To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JOWy - Wasze zdanie
Chciałbym dowiedzieć się jakie jest Wasze zdanie o Jedno Mandatowych Okręgach Wyborczych i o całej akcji zmieleni.pl organizowanej przez Pawła Kukiza. Jak dla mnie jest ot szansa na zmienienie czegoś w tym kraju. Dlatego zachęcam do składania i zbierania podpisów.
Odpowiedz
Ostatnio mój entuzjazm, co do JOW zgasiła analiza jaką czytałem, że w efekcie, to i tak jeszcze bardziej utrwali dwubiegunowy układ i sprzyja raczej większym partiom.
Jak znajdę link to wkleję.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Również słyszałem, że JOWy pogłębią podział, ale co w zamian. Bo co do tego, że obecny system jest chory chyba nikt nie ma wątpliwości.
Odpowiedz
Ludzie się podpisują, a nie mają pojęcia pod czym. Ale tak to już z tłumem bywa.
Odpowiedz
Pawcio napisał(a):ot szansa na zmienienie czegoś

Czegoś. Naprawdę dobrze powiedziane Uśmiech

Pawcio napisał(a):Również słyszałem, że JOWy pogłębią podział, ale co w zamian

Po pierwsze, nie grzebać w systemie wyborczym tylko dlatego, że byłoby fajnie zmienić coś (bo nudno jest ?).

Po drugie, można na przykład znieść progi wyborcze, KNP byłaby w sejmie. Ze śmieszną liczbą mandatów, ale.
Zły neoliberalny/libertariański Kot (czarny & drapieżny).
-----------------------------------
2024r- Prywatnie tworzę postapo grę, jeśli lubisz czarny humor to polecam.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Ostatnio mój entuzjazm, co do JOW zgasiła analiza jaką czytałem, że w efekcie, to i tak jeszcze bardziej utrwali dwubiegunowy układ i sprzyja raczej większym partiom.

Coś takiego? https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/h...6760_n.jpg
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Yeah.
Pisywałem od długiego czasu; część moich starszych wypowiedzi można traktować jako nieaktualne.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
cobras napisał(a):Coś takiego?[url=https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/565023_357484644335690_449756760_n.jpg][/url]
Może nie tak krzykliwe ale wnioski z grubsza takie same.
Odpowiedz
Cytat:Po pierwsze, nie grzebać w systemie wyborczym tylko dlatego, że byłoby fajnie zmienić coś (bo nudno jest ?).

Po drugie, można na przykład znieść progi wyborcze, KNP byłaby w sejmie. Ze śmieszną liczbą mandatów, ale.
Cytat:

Czyli rozumiem, że Ty jako libertanianin popierasz sytuację w której do sejmu może wejść facet bez zupełnego poparcia społecznego? Jako zwolennik tej doktryny popierasz również dymanie "jedynki" na liście wyborczej pozostałych jej uczestników?
Odpowiedz
Pytanie czy tacy JOWowcy(senatowi np) mają zawsze poparcie społeczne? Partia decyduje kto wystartuje pod jej skrzydłami, a ludzie stawiają krzyżyk obok członka partii, którą popierają, często nie mając pojęcia kto to. Przy aktualnej ordynacji nawet jak idziesz głosować na partię(a 99% tak robi) to masz jednak kilkunastu kandydatów do wyboru.
Odpowiedz
W naszym kraju na początek należałoby zacząć od tego by ten cały sejm wraz z politykami zaorać, i wpuścić tam ludzi, którzy mają pojęcie o rządzeniu poszczególnymi resortami. W chwili obecnej nauczycielka matematyki będąca posłanką jest w resorcie obrony, pan weterynarz w resorcie sprawiedliwości i wiele innych przykładów. Moim zdaniem zacząć trzeba od tego by do sejmu wchodzili ludzie mający pojęcie o tym czym się będą zajmowali, oraz wprowadzić pewnego rodzaju kary i nagrody polegające na ponoszeniu konsekwencji za swoje błędy i nieudolność oraz nagradzanie za dobre decyzje i działania poprawiające sprawne funkcjonowanie państwa. Gdyby w taki sposób ułożyć działanie sejmu problem czy okręg jedno czy wielomandatowy to już mały problem.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):Ostatnio mój entuzjazm, co do JOW zgasiła analiza jaką czytałem, że w efekcie, to i tak jeszcze bardziej utrwali dwubiegunowy układ i sprzyja raczej większym partiom.

Miałem tak samo.
Odpowiedz
Dla mnie okręgi jednomandatowe z głosem przechodnim.

Mnie to nie zraża. Niech nawet tak będzie, czemu nie. Jednak niech zaistnieje możliwość, że wejdzie do parlamentu osoba, która faktycznie ma poparcie społeczne, a nie władz swojej partii. W praktyce, ludzie i tak głosują na partie, ale tutaj istnieje możliwość przeprowadzenia kampanii przez osobę lokalnie rozpoznawalną i cieszącą się poparciem społecznym, która może samotnie wystartować w wyborach i ten mandat zdobyć.

Poza tym, chciałbym, aby z czasem doszło do wprowadzenia systemu na kształt szwajcarskiego. Wybieramy przedstawicieli, których zadaniem jest reprezentowanie regionu, proponowanie zmian w prawie i reprezentowanie obywateli na arenie międzynarodowej, jednak ostateczna decyzja na kluczowe tematy dokonuje się w powszechnych referendach.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz
Chcecie prawdziwego rządu ludu ? Znieście wybory, zróbcie parlament na 1000 osób (ale bez diet poselskich !), członków LOSUJCIE. Wtedy będziecie mieli idealne, statystycznie rzecz biorąc, odwzorowanie społeczeństwa w ciele ustawodawczym. Dużo lepsze, niż wyborami.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Avx - my mówimy o RZECZYWISTOŚCI a nie o ezoterycznych projekcjach.
Odpowiedz
No właściwie masz rację.

A więc, pomijając rzeczy, które wymagają totalnej rewolucji mentalno-konstytucyjnej, to można zrobić tylko jedną sensowną rzecz. Już pisałem.

Znieść progi wyborcze.
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Czyli Avx uważa, że obecny system wyborczy jest ok? Wiecie dlaczego założyłem ten temat? Bo często słyszę, że JOWy są chuJOWe, ale ich krytycy nie odpowiadają na zasadnicze pytanie: "Skoro nie JOWy to co?"
Odpowiedz
A co chcesz osiągnąć ?

Ja chcę osiągnąć jak najwięcej wpływów libertariańskich w parlamencie. Do tego celu lepiej dostosowany jest obecny system wyborczy, natomiast JOW byłby dostosowany gorzej. W obecnym systemie wyborczym istnieje szansa osiągnięcia przez ew. partię libertarian 5%, w przypadku JOW takowa szansa nie występuje.

Jeżeli nie można znieść każdych wyborów, to obecny system wyborczy jest okay, to znaczy, jest najlepiej dostosowany do moich celów. Z wyjątkiem progów. Znieść progi wyborcze.

Mógłbym Ci zaproponować zniesienie wyborów; jednopartyjną libertariańską republikę; i tak dalej; ale -jak to Sofeicz powiedział- my mówimy o RZECZYWISTOŚCI a nie o ezoterycznych projekcjach. Skoro tak, pozostaje nam nie zmieniać niczego (tzn. niczego fundamentalnego, bo należy znieść progi wyborcze).
BARDZO NIEAKTUALNE.
Odpowiedz
Pawcio napisał(a):Czyli Avx uważa, że obecny system wyborczy jest ok? Wiecie dlaczego założyłem ten temat? Bo często słyszę, że JOWy są chuJOWe, ale ich krytycy nie odpowiadają na zasadnicze pytanie: "Skoro nie JOWy to co?"

Tak jak pisałem wcześniej, gdyby politycy ponosili konsekwencje za swoje czyny, i w sejmie zasiadali ludzie z konkretną wiedzą jak zarządzać państwem, nie byłoby różnicy czy byłyby okręgi jedno czy wielo mandatowe. Do sejmu nie pchali by się oszołomy bojący się ponieść kare za nieudolność, a ludzie wiedzący co trzeba zrobić by było dobrze.
Odpowiedz
Avx napisał(a):A co chcesz osiągnąć ?

Ja chcę osiągnąć jak najwięcej wpływów libertariańskich w parlamencie. Do tego celu lepiej dostosowany jest obecny system wyborczy, natomiast JOW byłby dostosowany gorzej. W obecnym systemie wyborczym istnieje szansa osiągnięcia przez ew. partię libertarian 5%, w przypadku JOW takowa szansa nie występuje.

Jeżeli nie można znieść każdych wyborów, to obecny system wyborczy jest okay, to znaczy, jest najlepiej dostosowany do moich celów. Z wyjątkiem progów. Znieść progi wyborcze.

Pytanie czy to rozwiązanie jest najbardziej fair w stosunku do wyborcy, a nie decydentów partyjnych? Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że nie liczą się dla Ciebie środki, tylko cel. Zatem, motywujesz się tym samym, co wszystkie partie polityczne.
Idąc dalej, pewnie miałbyś w poważaniu zdanie większości obywateli nt. zmian jakie pragniesz wprowadzić i wprowadziłbyś je, nawet jeśli opowiadaliby się oni przeciw. Czy źle mi się wydaje?
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed  nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu  rzeczy

“What warrior is it?”

“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”

.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości