Liczba postów: 564
Liczba wątków: 11
Reputacja:
19
Wyznanie: czczący wyklętych
(13.09.2015, 11:04)białogłowa napisał(a): Ktoś chętny na łatwe 35 tys. funtów?

http://londynek.net/wiadomosci/35+tys.+f...s_id=31535
Żałuję teraz, że nie mieszkam w Wielkiej Brytanii. Do gry w rosyjską ruletkę za 35 tys. bym się zgłosił to czemu nie do picia tych koktajli.
Na głód jestem jak mi się wydaje wytrzymały, człowiek może wytrzymać dwa miesiące bez jedzenia, więc może na tych koktajlach rok bym uciągnął.
Liczba postów: 1,661
Liczba wątków: 4
(13.09.2015, 12:35)łowca napisał(a): Na głód jestem jak mi się wydaje wytrzymały, człowiek może wytrzymać dwa miesiące bez jedzenia, więc może na tych koktajlach rok bym uciągnął.
Spokojnie, myślę że jak już coś takiego proponują to raczej mają pewność, że nikt przy eksperymencie nie zginie. Koktajle muszą być tak zbilansowane, żeby człek z głodu nie umarł. Pytanie kto przez rok byłby w stanie pić jakąś breję o nieciekawym smaku i żyć tylko o tym.
Liczba postów: 9,198
Liczba wątków: 65
Reputacja:
53
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Dziś ciekawostki lingwistyczne:
1. Język rotokas z Papui Nowej Gwinei zawiera najmniej liter - 11.
A tak brzmi:
https://www.youtube.com/watch?v=-tq6dNYI6bI
2. Najwięcej liter, bo 74 ma język kmerski. A tak brzmi:
https://www.youtube.com/watch?v=Ql3CtYza4l0
"Zbiegać za jednym klejnotem pustynie,
Iść w toń za perłą o cudu urodzie,
Ażeby po nas zostały jedynie
Ślady na piasku i kręgi na wodzie". L. Staff
Liczba postów: 21,718
Liczba wątków: 218
Reputacja:
950
Wyznanie: ate 7 stopnia
Ciekawostka - termin 'nowe srebro' czyli alpaka w języku perskim brzmi 'warszawa', bo taka jest w Iranie legenda o miejscu wynalezienia tego stopu
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Trochę o gruzińskim:
Mają o jedną literę w alfabecie więcej niż Polacy - 33. Jednak ich alfabet jest stworzony specjalnie do tego języka, więc liczba ta odpowada 33 głoskom tego języka.
Wśród głosek nie występujących w języku polskim mamy głoski ejektywne takie jak: კ [k'], პ [pʼ], ტ [tʼ], (takie, którym struny głosowe wypychają powietrze miast drgać), w tym głoska ejektywna, języczkowa ყ [q']. A także dźwięczna głoska ღ [ɣ], którą kiedyś przypisywaliśmy do "samo h" i ჰ [h] gardłowe (jak grecki "ciężki przydech", czy semickie "he").
Gruzini stworzyli trzy wzory alfabetu. Obecnie używa się w świeckim piśmiennictwie w zasadzie tylko მხედრული (mchedruli). Pomysły, by na wzór zachodni używać bardziej archaicznej formy jako "wielkich liter" nie przyjęły się.
Dziecięce gaworzenie gruzini zinterpretowali odwrotnie niż my - Indoeuropejczycy. Słowo დედა (deda) oznacza matkę, a słowo მამა (mama) - ojca.
Język gruziński w czasie przeszłym jest tzw. językiem "ergatywno-absolutywnym". Oznacza to, że w zdaniach z czasownikiem przechodnim, to podmiot jest odmieniany (do przypadku zwanego "ergatywem"), a dopełnienie pozostaje w mianowniku.
W języku gruzińskim nie mamy rodzaju (badania wskazują, że społeczeństwa używające takich języków są mnie mizoginiczne).
Czasownik odmienia się nie tylko w zgodzie z podmiotem, ale i dopełnieniami.
Do rekordowych jeśli chodzi o zbitki spółgłoskowe słów należą მწვრთნელი [mc'vrtneli] - trener გვფრცქვნი [gvprckvni] - obierasz nas (patrz wyżej).
Reputacja:
950
20.10.2015, 22:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2015, 22:55 przez Sofeicz.)
Kiedyś na wyprzedaży kupiłem słownik suahilsko- polski 
Suahili też ma ciekawą gramatykę. Występuje wiele klas rzeczowników, odmieniających się wg różnych wzorów.
Jest na przykład klasa przedmiotów długich i cienkich, klasa związana z ludźmi zaczynająca się na 'm" (stąd wiele nazwisk typu Mwewe, Mpenza).
Czasy są określane przez miejsce (na przykład 'tu' jest atrybutem czasu teraźniejszego).
Reputacja:
53
21.10.2015, 00:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.10.2015, 00:54 przez Nonkonformista.)
Zefciu ciekawie napisał o gruzińskim. To ja może dodam, że nie ma tam wielkich liter. wszystko pisze się małymi. imiona, nazwiska itd. itp. wielkie litery występują tylko na szyldach, wizytówkach itd.
Alfabet gruziński jest doskonały pod tym względem, że tak jak się mówi, tak się i pisze.
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Prawda to że baskijski jest jakoś tam spokrewniony z gruzińskim?
(21.10.2015, 09:21)Xeo95 napisał(a): Prawda to że baskijski jest jakoś tam spokrewniony z gruzińskim? Z tego co wiem, to oba są polipersonalne i oba są ergatywno-absolutywne (baskijski chyba w większej liczbie czasów). Nie ma chyba jednak jakiejś poważnej pracy, która by z nich tworzyła rodzinę.
Reputacja:
51
Gorbaczow był jedynym (faktycznym) przywódcą ZSRR który urodził się jako obywatel ZSRR. O ironio...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przyw%C3%B...adzieckich
Reputacja:
51
Źródło (+grafika w większym rozmiarze): https://www.foreignaffairs.com/articles/...map-africa
PS. Widać korelację?
Reputacja:
53
Nie widać!
Reputacja:
51
Reputacja:
53
14.11.2015, 20:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2015, 20:57 przez Nonkonformista.)
No tak, Sahara! I czego to ma niby dowodzić? Co tam państwa miałyby kontrolować? Jaszczurki, skorpiony, zwały piasku...
A z drugiej strony islam jest też w Egipcie, Maroku, Algierii, Tunezji, Saharze Zachodniej, więc z jednej strony mamy pełną kontrolę państwową na danym terytorium, a z drugiej strony tam, gdzie pustynia jest ona słabsza. Nadal więc brak korelacji!
Bo co chcesz nam zakomunikować tak naprawdę? Że islam równa się brak kontroli państwowej? Ale przecież sam sobie przeczysz, pokazując państwa muzułmańskie w pełni przez rząd kontrolowane?
A może to nie islam jest winny? Ale najlepiej wszystko strasznie upraszczać i patrzeć na narody afrykańskie przez pryzmat ich wierzeń.
Reputacja:
950
14.11.2015, 20:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2015, 20:54 przez Sofeicz.)
(14.11.2015, 19:01)Xeo95 napisał(a): Okulary se kup.
A czy nie pokrywa się przypadkiem z obszarami pustynnymi? Wiesz, kupa piachu, mało wody, ch.... infrastruktura
Nonk mnie ubiegł
Reputacja:
51
15.11.2015, 22:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.11.2015, 22:12 przez Xeo95.)
A Sahel? A północna Libia? A Somalia? A większość Nigerii? Tam też jest mało ludzi i jest pustynia?
(14.11.2015, 20:51)Nonkonformista napisał(a): Bo co chcesz nam zakomunikować tak naprawdę? Że islam równa się brak kontroli państwowej? Ale przecież sam sobie przeczysz, pokazując państwa muzułmańskie w pełni przez rząd kontrolowane? Nie napisałem równa się. Napisałem że jest korelacja. A to jest różnica.
Liczba postów: 2,389
Liczba wątków: 14
Reputacja:
142
Xeo94 napisał(a):Nie napisałem równa się. Napisałem że jest korelacja. A to jest różnica.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)
Reputacja:
51
No i? Ciężko wam zauważyć że islam jest religią destabilizującą?
Reputacja:
950
(15.11.2015, 23:53)Xeo95 napisał(a): No i? Ciężko wam zauważyć że islam jest religią destabilizującą?
Islam jest religią pustynnych nomadów z całym dobrodziejstwem inwentarza więc tu nie ma co korelować.
To tak, jakbyś skorelował Eskimosów ze śniegiem.
Reputacja:
53
16.11.2015, 00:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.11.2015, 00:15 przez Nonkonformista.)
(15.11.2015, 23:53)Xeo95 napisał(a): No i? Ciężko wam zauważyć że islam jest religią destabilizującą? Tak się przez wieki destabilizował, że aż stworzył Imperium Osmańskie.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Imperium_Osma%C5%84skie
Zapomniałbym: Powstanie Arabii Saudyjskiej również świadczy o tym, że islam jest religią destabilizującą...
|