczną Szymborska nie dostała żadnych pieniędzy

:roll:
Naprawdę nie jestem pewien, czy bycie idiotką jest szlachetniejsze od oportunizmu...

Choć z drugiej strony, brak wierszyków na cześć Słońca Narodów, Towarzysza Stalina, byłby postrzegany w głównonurtowym środowisku bardzo źle... Nie tylko pieniążki dają korzyści, szczególnie w Stalinizmie...
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2024r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
A ja tam uważam, że po śmierci należy jej się chociaż trochę szacunku.
Odpowiedz
Zdecydowanie sprzeciwiam sie definicyjnemu kategorycznemu okreslaniu socjalistow wierzacych w socjalizm jako idiotow. Ta sama kwestia odnosi do innych spraw. Np. "wielkie nie" dla twierdzenia "wierzacy w Boga = idiota". Wczoraj, gdy pojawialy sie liczne wspominki o Szymborskiej, ktos, w odpowiedzi na pytanie o jej romans z socjalizmem, wymienil kilka czynnikow "usprawiedliwiajacych", w tym, przemawiajace do mnie, zachysniecie sie nowa, powojenna rzeczywistoscia. Jesli tematy gospodarcze nie lezaly w temacie jej zainteresowan, to biorac po uwage dynamizn zmian, brak informacji i byc moze powszechne naciski wiare w pewna idee, nie moge stwierdzic, ze byla idiotka. To jest zbyt zlozone. Oczywiscie inna kwestia jest odpowiedzialnosc za wlasne slowa. Byc moze grupa osob dzieki niej uwierzyla w socjalizm, co spowodowalo jego pewien rozwoj i dodatkowe zbrodnie, co czyni z niej posrednio zbrocznie scierwo.
Odpowiedz
Była dobrą pisarką - jej wiersze są na prawdę świetne, przynajmniej niektóre - można je podziwiać.

Jej, pod względem życia, nie. Fajnie jest być głupim za młodości, by na starość błyskać mądrością. Ale chyba sztuka nie w tym.

Cytat:Jesli tematy gospodarcze nie lezaly w temacie jej zainteresowan, to biorac po uwage dynamizn zmian, brak informacji i byc moze powszechne naciski wiare w pewna idee, nie moge stwierdzic, ze byla idiotka. To jest zbyt zlozone.
a) to, że nie interesuję się sprawami społeczno/wojskowymi nie znaczy, że mam propagować nazizm, bo w gruncie rzeczy spoko jest w innych kwestiach. Obowiązkiem jest znajomość rzeczy, którą się popiera
b) Nie czytałeś postu Exodima
c) Płynięcie z falą obecnych poglądów, nie ważne jakich, jest domenom ludzi... zwykłych, nie wybitnych. A zwykli są idiotami.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości